Идеи за представяне на България

  • 2 200
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Нашият университет организира събиране, на което ще бъдат изложени различни неща за ядене, от различни страни. Помолиха ме да приготвя нещо, но нещо нямам идеи. Мога да направя банички, но ми се искаше още нещо българско.

Дали някой може да помогне с идеи?
Ще е от полза да е икономично, като материали и най-вече време, защото имам много малко свободно време, в което да се занимавам с това.

# 1
  • Мнения: X
Таратор,кюфтета,пататник,боб,пълнени чушки,все български ястия.

# 2
  • София
  • Мнения: 12 554
мусака, шопска салата, сърми

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Калинка, фингърфууд ли трябва да е?

т.е. всеки минава и си взима, или как точно?

# 4
  • Мнения: 1 854
Kalinka, много хубава инициатива Hug
За бг кухня, според мен не е лесно, защото знаеш в Холандия и турската и грьцка кухня доминират сьс специалитети, които има и в нашата кухня и ако например поднесеш мусака, едва ли идеята ти ще е оригинална Tired
Ето погледни този сайт.
На мен ми се струва добра идеята да им направиш качамак, можеш и месце да сложиш, нали там все са месари, пьк и слагаш всичко в тавата и не отнема време и продуктите са лесни, засищащо е.Освен това можеш да направиш бисквитено руло(тип сладьк салам), всеки обича сладко,кой ще знае от коя кухня е Mr. Green, може да седи извьн хладилник, като стегне добре.
Ако се сетя ще допьлвам Grinning

Кьсмет и поздрави Hug

# 5
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Калинка, фингърфууд ли трябва да е?

т.е. всеки минава и си взима, или как точно?

Да, така ще е.

Оранжевке,
благодаря за сайта. Качамак никога не съм правила...(малко не ми се иска да рискувам).

Още идеи са добре дошли....

Какво друго мога да сложа в баничките освен сирене? (това правя предимно....)

# 6
  • Мнения: 1 998
мусакатане е българска гозба

# 7
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Kalinka, много хубава инициатива Hug

Кьсмет и поздрави Hug

Наистина е хубава инициатива. По принцип събитието е за определен отдел тук, в който моят не попада  Tired (както винаги), но аз предложих да направя нещо и да им напомня, че България е на картата.  Wink Малко си вкарах таралеж в гащите, защото нямам никакво време, но ще се справя.....

Поздрави  Hug

# 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
1. чушки със сирене:
взимаш фета сирене, намачкваш, слагаш малко заквасена сметана (или там каквото при вас е гладко, аз ползвам извара) да стане на гладък крем. слагаш смлени орехи.
подправяш със сол и червен пипер.
взимаш чушки и режеш на широки летни, от чушка стават 4 -6 ленти.
отгоре декоративно слагаш сиренения крем и по парченце орех.
алтернатива: правиш от фетата топчета и овалваш в червен, черен пипе ри чубрица.
слагаш в хладилника да се стегнат.

2. воловани с млечна салата:
волованите се правят от готово многолистно тесто.
после пълниш с млечна салата или кьопоолу Peace

3. катми с различни плънки:
правиш 10 -15 катми. мажеш с някаква плънка (пастет, сирене, лютеница), навиваш на рулце, режеш на охлювчета и на всяко бучваш една клечка за зъби

4. кашкавалено роле
имаше тук рецепта преди - настъргва се кашкавал (взимаш Gouda)равномерно разстилаш на найлоново фолие. разтапяш за кратко в микровълновата. отгоре слагаш шунка, кисели краставички, чушка (шаренко да стане), навиваш (сиренето трябва да е размекнато, че да се навие и да държи). опаковаш като бонбон и оставяш в хладилника да се стегне.после режеш на охлювчета.

5. шишчета от миникюфтенца
правиш миникюфтенца (може и в тавата).
на шишче редиш кюфтенце, чери-доматче, парче фета...

айде стига толкова Wink

# 9
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
asyalein,
Мерси. Интересни рецепти.
 

# 10
  • Мнения: 589
 Предлагам питка и шарена сол.
 А баница с локум дали е добра идея? newsm78

# 11
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
asyalein,
Мерси. Интересни рецепти.


после кажи какво си направила и дали са го харесали.
аз скоро приготвях и останах учудена, че не изядаха млечната салата (тук е позната под тцатцики), а бяха изяли катъка newsm78 (напълно непознат тук).

също така много се бяха зарадвали на една пита (беше станала огромна),
изядаха я до трошичка. ама незнам дали можеш да месиш... Thinking

# 12
  • Мнения: 1 854
Идеята за питка е страхотна, но си иска месене и време, затова не я предложих.То има рецепти и за разни мьрзеливи питки, ама едва ли целта е просто питка да има на масата, хубаво да е ефектна Grinning

В баничките може да сложиш кашкавал, извара(cottage cheese), крем сирене, зеле(вкус като зелник),може шунка или мек колбас, може пастет от маслини, на опаковките от бутертесто при нас има и рецепта сьс сьомга като пьлнеж

# 13
  • Мнения: 1 854
За баничките, може и гьбена пльнка, както и пльнка от рикота и синьо сирене

# 14
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
както и пльнка от рикота и синьо сирене

това не е много българско  newsm78

# 15
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Идеята за питка е страхотна, но не мога да меся.  Confused Все се каня да се науча, но на няколко пъти карах съседката туркиня и малко ми е неудобно.
 

# 16
  • Мнения: 36
Може печена тиква с орехи или тиквеник,а също и туршия мисля че само ние я правим

# 17
  • France
  • Мнения: 726
боб в гърне- бързо, лесно и вкусно. Може и наденица или пушени гърди да се сложат.
Иначе, моят специалитет е боб с шкембе, ама....е рисковано за твоето начинание.

