Да надникнем в кухнята на Vivian*

  • 53 455
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 389
Здравейте и добре дошли  в моята тема newsm51

Тук ще записвам мои рецепти и други, които съм харесала от книги, интернет, и т.н, но изпълнени от мен  newsm10.

# 1
  • Мнения: 389
Тарталети със спанак и сирене



Имах готово тесто в хладилника и го разпределих в 6 формички за тарталети.
Запичат се до леко зачервяване.

За пълнежа на тарталетите:

1 яйце
80г. замразен спанак
80г. сирене

Спанака се задушава в малко масло.
Яйцето, спанака и сиренето се разбъркват и се разпределят върху вече опечените тарталети .
Във фурната се запичат само отгоре и готово  Grinning

Много бързо, вкусно и ефектно предястие  Peace

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 16:00 от Vivian*

# 2
  • Мнения: 389
Мъфини от кайма и гъби



350г. кайма
150г. гъби (при мен от консерва и нарязани на лентички)
1 глава лук
1 чушка
1 яйце
подправки и сол на вкус

Аз ги направих с тези продукти, но може да се добави и кисела краставичка.

Каймата се запържва с лука нарязан на ситно, чушката и гъбите. Овкусява се по избор, оставя се да се поохлади и се разбърква с яйцето.
С получената смес се пълнят формичките за мъфини и се пекат.

Страхотни са, много ни харесаха    smile3521



# 3
  • Мнения: 389
Салата с рулца от раци в портокал



Продукти:

4 портокала
100 г рулца от раци
1 маруля
2 яйца
2 с л майонеза
50 мл течна сметана
1 ч л горчица
пресен босилек

Приготвяне:

• Портокалите се разрязват на половина, или се отрязва само капаче (като на снимката) и внимателно се издълбават.
• Яйцата се сваряват и се нарязват на кубчета.
• Нарязва се марулята и рулцата и се разбъркват с яйцата.
• Приготвя се сос, като се разбърква сметаната и майонезата.
• Добавя се малко горчица, сол и черен пипер.
• Залива се марулята, яйцата и рулцата с приготвения сос.
• С така приготвената смес се пълнят портокаловите купички.
• Оставят се в хладилника за 1-2 часа да се охладят.

Източник: http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Salads/Salads_fish … ood/recipe_91.php

# 4
  • Мнения: 389
Хляб с бира и пържен лук (правен в машина за хляб)




Този хляб е правен на бърза програма, която при мен е 2 часа.

275 мл. бира
1 ч.л сол
1 к.л захар
1 с.л олио
500 г. брашно
12 г. жива мая ( винаги ползвам жива за хляб)

Продуктите се изсипват в машината за хляб, в тази последователност. Програмата се стартира.

1 глава лук
1 ч.л червен пипер
1 ч.л магданоз

През това време се реже лукът на ситно и се пърже. Когато е готов се изважда и отцежда от олиото в друг съд. Прибавя му се червения пипер и магданоза.

При сигнала на машината, се изсипва изпърженият лук при тестото.


Получи се много мекичък, вкусен, хляб на конци   chef

# 5
  • Мнения: 389
Индийски десерт Gajar Halwa






Продукти:

200г. захар
500г. моркови
100г. масло/маргарин
100г. мляко на прах
25г. кокосови стърготини
5 семки кардамом (аз нямах и не съм слагала)
1ч.л шафран
стафиди за украса, листенца от мента

В съд и на слаб огън, се слага захарта и морковите, предварително нарязани на ренде. Захлупва се с капак и се разбърква от време, на време, до изпаряване на водата.
След това се прибавя маслото и се бърка, докато се разтопи. Следва млякото на прах и се оставя на котлона до като  сместа се изсуши. Накрая слагаме кокосовите стърготини, кардамома и шафрана.

За украса се използват стафидите и листенцата мента.
Сервира се охладено  Grinning

Малко си измених количеството на съставките от основната рецепта. Намалих маслото и млякото на прах.
От тези продукти напълних 6 формички за мъфини/крем карамел и оставих  в хладилника. После с помощта на клечка за зъби извадих готовите десертчета от формите.

