Шарена питка

  • 7 716
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 11 607
Снимки, които сложих по-късно от пускането на рецептата:

Преди мазането с яйцето и печенето, втасала - същата работа

Готова - пак - пак - пак

Разчупена - пак - пак - пак

Искам да споделя с вас една рецепта от пенсионерски вестник. За тази питка ме сърбят ръцете откакто съм я прочела, дано да я направя скоро. Вестника мисля,че е Втора младост, по принцип едно от любимите ми занимания когато отида при родителите ми, е да разглеждам техните вестници, защото попадам на добри рецепти и съвети.

Независимо,че не съм я правила, смятам,че ще стане интересна, а и идват празници, може да върви отлично с агнешкото на трапезата. Само заради това си позволявам да я споделя с вас без да съм я правила.

Дано някой я направи скоро, да сподели тук впечатления и снимки.

Няма течност в рецептата. Но в приготовлението пише за топло мляко, явно печатна грешка. Предполагам,че е 250мл. Вие как смятате,  на това количество брашно колко мляко е нужно? Няма и мазнина в рецептата...Смятам,че не е лошо да се сложи 3-4 с.л. олио......


Шарена питка:

Продукти:

500 гр. брашно
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. захар
1 яйце
от мен: около 250мл. прясно мляко
60-70 гр. краве масло

1/2 лъжичка сол
1 лъжичка червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1ч.л. чубрица(може и по-малко)

За намазване:
1 яйце

За поръсване:
малко кашкавал, ким и червен пипер


Разтворете маята в топло мляко, заедно със захарта. Като бухне замесете с яйцето, солта и брашното. Оставете я 30 мин. да втаса. Разделете тестото на 3 части. В едната сложете червеният пипер, в другата - чубрицата, третата оставете бяла. Изтеглете трите части и ги оплетете на плитка като козунак. Поставете в намазана продълговата тавичка. Оставете да втаса 30 мин. Намажете с яйцето. Бялата част на питката наръсете с настърган кашкавал, зелената с ким, а червената с червен пипер. Пече се 30 мин. на 180 градуса.

Дано да ни е сладко!


Смятам,че ще стане ефектна, струва си за се опита принципа на шареното. Ще ви чакам с нетърпение. Пък аз дано скоро остана без хляб и да я направя за вечеря!

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 21:04 от Мама Цоцоланка

# 1
  • Мнения: 2 110
Дано да ни е сладко !
Благодаря  ти Мама Цоцоланка , за страхотната питка и ,че си направи труда да я споделиш с нас !

# 2
  • Мнения: 228
Аз правя подобна , но със сирене и масло в нея. Peace

# 3
  • Мнения: 27 524
Аз съм малко пишман с месениците, така че с недоуточнена или евентуално сбъркана рецепта няма да рискувам  Grinning
Пък и козунакът като упражение ми стига за Великден  Laughing

# 4
  • Мнения: 9 108
Маме, така като те четох, ако прибавим това мляко - 250 мл и 2-3 с л олио звучи точно като  половин доза мойте Кифлички Калцоне/Мармалад.
Но има и яйце.
На това брашно 500гр - 200 мл е подходящо количество  мляко.

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 14:30 от пеп-4o

# 5
  • Мнения: 1 505
Аз съ6то не се справям много добре с тестата,но смятам да я направя,така или ина4е няма да правя корабии,поне не6то друго да пробвам.

# 6
  • Мнения: 2 950
Имам тази рецепта от Журнал и е с малка разлика. Същите продукти са почти, но има прясно мляко. Ето я:

500 г брашно
1 мая
250 мл прясно мляко
1 яйце
50 г масло
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
червен пипер
магданоз
кашкавал
ким
чубрица

Маята в млякото - топло. Към нея се слагат яйцето, захарта, солта, маслото и брашното. Омесва се меко тесто. Разделя се на 3 части и втасват. В едната се слага червеният пипер, във втората - магданозът, третата остава бяла. Сплитат се на плитка. Втасва. Плитката се намазва с яйце. Върху бялата част се ръси кашкавал, върху червената - ким, върху зелената - чубрица.  Пече се на 180 градуса около 30 мин.

