Цвеклото

  • 22 367
  • 57
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 33
Обожавам цвекло във всичките му форми Simple Smile От бейби-цвеклото със сирене "Бри", "Президент" или друго сходно стават чудесни хапки за мезе. Ако е мариновано (в бурканите обикновено са)- направо го набучквам със сиренето, ако не го сварявам леко във марина.

# 16
  • Мнения: 1
Искам да Ви предложа моята салата с цвекло: Настъргвате цвекло, моркови, целина, ябълка, тиквичка(за тези, които обичат да експериментират) и използвате сока на един грейпфрут за дресинг, добавяте и малко зехтин. Много вкусно става ,ако препечете сурови тиквени семки и ги добавите към салатата, но може да сложите и всякакви сурови ядки. Вкусно, бързо и здравословно. А това, че полагаш грижи  , като избираш здравословна храна, показва, че уважаваш себе си и семейството си. Лек ден на всички.

Последна редакция: нд, 28 ное 2010, 09:43 от Вики6

# 17
  • Мнения: 33
Снощи направихме следната салата: цвекло, моркови и ряпа (бяла) настъргани на ситното на рендето в разни части. Овкусихме със зехтин и лимон. Поръсихме със смляни орехи- стана страхотно  Hug

# 18
  • от точка К до точка С и обратно
  • Мнения: 150
Здравейте!
Поздравления за Мадам Бондюел - чудесна тема! Peace
У дома много обичаме цвеклото, но го предпочитаме термично обработено! Аз си приготвям мариновано цвекло в буркани, което после може да се сервира самостоятелно или като добавка към други салати. Доста наши приятели с предубеждения към този зеленчук, проядоха цвекло в този му вид. Предлагам ви една рецепта за домашно мариновано цвекло и една рецепта за салата с такова.

1-1.5 кг. цвекло
Марината:
1л. вода
250мл ябълков оцет
100гр. захар
20гр. сол
черен пипер на зърна, чесън на скилидки, парчета целина, карамфил и кардамон на вкус

Цвеклото се сварява до омекване. Обелва се като изстине и се нарязва на парчета  дебели около 1 см.. Кипва се маринатата. В буркани се реди ред цвекло, подправки и така в този ред. Залива се с горещата марината. Готово е за консумация след 1 ден. Съхранява се в хладилник.




1 малка крехка маруля, 1 авокадо, 4-5 репички, 1 морков, 4-5 парчета мариновано цвекло, 1/2 к. ч. стафиди, 1/2 к. чаша сурово кашу. Всички зеленчуци се нарязват на парчета, марулята се накъсва, а морковът се настъргва. Смесват се и се овкусяват с 3-4 с.л. зехтин и лимонов сок, малко морска сол. Накрая се добавя цвеклото на кубчета и се поръсва със стафидите и кашуто. Салата е много полезна и вкусна! Peace


# 19
  • Мнения: 433
Допълвам нещо важно за мен - ако цвеклото се остави да престои в земята повечко време, а не се извади веднага след узряването му, придобива силен и неприятен вкус на пръст - нещо, което отказва доста хора от консумацията му.
И споделям един начин на консервиране, вдъхновен от ресторантите на ИКЕА: та значи, след като със свекърва ми го определихме като превъзходен начин за дълго съхраняване на цвеклото, трябваше да установим и как се прави. И решихме да пробваме по рецептата за стерилизиране на кисели краставички - със сол, оцет, черен пипер зърна и бахар, скилидка чесън. Нарязме суровото цвекло на тънки хапки, заляхме с марината и варихме около час и половина - два. Превъзходна туршия!

# 20
  • Мнения: 2 110
Допълвам нещо важно за мен - ако цвеклото се остави да престои в земята повечко време, а не се извади веднага след узряването му, придобива силен и неприятен вкус на пръст - нещо, което отказва доста хора от консумацията му.

