От нищо - нещо

  • 3 547
  • 17
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 639
Спомняте ли си това предаване? От това предаване вкъщи имаме 2 любими рецепти. Споделям ги с вас, дано ви харесат.
Пълнено пиле със стар хляб и чесън
1 пиле
половин пакетче масло (може и с маргарин)
3-4 филии стар хляб
смлян черен пипер
няколко скилидки чесън
сол
     Маслото се смесва с пресования чесън, сол и черния пипер. След това се мажат филийките и се нарязват на кубчета. Пълни се пилето. Ако остане масло- намажете цялото пиле. Сипвате и малко вода. Слагате го в йена и печете. Ако пилето е по- малко и останат филийки, можете да ги сложите отсрани на пилето. При тази рецеп-
та нямате нужда от хляб и допълнителна гарнитура. Дано ви хареса!

# 1
  • Мнения: 1 906
Хляба вътре не става ли като тесто  newsm78

# 2
  • Мнения: 4 496
По- скоро стават задушени.  Поне така си мисля.
Хм, имам едно пиле, имам и стар хляб...Да взема да пробвам. Thinking

Предаването го помня много смътно. Имаше различни участници, тоест май беше без водещ. Или бъркам? newsm78

# 3
  • Мнения: 1 639
Хляба вътре не става ли като тесто  newsm78
Вътре не влиза вода, така че не омеква много, но все пак си е хляб.

# 4
  • Мнения: 475
Точно с това предаване е свързан мой детски спомен. Винаги го споменавам, когато стане въпрос за икономични манджички. И то не заради друго, ами защото там видях рецепта за кебапчета, завити в пържоли и заляти с някакъв сос (мисля, сметов беше). Не знам дали се е получило нещо, но гарантирам, че по моите представи не е от нищо  newsm68  

# 5
  • Мнения: 1 639
Ето и втората рецепта:
Боб - чили
Сварявате си една паничка боб. Слагате го в гевгира да се изцеди. В тенджерата запържвате:
1 глава кромид лук, няколко скилидки чесън, колбас (аз го правя с 1 наденица и 1 п. кайма). Връщате боба в тенджерата и добавяте: 1 буркан цели домати( 1шише млени), 2-3 лъжици домашна лютеница, 2-3 л. купена лютеница, кетчуп( може и някаква лютивка, ако обичате люто). Единствената подправка, която слагат в оригиналната рецепта  е риган, но аз слагам и джоджен.За солта ще опитвате, защото почти всичко е солено. Вари се на слаб огън, защото е много гъсто, да остане на мазнина.

# 6
  • Мнения: 1 639
Точно с това предаване е свързан мой детски спомен. Винаги го споменавам, когато стане въпрос за икономични манджички. И то не заради друго, ами защото там видях рецепта за кебапчета, завити в пържоли и заляти с някакъв сос (мисля, сметов беше). Не знам дали се е получило нещо, но гарантирам, че по моите представи не е от нищо  newsm68  
Вярно, само заглавието му беше такова. Единственото икономично ястие, беше една мързелива пица със стар хляб и каквото имаш в хладилника.

# 7
  • Мнения: 3 675
Майка често гледаше това предаване и в тефтера си е записала доста рецепти, ако попадна на нещо интересно, ще го споделя.

# 8
  • Мнения: 2 803
Да , помня това предаване и тази рецепта, но така и не съм я приготвила. Време е да я пробвам. Мерси, че ми я напомни.  bouquet

# 9
  • София :(
  • Мнения: 215
Помня, помня, даже си имам една любима рецепта, която още чат-пат си правя, но с толкова вариации, че оригинала ни го помня точно - кекс от мляно месо с разни екстри, но определено не е от нищо  newsm10

# 10
  • Мнения: 940
Аз не го знам това предаване, но чили много обичам. Аз го правя само с кайма, и с черния боб който е в консерви.

# 11
  • Мнения: 1 639
Ето още една интересна и много  вкусна рецепта:

Тулумбички с крема сирене
2 п. крема сирене
1 яйце
1ч. и половина брашно
половин чаена лъжичка сода
     От изброените продукти се омесва тесто. Тестото е твърдо, така че аз правя тулумбичките с метален шприц, на който използвам само предната част. След като ги оформя, ги пържа в олио. Пържат се много бързо, до светлорозово. Подреждате в тава и сиропирате: 2 ч.чаши вода + 2 и половина ч. чаши захар. Тулумбичките увеличават обема си и при пърженето, ипри сиропирането. Ако искате може да сложите в сиропа някаква есенция. Аз съм любител на ванилията и си слагам 1 винаги.

# 12
  • Мнения: 10
Идеята за икономични ястия е много добра!
Искам да споделя с вас една рецепта за лек и икономичен десерт на моята баба, който тя приготвяше най-често след Великден, когато оставаше неизяден и сух домашно приготвен козунак.

За крема:

Продукти:
2 кофички кисело мляко/ може да се използва цедено кисело мляко/
захар

Приготвяне:
Млякото се изцежда и подслажда на вкус. По желание може да се добави ванилия, лимон или какао

Козунакът се нарязва на филии. В стъклени купички се поставят една-две от тях. залива се с част от крема и се гарнира по желание. Оставя се за една нощ в хладилника и се консумира.

Може да се украси по собствен вкус.

