90-дневна диета - рецепти

  • 1 219 054
  • 501
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 50
Арабска пита /Кубиз/ за дюнери


1 1\2 чаши обикн. брашно

1 1\2 чаши едро смляно брашно

2 ч.л. мая

2 ч.л. захар

3\4 ч. л. сол

1 с.л. зехтин

1\4 чаши  кис. мляко, смесена с 3/4 чаши топла вода или колкото поеме

1) Меси cе тесто от горните за ок. 5 мин или докато стане гладко и еластично.

2) Престоява покрито за 10 мин. на топло в намазнена купа.


3)Разделяте на ок. 8 парчета. Всяко парче се оформя в топче диаметър 30 mm.

 
4)Кубизта се пече 1 по една, 2 мин. за всяка страна- стават питки за дюнери.

Всичко трае 1ч и 30 мин

Последна редакция: пт, 09 окт 2009, 02:06 от ЗлаВещица

# 76
  • Мнения: 99
3 ден-въглехидрати

Ябълков сладкиш с бутер тесто

450гр. бутер тесто
200гр. сладко от ябълки
50гр. захар
50гр. орехи
1ч. л. канела

На дъното на тавичка се поставя лист бутер тесто. Върху него се изсипва сладкото, наръсват се счуканите орехови ядки и канелата. Отгоре се нареждат като решетка ленти от останалото бутер тесто. Поръсва се със захар и се пече в загрята фурна до зачервяване.


Източник: Кулинарен журнал-бр.9/2009г.

# 77
  • Мнения: 1 234
 

Ябълково щрудел-руло

Продуктите са 1 пакет бутер тесто на Бела - вътре е разделен на две половини.
За плънката - 3 средно големи и сочни ябълки, настъргани на едрото ренде, се задушават в 3 суп.л. маргарин, за кратко, след което слагам около 3/4 ч.ч. захар (все пак зависи от предпочитанията за сладко, и колко са сладки самите ябълки), 1 с.л. канела, 2 с.л.галета, 100 гр.орехи нарязани на едро и 100 гр. стафиди ( накиснати предварително във вода за около 10 мин. и изцедени).  Като поизстине половината от плънката се разнася върху едното парче бутер тесто, предварително намазано с разтопен маргарин, и се навива на руло. Повтаря се със останалата плънка и второто парче бутер тесто. Така както са завити на рула се намазват отгоре също с маргарин и  се нарязват на филийки около 1.5 см. дебелина. Поставят се върху хартия за печене и се пекат в загрята фурна на 200 градуса (при мен около 25 мин., но си зависи от фурната). По желание може да се наръсят с пудра захар.  

Последна редакция: нд, 15 ное 2009, 22:06 от ЗлаВещица

# 78
  • Мнения: 1 234
Двуцветни мъфини с кокос

Продукти:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
50 гр. кокосови стърготини (1 пакетче)
Смесват се посочените продукти, след което се добавят
малко повече от 1/2 ч.ч. олио и 250 мл.фанта портокал или друго газирана напитка. Сместта се разделя на две по желание, като към едната половина се добавя 1 суп.л. какао. След което се поставят във формичките за мъфини от двете смеси и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса. Още топли се намазват отгоре със сладко или мед и се наръсват с кокосови стърготини.
По желание може да се приготви и в тава, като сладкиш.

