Бързи /и не толкова/ рецепти

  • 83 075
  • 33
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 293
Кълцано месо в тесто
Продукти: 50 г краве масло; 1 голяма глава кромид лук,нарязана; 1 скилидка чесън, счукана; 2 с.л. прясно нарязана салвия; 2 с.л. прясно нарязан магданоз; 700 г кълцано месо /може и едро смляна немазна кайма/; сол и смлян черен пипер; 1-3 ч.л. дижонска горчица; 1 яйце, разбито; 450 г многолистно тесто; 3 твърдо сварени яйца,срязани наполовина.
Начин на приготвяне: Стопете маслото в малка тенджерка, добавете лука, чесъна и зелените подправки и пържете на тих огън докато лукът омекне. В голяма купа сложете кълцаното месо и объркайте с лучената смес. Добавете солта, черния пипер, горчицата и яйцето. Объркайте добре. Разточете тестото на правоъгълник 23 х 30 см. Отделно ви трябва лента от тесто, дълга 30 см за отгоре. Разстелете половината смес в средата. Сложете твърдо сварените яйца отгоре и ги покрийте с останалата смес. Направете диагонални прорези от всяка страна на тестото на интервали 2,5 см. Прихлупете тестото върху месото и го прилепете добре към него, като редувате ивиците. Сложете накрая лентата и подпъхнете краищата и отдолу. Намажете тестото с разбито яйце и печете във фурната 30-40 мин до златисто. Поднася се горещо или студено.


ето резултата:

и парченца:

Аз не запържих лука а го намачках с щипка сол. Може да се направи и с кайма /по възможност не мазна/. Под яйцата може да се сложат кисели краставички на лентички, варен морков, а отгоре в-у яйцата- топено сирене на листчета или кашкавал. Подправките магат да се сменят с любимите ни. Поднася се със зелена салата, домати, краставици.
Ако не ви се прави многолистно тесто, може да се използва готово. Аз съм ползвала готово тесто "Белла"- едната кора.От другата кора изрязах лентата за отгоре.
 Добър апетит  newsm10
/рецептата е от списание "Уверени в кухнята"/

# 1
  • Мнения: 293
питка с кашкавал и розмарин
1,5 ч.чаши брашно
1 бакпулвер
1к.л. сол
150 гр кашкавал, нарязан на кубчета /от него отделям малко за украса/
1 яйце - разбито с 1 с.л. горчица и 4 с.л. прясно мляко
4 скилидки чесън - нарязан / или 1 малка глава лук-нарязян/
1 с.л. розмарин / или мащерка/
  Всичко се обърква с лъжица на твърдо /сухо/ тесто. Не се меси много, а накрая леко с пръсти.
Оформя се с ръце на питка, слага се в обилно намазана тавичка, украсява се с отделения кашкавал и листенца розмарин и се пече. Яде се топла. 
Много ароматна питка стана .

Последна редакция: сб, 13 дек 2008, 16:04 от nela_66

# 2
  • Мнения: 293
Супа топчета/с духче/ smile3503
Продукти:
1 глава лук- ситно нарязан,
1 малка червена чушка-нарязана на малки кубчета,
2 моркова - настъргани
1 парче целина /колкото 1 морков/- настърган /може и без целина/
1 ч.ч. грах от консерва
за топчетата:
250 гр кайма
1 белтък
1 шепа ориз /по избор/
подправки /по избор/
Приготвяне:
Всичко се залива с вода /половин тенджера/ , добавя се малко олио и се слага да ври до омекване на зеленчуците.
250 гр.кайма се омесват с подправки по избор, добавя се 1 шепа добре измит несварен ориз и 1 белтък. Правят се топчета с набрашнени ръце и се прибавят към вращата супа. Накрая се добавя фиде.Прибавят се ситно нарязан магданоз и чер пипер.
Застройка: Разбиват се 2 яйца и отделения жълтък с 1/2 кофичка кисело мляко и 1 лъжица брашно. Това се слага на огъня и при непрекъснато бъркане се сгъстява- да клокне 1-2 минути.
Сваля се от огъня и се застройва супата.

Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 23:52 от nela_66

# 3
  • Мнения: 293
Десерт с крем от белтъци и карамелизирана захар
Блата е пандишпан, ароматизиран с настъргана кора от лимон. Крема е от белтъци със захар и накрая добавих на тънка струйка с непрекъснато бъркане карамелизирана захар / затова го наричам карамелизиран крем / да покафенее приятно. Блата го намазвам с крема и надърпвам с лъжица връхчета. Не сиропирам блата .

