Обичате ли палаченки- рецепти с палачинки!

  • 24 059
  • 56
  •   1
Отговори
  • Мнения: 115
Аз много обичам палачинки и правя доста неща с тях, но искам да започна тази тема, тъй като ми се ще да науча и от другите какви готварски фантазии правят от палачинките!
Аз ще кажа мойта рецепта, която научих от един французин и като ги направят всички си облизват пръстите понеже са много тънки, крехки и ароматни:
1 порция - 15 палачинки
2 чаши прясно мляко
1 чаша и половина брашно
3 яйца
щипка сол
половин лъжичка захар
1 ванилия

стават фантазия
Очаквам нови рецептички за всичко свързано с палачинките, аз след това ще дам също още рецепти

# 1
  • Мнения: 5 001
Аз правя палчинкова торта(между палчинките намазвам майонеза редувам и кисели краставички,шунка,варени яйца...Цялата се намазва с майнеза и се наръсва отвсякъде с настърган кашкавал,докато стане рошава)
......И панирани палчинки(завивам като плик,а пълнежа е от сварено пилешко месо,кисели краставички,топено сирене,копър.Потапям в брашно,яйца,галета и се пържи в загрято олио до златист цвят)....

# 2
  • Мнения: 1 777
Ето и моята рецепта за френски grepes. Wink

1ч.ч.брашно
2 яйца
1/2ч.ч.прясно мляко
1/2ч.ч.вода
щипка сол
2с.л.разтопено масло

# 3
  • Мнения: 1 352
Нормалните палачинки винаги правя на око и досега провали не съм имала. Солени не ги обичам, предпочитам ги с шоколад. Когато ми останат повечко правя торта с ванилов крем.
Често правя Американски палачинки. Стават много бързо и са много вкусни:).

# 4
# 5
  • Мнения: 2 439
Вкъщи сме по соленото повече, затова правя класическата рецепта за палачинки и ги ядем с масло и сирене. Правя и палачинкови бюреци.

# 6
  • Мнения: 5 001
... Правя и палачинкови бюреци.

Може ли рецептата?  Praynig Praynig Praynig

# 7
  • Мнения: 58
Аз правя панирани палачинки,но предполагам че са нещо като тези бюреци.Правя си плънка по желание,напр. пилешко месо и кашкавал или различни сирена с копър и чесън,може и колбас,лютеница и кашкавал...възможностите са много.Слагам от плънката върху палачинката,сгъвам я като плик,да няма нищо изтекло и след това панирам в сгорещена мазнина,като потапям първо в яйце,после в брашно,после пак в яйце и накрая в галета.

# 8
  • Мнения: 413
Аз правя от палачинките супа. Това е от традиционните ястия на Австрия, че моя без нея не можел
Даже и днес правих такава, ако знаех, щях да ви цъкна снимчица.  Grinning
ето рецептата-  телешки бульон или зеленчуков, а вътре се нарязват паланички на тънки ивички /долу горе 1/3-4 см/
Палачинките се правят от
2яйца,
60 гр гладко брашно
1/8 л мляко
1 ч.л.сол
аз правя бульона от моркови, целина,лук и магданоз, защото не обичаме готовите бульони, които само се разтварят.
ето снимка  http://www.kochecke.at/kochrezept-frittatensuppe.html

и бебчо също яде от нея  Peace

# 9
  • София
  • Мнения: 1 341







Ето и една по-различна рецепта за палачинки.
250 гр. брашно + 3 яйца + 400 мл. пр.мляко + 100 мл. бира .

# 10
  • София
  • Мнения: 1 341





Ето една невероятна рецепта Палачинки с кайма
С готовите палачинки се правят вързопчета с пълнеж по желание,които се връзват с  ивичка от праз лук - пълнежите може и да са зеленчукови или месни или смесени.
Аз много обичам палачинки със спанак,яйца и сирене,навити на руло,поръсени с настърган кашкавал и леко запечени колкото да се разтопи кашкавалът.
Правя по-големи количества с пълнежа и слагам във фризера.Когато ме изненадат гости,
вадя,поръсвам с кашкавал и запичам - лесно и бързо.

# 11
  • Мнения: 2 803
На мойте палачинки слагам 3 яйца, брашно, газирана вода и пр.мляко, 1 л-ка сол и 1 л-ка захар.
Правила съм с тях всевъзможни комбинации с крем на д-р Йоткър или с пиле, кис.краставичка, гъби и топено сирене, отгоре поръсен кашкавал.