Халвичките нямат вкус на моркови и са много вкусни, и нестандартни Heart Eyes

Източник: http://www.mundopostres.com/gajar-halwa/

# 6
  • Мнения: 389
1000 листа от пържолки и картофи



За 4 порции:

4 пържоли
5 големи картофа
1 лук
Сол
Черен пипер
Зехтин

За соса:

Изрезките от пържолите
150 г. гъби
3 Моркова
1 голям, зрял домат
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 дафинов лист
Сол
Щипка захар

Приготвяне:
Пържолите се оформят на правоъгълници, като се изрязват от страни, ако се налага.
В тава се подреждат - нарязания лук, картофите на дебели кръгчета и накрая пържолите вече нарязани, с големина горе долу на картофите. Овкусяват се със сол, черен пипер, слага се зехтин и малко вода, или бульон.
Пекат се, като на средата на печенето се обръщат пържолките и от другата страна.

В друг съд се слага малко зехтин/олио и се задушава нарязаният лук, гъбите и изрезките от пържолите. Когато се зачерви месото, се добавя нарязаният домат, дафиновият лист, морковите, нарязани на кръгчета, чесъна, солта и захарта.
Разбърква се, добавя се вода и се оставя на умерен огън 20 мин.
Когато е готово, се добавя един картоф от вече опечените, (или 5 резанчета) и се пасира. Ако соса е рядък, може да се добавя още картоф, ако е гъст, може да се добави соса от печенето на пържолките и картофите.

Подреждането в чинията: Слага се малко сос, едно кръгче картоф, малко сос върху него и пържолка, пак сос, картоф, сос, пържолка и т.н. Горе долу за една порция се пада една пържола и един картоф.
Поднася се със салата  Peace

# 7
  • Мнения: 389
Рулца от пилешки гърди, спанак и сирене



В разрез:



Продукти:

Пилешки гърди, нарязани на пържоли
Сирене
Спанак
3 скилидки чесън
Черен пипер
Сол
Олио за пържене

Спанака се задушава за 5 минути в малко олио с нарязаните скилидки чесън.
Пилешките филенца се поръсват с черен пипер и се посоляват (не много, ако сиренето е солено), и се застилат със задушения спанак. Върху него се натрошава малко сирене. Навиват се на руло и се забождат с клечки за зъби.

Пържат се на умерен огън и се обръщат внимателно.

Забележка: Филенцата могат да се накиснат предварително в марината от прясно мляко и горчица за поне един час ( аз нямах време за това).

Приятен апетит  Peace

# 8
  • Мнения: 389
Вкусно пиле с мед "Аржентина"



4 големи бутчета/ или едно пиле на порции/
сол
черен пипер

За соса:

100г. масло/маргарин
2 с.л горчица
3 с.л мед
1 с.л къри

Маслото се разтопява и се смесва с се меда, горчицата и кърито.
Пилето се посолява и поръсва с черен пипер.Подрежда се в тава и се залива със соса. Тавата се покрива с фолио и се пече 30 минути. След което, се маха фолиото и се пече още 30 минути до зачервяване.

Източник: http://www.recetas.com/receta-de-Pollo-a-la-miel-3704.html

# 9
  • Мнения: 389
Ориз басмати със стафиди и семки



200 g ориз
50 g стафиди
30 g семки
1 малка глава лук
1 с.л зехтин
ципка къри
щипка канела
сол

Приготвяне:

Ориза се вари със малко сол, в съотношение 1:2,5 вода.
Стафидите се слагат в съд с хладка вода за 5-10 минути, за да понабъбнат.
Ако семките са сурови се запържват, след което се вадят от тигана (моите бяха пържени).
След това се запържва лукът. При него се прибавя ориза, сварен и отцеден.
Оставя се на бавен огън 2-3 минути, след което се прибавя канела и къри.
Накрая се добавят семките и стафидите, и готово   chef.

По оригинална рецепта е с други ядки.

Източник: http://www.vitonica.com/hidratos/arroz-basmati-con-pasas-y-pinon … -receta-saludable

# 10
  • Мнения: 389
Пилешки воденички във вино



Продукти:

500 пилешки воденички
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 с.л соев сос
1 с.л оцет
6 с.л зехтин или олио
6 с.л червено вино
1 чаша бульон от воденичките
3 с.л брашно
сол на вкус
черен пипер

Приготвяне:

Воденичките се измиват, почистват и се варят,(аз ги варих в тенджера под налягане).
В тиган се слагат 6 с.л зехтин или олио и се запържват на слаб огън за 15 минути, лукът и скилидките чесън, нарязани финно.
След това, се прибавят сварените воденички. Засилва се огъня, и се бъркат докато се зачервят.
Слагат се трите лъжици брашно, разбърква се и се прибавя виното, оцета, соевият сос и бульона от варенето на воденичките.
Бърка се на бавен огън още 5-10 минути.
Поръсва се с черен пипер, може и някаква зеленинка по желание   Grinning

Вкусно е  Heart Eyes

Източник:
http://www.zona-recetas.com/receta/mollejas-de-pollo-al-vino-7421.html
Имам си мои изменения от основната рецепта, но по нея съм се водила.