# 4
  • Мнения: 293
Сладки плитки /кууксистър/ - тази рецепта си я записах преди години от ТВ, но не помня точно кое предаване беше -  южноафриканска рецепта .
 За 4 порции:

 - 150 гр. брашно /приблизително/,
 - 2 яйца,
 - 1 бакпулвер / или сода за хляб/,
 - 50 гр. масло / разтопено /,
 - сока от 1/4 лимон,
 - щипка канела.
 От всички продукти се омесва меко тесто, което престоява 20 мин. Върху набрашнена повърхност се точи кора / 1- 2 мм дебела /, нарязват се ленти,широки  1,5 - 2 см. и по 3 се сплитат на плитка дълга 10-12 см. В много олио - добре загрято - се изпържват до златисто от 2 - те страни / много бързо стават готови, затова почвайте да пържите , след като сте сплели всички плитки/. Приготвяте отделно захарен сироп 1:1 - студен - с 1 ванилия . Веднага след изваждане от тигана потапяйте плитките в сиропа /да стоят в него докато пържите следващите плитки/ и т.н. Стават достатъчно сладки и пудрата захар за мен е излишна, но така беше по рецепта. Сервират се веднага.

и с пудра захар:

Последна редакция: нд, 21 дек 2008, 09:46 от nela_66

# 5
  • Мнения: 293
Каша от бяло месо от домашна кокошка
Месото се сварява с 1 глава лук-нарязана. Изважда се месото и се нарязва на хапки.
Отделно се запържва  /в 1 голяма л.олио и малко масло/ 1 глава лук, ситно нарязана.След като омекне се добавя около 1 ч.чаша брашно и се запържва при непрекъснато бъркане за кратко, добавят се 2 с. лъжици червен пипер, разбърква се бързо и веднага се прибавя по малко от бульона при непрекъснато бъркане до получаване на необходимата гъстота на кашата. Ако не е достатъчно бульона, спокойно може да се доразреди с вода. Нека да клокне 2-3 минути. Подправя се със сол и черен пипер.Накрая се добавя месото, клоква още една минута и готово. Освен бялото месо, може да сложите и крилцата или да сготвите кашата с каквито искате мръвки от кокошката. Много вкусно става ! /Освен черен и червен пипер  други подправки не слагам!/

Добър апетит ! newsm10

Последна редакция: нд, 14 дек 2008, 19:10 от nela_66

# 6
  • Мнения: 293
Картофи на фурна
1,5 кг картофи се нарязват в тава.Прибавят се 2-3 големи глави лук , нарязани на полумесеци,посоляват се и отгоре се разпределя 1/2 малка кутийка маргарин.Наливат се 1/2 ч.чаша бира и 1 чаша вода. Пече се във фурна, като веднъж се разбъркват картофите.
По желание може да се сложат подправки на вкус.
В случая /на снимката/ нямах бира в момента и сложих вода, но се оказа повечко и реших да сгъстя соса с 1 пакетче фикс за спагети "Карбонара", разтворен в малко студена вода и отгоре настъргах на "парцали" синьо сирене - много вкусно се получи:


# 7
  • Мнения: 293
Кюфтета в доматен сос
Продукти за кюфтетата:
0,5 кг. кайма
1 малка глава лук, нарязана или настъргана
1 яйце
1-2 шепи ориз /несварен/
чер пипер, кимион, чубрица
Приготвяне:
 Запържваме 2 нарязани глави лук в олио. Прецеждаме сока от 1 консерва домати и го заделяме. Прецедените домати - нарязани - добавяме към лука и ги запържваме. Прибавяме 2 с.л. червен пипер - разбъркваме. Веднага добавяме заделения доматен сок и още буркан и половина вода. Слагаме сол, чер пипер, дафинов лист и пасиран чесън /или чесън на прах/ . След като поври 5 минути, прецеждаме соса и връщаме на огъня , с набрашнени ръце оформяме топчета от каймата и пущаме в тенджерата с врящия сос. Ври още 15-20 минути /до готовност на ориза в каймата/. Накрая, ако соса е прекалено рядък, се добавят 1-2 лъжици брашнена кашица - да поври 2- 3 минути и готово. Добър апетит!
 Ако не обичате сварени кюфтета с ориз, може да си ги изпържите отделно /не ги замесвате с ориз, разбира се/ , да си приготвите соса и накрая да добавите кюфтетата - да поврат 5 минути.

Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 23:46 от nela_66

# 8
  • Мнения: 293
Катми
1 пакетче прясна мая /за около 1 кг брашно/ се размива в паничка с топла вода със захар-1 ч.л. Оставя се да шупне 15 мин. В купа се разбиват 2 яйца, прибавя се шупналата мая, около 1 л топла вода, 1 ч.л. сол и около 1 кг брашно. Ако водата е малко, добавя се още - да се получи тесто, по-гъсто от палачинково. Оставя се на топло да втасва /1 час; Съда, където втасва да е по-голям за да не излезе навън втасалата смес  Grinning /. В паничка се разбива 1 яйце, добавя се 1 с.л. кисело мляко - с тази смес се маже сача /тефлоновия тиган/ преди всяка кътма /за мазане ползвам чисто парцалче, което накрая просто изхвърлям/. Сача се нагорещява и еднократно се намазва с мазнина преди да започнете да печете кътмите. Намазва се със сместа от яйце и кисело мляко и веднага се изсипва 1 черпак от сместа за кътми. След изсъхване отгоре, кътмата се обръща - да се позачерви леко. Веднага след сваляне от огъня се поръсва със сол и се маже с масло /маргарин/ или , който обича - с мас. Поднасят се веднага с айрян или компот.
По желание може да се гарнират с плънка по избор /сладка или солена/.
Катми с настърган кашкавал и кренвирш:                 и с малиново сладко:

И едно предложение /изпробвано от мен/ - вместо 1 л вода - 1 л прясно мляко.
Тези са от друга партида: newsm47


Последна редакция: сб, 07 фев 2009, 12:52 от nela_66

# 9
  • Мнения: 293
Кренвиршки
 Тесто за хляб /може и от магазина - готово тесто/. Включва се фурната да загрява /200 градуса/. Взема се малка топчица тесто. В дланта се разплесква на питка, слага се осминка кренвирш, загръща се - да се слепят краищата и се поставя в намазана с олио тава. Мажат се отгоре с яйце /може и без него, само с малко олио/ , поръсват се със сусам и се слагат да се пекат. Поднасят се с айрян, компот...
 Моето тесто стоеше 2 дни в хладилника. Извадих го и веднага направих кренвиршките - не съм чакала да втасват, директно във фурната.Яйцето си го спестих - намазах ги с олио и поръсих сусам. Много добри станаха и изключително бързо - за 20 мин бяха готови за ядене /5 мин. ги правих, 15 мин. ги пекох/!  Grinning

# 10
  • Мнения: 293
Торта
 Рецептата е много стара и много лесна - от моето детство, а вкуса от детството е любим. Предлагам ви я:

4 яйца
1 кофичка /от к.мляко/ захар
1 кофичка кисело мляко
1,5 кофичка брашно
2 ванилии
2 амоняка
 Разбиват се яйцата със захарта. Прибавят се киселото мляко с разтворените в него 2 амоняка, ванилиите и накрая постепенно брашното. Разделя се на 3 части. В едната се добавят 2 лъжици какао. Пекат се 3 блата в намазана с олио и поръсена с брашно тавичка.
 Крема е нишесте "Ванилия", приготвен с прясно мляко. Не се охлажда крема, а се слепват блатовете, докато е още топъл. Отгоре и отстрани се отрупва тортата със счукани /смлени/ орехи  - около 1 чаша. Готова е за ядене след 3-4  часа.
 Ако обичате по-напоени, сочни блатове, може да ги сиропирате . Аз използвам следното - карамелизирам 1 ч.чаша захар, добавям 1 ч.чаша вода - да заври /карамела се разтваря във водата/ и с това сиропирам блатовете преди да намажа с крема.
В случая аз я поръсих с кокосови стърготини.

и парченце

Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 19:49 от nela_66

# 11
  • Мнения: 293
 Баница  newsm51
400-500 гр брашно
1 ч. л. сол
3 с.л. олио
1 с.л. оцет
вода - около чаша
 Омесва се меко тесто. Оставя се да почине 15 мин. През това време се приготвя плънката:
3 стръка праз /бялата част/ се нарязват и се запържват леко в 0,5 чаша олио. Прибавя се 0,5 чаша измит ориз и 1,5 чаша гореща вода и 0,5 ч. л. сол - ври, докато ориза поеме течността. След отстраняване от огъня се добавя 200 гр натрошено сирене.
 От тестото се взема топче - колкото мандаринка - и се разточва кора. Тук е момента да кажа, че аз не мога да точа много тънко и правя следното: разточвам колкото мога тънко кората, намазвам я с 1-2 с. л. разтопено масло /задължително масло - за да може да се втвърди/, разточвам втора кора и слагам върху намазаната първа кора. Заделям двойката кори и точа втора двойка кори. През това време маслото между  първата двойка вече се е втвърдило - разточвам ги на 1 кора - колкото мога тъничко, не се престаравам. Слагам плънка и завивам хлабаво, разтягам леко и навивам в тавата. Вземам втората двойка кори и повтарям процедурата. И пак започвам да точа 2 двойки кори и т. н. докато напълня тавата. Мажа с разтопено масло баницата отгоре и накрая - с разбито яйце. Пека в предварително загрята фурна. След изваждане няма нужда от напръскване с вода - само завивам за 20 минути.
 Вместо плънка с праз може да сложите само сирене и яйце, но преди това трябва да намажете с мазнина кората. И тук да споделя нещо - аз като смеся сиренето с яйце ми е трудно да го разпределя върху кората, затова в 1 купа натрошавам сирене, в друга разбивам 2 - 3 яйца и поръсвам последователно - сирене, после яйце - така ми е по-лесно.
 Който обича да смесва сладко и солено /например аз  Laughing /, може да сервира баницата с мед - всеки да си слага колкото иска или пудра захар.
Добър апетит  Grinning