# 13
  • Мнения: 780
Свекърва ми следеше редовно предаването и си записваше . От там направихме картофено руло / май не е съвсем от нищо , но може и ние да сме подобрили рецептата   chef  hahaha /

Картофено руло

сваряват се картофи / около 1кг , аз ги слагам "на око" /
Пасират се , слагат се 2 яйца , малко чубрица , сол , черен пипер и се разстилат на целофан намазан с олио / мазнина/
Отгоре се слага запържена кайма /с подправки , сол и лук/ ,  гъби и кетчуп / може и доматен сок или доматено пюре /
Завива се на руло , слага се в тавата и се пече в умерена фурна .
Като се зачерви отгоре се настъргва кашкавал и пак се запича

# 14
  • София
  • Мнения: 12 554
Свекърва ми следеше редовно предаването и си записваше . От там направихме картофено руло / май не е съвсем от нищо , но може и ние да сме подобрили рецептата   chef  hahaha /

Картофено руло

сваряват се картофи / около 1кг , аз ги слагам "на око" /
Пасират се , слагат се 2 яйца , малко чубрица , сол , черен пипер и се разстилат на целофан намазан с олио / мазнина/
Отгоре се слага запържена кайма /с подправки , сол и лук/ ,  гъби и кетчуп / може и доматен сок или доматено пюре /
Завива се на руло , слага се в тавата и се пече в умерена фурна .
Като се зачерви отгоре се настъргва кашкавал и пак се запича


 hahaha това определено не е от нищо, обаче пък рецептата е супер и ще се пробва  Wink

# 15
  • Мнения: 2 708
Развеселихте ме с темата Laughing Laughing Laughing Аз не помня такова предаване, но ме подсетихте, за една приказка, която моята любима баба ми разказа, когато бях ученичка, летях високо, всичко беше на една ръка разстояние, хляба се произвеждаше от шкафа, яйцата се снасяха в хладилника, където растяха и зеленчуците, а в камерата се отглеждаха прасетата и пилетата hahaha hahaha hahaha Та беше по повод, колко лесно и вкусно и от нищо едва ли не, съм направила нещо си.....

Приказката е следната:

Супа от камъче

Имало едно време една баба. Ама била тая баба много стисната. Живеела си сама с цицерлъка си и никой не искал да й бъде компания и да я погледна. Така си минавали дните. Една привечер, един окъснял пътник притропал на вратата да помоли да пренощува, че много бил уморен, а наблизо подслон нямало. Съгласила се бабата, пък и отдавна не била говорила с хора, та решила да разсее тишината с присъствието на пътника. Влязъл странника и помолил за малко топла храна. Еееее все пак сърцето на бабата, макар и леко омекнало като го поканила си оставало все така стиснато. Рекла му бабата, че нищо няма, как реколтата я градушката помляла, как бурята отвяла дървата за огъня, а лисицата отнесла пилетата..... Усетил я човека каква е, и й предложил да я научи как в такива случаи се прави "Супа от камъче"....
 newsm78Замислила се бабата,  #Crazy почудила се как е възможно пък супа от камъче да стане, ама се съгласила. Илязъл странника на двора и взел едно камъче чакъл от земята. Измил го хубаво и го сложил в тенджерата. Попитал бабата дали пък няма да намерят някакви съчки да напалят огъня.... Бабата без да се замисли, отишла под сайванта и взела една хубава цепеница, дето си скрила без да подозира нищо, че я мързяло да обикаля за съчки. Запалили огъня. "Абе дали пък няма да има в някое ведро дъждовна вода дет да се е събрала".... Ееее скокнала бабата уж да провери, ама извадила от герана цял менец с вода.... Забълбукала водата... Запитал тогава хитреца - дали пък някой арпаджик не се е изтърколил зад скрина.... Извадила бабата една златна глава лук, че не й се залягало отдолу...... "Ами някой морков и картоф, дали пък не са останали по-дълбоко заровени от по предишни години..... newsm78" ееее дала му и морков и картоф бабата. Изчовъркали малко сол...... А дали пък не е останало някое пиле голошарче из кокошарника, дето само да писука жално за отвлечената си майка.....Бабата хич не се и усетила и извадила от месцето дето си била приготвила да готви на другия ден....... "А дали пък съседската кокошка не се е подлъгала да снесе в твоя полог, бабе?" продължил пътника...... ИЗвадила и едно яйчице бабата...... И така лека полека наготвили страшна супичка.    Хапнала бабата, усладило й се и реклаааааа "Ейййййй страшна тая супа от камъче, момко........................ Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 16
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 539
Икономична е баницата от стар хляб . нареждат се филии стар хляб в тавата, нарязва се на квадрати, залива се с плънка като за баница - 4 яйца с около 200-300гр сирене, олио и 200мл (поне) кисело мляко и се запича. Може да се направи и заливка с 4 яйца, прясно мляко, захар и ванилия. Съотношението ми е на вкус, не помня пропорции.
Палачинковата торта също е от нищо нещо - между палачинките нареждате де що има остатък в хладилника.

# 17
  • Мнения: 9 776
Спомням си го това предаване. И понеже някой се чудеше дали канеха гости - да, канеха. Рецептата по-долу е на Катя от "Ритон":

Специалитет "Катя"

Продукти:

1 франзела
яйца
топено сирене
лютеница
кашкавал

Франзелата се нарязва на филийки и от всяка се маха средата. Нареждат се в тава, намазана с олио. Във всяка дупка се счупва по едно яйце. Отгоре се поставя топено сирене, може и салам. В средата на тавата се изсипва лютеницата, смесена със средата от филийките, а тогоре се настъргва кашкавал. Запича се за 15-20 минути. При сервиране може да се гарнира с пастет, кисели краставички, майонеза, маслини и др.

Това мисля, че наистина е от нищо-нещо. Пък то няма как хич без продукти . Иначе ще стане като приказката на Krische, ама по първоначалния замисъл hahaha Joy.

Общи условия

Активация на акаунт