# 12
  • Мнения: 123
Моята рецепта за една доза:
1 яйце
1 ч.ч.брашно
1 ч.ч.вода /прясно мляко/
1 щипка сол
1 щипка захар
П.П.Правя по 2 дози винаги, защото 1 доза ни е доникъде... Laughing

# 13
  • Мнения: 2 439
... Правя и палачинкови бюреци.

Може ли рецептата?  Praynig Praynig Praynig

Тъкмо щях да я пиша и видях, че samotnika е написала рецептата, но под името панирани палачинки.
Сетих се, че преди време съм правила кебап в палачинка. Правиш си пресен кебап, слагаш го в палачинка, връзва се или на бохча, или по дължина, поръсва се с кашкавал и се запича 10-на минути във фурната.

# 14
  • Мнения: 99
А пък аз онзи ден реших да правя палачинки и се оказа, че има имам само едно яйце  Embarassed Оказа се в последствие, че и млякото ми свършило а съм настроила домашните за палачинкова закуска  ooooh! И какво сега .... мушнах се в хладилника  и какво да видя течна сметана седи и ме чака. едно яйце  Embarassed Взех и ги разбърках, сложих брашно, малко водичка, щипка сол, щипка захар, малко сода за хляб и ей я на сместа. Не очаквах да стане нещо, но за мое учудване станаха много вкусни палачинки, мекички и крехки.

# 15
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
А пък аз онзи ден реших да правя палачинки и се оказа, че има имам само едно яйце  Embarassed Оказа се в последствие, че и млякото ми свършило а съм настроила домашните за палачинкова закуска  ooooh! И какво сега .... мушнах се в хладилника  и какво да видя течна сметана седи и ме чака. едно яйце  Embarassed Взех и ги разбърках, сложих брашно, малко водичка, щипка сол, щипка захар, малко сода за хляб и ей я на сместа. Не очаквах да стане нещо, но за мое учудване станаха много вкусни палачинки, мекички и крехки.
Това ми напомни, че като нямам прясно мляко, съм правила палачинките и с кисело- малко по- свеж им е вкуса!!

# 16
  • Мнения: 115
лелеле , не съм очаквала да науча толкова много нови рецепти за любимите палачинки! И аз да споделя моя специалитет с палачинки:
-Достатъчно палачинки според броя консуматори
-сварено и обезкостено пиле, нарязано на ситничко, запържено с лук, моркови / и те нарязани на малки парченца/, кет чуп 5 лъжици, малко доматено пюре, чер пипер, сол и  щипка канела --Всичкото това се пържи или по - скоро се получава леко варене до извирането на течността.
-След което се пълнят палачинките, като се завиват на руло и се нареждат в намазнена с олио тавичка.
-Поливат се лекичко на ивички отгоре с малко доматено пюре разредено с малко водичка
-Разтопено масло се излива пак на ивички върху тях
-И на края се настъргва кашкавал върху тях
-Запичат се докато хванат хрупкава кашкавалена  коричка
И всички си облизват пръстите
Ако някой реши да ги опита, нека сподели дали са му харесали  Grinning

# 17
  • Мнения: 1 352

След всичко, което прочетох тук, реших да направя палачинки със сметана и с по-малко брашно. Резултата беше страхотен - много пухкави, тънки и вкусни. Аз открих своята рецепта за палачинки вече, благодаря Simple Smile.

# 18
  • София
  • Мнения: 1 476
Аз правя палчинкова торта(между палчинките намазвам майонеза редувам и кисели краставички,шунка,варени яйца...Цялата се намазва с майнеза и се наръсва отвсякъде с настърган кашкавал,докато стане рошава)
......И панирани палчинки(завивам като плик,а пълнежа е от сварено пилешко месо,кисели краставички,топено сирене,копър.Потапям в брашно,яйца,галета и се пържи в загрято олио до златист цвят)....

какви продукти използваш за палачинките за тази торта? точно такава рецепта търсех и искам да направя, но се чудех палачинките как да направя  Rolling Eyes

# 19
  • Мнения: 115
Аз не знам какви палачинки за тортата прави TheNMaster, ще е хубаво да сподели с нас, но дотогава да кажа, че аз когато правя палачинките за торта или не-  ги правя все едни и същи- брашно, мляко или ако нямам мляко слагам вода / само че съотношение вода към брашно 1/1/
3 яйца / майка ми ги прави с 5 яйца, но да си призная мойте са по- вкусни Wink/ и щипка сода, щипка сол и щипка захар. Дано да съм помогнала Grinning

# 20
  • Мнения: 5 001
Момичета,палачинките са най-обикновенни  Embarassed....
Мляко(прясно или кисело),2 яйца,брашно,сол.Ако правя палачинките с кисело мляко добавям 3-4 щипки сода в млякото и разбърквам да шупне,а когато забърквам тестото добавям вода до нужната гъстота.