 От плънката ми остана малко и ето как я оползотворих на другата сутрин:  разредих плънката с вода и сложих да заври, сгъстих с брашно / до рядка кашица /, добавих сол, чер пипер, клокна 1-2 минути. Разбърках 3 яйца с малко оцет и с това застроих кашицата. Върнах на огъня - да клокне още малко и готово - чудесна празена кашичка.

Последна редакция: нд, 11 яну 2009, 09:27 от nela_66

# 12
  • Мнения: 293
Вегетариански кюфтета
Половин сух хляб /и малко повече/ - средата /не се намокря с вода/
250 гр. кашкавал - настърган
1 ч.ч. орехи - смелени /или други ядки/
1 главичка лук - настъргана
5 яйца - разбити
сол, чер пипер, чубрица, кимион или готова подправка за кюфтета
 Всичко се омесва добре, оформят се кюфтета с набрашнени ръце и се пържат.
Добър апетит!

Една идейка - в сместа за картофени кюфтета прибавете смлени орехи - чудесен резултат!

Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 17:36 от nela_66

# 13
  • Мнения: 293
Мазна пита
за тестото:
1/2 кг брашно
1/2 пакетче прясна мая
1/2 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце
2 с.л. олио
топла вода
за плънката:
400 гр. саламурено сирне
2 разбити яйца /заделят се 3 с.л. за намазване на питата/
за намазване:
1 чаша разтопена мас /или смес от 1 разтопено масло и олио - общо 1 чаша/
приготвяне:
 Маята се разтваря в 1/2 ч.ч. топла вода със захарта.В купа се изсипва брашното, прави се кладенче и в него се слагат разтворената мая, яйцето /неразбито/, олиото и солта.Добавя се още малко топла вода и се омесва меко тесто. Почива десетина минути. През това време се разтапя маста. Взема се една тава пред вас и се започва точенето: Откъсва се топка тесто, голяма, колкото юмрука ви, потапя се в разтопената мас и с ръце се раздърпва кора с размерите на тавата.Слага се в тавата, поръсва се с още малко мас /1 - 2 с.л./, натрошава се сирене и върху него - 2-3 с.л. от разбитите яйца.По същия начин и останалите кори /общо 5-6 кори- на последната кора не се слага плънка/. Прави се дупка в средата и започва да се навива като руло -от средата към стените на тавата - получава се голям кръг /венец/, който се прекъсва , усуква се и се завива на спирала в тавата - не плътна, а на разстояние поне 2 пръста. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, около 40 мин.Когато втаса /разстоянието м-у стените на баницата изчезва - изпълва тавата/, се маже с яйце, сусам и се пече /около 150 - 180 С/. След изваждане се напръсква леко с вода и се покрива с кърпа за 15 минути.
Добър апетит! newsm10
Баницата от снимката е приготвена с мас и стана, както се казва - на конци:


За тази баница аз замесих 1 кг брашно с 1 пакетче мая . Остана ми тесто, разбира се, и  изпекох питка от него - много вкусна беше. Тестото може да се ползва и за мекици. Замесено с малко повече олио става и за пици.
А това е същата баница, замесена без яйце,               
оформена по различен начин в тава с високи стени:   и парче от нея:
     

Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 23:56 от nela_66

# 14
  • Мнения: 293
Дроб-сарма с кайма
/правя я от 10 години и сама си я измислих, а наскоро видях подобна рецепта в едно списание, казваше се "Фалшива дроб сарма" Wink/
Продукти:
1/2 кг кайма
1 глава кромид лук, ситно нарязан
1 ч.ч. ориз /дано не прозвучи като реклама,но аз ползвам и съм много доволна от бисерен ориз - екстра на "Фамилекс"!/
3 ч.ч. вода /гореща/
сол, чер пипер, джоджен, магданоз
1 коф. кисело мляко
4 яйца
2 с.л. брашно
Приготвяне:
Лука се запържва в мазнина. Добавя се каймата и се запържва, като за мусака.Прибавя се добре измития ориз - и той се запържва до прозрачност/2-3 мин./.Прибавят се 3 ч.ч. гореща вода, сол, джоджен, магданоз и черен пипер. След като поври малко /5 мин./ се премества в тава и се пече във фурната. Прави се заливка - 4 яйца се разбиват, прибавя се 1 коф. кисело мляко и 2 с. лъжици брашно. След като ориза поеме цялата течност, внимателно, за да не проникне надолу в ориза, с лъжица се изсипва заливката и пак се пъха във фурната - да се зачерви. И това е.
 Може да се прибави и лапад или спанак и зелен лук - става още по-добре! Джоджена е задължителен! Добър апетит !