Това не го знаех. Бях си насадила цвекло и си хапвахме доста време. Не го вадех ,защото реших ,че така ще имам прясно до по-късно. В един момен мъжа ми спомена ,че му мирише на земя. А, тя каква била .
Много благодаря ! Grinning

# 21
  • у дома
  • Мнения: 1 160
Аз също консервирам с дозата на краставичките,но заварявам бурканите 10 мин.
Превъзходно е.

# 22
  • Мнения: 60
Нека и аз споделя моите любимисалати съ цвекло:
Едната е сладка салата - сурово цвекло и зелена ябълка, настъргани + 1л.мед,лимонов сок и орехи
Другата салата е с варено цвекло и варен нахут + зектин и лимон! Обожавам я!
Свекърва ми пък прави един друг вариант, също много вкусен: сварява цвекло, моркови и картофи и ги настъргва. После реди различни пластове,като прибавя и ред кисели краставички. Между редовете слага сос ( к.мляко, майонеза игорчица) , а най-отгоре ред сварени натрошени яйца. Престоява една нощ в хладилник и я реже като торта. Рецептата е руска, само че в оригинала прибавят и сельодка (мариновара риба) и желатин.
На синът си правя супичка от телешко и цвекло, много я харесва!

# 23
  • Мнения: 2 110
Нека и аз споделя моите любимисалати съ цвекло:
Едната е сладка салата - сурово цвекло и зелена ябълка, настъргани + 1л.мед,лимонов сок и орехи
Другата салата е с варено цвекло и варен нахут + зектин и лимон! Обожавам я!
Свекърва ми пък прави един друг вариант, също много вкусен: сварява цвекло, моркови и картофи и ги настъргва. После реди различни пластове,като прибавя и ред кисели краставички. Между редовете слага сос ( к.мляко, майонеза игорчица) , а най-отгоре ред сварени натрошени яйца. Престоява една нощ в хладилник и я реже като торта. Рецептата е руска, само че в оригинала прибавят и сельодка (мариновара риба) и желатин.
На синът си правя супичка от телешко и цвекло, много я харесва!

Тези салати са уникални !Супер са! Ще подбера нещичко за довечера ! Но определено това с тортата много ме заинтригува.

# 24
  • Мнения: 33
Тортата я прави и майка ми, невероятна е  Peace Аз заради майонезата я бях отписала напоследък, но мога да пробвам да я заместя с извара, крема сирене или нещо подобно.

# 25
  • в колонките
  • Мнения: 510
Здравейте.Понеже живея в Гърция от мнооого години искам да споделя как тук консумират цвеклото.Както са цяли главичките цвекло се варят.После се белят,режат на филийки и се заливат със зехтин и лим.сок.Също така се употребяват и листата на цвеклото.Почистват се добре,измиват се,варят ги и после пак със зехтин и лим.сок.Аз като диабетик не употребявам често цвеклото,но от листата му си позволявам по-често салатки,особено зимата.

# 26
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 371
Много харесвам салатите от цвекло. Ще се възползвам от рецептите ви.
Ето и моята рецепта, която обожавам:
сварявам цвеклото /една главичка/, обелвам след това и нарязвам на кубчета. Сварявам и моркови - 2, 3 броя. Нарязвам и тях на кубчета. Добавям и две-три скилидки чесън, натъргани орехи, сок от лимон, сол и мъничко зехтин.
Цвеклото повече ми допада варено, омеква и не се усеща вкуса на пръст.
Мисля, че с ябълка ще е страхотно...

# 27
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 299
Здравейте! По препоръка на лекар трябва да давам на сина си цвекло. Направих салата, но мирише на пръст. Има ли начин тази миризма да се махне?

# 28
  • Мнения: 33
MAD65 ако имаш сокоизтиквачка можеш да му правиш микс от цвекло, морков и ябълка. Приятелка така придумва децата да хапват цвекло.

За миризмата на пръст някой беше дал добра идея, ако я намеря ще я пусна  Peace

# 29
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 299
Благодаря, vesi   bouquet   . Значи в сока няма да има мирис. Ще опитам . Да видим.

Общи условия

Активация на акаунт