90-дневна диета - рецепти

  • 1 219 103
  • 501
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 36
Салата табуле (за въглехидатен)

•1 връзки магданоз
•1 бр. домат
•1/2 бр. краставица
•300 г булгур
•2 бр. лимони
•1 глава кромид лук
•30 мл зехтин
•сол
 
Булгура се залива с вряща вода и се оставя да я попие. Престоява така за час - час и половина, за да омекне, след което се отцежда. Магданоза се измива, отстраняват се дръжките и се нарязва на ситно в купа. Домата (без семките) и краставицата се нарязват на малки кубчета. Добавят се ситно нарязания лук и прясно изцедения лимонов сок. Прибавя се булгура. Добавят се зехтин и сол на вкус, след което всички продукти се разбъркват. Салатата се оставя да престои 1-2 часа.
 

# 421
  • Мнения: 0
                               БЕЛТЪЧЕН ДЕН

          chef Рулца от патладжани с кайма и морков  chef

Необходими продукти за 4 порции:
*2-3 средно големи патладжана
*4 с.л. олио
*250-300гр. кайма
*1 морков
* сол, чер. пипер/млян/ и магданоз на вкус /или други подправки по желание за каймата/
*5-6 домата
*2-3 скилидки чесън по желание

Начин на приготвяне:
1.Патладжаните се нарязват на филийки, запържват се леко до омекване и се отцеждат върху кухненска хартия.
2.Каймата се омесва с настъргания морков, подправките и 2с.л. вода.Върху всяка филийка патладжан се слага от сместа, навиват се на рулце и се поставят в тавичка с малко мазнина.
3.Доматките се настъргват и с тях се залеват патладжанените рулцата. Пече се в умерена фурна до зачервяване.Сервират се с накълцания магданоз и чесън. Peace

# 422
  • Sofia
  • Мнения: 163
Въглехидратен ден
Домашни брускети
Да ви предложа една моя измислица, подходяща за обяд и/или вечеря.
Вземате една пълнозърнеста франзела, нарязвате на кръгчета и намазвате леко всяко кръгче с малко олио, в което може да сложите подправки по свой вкус/аз лично сложих сух босилек, чубрица, риган, черен и червен пипер, получи се много добре/. Запичате кръгчетата за малко във фурната, горе-долу 5-7мин. на 200градуса. През това време нарязвате 2 домата на дребно, 2-3 печени чушки също на дребно, 2лъжички маслинова паста/или пък маслини, нарязани на ситно/ и 1-2 скилидки чесън отново нарязан на дребно. Обърквате всички съставки и си ги разпределяте по вече запечените франзелки. И това е всичко, вкусно и лесно. Simple Smile

# 423
  • Мнения: 84
Въглехидратен ден
Домашни брускети
Да ви предложа една моя измислица, подходяща за обяд и/или вечеря.
Вземате една пълнозърнеста франзела, нарязвате на кръгчета и намазвате леко всяко кръгче с малко олио, в което може да сложите подправки по свой вкус/аз лично сложих сух босилек, чубрица, риган, черен и червен пипер, получи се много добре/. Запичате кръгчетата за малко във фурната, горе-долу 5-7мин. на 200градуса. През това време нарязвате 2 домата на дребно, 2-3 печени чушки също на дребно, 2лъжички маслинова паста/или пък маслини, нарязани на ситно/ и 1-2 скилидки чесън отново нарязан на дребно. Обърквате всички съставки и си ги разпределяте по вече запечените франзелки. И това е всичко, вкусно и лесно. Simple Smile


....невероятни са,аз ги правя вече няколко пъти само че,  добавям зехтин и чесън ...много са ароматни ,правя ги и в малки питки които срязвам и вътре им поставям парченце домат-супер са! Peace

# 424
  • Мнения: 0
Спагети с чери домати


В тиган с малко зехтин се поставят няколко скилидки чесън, по вкус. Само леко се разбъркват за да замирише. Черитата се нарезват на половина и се нареждат в тигана, да станат като калпачета. Престояват така докато леко поомекнат, след което се смачкват. Добавя се и едно кубче зеленчуков бульон , по желание и лют червен пипер. Малко да поври за да се посгъсти. Спагетите са сварени, прибавят се към доматената смес, разбъркват се добре и се изчаква още малко, докато добре поемат от течността на сосчето. Да ви е сладко Simple Smile
Вчера ги правих, но нямах под ръка черита, не ми се ходеше и да търся, сложих доматен сок, домашен. Станаха чудесни

# 425
  • София
  • Мнения: 1 544
Пиле лютика

В бавна тенджера Crock Pot или глинен съд се разбъркват:

3-4 моркова на филийки
3-4 тиквички на филийки
4-5 чушки на парчета
2 глави лук
3-4 ск. чесън
1 буркан белени и нарязани домати с 1 с.л. брашно за сгъстяване
5-6 посолени пилешки бутчета,
1 ч.ч. вода
Сол, черен пипер, червен пипер, 2-3 дафинови листа, лют пипер,няколко зърна бахар.