# 11
  • Мнения: 389
Пълнени гъбки с риба тон и крема сирене





Продукти:

250г. гъби
2 скилидки чесън
1 стрък пресен чесън
магданоз
1 консерва риба тон (при мен около 100г)
2 с.л крема сирене с връх
сол на вкус
2 или 3 листчета топено сирене за отгоре

Гъбите се почистват. Отстраняват се пънчетата им и се нарязват на ситно. Нарязват се скилидките и пресният чесън.
В тиган с много малко олио се запържват нарязаните пънчета, чесънчета и магданоза нарязан на ситно. Като се зачерви сместа в тигана, се сваля от огъня. Прибавя се отцедената риба тон от консевата, крема сиренето и се разбърква хубаво сместа.
С тази смес се пълнят гъбките, отгоре се слага листче топено сиренце и се пекат във фурна.
Нещо страхотно са  Heart Eyes

Аз сложих алуминиево фолио на дъното на една тава, наредих гъбките и ги пекох на около 220 градуса. Времето е относително, защото моята фурна пече само от долу, после включвам отгоре.

Източник:
http://pili-lacocinadepili.blogspot.com/2007/07/champion-relleno … atun-y-queso.html

# 12
  • Мнения: 389
Пълнени гъбки с кайма и доматен сос





Продукти:

250г. гъби
100г. кайма
3с.л доматено пюре
1 чушка
половин глава лук
сол
черен пипер
1ч.л червен пипер
2 или 3 листчета топено сирене

Гъбките се почистват, отсраняват се пънччетата им. Лука, чушката и пънчетата на гъбките се нарязват и се запържват в малко олио.
Прибавя се каймата,  като се запърже и тя, се слага червения пипер, след него доматения сос. Посолява се и се поръсва с черен пипер.
С тази смес се пълнят гъбите, отгоре им се слага лентичка топено сирене и се пекат във фурна.

На мен ми остана от тази смес, защото бях сложила малко повече кайма, обаче я разбърках в тиган с яйца и получих още едно ястие Mr. Green

Да ви е сладко   Grinning

 

Последна редакция: пн, 30 мар 2009, 13:19 от Vivian*

# 13
  • Мнения: 389
Канапенца от сирене и конфитюр от чушки



Филийки хляб
Крема сирене или обикновено сирене

За конфитюра от чушки:

100г. червени чушки
100г. зелени чушки
100г. вода
100г. захар
50г. оцет

Чушките се режат на малки парченца. Слагат се в тиган и към тях се прибавят останалите съставки за конфитюра.
Приготвят се на силен огън, без капак, като се разбърква постоянно. След около 20 минути е готово.

Правят се канапенца от филия хляб разрязана на 4 (ако е от хляба, който се продава нарязан), мажат се със сирене, или им се слага по едно парче сирене и отгоре конфитюра от чушки.

Източник:
http://pili-lacocinadepili.blogspot.com/2007/03/canape-de-queso- … to-confitado.html

# 14
  • Мнения: 389
Киш с тиквички и топено сирене




Продукти:

готово тесто
1 тиквичка
3 чйца
200мл. течна сметана (за готвене)
3 листчета топено сирене (за сандвичи)
сол на вкус

Приготвяне:

Тестото се разстила във форма за киш, или тава, като трябва да се разтели по стените нагоре поне 2 см. Боцка се с вилица, за да не бухне много при печенето. Пече се до порозовяване, след което се вади от фурната.

Тиквичката се измива, обелва по желание, (може и да не се бели) и се слага за 4 минути в микровълновата. След като е готова, се нарязва на кръгчета.

В купа се разбиват яйцата, към тях се прибавя сметаната, накъсаните листчета топено сирене и се посолява.

В тавата върху опеченото вече тесто се редят нарязаните на кръгчета тиквички и се поливат със сместа от яйцата, сметаната и топеното сирене.
Връща се във фурната до опичане на плънката.

Много е сочно и вкусно   smile3521

# 15
  • Мнения: 389
Палачинки по класическата рецепта, невeроятно крехки и вкусни newsm10



Продукти:

250 грама брашно;
0,5 литра прясно мляко
3 големи или 4 малки яйца
2 щипки сол;
1 супена лъжица пудра захар;
1 прах ванилия;
1 супена лъжица олио;
20 грама разтопено масло.

