Кекс с нишесте?

  • 23 001
  • 33
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 6 472
Преди 2-3 години бях яла в една приятелка и после даже бях правила, но рецептата е затрита нейде при преместванията Sad Не беше нещо сложно, но съм забравила пропорциите, а на щерката нещо и се е прияло такъв кекс.
Помня, че не се слагаше никакво брашно, а само нишесте и че имаше бая яйца, ама до там Tired
Моля ви, помагайте Hug Heart Eyes

# 1
  • Мнения: 6 243
Някъде в къщи мисля че пазя рецептата. Ако никой не я намери, довечера ще се разтърся, дано да я открия. Бешеспециалитет на баба ми, тя му викаше "Дунапренена торта", но си се прави и пече точно като кейк.

# 2
  • Мнения: 6 472
Наистина имаше абсолютно дунапренен вид Grinning

# 3
  • Мнения: 6 243
Продукти:
6 яйца
2пакетчета х 100 г. пшенично нишесте
1 1/2 ч.ч. захар
1 с. л. олио
1 бакпулвер

Пече се 30 - 40 мин.

Това е рецептата на баба ми, дано е кейка, който ти трябва. Като го направиш, обади се да кажеш станало ли е. Важно е нишестето да е пшенично. Иначе ти си знаеш - каквото нишесте си вземеш - такъв ще е аромата на сладкиша. като знам колко са парфюмирани, аз бих взела ванилия.

# 4
  • Мнения: 6 472
Ооооо много ти благодаря Heart Eyes Hug
Точно два пакета пшенично ванилия имам и исках да си оползотворя Grinning

# 5
Хихи. Това беше специалитета на мама Grinning. И тя я водеше под името "Дунапренена торта", но нямам тук рецептата за да сравня дали е като тази. Лулу, я вземи пробвай и докладвай Wink

# 6
  • Мнения: 6 472
Докладвам Grinning Направих го още вчера и  го изядохме! Стана много лекичък и вкусен сладкиш Hug Сега забърках още една доза, но мисля да я направя почти като торта. Сиреч отгоре ще измажа творението с млечен крем и ще наръся с орехи Grinning

# 7
Докладвам Grinning Направих го още вчера и  го изядохме! Стана много лекичък и вкусен сладкиш Hug Сега забърках още една доза, но мисля да я направя почти като торта. Сиреч отгоре ще измажа творението с млечен крем и ще наръся с орехи Grinning
А във форма за торта ли я печеш, защото помня мама така го печеше

# 8
  • Мнения: 6 243
Значи пак по спомени - когато съм го яла, кексовата тенджера още беше жива и в употреба. Хонди, нали си спомняш колко им е диаметъра - като на малко по-голяма форма за торта. Според мен не трябва да е в стандартна, защото много се надува. Естествено, слагаше му се и оная чашка в средата. Аз бих го направила във форма за кейк туй нещо.

# 9
  • София
  • Мнения: 3 328
По тази рецепта навремето баба ми правеше т. нар. полумесеци - изпичаше тестото в по-голяма тава и после го нарязваше с помощта на чаша. Полумесеците поръсваше с пудра захар. Много бяха вкусни - присетихте ме да ги направя Grinning

# 10
  • Мнения: 6 243
По тази рецепта навремето баба ми правеше т. нар. полумесеци - изпичаше тестото в по-голяма тава и после го нарязваше с помощта на чаша. Полумесеците поръсваше с пудра захар.
Полумесеците по мои спомени бяха с обикновено брашно и имаше и орехчета в рецептата. Всъщност аз тази рецепта даже я нямам и се опитвах преди време да я намеря, ама който и да питам, все ми излизаше с "ама защо ти е да се цапаш, глей кви неща има вече по магазините". Че значи, накой ако я пази - да я дава, плз.

# 11
  • Севлиево
  • Мнения: 1 666
Ето и моята рецепта за Кекс с нишесте

2 бр. плодови пшенични нишестета
4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер
Формата за печене се маже с олио, но БЕЗ брашно.
Не използвай какаово нишесте, защото какаото пада на дъното на тавичката и нищо не се получава.

# 12
  • Мнения: 6 472
Пека го в обикновенна тава и после го режа на ромбчета. Първият път го хвърлих в по- плитката тавичка, но наистина страшно много се надува и тръгна да излиза Shocked

Майчето, ще пробвам и по твоя начин:) Нещо дечурлигата много го нападат този нишестен кекс и след като и вчерашната партида свърщи, днес ме тормозят да направя пак Laughing Да е жива и здрава свеки да ни носи яйца, че бая си отиват Grinning

# 13
  • Sofia
  • Мнения: 4 405
Брей, "Дунапренка" му казвахме ние. Много правехме със сестра ми като по-малки (девойки), но във формата за кекс. Нямаше грешка! Правехме го от розово пшенично нишесте (малин,а ягода).