С прясното мляко също добавям 2-3 с.л. вода ,защото не стават жилави палачинките.

Консистенцията на тестото е като боза.

# 21
  • Мнения: 2 829
и аз ги правя като TheNMaster

понякога към сместта слагам малко мед Wink

# 22
  • София
  • Мнения: 1 476
Благодаря ви за отговорите, ще се пробвам тия дни да спретна една палачинкова тортичка  Laughing

# 23
  • Мнения: 115
да споделя нещо много вкусно и интересно , гледах преди няколко дни предаването " Гурме с Андре", там той направи паниран ванилов крем , като го зави с кори за баница и аз понеже обожавам експериментите реших да експериментирам и да направя фламбиран ванилов крем в плачинки.... е няма да ви казвам каква вкусотия стана- много е подходящо мисля за романтична изненада на любимият за 14 феврури:
готов ванилов крем на д-р Йоткер си приготвих както е описано по рецептата на плика, сложих го в хладилника да се стегне
през това време си направих палачинките
извадих от хладилника стегнатият крем и си хо нарязах на пъчки с дебелина около един пръст
завих всяка пръчка в плачинка нкато пашкул и ги фламбирах с масло и ром
после ги поръсих с пудра захар
Честит Свети Валентин  Grinning

# 24
  • Мнения: 3 268
Палачинки всеки знае как се правят,но аз искам да ви предложа пълнеж.Намазвате готовата палачинка с течен шоколад и отгоре поръсвате с малко натрошено синьо сирене.Завивате и хапвате.Супер са.

# 25
  • Мнения: 2 309
Палачинките се правят на рула, които се пълнят с предварително приготвена плънка от кайма, кис.краставички, гъби, доматен сос и подправки по вкус / аз слагам черен пипер само/,. Нареждат се в тава, отгоре се заливат богато със сос Бешамел и се запичат. Ако се сервират топли, може да се настърже кашкавал отгоре.

# 26
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Аз нарочно не знам как се правят палачинки, защото мъжът ми ги прави  Mr. Green Но ще споделя любимата ми плънка за палачинки - задушават се гъби с лук в тиган със съвсем малко мазнина, прибавя се черен пипер на вкус. След като малко изстинат гъбите се смесват с натрошено сирене. Това нещо се слага в палачинките, навиват се на руло (желателно е да се затворят в краищата), нареждат се в тавичка, поръсват се с настърган кашкавал и се включват на скара (да пече само отгоре) за 5-7 минути.

Към това си правим салатка и ни е основно ястие  Peace

# 27
  • Мнения: 9 109
Тази сутрин правих тези Тиквени палачинки на Иван. Много, много вкусни, с различен, но приятен вкус  Peace



Иначе палачинки правя с каквото има в хладилника - с прясно или кисело мляко, с двете смесено, с извара, с 1 или с 6 яйца - всеки път е различно.


Когато са с пълнеж - или руска салата, или  любимата ни с пилешко месо и сос тук снимката е стара и гадна  Embarassed

# 28
# 29
  • Мнения: 115
оу голяма вкусотия изглеждат и палачинките с тиква, понеже тиквата във всякакъв вариант ми е любимият десерт, както и тези с кайма - изглеждат много сочни и вкусни. Следващата неделя ще експериментирам с едни от двата вида. Благодаря за вкусните рецепти и облекчението , какво да мисля , за да изненедам семейството в почивните дни Hug

# 30
  • Мнения: 7 474
Аз много ги обичам със смлян и запържен кренвирш напълнени. Crazy
и заляти със сметана.
А това е мързеливата палачинково руло

# 31
  • Мнения: 129
страшно обичам палачинки  Crazy и домочадието също не им прощава  Laughing
от известно време правя палачинките по рецепта от една немска готварска книга за начиниещи  Peace според нея, наред с обичайните продукти брашно, яйца и прясно мляко, в сместа се слагат също така 2 лъжици разтопен маргарин (или масло) и ванилия  Peace стават супер мекички  Grinning

# 32
  • Мнения: 4 070
Някой от вас ползвал ли е смес за готови- американски палачинки. Май се казват капкейк или подобно, но не мога да намеря никъде???