Приготовяне:

Брашното се слага в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно).
Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес.

Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото. Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.

Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг. Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни. Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.

Мазнината се добавя в тестото, за да не залепват после при пърженето в тигана.
Пържат се на слаб огън и после се поръсват с пудра захар.

Източник: "Общност Здраве и Красота" : http://bglog.net/Zdrave/9624

Попаднах случайно на тази рецепта, правих я два пъти и ... вече това са любимите ни палачинки   Mr. Green.
Втория път ги правих без миксер и пак станаха супер.
При мен излязоха 14 броя, но предполагам, че тигана с който ги правя (24см.) е по-голям от този по оригиналната рецепта.

# 16
  • Мнения: 389
Чушки с тортия



Продукти:

4 средно големи картофа, (или около 800г)
половин глава лук
3 яйца
чушки около 800г.
сол
олио за пържене

Приготвяне:

Картофите се нарязват на тънки парченца, лука на ситно и се пържат до омекване. Изваждат се от тигана и се намачкват леко с вилица, посоляват се и се прибавят яйцата.
С тази смес се пълнят предварително измитите и изтърбушени чушки.
Така напълнените чушки се пържат до готовност.

# 17
  • Мнения: 389
Чийзкейк
(без печене и много вкусен)




Продукти:

За блата:

2 пакета бисквити Петит
70г. масло
1 ч.л канела

За плънката:

2 пак. желатин
400гр. крема сирене
600гр. готварска сметана
4 с.л мед

За намазване отгоре:

Сладко от ягоди или боровинки

Бисквитите се счукват. Смесват се с разтопеното масло и канела. Сместа се изсипва в разглобяваща се форма за сладкиши и се притиска с ръце до оформяне на блат. Оставя се в хладилника.

Желатина се разтваря в 1 кафена чашка с вода.
В друг съд се смесват съставките за плънката, прибавя се разтопения желатин и се бият с миксер до хомогенна смес.

Готовата смес се изсипва върху бисквитения блат и се оставя в хладилника докато стегне.

Сладкото се размива с малко топла вода за да може по лесно да се разнесе върху тортата за украса.
Когато тортата е стегната се намазва със сладкото.

П.С
1. В случая, от снимката се вижда, че вместо сладко съм украсила с желатин - 2 пакетчета желатин с 2 чаши сок от компот и 5 с.л сладко от ягоди. Сложих и малко плодове преди да залея с желатина.
2. Рецептата ми е от една испанка, но съм внесла някои изменения.

Последна редакция: ср, 30 юли 2014, 08:24 от Vivian*

# 18
  • Мнения: 389
Сладка баница с прясно мляко



1 пакет кори за баница ( аз използвах от 500г)
1 ч.ч сирене
1/2 ч.ч олио
5 яйца
1л. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ванилии

В тава намазана с олио се редят корите две по две, като се поръсват с олио и натрошено сирене.
Нарязва се на ромбове и се пече до порозовяване.
В това време загряваме малко млякото за да се разтвори в него захарта.
Като поизтине се прибавят към него разбитите яйца и ванилиите.
С тази смес се залива подредената и леко запечена баница. Връща се във фурната и се пече до готовност.
Течността се поема изцяло при печенето.
Баницата е сочна и сладка. Отгоре може да се поръси с пудра или обикновена захар.

П.С Вкусът и ми навява спомени от детството. Когато бяхме деца, мама често ни я правеше  Heart Eyes

# 19
  • Мнения: 389
Баница-бюрек



400-500гр. кори за баница
1/2 кубче мая, ( около 20гр)
1 ч.л захар
1 ч.ч топла вода
300гр. сирене
4 яйца
1/2 ч.ч олио (или друга мазнина)

В намазана с масло тава, се нареждат корите, като между всяка кора се ръси само сирене.
След това се нарязва на ромбове.
Олиото се загрява до завиране и се заливат краищата на ромбовете.
Разбиват се яйцата и се добавя разтворената мая в топлата вода със захарта и 1 ч.л сол.
С получената смес се залива баницата.
Оставя се 15 мин. да втаса на топло. Пече се на 200 градуса, около 20 мин.
След това тавата се изважда, обръща се наобратно, подпряна на две дъски от две страни докато изстине.

Добър апетит  Peace

Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 14:32 от Vivian*

# 20
  • Мнения: 389
Крем карамел



1л прясно мляко
6 яйца
8 с.л захар
1 ванилия

За карамелизиране:

8 ч.л с връх захар

Млякото се затопля малко, колкото да се разствори захарта.

