Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 69

  • 26 706
  • 293
  •   1
Отговори
# 255
  • София
  • Мнения: 2 671
Албена, усещам,че си моя човек за спортни торти......Имаш с фланелки, с отбори....Може ли повече информация за това какви блатове използваш, крем, оформление и всичко, което аз не се сещам да питам,но е важно!

И това на клипчетата - само бял шоколад ли е?

И аз благодарности за труда....на всички ви!
Maма Цо, има и кафяв и натурален. На Кадемлия съм виждала и на пловдивската ф-ма Ирида - 7-8 лв. 1 кг.  и белгийски - има и оцветени, х 13/14 лв.

Здравейте момичета,от много време следя темата  и ми е много интерсно при вас,но сега съм в чуденка.След месец и няколко дни синът ми има рожден ден и тъкмо се бях престрашила да направя една тортичка за  детската градина  Blush,но от там ме отрязаха,че трябва  задължително да е купена.Та за това исках да ви попитам носите ли домашни торти в градината и дали само при нас са такива изискванията.Ще ви бъда много благодарна ако някой ми отговори.
Навсякъде е така  Peace

# 256
  • Мнения: 484

Здравейте момичета,от много време следя темата  и ми е много интерсно при вас,но сега съм в чуденка.След месец и няколко дни синът ми има рожден ден и тъкмо се бях престрашила да направя една тортичка за  детската градина  Blush,но от там ме отрязаха,че трябва  задължително да е купена.Та за това исках да ви попитам носите ли домашни торти в градината и дали само при нас са такива изискванията.Ще ви бъда много благодарна ако някой ми отговори.
Навсякъде е така  Peace

boni-bon,гледам,че си от Враца  Simple Smile В градината на сина ми втора година нося домашна торта и винаги съм питала преди това и са ми казвали ,че може.Но съм правила тортата с готови блатове и крем без яйца и варене.

# 257
  • На края на света !
  • Мнения: 2 328
Момичета страхотни сте ,децата ми много харесаха всичките ви творения и сега искат да пробваме да направим и ние неща ,най впечатлени са от фигурките и май ще започнем с тях   Simple Smile надявам се да стане нещо и скоро да се похфаля с нещо в темата  Peace

# 258
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Ох не, не изчезвам (подир бомбата) Sad, просто тук е нещо неописуемо, започвам да се чудя дали не ви плащат прилични заплати за писане...какво е това чудо нечувано, човек докато се обърне и вече запълнени няколко страници ...ами че аз сега на кого по_ напред да отговоря и чие име да спомена и ...абе изобщо ... Shocked

Момичета, като разбутан мравуняк сте, честно. Благодаря толкова, толкова много за всичко. Давате от себе си повече отколкото човек си е мислил, че може да получи.
Прегръдка на всяка от вас, дано все така да си запазите желанието за хубаво.

Сега...да се опитам да отговоря...
Няма да вървя по реда на мненията, ще карам по памет Blush и дано не пропусна нещо. Ако това се случи, питайте отново, ще допълня каквото е останало.

Употребявяам винаги една и съща захарна маса/тесто, което приготвям по тази рецепта:
1 сл желатин
3 сл вода
2 сл лимонов сок
(или киселина, разтворена в съответното к-во вода)
1 чл глюкоза
500 г пудра захар
(захарта може да е малко +/- , това се преценява при замесване)
В последно време съм експериментирала да разтопя и по 2_ 3 топчета маршмеллоу в горната смес . Може би се полУчава малко по_ голяма еластичност, но не съм сигурна, а и не мога да преценя дали от това тестото става по_ лесно за работа.

Рисувам с най_ обикновени четки, дори купувани не една по една, а от онези, в комплект. Embarassed
Но може би е важно това, че по лицето или по_ точно по очите  работя с лупа. Ползвам тази, с която  бродирам. С много мъничко боя, всичко по мъничко...защото общо взето да се добави нещо винаги може, да се отнеме е по_ трудно.