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 13:51 от gundie

# 33
  • Мнения: 355
Моята борба с палачинките е стара и неравна. Каквото и да правя те стават жилави. Отделно, не мога да уцеля пропорциите на брашното, яйцата и млякото, а явно моето усещане за гъстотата е направо абстрактно. Моля, ако някой е благосклонен да сподели съвет за палачинки с 1 яйце. Благодаря от сърце  bouquet!

# 34
  • Мнения: 115
За Мишанка!
Мишанка, и аз имах същият проблем докато не ми казаха точните пропорции на брашното и млякото или водата. Ако нямаш мляко може да го заместиш само с вода и съотношението брашно /вода е 1 чаша брашно с една чаша вода, ако имаш мляко тогава съотнешението е 1 чаша брашно с 2чеши мляко, ако пък мимаш малко мляко може да направиш така: 1 чаша брашно с 1 1/2 чаша смес вода и мляко, но пак тук с млякото трябва да прецениш колко масленост и това с което ще ги правиш. Сега с едно яйце аз не съм ги правила, но към тази рецепта трябва да прибавим поне 2 яйца и задължително , когато ги вадиш от тигана ги намазваш с масло от едната страна и всяка следваща редиш върху друга и ги мажеш все така, стават много вкусни , мекички и крехки

# 35
  • Мнения: 1 777
Някой от вас ползвал ли е смес за готови- американски палачинки. Май се казват капкейк или подобно, но не мога да намеря никъде???
Американските палачинки се казват - пенкейк. Simple SmileКъпкейка прилича на мъфин украсен с фростинг. Simple Smile
Готова смес не знам къде се продава,но тук във форума  има много рецепти за пенкейкс.

# 36
  • Мнения: 4 070
Някой от вас ползвал ли е смес за готови- американски палачинки. Май се казват капкейк или подобно, но не мога да намеря никъде???
Американските палачинки се казват - пенкейк. Simple SmileКъпкейка прилича на мъфин украсен с фростинг. Simple Smile
Готова смес не знам къде се продава,но тук във форума  има много рецепти за пенкейкс.

Мерси много ще потърся- значи са ме заблудили за превода.

# 37
  • Мнения: 115
това за което пита gundie е Скотиш панкейк " Scottish pancake" - / http://trembomenglishversion.blogspot.com/2007/02/scottish-pancakes.html /, иначе панкейк е нашта палачинка - тънкау която всички ние познаваме или както им казват на френски Креп " crêpe"!

# 38
  • Мнения: 115
ето и рецептата която намерих- е малко е на английски , но понеже в момента ме мързи да я превеждам, ако някой прояви интерес ще се напъна и ще преодолея мързела и ще я дам и на български:

Here it goes:


½ teaspoon white wine vinegar

150ml milk – room temperature

110g plain flour

½ teaspoon bicarbonate of soda

1 egg

1 tablespoon vegetable oil

1 tablespoon golden syrup


Put the vinegar into the milk and set aside. Put the flour into a bowl and add the bicarbonate of soda. In another jug or bowl add the egg, oil and then with the oily spoon measure the syrup in and whisk everything together. Add the vinegary milk, and then add the jug of wet ingredients to the dry, whisking to a batter.

Heat a flat griddle or heavy non-stick pan with no oil. Add 1 ½ tablespoons of batter to make each pancake, and then when bubbles appear flip them over to make them golden brown on either side.

# 39
  • Мнения: 930
обичам палачинки с шоколад newsm64

# 40
  • Мнения: 4 070


150ml milk – room temperature????
1 tablespoon golden syrup




Какво мляко? И какъв е тоя сироп?? Освен това малко се изненадвам за оцета, но май и др път съм го чувала- като се замисля.

# 41
  • Мнения: 1 777
това за което пита gundie е Скотиш панкейк " Scottish pancake" - / http://trembomenglishversion.blogspot.com/2007/02/scottish-pancakes.html /, иначе панкейк е нашта палачинка - тънкау която всички ние познаваме или както им казват на френски Креп " crêpe"!
Не мога да се съглася с теб,че пенкейк е нашта палачинка.Нашите палачинки са френските grepe.
Ето снимка на пенкейк

снимка на grepe

# 42
  • Мнения: 115
млякото е прясно , а пък golden sirop  е рафиниран сироп от захарна тръстика с добавка на захар, той се ползва всъщност , като земестител на меда при случайте ,когато някой не обича мед, така че спокойно на негово място може да се сложи мед   chef