  

Последна редакция: нд, 15 ное 2009, 22:07 от ЗлаВещица

# 79
  • Мнения: 1 234
Торта с трюфели и перлички  Laughing

Приготвят се един бял и един кафяв блат, по рецептата от двуцветните мъфини с кокос, а именно:
Бял блат:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
50 гр. кокосови стърготини (1 пакетче)
1/2 ч.ч. олио
250 мл.фанта портокал или друго газирана напитка
Смесват се първите 4 продукта, и после се добавят последните 2. Пече се на 180-200 градуса около 25 мин.
Кафяв блат:
Същите продукти като за белия, само се добавят 2 суп.л. какао.
Напоява се първия блат с компот по избор, намазва се с предварително разбита растителна подсладена сметана, аз ползвам тази, нареждат се кръгчета банан, и отгоре се поставя втория блат. Отново се напоява с компот и се намазва със сладко, конфитюр по избор. Отгоре следва пак сметана. Отстрани съм използвала натрошени бисквити /без мляко и яйца/, може да се използват и натрошени ядки.
Трюфелите са всъщност бисквитените бонбони, които срещнах на доста места из форума:
около 400 гр.натрошени бисквити /от горния вид/, 125 гр.маргарин, 1 ч.ч.пудра захар, есенция бадем или ром. Оформят се топчета и се овалват в ситно натрошени бисквити, или кокос.
Да ви е вкусно!

Последна редакция: пт, 20 ное 2009, 00:19 от martin4e

# 80
  • Шумен
  • Мнения: 156
За въглехидратния ден

Бърз и евтин сладкиш
Продукти:
1ч.ч. захар
1ч.ч. хладка вода
7с.л. олио
7с.л. конфитюр /сладко или мармелад/
7с.л. смлени орехи
1к.л. сода бикарбонат
2ч.ч. брашно
Продуктите се прибавят последователно, като се започне от захарта. Приготвеното тесто се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка или кексова форма. Пече се в умерена фурна, предварително загрята.
Аз добавям канела или какао, ром - може и без орехи . Става много вкусен. Отгоре поръсвам с пудра захар.
Приятен апетит!

# 81
  • Мнения: 1 777
Постни мъфини



2ч.ч.брашно
1с.л.бакпулвер
1/2ч.ч.захар
1 1/2 ч.ч.вода
4с.л.зехтин
1ч.ч шоколадови парченца/чипс
1ч.л.течна ванилия

Смесваме брашното ,бакпулвера и захарта.След това добавяме водата, зехтина и ванилията.Разбъркваме хубаво и
добавяме шоколадовия чипс.Изсипваме сместа във формичките за мъфини и печем на 180 градуса около 20-25 минути.

Шоколадовия чипс може да се замени с ябълки,стафиди или нарязани на ситно сушени плодове.Ако се използват ябълки ,ванилията може да се замени с канела.Ако нямате формички за мъфини ,може да се използва тавичка или форма за кекс.

# 82
  • Мнения: 1 777
Гречка/елда със зеленчуци





1 голяма глава лук
1 морков
1 стрък целина
1/2 чушка
гъби
1ч.ч. елда
4ч.ч.вода
2-3 с.л. зехтин
щипка кимион
магданоз
черен пипер

В зехтина и малко водичка задушаваме нарязаните на ситно зеленчуци,като се задушат добавяме и елдата
разбъркваме и добавяме водата и подправките.След като заври ,оставяме да поври около 30минути на слаб котлон.
След това изключваме и слагаме капак и оставяме така още около 20 минути .

# 83
  • Мнения: 1 777
Плосък хляб с розмарин и лук





1с.л.суха мая
1 1/2ч.ч.топла вода
2с.л.зехтин
3ч.ч.брашно
щипка сол
1ч.л.сух розмарин(натрошен)
1 лук

Разбъркваме водата и маята и оставяме 5 минути.След това разбъркваме хубаво да се разтвори маята.
Довабяме зехтина ,солта и брашното.Омесваме еластично тесто.
Намазняваме купа и слагаме тестото.Оставяме да втаса,докато удвои обема си.
Вадим втасалото тесто ,разстиламе в леко намазнена голяма тава поръсваме с розмарина и нарязания лук.
Оставяме да постои 20 минути и след това печем на 180 градуса около 20 минути.

Аз омесих и втасах тестото в машината за хляб.Маята не съм я разтваряла във водата.Сложих първо водата ,солта,зехтина,брашното и най-отгоре маята.
Използвах програмата за тесто.