Последната торта (мерих И теглих  Mr. Green след като питахте) е 12см висока и с диаметър 20 см. Това е само тортата, без каквото и да е покритие.
Тежи 1,6 кг.
Ето как изглежда под полата на каката Sunglasses Wink: Дръпнах малко напред светлината, за да се види по_ добре, надявам се.



Самата фигурка е висока 12 см: от талията нагоре. Дори я сложих на кантара: 306 г.  Grinning

Боички, формички и разни други пособия досега не съм имала никакви. С изключение на няколко основни цветове на "Уйлтън": червено, жълто, синьо и черно.
 Бях си купувала едни пакетчета в обща кутийка_ това в Германия: вид суха боя, на кристали. Още не съм ги изразходвала, така и не ми стана докрай ясно за какво служат, В първия момент ми се сториха Ок, но след това се оказах по_ несигурна. Предполагам, че най_ добрият начин за ползването им е именно както предложих на Радина: да се разтопят в течността ПРЕДИ замесване на тестото.

Едва сега, през януари, получих една пратка с няколко вида бои на прах и няколко формички за изрязване на звездички и дребни цветенца. Звездичките ги ползвах, другите така и още не съм ги разпечатала. Confused Но боичките на прах са хубаво нещо: и за оцветяване на захарната маса, и за рисуване върху фигурите след това. Не че досега не го правех с подръчните материали, но е значително по_ удобно да се ползва продукт, който е предназначен именно за тази цел. Блазе на професионалистите, кой знае колко ми е по_ лесно с истински, професионални метериали.

Дано не съм пропуснала нещо...Пускам отгововра така, както е, ще прегледам отново мненията и ако има забравено, ще допълня.

________________________________________________________________________________

Само...за Микеланджело... Shocked Отивам обаче в друга посока, макар и да тръгвам от този коментар. И аз четох книгата и...имам една такава странна склонност (налудничавост? Flutter) когато чета подобни книги или гледам исторически филми. Примерно Спартак: кой знае колко пъти съм го гледала преди години. И все си мислех, че ако много силно го желая, може пък да стане чудо и в края на филма да не се случи фаталното, а той да остане жив... Rolling Eyes Нещо подобно и в този случай...

Ох, ами да, и въпросът за това дали художник, скулптор или дизайнер. Ама защо "ИЛИ"? Wink Всичките работи накуп, плюс: готвач, чистач, дърводелец, градинар, перач, утешител, мед. сестра...абе всичко, което на една жена и се налага ежедневно да върши в съжителството с тези нежни и беззащитни създания от "силния пол" Rolling Eyes 

# 259
  • Мнения: 484
Нелка,много ти благодаря за изчерпателната информация,нооо както ти сама каза ние сме като "разбутам мравуняк"  hahaha Сега ще те помоля когато имаш време да напишеш и рецептата за тази толкова апетитна торта  Praynig Hug

# 260
  • Мнения: 1 271
Нелка,  Heart Eyes   chef  , Бабето е супер и от вън и от вътре!  Hug Абе, теб и Абра съм ви признала за спецове в тия торти  newsm10 

Аз още нещо щях да пиша, ама след Бабката....забравих!  Embarassed

# 261
  • На края на света !
  • Мнения: 2 328
момичета марципан Варна държили се в хладилника преди да се правят фигурки  newsm78

# 262
  • Мнения: 7 091
Момичета, аз отдавна не съм се вясвала, ама други неща са ми на главата Simple Smile Надявам се да не ми се сърдите! Simple Smile
Нелка, направо ми спря дъха тази твоя скулптура ( не може да се нарече с друго име! ) !  Grinning РАЗКОШНА Е!
Имам въпрос към теб! Как закрепваш отделните части на тялото, например ръцете, главата и т.н? Преди или след да изсъхнат ги прикрепяш към тялото?  А плитката как си направила изправена?
Аз имам още много да се уча, твоето е направо невероятно просто! Както имаше една приказка като "порасна" искам да стана като теб! Simple Smile Hug  bouquet
 