# 43
  • Мнения: 115
ех Пети, че нали Креп е на френски палачинка , а пък на английски е панкейк, а същите снимки ги има / само че не точно твойте де  Wink / и тук в този линк http://trembomenglishversion.blogspot.com/2007/02/scottish-pancakes.html - и се казват оригинал Скотиш пънкакейк, но аз  не искам да влизам в спор с теб , просто пратих това което може да се намери в нета, аз съм живяла в чужбина и точно това бяха Скотиш панкейковете , който съквартирантката ми англичанка доста време ги представяше за свое домашно пройзводство, като ги правеше от готовите купени на прах по супермаркетите, докато не я разкрих  Mr. Green

# 44
  • Мнения: 4 070
млякото е прясно , а пък golden sirop  е рафиниран сироп от захарна тръстика с добавка на захар, той се ползва всъщност , като земестител на меда при случайте ,когато някой не обича мед, така че спокойно на негово място може да се сложи мед   chef


ААА да , това да не е кленов сироп с който ги заливат дебелите американци??? newsm78 newsm78

# 45
  • Мнения: 1 777
vovolilian ,аз казвам че има разлика във вкуса на пенкейка и българските палачинки.
 В пенкейка се слага набухвател ,а във френските Crepes не се слага набухвател. Simple Smile
Аз също не искам да влизам в спор. Heart Eyes

# 46
  • Мнения: 115
не gundie , това не е кленовият сироп / който помужду другото обожавам, но тук никаде не мога да намеря в добро качество - е то доброто качестово и с много солена цена, но въпреки всичко тук го няма Sad/ , този сироп е само 1лъжичка и той както разбирам от рецептата се слага в сместа за палачинките.
ето сега видях друга рецепта в този линк
http://www.foodiesite.com/recipes/2000-03:scpancakes
,  пак е на ангрийски , ама ако трябва ще я превеждам  Simple Smile

# 47
  • Мнения: 115
оу да Пети напълно си права за разликата във вкуса , извинявай на съм те разбрала  Hug Heart Eyes

# 48
  • Мнения: 115
ммммм май темата се поизчерпа или пък рецептите за и с палачинки посвършиха, пък и аз наскоро не съм експериментирала нищо  Sad

# 49
  • Мнения: 4 070
Ето една за солена торта, дано да я няма:


Една палачинка, намазана с майонеза върху нея грах, после пак палачинка, намазана с майонеза , върху нея картофи и така се изреждат всички съставки на руската салата (понеже всички я правим различно ням ада пиша всичко), после като се отреже парче като от торта и има в него всичко.

# 50
  • Мнения: 2 110
За тези,които обичат картофи.

1 1/2  кг картофи
1 лук
2 яйца
2  с.л. брашно
сол
черен пипер
олио за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Картофите се измиват и обелват. Настъргват се фино в голяма купа. Обелва се лyка и се нарязва възможно на дребно и се смесва с настърганите картофи. Добавят се яйцата и брашното и се получава каша. Олиото (около 1см ниво) се нагрява в тиган. Прави се палачинка от картофената смес, която се пържи около 3-4 мин от всяка страна на среден огън (до златисто- кафяво).

По традиция се залива с ябълков конфитюр и се поръсва със захар, но може и да се настърже сирене .

# 51
  • Brussels
  • Мнения: 160
Ето едни марокански палачинки   Simple Smile :

Палачинки с 1000 дупки

# 52
  • Мнения: 126
   на всички ви са
 интересни рецептите, ще пробвам някои . Но разгледах снимките на nadeto sp , къде и са рецептите или българския превод , извинете ме , но може би аз съм нещо изморена и разсеяна

# 53
  • Мнения: 126
   о nadeto sp извинявай прочетох ги , много са интересни , ще пробвам някоя и добре са оформени

# 54
  • Brussels
  • Мнения: 160
Rachona, ето тук са Моите рецепти   Hug


Опс, изпреварила си ме Simple Smile! Радвам се , че ти харесват! Heart Eyes

# 55
  • Мнения: 115
 Grinning радвам се , че темата за любимите палачинки продължава и много ми харесаха рецептите на си*си и nadeto_sp  Peace... едва чакам да стане съботе и неделя , за да ги приложа .. е  Winkпоне една от тях

# 56
  • Мнения: 115
Си ♥ си ♥ правих товйта рецепта за картофените палачинки, сервирах им ги както препоръче с конфитюр ь ама не намерих ябълков, а го замених със сливов, също сервирах и настъргано сирене. Да си призная мислех , че всички ще наблегнат на сиренето и затова настъргах досат, за мое учудване всички ги харесаха повече със сливовия конфитюр.  Peace браво за рецептата, дай още нещо интересно ако имаш в резерва от рецептурника си  Wink. Пожелавам на всички много забавна седмица!

Общи условия

Активация на акаунт