И аз съм й хвърлила око, но все не й идва времето.  newsm78

Маме, да не би във вестника да са пропуснали млякото?  newsm78

# 7
  • Мнения: 11 607
Аз съм малко пишман с месениците, така че с недоуточнена или евентуално сбъркана рецепта няма да рискувам  Grinning

Блонди, заради теб мога да жертвам 500гр. брашно......А и DessiJ се е включила точно навреме. Благодаря!

В момента я меся, т.е. хлебопекраната я меси. Около 550гр. брашно ми отиде и около 250 мл.(но не повече, може и да беше 240мл.) прясно мляко. Сложих и около 60-70 гр. краве масло, разтопено. Малка топка се получи, къде ще ги правя тези фитили - не знам! Или пък аз все много искам......

Сега започва да втасва за 1 път, ще показвам какво е то шарена питка.......


# 8
  • Мнения: 27 524
 Laughing Хи хи, това с жертвата ми хареса  Joy
Чакам с нетърпение  Hug

# 9
  • Мнения: X
Маме, чакам и аз с нетърпение да видя какъв е шареният ефект на питката!

# 10
  • Sofia
  • Мнения: 4 576
А черния пипер за къде е по-точно?

# 11
  • Мнения: 364
Ще чакам снимки Hug

# 12
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Имам такава рецепта от много години под названието Немска шарена плитка. Така и не се наканих да я пробвам. Така ще ще чакам снимки, ако някой я направи скоро.

# 13
  • Мнения: 9 108
ето още една рецепта за Шарен хляб на Веси

# 14
  • Мнения: 11 607
М...да.....

Хляба обра овациите сред децата...това да си го призная - не го очаквах! Големият син каза,че хляба бил изключително вкусен.

Това е хляб, да нямате очаквания за питка. По-особен хляб. Спазих стриктно рецептата - е, не толкова,че то няма мазнина и течност никаква. Така че рецептата търпи развитие - може и около 250мл. мляко да се сложи(така както направих аз), може и различни количества прясно и кисело мляко на вкус до същите тези 250мл. Както Вриндда писа - може и със сирене, както е пособено и в рецептата на Пепи...Така че търпи различни вариации рецептата, едно не може да се отрече - какъвто и вариант да изберете - ще бъде ефектно!

При мен искам да проявите малко снизхождение, питката я начупихме топла-топла и бе леко тестяна вътре, което си личи на снимките. Можех да я пека малко повече от 30 мин., но народа гладен(допълнително се изнерви от фотосесията....), пак закъснях нещо с вечерята.........А и други неща правих....и отиде,че се не видя....Правоъгълната ми тавичка бе заета и я направих питката в кръгла, на 3 фитила и в кръг.

Преди маза … 72;ла - същата раб … 86;та

Готова - пак - пак - пак

Разчупена - пак - пак - пак

Пепчо, ще пробвам и варианта от тази рецепта за оформяне. Както и да се замисля как да засиля зеления фитил,че се изгуби...Може би със зелен лук...А в бялата част сложих чесън на прах....Готова питката мирише неповторимо, много, много хубаво.

Блонди, жертвата си струваше!

# 15
  • Мнения: 27 524
...
Блонди, жертвата си струваше!

Ще се прави, то е ясно  Tired Ще искам от админите пълното премахване на този подфорум  Crazy

Браво за питката   bouquet

# 16
  • Мнения: 9 108
Маме, сложи малко магданозено песто /или просто пасиран магданоз/ да подсилиш зеления цвят. Хем ще стане тази част още по-ароматна  Peace

Блонди, що ще премахват подфорума  newsm78 newsm78 Айде само на теб бан за него за определено време  Laughing Laughing аз искам да си гледам  Blush