а това е варианта със спанак /1 пакет /размразих го преди това/- сложих го след като като запържих каймата преди да сложа ориза/:

Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 17:38 от nela_66

# 15
  • Мнения: 293
Сладкиш с вафли: /страшно бърз и много вкусен/
Продукти:
1 коф. кисело мляко
1 ч.чаша захар
1 равна ч.лъжичка сода
1/2 ч.чаша олио
2 ч.чаши брашно
4 вафли "Троя" /става и с други/
2 с.л. маргарин
Приготвяне:
 Бъркам със супена лъжица:В купа слагам киселото мляко, содата, разбърквам. Добавям захарта, разбърквам да се поразтопи. Слагам олиото, разбърквам. Прибавям постепенно брашното,разбърквам. Накрая - настъргани на ренде 2 вафли, разбърквам. В намазана с олио тавичка изсипвам сместа. Печа , проверявам с клечица дали е готово. След изваждане веднага намазвам с маргарина и накрая поръсвам с 2 настъргани  вафли. Добър апетит!

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 00:54 от nela_66

# 16
  • Мнения: 293
Пълнени пилешки филенца:
 Начуквам леко пилешко филе /да се изтъни/,осолявам, слагам парче шунка - върху цялото филе - подреждам напречно нарязани на пръчици кашкавал и кисели краставички/по 3-4 парченца/, нарязани гъби, поръсвам с чер пипер.Внимателно завивам руло и подреждам в тавичка. Слагам 1 чашка вода, малко олио и пека. Накрая върху всяко руло поставям кръгче топено сирене, запичам отново и готово. Гарнитура по избор. Добър апетит!

# 17
  • Мнения: 293
Шоколадов сладкиш
Блатове пандишпан - 3 броя, приготвени от 4 яйца; 14 с.л. вода; 1,1/3 ч.чаша захар; 1,1/4 ч.ч. брашно; 3 с.л. какао; 1 бакпулвер . Жълтъците + водата + захарта - разбиват се добре с миксер, прибавя се какаото, брашното с бакпулвера и накрая, внимателно, без миксер - разбитите на сняг белтъци.Сместа се разделя на 3 части и се пекат поотделно в тавичка , постлана с омазнена хартия. Студени се слепват с крем, приготвен от 1 средна кофичка течен шоколад, разбит с 2 малки заквасени сметани. Най - отгоре - настърган шоколад. Престоява една нощ. Много вкусно се получи.

Последна редакция: чт, 26 фев 2009, 19:46 от nela_66

# 18
  • Мнения: 0
страхотни рецепти  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 13:09 от зодия мама

# 19
  • Мнения: 293
зодия мама , благодаря  Hug , но мислех, че тук мога да пиша само аз... newsm78 как успя да влезеш ?

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 19:33 от nela_66

# 20
  • Мнения: 293
Козуначени кифли
Продукти /за 10 броя кифли/:
500г брашно /може и повечко до получаване на меко, еластично тесто/
20г мая
90г олио
90г захар
6г сол
2 яйца /по 40гр/
160 мл прясно мляко
ванилия
настъргана кора от лимон
Начин на приготвяне:
 - В половината от затопленото до 35 градуса С прясно мляко се разтваря маята с щипка захар.Прибавя се брашно до получаване на рядко тесто, което поръсваме с брашно и чакаме да шупне на постоянна стайна температура - 25-30 градуса С.
 - Останалото мляко, яйцата, захарта, солта и част от олиото се разбиват с тел.
 - Прибавя се ферментиралото вече тесто с маята, ванилията, лимоновата кора, брашното.
 - Накрая се добавя останалото олио и се омесва добре. Оставя се да втаса за около час и половина.
 - Втасалото тесто се премесва и пак се оставя да втаса за около 45 мин.
 - От повторно втасалото тесто се разточва кръгла кора, нарязва се на 10 триъгълника, слага се плънката и се оформят кифлички.
 - Нареждат се в тава, втасват за около половин час, мажат се с яйце, поръсват се със захар и се пекат.

Добър апетит!

Относно снимките по-долу: Замесих двойна доза и направих повечко и по-малки кифлички, като заделих тесто и за руло. Рулото го оформих като короната на Котка - по магазините продават подобни рула ,но не кръгли и исках да пробвам да го оформя по този начин, но докато го усуквах се зави в кръг и аз така го оставих - кръгло.






Последна редакция: чт, 02 май 2013, 12:21 от nela_66

# 21
  • Мнения: 293
Козуначена питка /тестото е подходящо и за понички/
Продукти:
5-6 яйца
1/2 л. прясно мляко
1 пак. прясна мая
5-6 с.л. захар
5-6 с.л. олио
около 1 кг брашно
Приготвяне:
От гореизброените продукти без олиото се омесва средно меко тесто.Втасва за около 1 час. След това се маже масата с олио и втасалото тесто се удря леко и се прегъва, като периодично се намазва масата с олио.Тестото трябва да се удари 100 пъти.Почива 10 минути. След това се правят малки фитилчета, връзват се на възли и се подреждат в тава.Ако желаете може да сложите локум. Прави се по следния начин: Взема се топка от тестото, разточва се кора, режи се на триъгълници.Във всеки триъгълник се разпределят парченца локум и се увива като кифличка. Подреждат се кифличките в тава.Маже се с разбито яйце, втасва, пак се маже с яйце, поръсва се с кристална захар и се пече на умерена фурна - 170-180 градуса.
Ако остане тесто, може да се запази в хладилника и на сутринта да се изпържат чудесни понички.Може да се омеси тесто специално за понички, но по-добре омесете полувин доза, че ако е цяла ще станат прекалено много понички. Grinning В поничката се получава празно пространство, което с шприц може да се напълни с крем - ванилов или шоколадов или какъвто ви се иска. Добър апитит!



# 22
  • Мнения: 293
Курабии /домашни бисквити/
Продукти:
6 яйца - яйцата се чукват в чаша, отбелязва се обема им /примерно 300 гр/ и той се приема като мярна единица за останалите продукти /1чаша=300гр/;
2 чаши захар;
1 чаша разтопена свинска мас /не гореща/;
1/2 чаша олио;
1 с.л. кисело мляко;/може и без него/
3 амоняка;
2 ванилии;
настъргана кора лимон или лимонова есенция;
брашно /повече от 1 кг/
Приготвяне:
   Разбиват се яйцата със захарта.Добавят се лъжицата кисело мляко, маста, олиото, ванилията и лимоновата кора. Амоняка не се гаси в киселото мляко, а се смесва с брашното и се прибавя към сместа. Замесва се не прекалено твърдо тесто. Така приготвеното тесто се слага в хладилник за 5-6 часа /за една нощ/.На месомелачка се слага приставка за курабии.Когато започнат да се правят курабиите, тестото не се вади цялото от хладилника, а само малко парче - дозата за месомелачката,правят се курабиите, като се подреждат в-у намазана с олио тава.Тестото трябва да бъде студено непосредствено преди печене! Пекат се в загрята фурна до леко порозовяване.Добър апетит!


Последна редакция: пн, 20 юли 2009, 15:33 от nela_66

# 23
  • Мнения: 293
Омлет  Crazy
Винаги, когато ми останат 2 - 3 картофени кюфтета, правя този омлет.
Продукти /за 1 порция/:
2 яйца с 2 супени лъжици вода и щипка сол - разбити
1/4(от малките щафетки) шунков колбас
1 малка главичка лук
1 картофено кюфте /останало в хладилника/
парченце кашкавал

Запържвам лука до златисто в малко мазнина /олио/, прибавям шунката, запържвам, добавям натрошеното картофено кюфте, запържвам и отстранявам от огъня. В загрят, намазан с олио тефлонов тиган изсипвам разбитите яйца. След като стегнат яйцата, разпределям плънката на 1/2 от омлета, настъргвам отгоре кашкавал /или нарязвам на малки кубчета/, загръщам, изчаквам около минута и вадя в чиния. Поднасям със зелена  салата или лютеница.
Добър апетит!
Забележка: Ако правя повече от 1 омлет, увеличавам продуктите за плънката, но яйцата разбивам отделно за всеки омлет!

 

Последна редакция: вт, 13 окт 2009, 14:35 от nela_66

# 24
  • Мнения: 293
Картофи "А ла Дофин"

1 кг. картофи, нарязани на кръгчета с дебелина на монета
200 мл прясно мляко
450 мл течна сметана
2 скилидки чесън
сол и бял или черен пипер

В кипяща вода слагаме двете скилидки чесън и ги варим 20 мин. на по-слаб огън, след което ги пасираме на пюре.
Смесваме чесновото пюре с млякото, сметаната, сол и пипер, кипваме на огъня и отстраняваме.
Картофите подреждаме на купчинки по 6-7 кръгчета в намазана с масло тава с диаметър 23 см (или 25 на 15 см.).
Внимателно изливаме сместа при картофите - сместа трябва да ги покрие.
Печем в предварително загрята фурна до 170 гр. около 1,5 - 2 часа, като на всеки 20 минути притискаме внимателно купчинките картофи - постепенно картофите се слепват. След като се зачервят отгоре няма нужда да притискаме повече. Ако има излишна течност, отстраняваме с лъжица. След изпичане държим на топло 10 мин. и сервираме!
Да ви е сладко!  Grinning

(снимката не е моя)

Последна редакция: сб, 21 мар 2020, 10:00 от nela_66

# 25
  • Мнения: 293
Виенска орехова торта с шоколадова глазура - рецепта от Юлия Висоцкая

250 гр.смлени орехи
350 гр. масло - размекнато, не стопено
5 яйца
150 гр. шоколад
100 гр.сладко от портокали
150 гр кристална захар
50 гр. пудра захар
50 гр. брашно
2 с.лъжици течна сметана
1/2 ч.л. бакпулвер

Смесваме орехите, брашното, бакпулвера и щипка сол.
Разделяме жълтъците и белтъците.
Разбиваме маслото с кристалната захарта и с непрекъснато разбиване прибавяме един по един жълтъците. Прибавяме постепенно ореховата смес.
Разбиваме охладените белтъци с щипка сол, добавяме постепенно пудрата захар и бием до получаване на гладка смес.
Внимателно (но решително) прибавяме белтъчената смес в тестото.
Във форма, покрита с намазана с масло хартия, изсипваме сместа и печем в предварително загрята до 180 гр. фурна около 40-50 мин. Проверяваме с клечица - ако е суха, вадим блата. Охлаждаме.

Глазура: На слаб огън слагаме останалото масло, сметаната и натрошения шоколад - да се разтопи. Бъркаме непрекъснато. Ако се получи много гъста смес, разреждаме със сметана.

Студения блат разрязваме на 2. Долния блат мажем със сладкото от портокали, покриваме с втория блат и отгоре мажем равномерно с шоколадовата глазура.

Добър апетит!  Grinning


(снимката не е моя)

Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 17:21 от nela_66

# 26
  • Мнения: 293
Ханума

Тесто:

2 чаши брашно (около 400гр)
0,5 чаша топла вода
2 яйца
сол
1 с.л. олио

Сос:

1 глава кромид лук
2 червени чушки
3-4 домата
1 малка люта чушка (може и 1/2 или без люта чушка)
2-3 скилидки чесън
магданоз
сол, пипер
1 ч.л. захар
2-3 л. олио

Плънка:

0,5 кг. кайма
2-3 средни глави лук
сол, черен пипер

Приготвяне:


Замесваме тестото и го оставяме да почине.
Омесваме каймата с лука и подправките.
Запържваме лука, добавяме нарязаните чушки и домати. Задушаваме на тих огън десетина минути. Подправяме със сол, пипер, чесън и магданоз. Намаляме огъня, похлупваме и задушаваме още около 3 минути.
Разточваме тънко тестото на голям правоъгълен лист. Отгоре разпределяме каймата. Навиваме на руло и нарязваме на равни парчета (около 5 см.). Защипваме всяко парче от едната страна - за да не излиза плънката. От другата страна стои отворено.
В тавичка с разтопено масло подреждаме със защипана част отдолу рулцата. Запичаме 2-3 минути за да се запечат леко рулцата отдолу .
В соса добавяме около 150 мл кипяща вода и внимателно с лъжица изливаме в тавичката при рулцата. Слагаме във фурната. След като кипне соса, намаляме огъня, покриваме с фолио или капак и задушаваме около 30 мин.
Да ви е сладко!  Grinning



(снимката не е моя)

Последна редакция: пт, 10 апр 2015, 17:27 от nela_66

# 27
  • Мнения: 1
Признавам те! Големи вкусотии!!!!  Hug  chef  bouquet
Ще изпробвам една от рецептите още утре.

# 28
  • Мнения: 293
Дано ти харесат! Добър апетит!  Hug

# 29
  • Мнения: 293
Френски бухти (старинна рецепта)
(По-скоро са мини-палачинки или тиганички)

Продукти:
1 чаена чаша прясно мляко
200 гр. брашно
2 - 3 яйца
2 с.л. захар
щипка сол
смес масло и олио за пържене.

