Преди мазането с яйцето и печенето, втасала - същата работа
Готова - пак - пак - пак
Разчупена - пак - пак - пак
Искам да споделя с вас една рецепта от пенсионерски вестник. За тази питка ме сърбят ръцете откакто съм я прочела, дано да я направя скоро. Вестника мисля,че е Втора младост, по принцип едно от любимите ми занимания когато отида при родителите ми, е да разглеждам техните вестници, защото попадам на добри рецепти и съвети.
Независимо,че не съм я правила, смятам,че ще стане интересна, а и идват празници, може да върви отлично с агнешкото на трапезата. Само заради това си позволявам да я споделя с вас без да съм я правила.
Дано някой я направи скоро, да сподели тук впечатления и снимки.
Няма течност в рецептата. Но в приготовлението пише за топло мляко, явно печатна грешка. Предполагам,че е 250мл. Вие как смятате, на това количество брашно колко мляко е нужно? Няма и мазнина в рецептата...Смятам,че не е лошо да се сложи 3-4 с.л. олио......
Шарена питка:
Продукти:
500 гр. брашно
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. захар
1 яйце
от мен: около 250мл. прясно мляко
60-70 гр. краве масло
1/2 лъжичка сол
1 лъжичка червен пипер
1 ч.л. черен пипер
1ч.л. чубрица(може и по-малко)
За намазване:
1 яйце
За поръсване:
малко кашкавал, ким и червен пипер
Разтворете маята в топло мляко, заедно със захарта. Като бухне замесете с яйцето, солта и брашното. Оставете я 30 мин. да втаса. Разделете тестото на 3 части. В едната сложете червеният пипер, в другата - чубрицата, третата оставете бяла. Изтеглете трите части и ги оплетете на плитка като козунак. Поставете в намазана продълговата тавичка. Оставете да втаса 30 мин. Намажете с яйцето. Бялата част на питката наръсете с настърган кашкавал, зелената с ким, а червената с червен пипер. Пече се 30 мин. на 180 градуса.
Дано да ни е сладко!
Смятам,че ще стане ефектна, струва си за се опита принципа на шареното. Ще ви чакам с нетърпение. Пък аз дано скоро остана без хляб и да я направя за вечеря!