Аз сега никакви сладкиши не правя, даже 1/2та се оплаква. Само като много ми се задържат яйца, забърквам крем-карамел. Не правя от съображения за диета, щото ако има, моят ще го излапа, пък аз го пазя да не дебелее, и без това си има малко отгоре (горкият човек  Mr. Green )

# 14
  • София
  • Мнения: 3 328
Гадина! Да мъчиш така човека... Twisted Evil

# 15
  • varna
  • Мнения: 48
Момичета извинете ама да питам- в рецепта №1 има 6 яйца ,а в рецепта №2-4 яйца.В рецепта №1 има 1 с.л олио пък това ми се вижда малко,пък в рецепта№2 1/2 ч.ч Питам момичета защото само веднъж съм яла но беше много- много хубав и искам да го направя .Лулу ти само супена лъжица олио сложи Rolling Eyes?

# 16
  • Мнения: 6 472
Първият път го правих по рецепта №1. Стана по- сух и затова при втория опит го полях с крем. След като престоя малко, стана направо фантастичен!
Рецепта №2 я направих днес и още не съм го опитала. На външен вид изглежда по- като кекс и предполагам, че и такъв вкус ще има. Ще кажа като го унищожим тази вечер Mr. Green

# 17
  • Мнения: 6 243
Сухо ставаше - това го помня със сигурност. То затова е "дунапренена торта", а не кекс с нишесте.

# 18
  • София
  • Мнения: 3 328
Сухо ставаше - това го помня със сигурност. То затова е "дунапренена торта", а не кекс с нишесте.
Аз вече я префасонирах рецептата по свой и на моите хора вкус Laughing Поствах я току що.

# 19
  • Севлиево
  • Мнения: 1 666
Момичета извинете ама да питам- в рецепта №1 има 6 яйца ,а в рецепта №2-4 яйца.В рецепта №1 има 1 с.л олио пък това ми се вижда малко,пък в рецепта№2 1/2 ч.ч Питам момичета защото само веднъж съм яла но беше много- много хубав и искам да го направя .Лулу ти само супена лъжица олио сложи Rolling Eyes?
Защо се шашкаш, ей Rolling Eyes Ами то 1/2 ч. ч. олио са 5 с.л. Няма да стане блажно, не се безпокой.

# 20
  • varna
  • Мнения: 48
Утре ще направя но смятам да комбинирам рецептите и ще сложа 6 яйца и 1/2 ч олио та да видим "това ли е любимия ми кекс ".Ще докладвам

# 21
  • Мнения: 6 243
не мога да повярвам, че толкова хора го харесват туй нещо.
Баба ми го правеше много често, но никога не съм го намирала за нещо особено  Embarassed

# 22
  • Мнения: 382
да се оплача! Не става и не става!Вече четири пъти го правя този кекс-3 пъти номер 1 и веднъж номер 2,и четирите пъти след изпичането се получи една мътнозелена кора отдолу до средата около 1см и още 1см над него нещо по изпечено ,което смътно наподобява дунапренената торта.Ако някой каже къде греша ще е добре,много искам поне веднъж да я направя успешно.Значи работих по следния начин:разделих жълтци и белтъци,като към жълтъците прибавих захарта,олиото ,нишестето и бакпулвера(като си мислех че не се получава от бакпулвера,защото първия път го сложих към нишестето както си беше сух,от пакетчето,а втория път го разтворих отделно с лъжица оцет),разбърках добре и добавих разбитите на сняг белтъци и изсипах в тавата,която беше намазана с олио и набрашнена(сега видях,че това мие едната грешка).Сложих в студена печка,като включих едновременно и двата реотана-горен и долен.и пека 30-40 мин както е посочено.Ами това е,давайте съвети! И критики също Simple Smile

# 23
  • Мнения: 4 306
Ето и моята рецепта за Кекс с нишесте

2 бр. плодови пшенични нишестета
4 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер
Формата за печене се маже с олио, но БЕЗ брашно.
Не използвай какаово нишесте, защото какаото пада на дъното на тавичката и нищо не се получава.
smile3501 smile3501 smile3501
Тази рецепта я бяхме правили по готварство още в 4-ти, 5-ти клас. Супер ставаше. После понеже я лесна я помнех на изуст и не ми се е налагало да я записвам. Беше любимия кекс на дядо ми.Но пусто, годинииии минаха и хоп-забравих я аз ooooh! Помнех само 4 яйца и 2 п. нишесте, че не се слагаше мляко, но друго.... newsm78.
Благодаря ви, че ми я припомнихте. Още довечера ще направя в къщи. smile3525

# 24
  • Мнения: 6 472
didik , сложи го в предварително загрята фурна.

# 25
  • Мнения: 487
да се оплача! Не става и не става!...

Точно това е и моя спомен от детството. Правехме я постоянно с една приятелка. Целта беше да не се получи като твоята Grinning, но искам да те успокоя, че понякога се получаваше същия резултат - половината една такави клисава маса, а отгоре нещо което по-ставаше за ядене.