# 17
  • Мнения: 228
Браво Цоце , страхотна е станала. Peace

# 18
  • Мнения: 1 394
Айде цап-царап и аз при шарената питка  Crazy Може и да не ям нищо,но поне ще гледам...то сега само това ми остана,докато се събера в гащите от преди да родя...От мене не чакайте питка,поне за сега...И Мамеее,тоя път няма да ти се дам!Все ме зарибяваш я с панетоне,я с козунаци,...сега и шарена питка....ааааа   стига де!Тоя път ще и се радвам само и като огладнея ще си я поглеждам,защото наистина ти е станала страхотна!Ти винаги ме изумяваш с твоите творения,толкова си изобретателна и всичко ти се удава...БРАВО,БРАВО,БРАВО!!!Евала ти правя на тебе и шапка ти свалям! newsm51 newsm10 smile3501 newsm51

# 19
  • Мнения: 2 950
Уникална е ! Браво на теб!   bouquet  bouquet Особено суровият вариант ми грабна окото - изглежда много интересна.   bouquet

# 20
  • Мнения: 11 747
Маме, чудна е станала. Ама, тя тая питка е като за 3-ти март! Може да я наредиш на успоредни фитили според цветовете и да стане трикольор - бяло, зелено, червено!  Grinning

Ефектна е, и предполагам доста ароматна, че и разнообразна в ароматите си. Ще я пробвам, някой ден...  Wink

# 21
  • Мнения: 9 108
Маме, зариби ме с тая шарена питка, от вчера я мисля и днес направих  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes


Венец със солена плънка




Последна редакция: ср, 22 апр 2009, 13:24 от пеп-4o

# 22
  • Мнения: 228
пеп-4o , много съм гладна  , как може да пускаш такива вкусни красоти.

# 23
  • София
  • Мнения: 3 090
Мама Цоцоланка, супер идея за питка! Откакто преди 12 години ядох подобни питки в една механа до Роженския манастир, все си спомням за тях. Ето и един мой опит за цветен хляб от миналия месец, с маслини, сушени домати и песто.

# 24
  • Мнения: 1 283
Мама Цоцоланка, супер идея за питка! Откакто преди 12 години ядох подобни питки в една механа до Роженския манастир, все си спомням за тях. Ето и един мой опит за цветен хляб от миналия месец, с маслини, сушени домати и песто.

  bouquet Браво, дай и твоята рецепта! Как я уви така?

# 25
  • София
  • Мнения: 3 090
Пепика, радвам се, че ти харесва! Рецептата за тестото е на Умбра  Hug (както всъщност и идеята за хляб с домати и маслини), дозата е тройна и направих 3 рула, осукани, след това ги сплетох на плитка.  Laughing

# 26
  • Мнения: 11 747
krikri newsm66 smile3513  не е човешко   Hug

# 27
  • Мнения: 11 607
krikri newsm66 smile3513  не е човешко   Hug

Кое девойко не е човешко? Твоята воля да спазваш диети и да ни лишават от произведенията на изкуството си в разните теми - няма те в питките, няма те при козунаците? Това човешко ли е? Вярвам,че изглеждаш чудесно и по този повод защо не спретнеш една питчица?????? Heart Eyes


krikri добра идея даваш....

# 28
  • Мнения: 2 803
СТрахотна рецепта. Ще си я препиша и ще се пробвам. Благодарности!  bouquet

# 29
  • Мнения: 11 747
Маме, не е човешка тая красота  Crazy  а, аз като започна, нямам спирачки, та затова....

Не си падам по доматените неща  Confused но маслинените, пестото, другите подправки звучат страхотно. Определено трябва да я пробвам тая питка шарена, било по един или друг модел. Списъка ми стана дълъг...

# 30
  • София
  • Мнения: 3 090
Пина  Hug Hug Hug и аз съм на диета....ама готвя като за световно! Но ти се възхищавам, че се въздържаш   bouquet А още не съм показала козунаците, за които плътно следвах твоите инструкции...
Момичета, радвам се, че ви хареса питката!
Аз тези дни ще направя на Мама Цоцоланка ...

# 31
  • Мнения: 11 747
krikri , давай ги козунаците! В коя тема ще ги показваш, да следя? Все ще те питам, какво стана с онзи с яйцата отгоре? Не мисля, че суровите яйца отгоре може да са проблем, по- скоро от превтасване може да падне в средата.

Общи условия

Активация на акаунт