Оставя се да се охлади, а през това време карамелизираме захарта в сух съд.

(Аз правя крем карамела в дуралексови чашки, като карамелизирам захарта в метален съд, от които сипвам по една лъжичка от разстопената карамелизирана захар във всяка чашка).

Към охладеното мляко се прибавят разбитите яйца и ванилията, и се разбърква до хомогенна смес.
Сместа се изсипва в чашки, на дъното на които е сложена по една лъжичка карамелизирана захар.

Чашките се редят в тава с вода.
Пекат се на слаба фурна 150 градуса около 1 час.

# 21
  • Мнения: 389
Сладкиш със сини сливи



4 яйца,
100гр. масло,
1 ч.ч. захар,
2 ч.ч. брашно,
1 пакетче бакпулвер,
сини сливи,
пудра захар за поръсване

Разтопеното масло се разбива със захарта.Прибавят се яйцата, брашното, и бакпулвера.
Тестото се разбърква и се изсипва в намазнена и набрашнена тавичка с диаметър не по малък от 30см.

Отгоре се нареждат нарязаните сливи. Колкото повече, толкова по вкусно става.

Сладкишът се пече в умерена фурна,  на около 180 градуса.
Още топъл се поръсва с пудра захар.

# 22
  • Мнения: 389
Пилешки дробчета на фурна - много яки



500г. пилешки дробчета
2 глави лук
1 стрък праз лук
2 червени чушки
1 с.л брашно
чубрица
черен пипер (по желание)
чаша бира
сол

Дробчетата се измиват, нарязват се, посоляват се и се слагат в тава с олио да се пекат. През това време се нарязват лука и чушките, и се прибавят към дробчетата, разбърква се.
Като се позапече, се посипва с 1 с.л брашно, разбърква се, добавя се чаша бира, чубрицата и черен пипер.
Пече се до готовност.

# 23
  • Мнения: 389
шницелчета



500г. кайма
3-4 яйца
1 ч.ч брашно
1 ч.ч  бира
1 глава ситно нарязан лук
щипка сода
сол
магданоз
кимион
черен пипер

Всичко се смесва и разбърква в купа.
Взима се със супена лъжица от сместа и се пържи в сгорещено олио.

# 24
  • Мнения: 389
Лучник




За тестото:

275 мл. вода
1 ч.л сол
1 к.л захар
1 с.л олио
500 г. брашно
12 г. жива мая

За плънката:

5 глави лук
олио за пържене
червен пипер
магданоз
чубрица

Тестото се омесва, втасва ( при мен в машината за хляб).
През това време се нарязват главите лук и се запържват в олио. Когато лукът е почти готов се прибавя червения пипер, чубрицата и магданоза. Разбърква се още няколко минути и се маха от огъня.

Взима се втасалото тесто, отделя се малка топка за фитил, останалото се разточва на правоъгълник с приблизителни размери 50x25sm.
Върху него се разстила лука, навива се по дългата страна.
Полученото руло се усуква. От малката топка се прави фитил, намазва се с олио и шарена сол, и се увива около усуканото руло.
Така приготвеното тесто се навива като охлюв в намазана с олио тава.
Втасва отново. Аз го слагам в загрята фурна на 40 градуса за около 30мин
Пече се на 170 градуса.


Душичка е  Peace

# 25
  • Мнения: 389
Тортия




3 по-големи картофа
средно голяма глава лук (може и без)
олио за пържене
сол на вкус

3 яйца

В тиган с незалепващо покритие се пържат картофите, нарязани на тънко. Добавя се нарязания лук. Когато омекнат се намачкват с дървена шпатулка в тигана, посоляват се.
Ако олиото е много, трябва да се отцеди, така че тигна да е само намазан.

Яйцата се разбиват, посоляват и с тях се заливат картофите в тигана.
С помощта на дървена шпатулка се оформя кръглата форма на тортията.
Когато се е стегнала от долната страна се вдига тигана от котлона и се развърта като палачинка, но без да се мята Wink.
Взема се чинийка, коята да влиза в тигана, или малко право капаче. Слага се върху тортията, обръща се (над мивката съветвам, заради олиото, което ако е в повече ще изкапе).
Тортията се връща в тигана за да се запърже и от другата страна.

Вади се по същия начин.
Много лесно и вкусно.
Може да се предложи като предястие.
Може и във вид на хапки - след като изтине и се стегне в хладилник, се нарязва на кубчета и се набожда с коктейлни саби.

Общи условия

Активация на акаунт