Захлупва се и се забравя на ниска темература 7-8 часа.
Снимката е от снощи преди печенето и е с по- малко чушки, понеже мъжа не обича.
Да ви е сладко


  chef

# 426
  • Мнения: 1
От 1.5 съм на диета и чак сега Ви открих Simple Smile
Да се запиша и аз в темата:

Рулца от хляб

10 филии бял хляб тип тост, нарязан
100 гр. размекнато масло
сол
нарязан на ситно магданоз или друга зеления по желание
1с.л. сусам

Махат се корите на хляба,след което се разточва с точилка или нещо подходящо, като се натиска силно.Обърква се маслото със солта, магданоза и сусама.Намажете филиите с 3|4 от получената смес, и навиите на рула, като забодете със клечки за зъби на 2 места.Намажете отгоре със останалата смес и печете във фурна за 10 -15 мин., докато станат златисти.


# 427
  • Мнения: 0
Здравейте,

Преди две седмици започнах диетата и вече получавам комплименти за това как изглеждам. Много съм доволна, а в същото време не ми е прекалено трудно да я спазвам – не чувствам, че гладувам или, че се лишавам от любимите ми неща прекалено много. По-скоро откривам ,че всичко спада до това как съм свикнала досега със съчетаването на храните ( месо и кашкавал ммммммм, ориз и месо мммммм) .

Исках да ви пратя няколко рецепти, които обожавам да правя дори и да не съм на диета и които съм пригодила малко или много към 90-дневната програма. Също исках да знам мнението ви и дали не бъркам с някои от продуктите (като кокосовото мляко). Благодаря ви!

Белтъчен ден:
По принцип ми остават вече изпечени пилешки бутчета или друго месо от обяд и го използвам за тази рецепта вечерта….

Индийско къри с пиле, тиква и карфиол
Състав ( всички съставки са за около двама души):
Тиква – от малките и продълговати, но все пак сладки тикви http://2.bp.blogspot.com/-SKJs2VB3Lcw/T-9sWUxIW0I/AAAAAAAAAB8/cs … zephyr+squash.JPG
Карфиол – една глава
Спанак – две или три шепи
Индийска къри паста готова от магазина - или можем да използваме каквито и подправки имаме у дома, като индийско орехче, кимион, канела, кориандър, дафинов лист и т.н. смесени заедно!
Обезмаслено кокосово мляко – ако не ви харесва може и кисело мляко, но го прибавете най – накрая без да варите….
1 глава Лук
Чесън
Джинджифил – свеж или на паста от магазина
Консерва домати
Малко олио
(люти чушки по избор)

1. Обелете тиквичката и нарежете на 2см парчета. Загрейте олиото в голям тиган и запържете тиквата и лука за 5 минути, докато леко позлатеят.

2. Добавете нарязания на ситно или на паста джинджифил, чесън, къри паста или всякакви други подправки, които имате под ръка ( и нарязаните люти чушки ако искате). Запържете за 1мин, след това се добавят консервата с домати. Добавяте кокосовото мляко. Оставете да заври и да къкри за 15 минути. Добавят се сол и захар (заради доматите), ако е необходимо.

3. Добавете карфиола нарязан на хапки и се готви за още 5 минути, докато зеленчуците омекнат. Добавете вече изпеченото месо, за да се загрее и поври със соса. Добавете спанака.

Сервира се със малка салата от домати и краставици на страна.

Следващата рецепта я ползвам за варивия ден, защото ми е една от най-любимите!

Варива ден:
Тиквени лодки с гъби и кокос

Състав:
2 Тиквички – отново от продълговатите сладки малки тикви

За соса:
1 супена лъжица зехтин
1 глава лук, нарязана на кубчета
1 скилидка чесън, ситно нарязан
пресен джинджифил, нарязан на ситно или отново на паста от магазина
1 червена чушка, нарязана на кубчета
150 гр гъби, нарязани- аз използвам кафяви горски
1 ч.л. сушен кориандър или ако искате свеж – аз ползвам магданоз обаче
щипка червен пипер – ползвам опушен червен пипер
400мл консерва обезмаслено кокосово мляко – понякога ползвам 300 мл обезмаслено соево мляко и 100 мл кокосово , за да намаля калориите
1 супена лъжица смлени бадеми – по избор…..

Приготвяне:
Нарежете тиквата на половина, поръсва се със зехтин и щипка сол и пипер и се пече в гореща фурна за 45 до 60 мин., докато омекне в средата и покафенее по краищата.