източник:reader's digest

# 84
  • Мнения: 1 777
Булгур със зеленчуци


морков
лук
зукини
2с.л.зехтин
1ч.ч.булгур
1ч.ч.топла вода
черен пипер
магнаноз

Задушаваме нарязаните зеленчуци в зехтина ,след това добавяме булгура.Разбъркваме и доливаме водата и овкусяваме.
Оставяме да заври, изключваме котлона и слагаме капак.Оставяме така  около 25 минути докато булгура поеме всичката вода.
Зеленчуци могат да се сложат кой каквито обича или има в наличност.

# 85
  • Мнения: 1 777
Джоб питки


 

 1ч.ч.=240мл

1 1/8ч.ч. топла вода
1ч.л.сол
1с.л.зехтин/олио
1 1/2ч.л.захар
3ч.ч.брашно
1 1/2ч.л.суха мая

В тази последователност всички продукти се слагат в контейнера на машината за хляб.Използва се програмата за тесто.
След това готовото втасало тесто се слага на набрашнеn плот и се  правят 8 топки.Всяка топка се разточва на кръг с диаметър
17-18 сантиметра.Разточените кръгове се оставят 30 минути да починат.Печката се загрява на 260 градуса.
Слагаме 2 или 3 питки направо на скарата на печката.Печем 4-5 минути (надуват се като "балон") или докато отгоре стане леко кафяво.
Печем и останалите по същия начин.
След като извадим питките от фурната веднага ги завиваме във влажна хавлия за да омекнат.

# 86
  • Мнения: 1 777
Пърленки със зелен лук



1ч.ч.=240мл

3ч.ч. брашно
1 1/4ч.ч.гореща вода
7-8 стръка зелен лук
сол
черен пипер
зехтин/олио

В купа слагаме брашното и след това изливаме горещата вода.Омесваме тестото.Слагаме тестото в купа ,покриваме и
оставяме около час да поистине и отпусне.След това разделяме на 16 топки.Намазняваме всяка топка,разточваме на тънко и поръсваме
около 1 чаена лъжица нарязан лук(предварително нарязан и овкусен с черния пепер и сол).
Завиваме на руло и след това пак завиваме на кръг.Полученото кръгче го разточваме на тънко.

   


След това печем на тиган с незалепващо покритие или на грил тиган.

Плънката може да се замени с праз,спанак,магданоз или сирене.

Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 19:41 от Pety

# 87
  • Мнения: 78
Солети
тесто-270гр.вода,1ч.л.мед,2ч.л.сол,3с.л.зехтин,500гр.брашно,1п.мая на прах
Загрява се водата,добавят се меда и маята към нея,смесват се хубаво и се оставя за 10 минути.След което се добавят солта,зехтина и брашното и 3-4 с.л.семена по вкус/лен, сусам, мак, слънчоглед/замесва се тестото хубаво,разточва се на 0,5мм.Изрязват се ленти и се усукват.Поставяме ги върху хартия за печене. Пекат се за 12 минути на 200º.
П.С. Рецептата е видоизменена за режима, за съжаление не помня кой е автора.

Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 20:01 от allexa

# 88
  • Мнения: 1 777
Картофки на фурна



картофи
морков
лук
черен пипер
копър
зехтин

Нарязаваме картофите на малки кубчета,морковите и лука на ситно.Овъркваме всичко
с малко зехтин,черен пипер и копър.Слагаме в тавичка и печем като отвреме на време разбъркваме.

# 89
  • Мнения: 281
Картофи, гъби и моркови на фурна

Равно количество от продуктите се почиства, нарязва, завива с фолио и пече на фурна с малсо олио. Преди изваждане се маха фолиото, докато придобие злакист цвят.
Ползвам различни подправки, може да се сложи къри или чубрица.

Общи условия

Активация на акаунт