Начин на приготвяне:
Слагаме млякото да заври и изсипваме наведнъж брашното. Сваляме от огъня и бъркаме с дървена лъжица. Леко да се охлади и прибавяме, като непрекъснато разбъркваме едно по едно яйцата, солта и захарта. В тиган сипваме малко олио + масло и с лъжица изсипваме от сместа. Пържим от двете страни. Поднасяме с мед или с някакво сладко.
Приятен апетит!
Стъпка по стъпка в картинки:


Источник: http://www.liveinternet.ru/users/3562642/post136240073/

# 30
  • Мнения: 293
Марудник

Продукти:
5-6 яйца;
2 кофички кисело мляко;
1 ч.л. сода за хляб;
1 с.л. олио;
сол;
брашно.

Приготвяне:

Яйцата се разбиват и към тях се прибавят млякото (с угасената сода в него), олиото, солта, брашното (до гъстотата на тесто за катми). Ако стане много гъсто, разреждаме с малко вода.
Загрят тиган (с незалепващо покритие) се намазва с малко олио и се изсипва черпак от тестото. След като изсъхне, с шпатула се обръща, за да се изпече и от другата страна. Сваля се и се намазва с масло (маргарин). Може да се ядат така, а може и да се гарнират със сладка (мед, сладко) или солена (кашкавал, сирене, кренвирш) плънка с айрян или плодов сок.

Добър апетит!



# 31
  • Мнения: 293
Питки




Питките са по рецепта за поача, но леко променена.

1 яйце (+ един жълтък за намазване);
3 с.л. кисело мляко;
1/2 ч.чаша топла вода;
1/4 ч.чаша олио;
1/4 кубче мая;
1/2 ч.лъжичка захар;
1 ч.лъжичка сол;
брашно за меко тесто (около 1/2 кг).

Маята разтварям във водата със захарта.
Отделно смесвам яйцето, киселото мляко, олиото и солта.
Прибавям разтворената мая.
Добавям брашно и когато вече не мога да бъркам с телената бъркалка, започвам да меся с ръце, като постепенно добавям брашно. Получава се хубава мека топка тесто. Намазвам с олио, покривам с кърпа и оставям да втаса.
След като втаса, оформям малки питки, леко сплесквам с дебелина до 2 см.
Подреждам питките в намазана с олио тава.
Намазвам ги с жълтък и поръсвам със сусам.
Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаването на приятен загар.
Добър апетит!

Последна редакция: пн, 13 май 2013, 09:47 от nela_66

# 32
  • Мнения: 293
Пица



Тази пица е най-често правената в нашия дом и най-харесваната. Предлагам ви рецептата (от това тесто правя 2 тави пици):

Тесто:

500 гр. брашно;
1 ч. топла вода;
1 яйце;
1/2 пак. (20 гр.) мая;
1 ч.л. захар;
1 к.л. сол.;
4 с.л. олио.

Приготвяне:

Маята се разтваря в топлата вода със захарта и се прибавя към брашното, заедно с яйцето, олиото и солта. Меси се меко тесто (моето лепнеше). Втасва до удвояване на обема.

Плънка:

доматено пюре;
2 обелени домата (средно големи), нарязани на ситно;
босилек;
нарязани гъби (от буркан);
шунка, нарязана на "парцали";
топено сирене;
настърган кашкавал.

Приготвяне:

Фурната се включва на 200 гр. Втасалото тесто се разстила в намазана с олио тава на дебелина 4-5 мм. Маже се с доматено пюре. Поръсва се босилек. Следват нарязаните домати, гъбите, шунката, топеното сирене и накрая кашкавала. Поставя се в загрялата фурна и се пече до леко зачервяване.

Добър апетит!

# 33
  • Мнения: 293
Домашен кетчуп

3 с.лъжици зехтин (олио);
3 глави нарязан лук;
3 скилидки пасиран чесън;
1,5 кг домати, едро нарязани;
1/3 чаша оцет;
1/4 ч. лъжичка смлян карамфил;
1/4 ч.лъжичка смлян бахар;
1 ч. лъжичка синапено семе (хардал) - счуках го в хаванчето;
1 с. лъжица сол;
2 ч.лъжички смлян черен пипер.

В оригиналната рецепта няма, но аз добавих 2 с.л. мед.

В голяма тенджера, на средна топлина, в зехтина запържваме лука до златисто (8-10 мин.) Добавяме чесъна и запържваме още 1 мин.
Добавяме доматите, оцета, синапеното семе, карамфила, бахара, солта, черния пипер и разбъркваме добре.
Оставяме сместа да заври, намаляме огъня и оставяме да къкри, като  разбъркваме от време на време, в продължение на 1 час.
Прецеждаме сместа през сито, като претъркваме и отново връщаме на котлона да заври и варим, като разбъркваме още 45 минути.

Готовия кетчуп разливаме в бурканчета и стерилизираме.

Добър апетит!


Снимката не е моя, но пък кетчупът стана много вкусен!

Последна редакция: нд, 01 сеп 2013, 08:16 от nela_66

Общи условия

Активация на акаунт