Ето този ягодов пай ни спечели сърцата на Деня на благодарността, ние по принцип не обичаме пай, но този се оказа страхотен и реших да споделя рецептата.
2 1/2 ч.ч брашно
1 ч.л сол
1 ч.л захар
1 ч.ч студено безсолно масло, нарязано на малки парчета
1/4 до 1/2 ч.ч студена вода ( на мен ми отиде малко по-малко от 1/2).
1. Смесете брашното, солта и захарта ( може ако имате кухненски комбайн в него, може и на ръка, но ще е по-трудно). Добавете маслото, докато " тестото" не стане на големи трохи ( около 8-10 секунди).
2. Добавете ледената вода на тънка струйка като докато тестото не стои на топка залепнало за не повече от 30 секунди, т.е трябва да ви е много меко тестото.
3. Разделете на 2 топки, покрийте с парче прозрачно домакинско фолио. Притиснете го така, че да придобие желаната от вас форма ( ако ще правите кръгъл пай- кръгла). Оставете двете топчета в хладилника за поне 1 час ( по мое мнение повече, по-добре). Може да бъде замразявано за няколко месеца ако ви се налага.
4. Изкарвате от хладилника, разточвате на 2 кръгли листа, притискате към намазнена форма за пай единия ( краищата да останат отвън, защото ще ги завивате навътре) и правите плънката.
За плънката
1 кутия ягодов пълнеж за пай ( това може лесно да се замени, ще обясня накрая)
2 ч.ч пресни ягоди
1/4ч.ч кафява захар
1/4 ч.ч бяла захар
4 с.л нишесте
1/4 ч.ч. вода
1 ванилия
1 белтък за намазване отгоре
Смесвате всичко, като предварително разбърквате нишестето с водата и така го изсипвате в общата смес. Разбърквате добре и изсипвате в/у долния лист пай. После изрязвате горния лист пай във форма каквато искате и покривате отгоре. Залепвате краищата добре, намазвате с белтък и покривате краищата ( само!) с лентички от алуминиево фолио да не изгаря.
Печете на 175 градуса 40-50 мин или докато придобие златист цвят.
Можете да поднесете с разбита сметана и ядки.
Това, което аз исках да направя беше да намажа долния блат с разтопен шоколад, да го оставя да изстине и така да изсипя вътре пълнежа, също и да добавя ядки, но за пръв път не посмях. Ако някой опита, кажете как се е получило.
Сега за кутията с ягодов пълнеж- можете да поръсите ягодите със захар, да ги оставите да престоят докато си пуснат сока, после да добавите няколко лъжици нишесте ( не трябва да е стегнато!) и да сварите докато има средна гъстота, не като крем,а по-течно!
Пропуснах да кажа, че можете да замените тестото за пай, с обикновено бутер тесто и пак ще стане.