# 18
  • Мнения: 6 243
Повечето от нещата, които са предложени, имат аналози в гръцката, турската и др. близкоизточни кухни. Качамакът би се възприел като полента - казвам го от опит, защото миналата седмица бях с холандци на маса и точно така коментираха поднесения им качамак.

Моите впечатления от холандците (налага ми се служебно да се срещам на всеки два-три месеца) са, че най-ентусиазирано се възприема тараторът (който беше абсолютен провал пред американци и англичани), както и шопската салата. Лошото е, е и двете не са добър вариант за сервиране тип "шведска маса", но ако се поднесе тараторът в миниатюрни чашки с лъжичка, дали няма да се получи?

Другото нещо, което холандците много харесват от БГ кухня, са вината. Което не е изненада, щото имаме великолепни вина.

Баница с плънка от сьомга или пастет от маслини - твърдо не! Нищо БГ няма в това, иначе е много вкусно  Laughing

Иначе хапки с лютеница на мен ми се виждат добра идея.
Калинка, ако все пак се престрашиш да месиш, ще удариш десятката. Нямаш ли машина за хляб? Ако искаш, виж тая рецепта - тя е за съвсем начинаещи кулинарки и няма опасност да ти превтаса или да не втаса достатъчно, което е най-големия проблем. Нямам снимка, ама питката си е съвсем стаднартна на външен вид: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,868.msg1637.html#msg1637
(рецептата е с пакетче прясна мая - т.е. 42 г. Ако нямаш, ползвай 1 1/2 или 2 п. суха, от тези, за по 0,500 кг. брашно всеки)

# 19
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 967
Както ми описвате, направо ми идва да почна да меся, но се боя, че нямам време. Ако не стане, трябва да имам план Б.
Таратор не смея. В нас не се яде от никого, освен мен и съм загубила битката в това отношение.

# 20
  • София
  • Мнения: 974
Не стандартен таратор, а сух таратор..демек снежанка Laughing Но направена както си му е реда, изцедено кисело мляко, краставици, чесън, орехи и маслинка за разкош Hug
Можеш да го поднесеш като хапки, върху филийка Hug

# 21
  • Мнения: 5 183
баница, салата "Снежанка", лозови сърми, тутманик, тиквеник, печена тиква с орехи и мед, шопска салата, кебапчета (тук местните ги оцениха високо)

# 22
  • Самоков
  • Мнения: 561
Моето предложение е зелник http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=286 има и други рецепти в интернет, а защо не и кисело мляко. Също предлагам и бобена салата.

# 23
  • Мнения: 1 854
sladka_hapka, аз споменах за баница сьс сьомга и др.видове вьв врьзка с това, което питаше Калинка с каква др,пльнка може да е(разбрах вьпроса по принцип), че тя досега само сьс сирене е правла.Иначе за бг ястие, определено не е.
Хапки с лютеница е добре, ама лютеницата тр.от турски магазин да я купува...
А питките ти са страхотни Hug

****
Хайде, Калинка, запретвай рькавите.Можеш да сложих в питката сиренце, може и шунка.В гответесмен има и такава рецепта.Като нямаш машина за месене и не ти се занимава, удряш тестото в плота 100 пьти и готово.Аз така се пробвах за пьрви пьт и стана на вкус, само кьдето тавата ми беше с широк диаметьр(за баница) и формата ми се разля(а на мен ми харесват високите питки).
Можеш и един най обикновен кекс да направиш и да кажеш, че е по рецепта на баба ти.
Разгледай и тази библиотека.Тук всички рецепти са изпробвани и ако имаш вьпрос, можеш да зададеш директно кьм кулинара.
Ти знаеш най добре колко хора, на каква вьзраст, каква народност и т.н ще са на това мероприятие.Аз все повече и повече срещам холандци и др.чужденци, които не харесват бг кухня(мьжьт ми например мрази таратор Rolling Eyes).Според мен си заложи на нещо тестено...в солен и сладьк вариант, с класически продукти.Примерно баница и кекс, или баница и тиквеник,питка и кекс.
Иначе идеите Ви момичета са страхотни, но според мен са си за домашна обстановка и гости.ако тр.да се носи на разстояние и да се дели от повече хора, аз бих заложила на нещо компактно, което се реже на парченца(а не се хапва с льжичка) Grinning

# 24
  • Мнения: 1 283
Идеята за питка е страхотна, но не мога да меся.  Confused Все се каня да се науча, но на няколко пъти карах съседката туркиня и малко ми е неудобно.
 

Направо си вкарала таралеж в гащите Laughing. Според мен накарай туркинята да ти направи питката, колкото до месенето - пробвай, винаги има първи път.  Готовите баници на Белла със спанака са страхотна идея, чужденците много ги харесват, казвам ти го от опит Wink. Изпичаш баницата и я нарязваш на хапки и отгоре забиваш по една клечка за зъби, да не пипат с пръсти и малки салфетки. Виж в моята кухня, единият албум е с кетъринг на открито. Виж и питките ако се престрашиш.УСПЕХ Peace

# 25
  • Мнения: 6 243
Аха, ясно  Grinning Heart Eyes Явно не съм разбрала.
Мерси за комплимента за питките. Обичам да меся, ама пусто като ми се лепи всеки залък...

Калинка, в библиотеката, която ти е посочила Оранжево небето, има тема специално за рецепти от БГ кухня: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,747.0.html

Обаче като ги прегледах, повечето са за готвено. Огледай ги и ти - освен манджите, има някои вариации на зелник, може да свърши работа.

(аз също гласувам за варианта - туркиня меси българска питка  Wink

Общи условия

Активация на акаунт