Luluto е права. Сложи го в предварително нагрята фурна и после като се надуе достатъчно намали за да може да се изпече и от вътре.

Имам спомен, че някой ми е казвал нещата които се замесват с мая се слагат в студена фурна, отначало по силна отдолу, докато тези със сода или бакпулвер се слагат във загрята, а в последствие се намаля. Е, не мога да твърдя със сигурност, че е вярно де, но при мен винаги помага.

# 26
  • Мнения: 4 306
didik  , сигурна ли си, че нишестето беше пшеничено? Защото с царевично са ми се получавали подобни "гледки".

# 27
Преди 2-3 години бях яла в една приятелка и после даже бях правила, но рецептата е затрита нейде при преместванията Sad Не беше нещо сложно, но съм забравила пропорциите, а на щерката нещо и се е прияло такъв кекс.
Помня, че не се слагаше никакво брашно, а само нишесте и че имаше бая яйца, ама до там Tired
Моля ви, помагайте Hug Heart Eyes

опитай в коя да е рецепта за кекс да замениш една трета от брашното с нишесте (може и различните плодови и цветни). става страхотно - приятно на вкус, различно на цвят и леко дунапренено:)

# 28
  • Мнения: 382
Благодарение на съвета на МамаБуба да смеся брашно и нишесте най-после се получи тази прословута Дунапренена торта.Помогна и съвета на Лулуто  фурната да е предварително загрята.Явно само с нишесте тази торта не става(поне при мен).Но ...,опитите може би ще продължат,все пак при някои от вас се получи добър резултат.Успех на тези,които ще опитат!

# 29
Ще ви кажа как го правя аз , става разкошен.
6 яйца, 1 чч и половина брашно + едно пакетче нишесте (брашното + нишестето трябва да са 1 чч и половина) 1 чч захар, 1 бакпулвер, 2 ванилии, 1/2 чч олио.
Белтъците се разбиват на сняг, добавя се захарта , жълтъците, бакпулвера разтворен в 1-2 сл вода, ванилията и олиото. Използвате миксер. После добавяте нишестето + брашното като бъркате с лъжица . Изсипвате във форма за печене или тавичка и печете на 180 С 50 мин. - 1 час.
 При печенето се получава коричка която трябва да цепнете на няколко места за да не изтече смемста .  Няма проблем ако фурната се отвори по време на печене - кекса не спада.
 Нишестето може и да е царевично, четох по горе че някой го прави с плодово , аз също го правя с плодово нишесте но то е царевично не пшенично. Пшеничното е само натурално. Поне аз не съм попадала на плодово пшенично.
Успех.

# 30
  • Мнения: 1 153
V.V а като добавяш брашното само с бъркане с лъжица то не става ли на бучки,в смисъл разтваря ли се добре?Щото аз онзи ден я правих рецептата ,ама като добавях брашното с миксера продължих да бъркам и ми се струва че от това не ми бухна кекса,а също,че и и нищастето беше царевично ooooh! иначе не беше лошо и се изяде  Whistling

# 31
V.V а като добавяш брашното само с бъркане с лъжица то не става ли на бучки,в смисъл разтваря ли се добре?Щото аз онзи ден я правих рецептата ,ама като добавях брашното с миксера продължих да бъркам и ми се струва че от това не ми бухна кекса,а също,че и и нищастето беше царевично ooooh! иначе не беше лошо и се изяде  Whistling

Не , не става на бучки като добавяш по малко брашно на няколко пъти. Именно за това писах че не се бърка с миксер защото не бухва толкова. Трябва да бъркаш леко с бавни движения. И още нещо, четох по - горе че някой е разредил бакпулвера с оцет. За първи път чувам такова нещо. Това е все едно не слагаш изобщо набухвател , оцета неотрализира бакпулвера. Просто няма как да стане какса .
Успех.  Simple Smile

# 32
  • Мнения: 1 153
я пак да питам каква марка е нишастето с което правите какса,защото аз гледах различни марки нишастета ама все са царевични не мога да си намеря пшенично?Рецептата я пробвах с царевично на биосет (киви) но не получих желания резултат,както вече споменах

# 33
  • Мнения: 266
Моля,някой да напише точно как се приготвя.При мен нещо не се получи.Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт