Замразената тиква отровна ли е?!

  • 19 415
  • 42
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


   Исках да замразя тиква във фризера, най-вече за бебето.Но майка ми изпадна в ужас като й казах.Каза, че по телевизията са казали, че като се замрази тиквата отделяла отровни вещества Rolling EyesСтори ми се голяма глупост, но съм длъжна да попитам и вас.Чували ли сте такова нещо, или някой учен пак е искал да стне известен ThinkingСтава въпрос за прясната тиква.И понеже нямам опит, как се замразява - прясна, или варена(бланширана)?

# 1
  • Мнения: 1 558
За пръв път чувам  newsm78
Аз имам замразена варена от миналата година
/беше ни омръзнало вече да ядем варена тиква/
надявам се да е годна за консумация тази година  Thinking

# 2
  • София
  • Мнения: 974
Аз също замразявам, настъргана, готова за баница. За първи път чувам да е отровна, ....попитай в новият форум на Бондуел.
Но мен лично ме съмнява да е вярно Wink

# 3
  • Мнения: 5 001
И аз имама замразена.....Използвам я за тиквеници...Ей ма на- нищо ми няма Laughing Laughing Laughing

# 4
  • Мнения: 1 544
За отровна, не знам дали става, но става по-гадничка според мен, променя си като че ли вкуса и консистенцията. Бях замразявала за беб.

# 5
  • Мнения: 1 312
За първи път чувам ,че може да е отровна замразена тиква,мисля,че не може да е отровна понеже мои близки са яли,но човек се учи докато е жив,ще следя темичката  Hug

# 6
  • Мнения: 5 228
Аз замразявам сурова настъргана тиква, не съм се тровила с тиквеник за сега.

# 7
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Аз замразявам сурова настъргана тиква, не съм се тровила с тиквеник за сега.

И аз така - живи и здрави сме вече толкова години Laughing.
Пък и тиквеникът си е същият на вкус като с прясна тиква, никаква разлика няма.
Някой май пак гледа да си пробута продуктите за сметка на потребителите Crossing Arms.

# 8
  • Мнения: 2 926
Не съм чувала такова нещо  newsm78

# 9
  • Мнения: 3 641
И аз съм яла замразена, мисля,че няма проблем Peace

# 10
  • Мнения: 1 505
Аз пък мисля,4е дори ако има и мъни4ко истина в това,все пак за детето й става въпрос,по добре си замрази за вас,но на детето не давай от нея.

# 11
  • Мнения: 1 951
Аз замразявам сурова настъргана тиква, не съм се тровила с тиквеник за сега.

И аz така, но не zнам дали zа детето има zначение. Ще следя темета, че и аz мисля да zамраzявам zа малкия...

# 12
  • Мнения: 279
И аз имама замразена.....Използвам я за тиквеници...Ей ма на- нищо ми няма Laughing Laughing Laughing
И аз така Laughing

# 13
  • Мнения: 782
И ние от години замразяваме тиква - настъргана или на кубчета. Не я бланширам и спорд мен вкуса не се променя  Peace

# 14
  • Мнения: 9 776
Майка ми от години замразява сурова настъргана за тиквеник. Досега смъртни случаи няма. Ама сега ще вземам да се замислям и аз newsm78.

# 15
  • Мнения: 5 001
Хич даже не се и замислям аз.....Продължавам да си замразявам......Племенницата ми колко кремчета с тиква е изяла....Нищо и няма....

# 16
  • Мнения: 483
Момичета, не се хващайте за глупости. Процеса на замръзване не може да "направи" тиквата токсична.
Тя трябва да е такава преди замразяването.
По-голяма глупост не бях чувала отдавна  Joy

# 17
  • Мнения: 247
И аз за пръв път чувам. Но когато се пуска такава информация посочвайте източника - коя телевизя, кое предаване, така общо само притеснения ни вкарваш...

# 18
  • Мнения: 6 713
И аз чувам за пръв път Shocked

# 19
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
И аз замразявам настъргана, досега не е имало проблем; тази година замразих и на кубчета за пюрета Rolling Eyes

# 20
  • Мнения: 1 163
Винаги замразявам,дори децата като бяха бебета пак замразявах и им правех пюрета.

# 21
  • Мнения: 6 029
Никаква логика няма в това.
Замразявала съм за бебето, нищо му няма.

# 22
  • Мнения: 581
 И аз съм правила неща от замразена тиква за детето като беше бебе, изяла е огромни количества.Не сме имали случай на натравяне.

# 23
  • Мнения: 22 867
Порових из руските сайтове, никъде не срещнах нещо обезпокоително. Само препоръчват замразената тиква преди употреба да не се размразява, а направо да се слага в кипящата вода или мляко, защото така напълно се запазвали вкусовите и и хранителни качества. Даже продават замразена тиква, настъргана на ситно. Възможно ли е за нещо друго да е ставало въпрос  и майка ти да се е объркала?


# 24
  • София
  • Мнения: 17 592
Звучи ми като глупост някаква... не виждам като как може замразяването да предизвика отделяне на токсини - всъщност, не виждам като как може тъкмо замразяването да предизвика каквато и да било химична реакция, че да се промени химичният състав и да се образува някакъв токсин. Противоречи на всичко, което съм учила и чела (MS химия от СУ). Възнамерявам да замразя прясна тиква за пресен (неварен) сок за бебето. Родителите ми, също завършили химия, майка ми е преподавател в ХФ на СУ, баща ми работи в БАН, знаят за намерението ми и не са имали никакви възражения. Всякакви химични (също и биологични) процеси се забавят, а не ускоряват при понижена Т. Е, не съм се интересувала специално от тикви, но... ако някой знае нещо конкретно по въпроса (от сериозен източник, не чух от съседката...) - да го каже своевременно...

# 25
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


               Simple SmileБлагодаря за отговорите!Ще замразявам с чиста съвест.

# 26
  • Мнения: 929
Доколкото знам тиквата става отровна около февруари месец, но това е ако е седяла в суров вид.

# 27
  • Мнения: 5 001
Доколкото знам тиквата става отровна около февруари месец, но това е ако е седяла в суров вид.
Глупости! Няма такова нещо...Замисли се малко.....Ако беше така просто тиквата нямаше да се продава по пазарите....А то....навсякъде има тикви(дажи ги продават на купове,както лятото-дините)...

# 28
  • Мнения: 782
Доколкото знам тиквата става отровна около февруари месец, но това е ако е седяла в суров вид.
Глупости! Няма такова нещо...Замисли се малко.....Ако беше така просто тиквата нямаше да се продава по пазарите....А то....навсякъде има тикви(дажи ги продават на купове,както лятото-дините)...


Купи си една тиква и се пробвай да я запазиш до февруари в суров вид   hahaha  обикновенно загнива и става отровна  Mr. Green

Последна редакция: пт, 31 окт 2008, 13:04 от Shada

# 29
  • Мнения: 929
Не говоря за този период от годината. Тика ми се е запазвала до януари без да загнива.

# 30
  • Мнения: 11 607
Аз замразявам сурова настъргана тиква, не съм се тровила с тиквеник за сега.

Как?

# 31
  • София
  • Мнения: 6 269
Аз също съм замразявала сурова настъграна тиква (беше ми останала доста при правенето на един тиквеник и я замразих). Стана чуден тиквеник след това и сме живи и здрави с мъж ми.

А не мисля, че точно февруари тиквата става отровна. То ако загние, едва ли някой ще си помисли да я яде, но при правилно съхраняване, мисля, че може да се запази и дори след февруари.

# 32
  • Мнения: 5 228
Аз замразявам сурова настъргана тиква, не съм се тровила с тиквеник за сега.

Как?

Настъргвам я (ползвам кухненски робот), слагам в пликчета за замразяване количество колкото за един тиквеник и бам! във фризера. Когато ще я ползвам, я размразявам с гореща вода.

# 33
  • Мнения: 229
И аз знам от майка ми ,че дори и леко загнила тиква не яде,то затова и най късно до февруари ако е останала може да се сложи във фризера.Най редовно слагам и даже лятото си правя тиквеници.

# 34
  • Мнения: 11 004
Не е отровна, но е вярно, че след време придобива не особенно приятна миризма. Иначе замразена издържа с месеци без да се развали.

# 35
  • NL
  • Мнения: 520
И аз замразих две малки тиквенца във фризера за зимата.Напускали са Био тикви в супера на ниска цена-как да не се запася Laughing.И на детето давам от тях.Купих обаче една преди време и докато се наканя да я нарежа и замразя за две седмици изгни,какъв ти февруари:ooooh:.

# 36
  • Мнения: 11 607
Аз замразявам сурова настъргана тиква, не съм се тровила с тиквеник за сега.

Как?

Настъргвам я (ползвам кухненски робот), слагам в пликчета за замразяване количество колкото за един тиквеник и бам! във фризера. Когато ще я ползвам, я размразявам с гореща вода.

Благодаря! И аз така направих, да видя дали ще ми хареса после вкуса!

# 37
  • Мнения: 304
 Peaceзамразявам настъргана за тиквеник newsm78 още сме живи Joy

# 38
  • Мнения: 248
И аз от много години замръзявам настъртана тиква за тиквеник и все още нищо ни няма. Едно време майка ми така я съхраняваше и аз съм свикнала по същия начин. Не мисля че има нещо нередно, все още сме живи!

# 39
  • Мнения: 502
Няма никакви проблеми. Peace

# 40
  • София
  • Мнения: 18 679
Звучи ми като глупост някаква... не виждам като как може замразяването да предизвика отделяне на токсини - всъщност, не виждам като как може тъкмо замразяването да предизвика каквато и да било химична реакция, че да се промени химичният състав и да се образува някакъв токсин
Точно същото си помислих и аз. Да беше топлинна обработка  някаква, да се замисли човек, ама точно пък замразяването Naughty

# 41
  • Мнения: 679
Майка ми редовно замразява настъргана тиква за тиквеник, досега не сме се отровили. Струва ми се нелогично при замразяване да стане отровна   newsm78

# 42
  • Мнения: 5 704
Аз си замразявам няколко години тиква нарязана на кубчета.Пека си я с мед и орехи и за сега няма отровени.Наистина се променя вкуса,но ние си я обичаме и похапваме сладко.Така че няма страшно!

Общи условия

Активация на акаунт