За да се направи соса, леко запържваме лука, чесъна, джинджифила и чушките в зехтин за няколко минути, докато омекнат. Добавете гъбите, като намалите температурата и разбърквайте, докато се запекат и омекнат. Добавете останалите съставки, разбъркайте добре, подправете на вкус и намалете още температурата, за да поври соса в продължение на 20 до 30 минути, като се разбърква от време на време.

Излейте соса в тиквичката внимателно като в купичка  и ето имате тиквени лодки с гъби! 
Може да се сервира със задушено броколи поръсено с пресен лимонов сок и сусам.

Третата рецепта е отново за варива ден и ми е любимото нещо на света.
Суши- много ми липсва тъй като не можем да ядем риба с ориз, но може и само с зеленчуци.
Колкото повече правите суши толкова по-лесно става навиването!
Ще се учудите колко е лесно!

Вегетарианско суши
Тайната на доброто суши е ориза, а тайната на добрия ориз се крие в една съставка наречена мирин.
Мирин просто казано е оцет със захар……
И така за ориза ви трябва:
2 чаши японски ориз
2 до 3 чаши вода
Бутилка Мирин – по принцип пиче горе долу колко да сложите като ориза е готов ( ако нямате тогава - 1/3 чаша оризов оцет, 2 супени лъжици захар, 1 ч.л. сол)
Плънка:
Портабело гъби
2 чушки
1 краставица
1 зелена тиквичка
Връзка аспержи
1 лимон
1 авокадо
Сол
Пипер
Соев сос
Уасаби паста
Нори – това са листи направени от водорасло

Прибори:
Суши/Японски рол мат – http://image.made-in-china.com/2f0j00HMGQzupfRyqY/Bamboo-Sushi-Rolling-Mat.jpg
Торба за сандвич или за замразяване ,която побира рол мата – пасва на рол мата ако го сложите вътре
Купа с вода
Остър нож
Кърпа
ножица

Първо важно е да измиете ориза добре и да го оставите да се кисне за около час докато побелее и се надуе
Варите докато се свари.
В тава го изсипвате и оставяте да изстине……. и прибавяте мирина ( или  разбърквате отделно и згрявате оцета , захарта и солта ( да се разтопят) и ги прибавяте поизхладнели към ориза)
Важно е да прибавяте мирина на етапи като разбърквате ориза и ако искате му веете…..Аз използвам списание…..
По този начин ориза ще заблести и ще бъде лепкав….

Плънката:
Може да използвате каквито искате зеленчуци, приготвени както си искате. Важно е само да са нарязани горе долу на ленти.
Аз запичам портабело гъби, аспержи, чушки, тиквички – от зелените и т.н…..също ползвам сурова краставица, сурови чушки, авокадо ( поръсете го с лимон да не стане кафяво). Овкусете си зеленчуците както искате….

Навиването:
Мушнете суши рол мата в пликчето за сандвич. Постелете си кърпата и сложете върху нея рол мата. Прави се да не ви залепва ориза.
Срежете с ножица водораслените листа по дължина, така че да имате около 2/3 от тях ( като правоъгълник)…би трябвало да има чертички по тях за по лесно отбелязване и срязване.
Поставете листа от водорасло с грапавата страна нагоре. Потопете ръцете си в купата с вода и вземета една шепа ориз ( пак да не залепва, ползвайте водата през цялото време да не ви се лепи). Настелете ориза върху листа водорасло, да е около 1 см до ½ см дебелина- може леко да натискате ,но не много.
Има два начина за навиване – маки ( ориза е вътре) навиване и обратно на маки ( ориза е отвън)…..
Ако правите маки оставете 1 см без ориз върху водораслото.
Ако правите с ориза навън покрийте цялото водорасло дори леко да излиза няма проблем.
За маки сложете плънката върху ориза и навийте. Навиването е лесно , просто не натискайте много и го оформяйте с ръцете.
За обърнато маки – обърнете листа , така че ориза да лежи върху суши рол мата и сложете плънката върху гладката страна на водораслото.
Плънката се слага по лентички и не твърде много…Понякога слагам малко усаби паста , но прекалявайте – дори малко количество е много силно – опитайте трохичка да видите.
Като ви е готово рулото натопете ножа във вода и срежете на шест парченца.
Готово!
Ям го като топвам парченцата в сой сос.

Надявам се че ще ви харесат рецептите!

Поздрави!

# 428
  • Мнения: 0
zabravih da dobawq, che ako ne pribavite pile v karito, moje da go iadete s oriz prez variva deniat.

# 429
  • Мнения: 13
Здравейте на всички!

Ето и едно лесно и супер вкусно предложение от мен за въглехидратен ден:

2 ябълки се обелват и настъргват, към тях се прибавя около 50 гр разтопено масло(зехтин) 2 с.л. фини овесени ядки и 2 с.л. грис. Всичко се смесва добре и се добавят по избор: канела, ванилия, джинджифил...каквото ви е вкусно, но става супер и без нито едното. Пече се в малка тавичка в/у хартия, докато придобие златиста коричка. После си го нарязвате на квадратчета и това е! Става много вкусно и бързо.

# 430
  • Мнения: 36
Постни солени кексчета

2ч.ч. брашно
1ч.ч вода
4-5с.л. олио
1ч.л. сода
1ч.л. оцет
щипка сол
3-4с.л. кетчуп
няколко кисели краставички
риган, босилек на вкус
щипка сушен чесън

Брашното се слага в купа, содата се смесва с оцета да "шупне", всички останали продукти просто се слагат вътре и се обърква с лъжица. Пече се за 30-40мин на 200С.

# 431
  • Мнения: 145
Кейк  с моркови (постен, без захар и мазнина)

2 ч.ч.пълнозърнесто брашно
1ч.л бакпулвер
1ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол
1 1/4 ч.ч. вода
1 1/4 ч.ч.сухи фурми,нарязани на ситно
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. канела
1/2 ч.ч. карамфил
1/2 ч.ч. индийск орехче
1/2 ч.ч. настъргани моркови
1/2 ч.ч. начукани орехи
1/3 сок от портокал или ананас
 В купа се се смесват брашното,содата,бакпулвера,солта и се слага настрана. В малък съд се слага водата,фурмите,стафидите,подправките и се слага на котлона,след като заври се оставя на слабо да покъкри за 5 мин.В голяма купа се слагат морковите и върху тях се изсипва топлата смес Оставя се да се охлади напълно. Добавят се орехите и сока,и се миксира добре.Накрая се добавят и сухите съставки .Сместта се изсипва в намазана форма и се пече на 180гр около 45 мин., или докато клечката излиза суха при проба.

Последна редакция: нд, 03 фев 2013, 12:39 от Nyala

# 432
  • Мнения: 0
Лучен хляб
http://bonapeti.bg/collection/?receipt=7576

Необходими продукти:
 за тестото:
600 г брашно
1 ч. л. сол
350 мл хладка вода

за плънката:
3 глави бял лук
3 глави червен лук
80 г краве масло
сол на вкус
 краве масло за пържене
 олио за пържене
 брашно за разточване

1.  От брашното, солта и водата се замесва меко и гладко тесто. Оставя се да почине за 30 минути, покрито с фолио за свежо съхранение.
2.  Лукът се нарязва на полумесеци,  запържва се в маслото с малко сол, докато омекне.
3.  Тестото се разделя на четири. Всяка част се разточва на тънка кора и отгоре се разпределя пърженият лук.
4.  Навива се на руло, а след това на охлюв.
5.  Отново се разточва.
6.  В тиган с незалепващо покритие се поставят малко олио и масло, плоският хляб се пече от двете страни до готовност. Така се изпичат всичките питки.

# 433
  • София
  • Мнения: 299
Мързелива пица
 няколко филийки хляб според тавичката се потапят във вода с олио и сол / само малко се на топват не се киснат/
Нареждат се в тавичката и отгоре се намазва доматен сос с босилек поръсва се с гъбки от буркан и после се прави същото за още един ред отгоре / по желание/ това се пече във фурна по собствена преценка
не  екой знае какво

# 434
  • Мнения: 48
Ястие от сухи чушки и праз

Продукти:15-16 сухи чушки
2 големи стръка праз
300 г сирене
80 мл олио

1.Чушките се варят във вода докато омекнат.Отцеждат се и се нарязват на малки квадратчета.
2.Празът се нарязва наситно и се запържва за 10 минути в олиото.Добавят се чушките и се бърка още 10-15 минути.
3.Накрая се прибавя натрошеното сирене и се разбърква до получаването на хомогенна смес.Ястието се дръпва от котлона и се разпределя в чинии за сервиране.


Ориз с праз и маслини

Продукти:200 г ориз
100 г маслини без костилки
2 стръка праз
50 мл олио
4-5 стръка магданоз
1/2 ч.л.сол
черен  пипер на вкус

1.Празът се нарязва наситно и се задушава в сгорещеното олио.Прибавя се оризът,наливат се 250 мл гореща вода,посолява се и се разбърква.
2.След като оризът набъбне,се добавят нарязаните на кръгчета маслини,наситнения магданоз и черен пипер.Ястието се разбърква и се прехвърля в тава.
3.Доливат се около 300 мл гореща вода и се пече в предварително сгорещена до 200 градуса фурна около 20 минути,докато оризът поеме водата.При сервиране ястието може да се украси с листа пресен магданоз и червен лук,нарязан на колелца.


Източник:Бон апети,70 икономични рецепти,Букмарк пъблишинг ЕООД,2010

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 09:25 от Такома

Общи условия

Активация на акаунт