# 263
  • Мнения: 634
Мама цоцоланка,нямамкой знае какви техники.Използвам пандишпанови блатове ,които пека сама,маслен крем и за покритие руска мастика2.За панделката  да само бял шоколад без олио.
Димитрина,трябва напълно да е стегнал шоколада и тогава се отлепва,аз за това направих два клиппа ,защото трябваше да изстинат и тогава да оформям панделката.Ащо се отнася до дебелината да не трябва да е много тънка,защото рискуваш да се счупи.
Бъни не зная ,но пробвай ,ако е по твърда може да стане .Моята лента ми е подарък от шефката ,която ходи на платен курс за шоколадови неща изесен от ПИ КО.
Нелка ,благодарности за разясненията ,ще прабвам тази моделираща маса.
Днес правих торта с русалка ,с малко промени от предишната.

# 264
  • София
  • Мнения: 2 114
Албенче, хубав плаж, топли цветове, слънчево!

Нелка, много благодаря и аз за споделената информация, аз определено си мислех, че е само фигурка....Сега нещата стават още по-сериозни и отивам пак да гледам:))) Нареждам се на опашка за рецептата на тортата, обожавам шоколадови блатове:)))

Чародейка, може да се държи в хладилник, дори мисля, че го препоръчват.

silrai, къде се изгуби? Липсваш!

# 265
  • Мнения: 2 185
Нелка и аз съм ти много благодарна за рецептата за тестото  Hug . Рядкост са хората с такъв огромен талант, които си споделят "тайните". Права си, че тук наистина се чете доста трудно напоследък, и полезната информация се губи сред доста празни приказки и повтарящи се еднотипни въпрси, но се надявам това да не те спира да ни навестяваш  Wink. И аз имам въпроси към теб, но засега ще се въздържа, за да не те уплашим  Grinning .

# 266
  • Мнения: 1 065
Здравейте, тортени феи  Grinning. Поздравления за красотите, които правите.
Последните няколко теми ги следя с голямо удоволствие. Само тази не мога да насмогна още да я изчета, но нямам търпение да си покажа тортата и ще се върна да чета по- късно. С любезното съдействие и подкрепа на Наталина и Корнишонка направих първата си торта с покритие, а сега с неоценимата помощ на Мария Илва- и втората  Simple Smile.  Знам, че ще бъдете снизходителни и няма да се вглеждате твърде в подробностите  Laughing. Последната нощ преди рождения ден установих, че съвсем не съм готова за голямата цел, която си бях поставила, и в последния момент правих някои неща. Тортата е Медовик, но нямам снимка на разрез. Стана обаче точно толкова вкусна, колкото сте писали.

# 267
  • Мнения: 264
Чародейка  и аз започнах с марципана Варна. Замесих го и веднага се опитах да моделирам, но много стичаше. Оставих го една нощ в хладилника и се оправи. Но не е много прецизен за фигурки - става за по-елементари и за апликации.Бавно съхне и малко стича. Желатиновите фондани и Марчемелула ( как го изписах) всякаш са по-подходящи за фигурки поне според мен.
Нелка благодаря ти за изчерпателния отговор. Ще пробвам непременно тестото ти за фигурки.

# 268
  • На края на света !
  • Мнения: 2 328
Благодаря за отговора момичета   bouquet,снощи си направихме марципан Варна и цяла вечер си играхме с децата ,остана ни малко и за днес ,после ще покажа фигурките ,сега остава само да си намерим боя ,което ми се струва невъзможно в нашия град  Peace

# 269
  • Мнения: 1 065
Ей, голяма съм червена шапчица, да бях дала линк  Blush. Ето я http://www.snimka.bg/album.php?album_id=149486&pid=10402394
Междувременно изчетох темата и също съм ужасно впечатлена от бабката на Нелка  Grinning. Както и от всички останали нейни неща.
Благодаря на Албенка за видео уроците- и друг път съм гледала, неоценими са.
А на Мама Цоцоланка мога да кажа за млечния марципан на Наталина, че съм го слагала на Медовик и на тортата с рулата на Лео и на двете подхождаше. Няма какво да му се сбърка и дори втория път малко по- меко го оставих. Става обаче много по- хубаво, ако в боите няма сол  Joy.

Общи условия

Активация на акаунт