Продукти:8 зелени чушки
4 топки сирене Моцарела
3 с.л.зехтин
3 листа босилек
олио за намазване
за соса:300 г домати от консерва
100 г моркови
2 скилидки чесън
3 листа босилек
1.Чушките се почистват от семките,като се отрязва капаче при дръжката.Запържват се в сгорещения зехтин от всички страни.
2.Босилекът се накълцва,а сиренето се нарязва на парченца.Разбъркват се и с получената смес се пълнят чушките.Нареждат се в намазнена с олио тава и се пекат 180 градуса до златисто или докато сиренето се разтопи.
3.Морковите за соса се режат на кубчета и се задушават с доматите за 15 минути.Добавя се чесънът,пасира се и се поръсва с накълцания босилек.Преди сервирането чушките се заливат със соса.Пълнените чушки могат и да се запекат,залети със соса.
Задушено брюкселско зеле с пушено сирене и бадеми
Продукти:800 г брюкселско зеле
200 г пушено сирене
2 с.л.краве масло
150 г чери доматчета
50 г филирани бадеми
4-5 стъка див лук
сол на вкус
1.Зелето се бланшира в подсолена вода 3-4 минути и се поставя в намазана с маслото кръгла форма за торта ( с подвижни стени ) или със за печене.
2.Сиренето се нарязва на кубчета и се реди върху зелето.Пече се на 190 градуса до разтопяване на сиренето,след това температурата се засилва до 200 градуса.Добавят се нарязаните на половинки доматчета,поръсва се с филирани бадеми и се пече до златисто още 4-5 минути.
3.Ястието се сервира украсено с перата див лук.
Източник:Бон апети,70 икономични рецепти,Букмарк пъблишинг ЕООД,2010