*** Т О Р Т Е Н А____ Б И Б Л И О Т Е К А ***

  • 565 737
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
3.Декорация на тортите

3.1 Tрансфер

Ето как се прави трансфер: http://community.webshots.com/album/111071540UEhrpE

Маслен крем - подходящ за трансфер:

1/2 чаша твърд маргарин
1/2 чаша масло
1с.л ванилия
4 чаши пресята пудра захар
2 с.л. прясно мляко

С миксер се разбиват маслото и маргарина. Прибавя се ванилията и постепенно се прибавя захарта - чаша по чаша. Бие се на средна степен, като е добре да разбърквате покрай стените и на дъното. Когато захарта е добре разтворена, сместа изглежда доста суха. Тогава прибавяме 2 лъжици мляко и отново разбиване докато стане пухкава и гладка сместа. Покрива се с навлажнена кърпа, до използването. Ако няма да използвате веднага, съхранявайте в хладилник(макс. 2 седмици). Преди използване разбийте отново. Може да се оцвети по желание.
Това е рецептата за основен маслен крем взета от Cake central!

Това обаче което използват тук е глазура, която се прави от еднакво количество крем и царевичен сироп(мисля че може да се замести с течна глюкоза). Разбърква се внимателно и консистенцията, трябва да е подобна на мед. след това се пълни фунийка и се използва.

Човека пише, че е необходимо много малко количество. За червените части е използвал около 2 с. лъжици.

Трансфер може да се направи за по-лесно и само с шоколад. Като при разтапянето на тъмният  шоколад прибавете малко масло, но при белия само топло прясно мляко.

Ето по-подробно описано за трансфера:

Копирате си картинка от Интернет(най-добре черно-бяла и в подходяща големина), принтирате, пъхвате я в канцеларски джоб. Мазвате му малко масло или маргарин(колкото да не залепне шоколада) и с разтопен на водна баня тъмен шоколад + малко масло, правите контурите. Те не трябва да са много тънки, нито много дебели. Пълните фунийка от хартия за печене и внимателно обкантвате всички черни линии на картинката(колкото е по-малко детайлна картинката, толкова по-добре). Гледайте да не прекъсвате линията и да остава плътна линия. Слагате в хладилника за да се стегне и си подготвяте белия шоколад за запълване на картинката. Аз разтопявам на най-ниската степен на микровълновата, като от време на време разбърквам, докато се получи гладка глазура. Не използвайте гелови бои(при тях няма наситеност на цветовете, когато се смесят с шоколада), а само на прах, които сте разтворили в няколко капки топло мляко. След това пълните пак фунийка, но ако детайлите са по-големи няма нужда от малко отворче, режете направо около 1 см. Внимателно изпълвате всички детайли на картинката с различните цветове оцветен шоколад, като внимавате да е равномерно и не много тънко и да не остават незапълнени дупчици.( Не се притеснявайте ако зацапате тъмния шоколад - картинката от другата страна си остава хубава, вие гледате работната страна) След това оставяте в хладилника да  се стегне(най-добре поне 4-5 часа). Правите си тортата и я покривате или с крем, или с някакво захарно покритие и когато е готова или внимателно отлепяте картинката и я обръщате върху тортата(забележете, трябва да е нагоре страната, която е била залепена за фолиото) или направо с фолиото обръщате, махате и готово. После доукрасявате както искате.

Важно за шоколадовия трансфер:
1.   Шоколадовия трансфер най-лесно се отделя когато е правен върху пекарска хартия
2.   На белия шоколад е добре да не се добавя нищо, но ако се наложи се слага малко топло мляко (! Не прекалявайте с млякото, защото от него шоколада не стяга и трансфера няма да ви се отлепи добре)
3.   Винаги рисувайте  в/у огледалния образ на избраната картинка, за да стане същата като оригинала, когато се обърне в/у тортата.

Шоколадов трансфер директно върху тортата:
http://www.kagekonen.webbyen.dk/vishjemmeside_privat.asp?mode=to … p;webside=4234688

На подложка от марципан(в случая) или някакъв подобен чаршаф, прилагаш рисунката и с карфичка започваш да правиш дупчици в картинката и марципана(така се свалят кройки). После без да махаш картинката, поръсваш с какао, махаш внимателно картинката и на марципана се обявяват кафявите точки. Внимателно минаваш с разтопен черен шоколад и трансфера ти е готов. Не знам само, какво използват за запълване, но сигурно е пак оцветен шоколад. Но май там има рецепта за запълващата смес. След това запълваш и слагаш в хладилника да се стегне. Така транфера е готов и го слагаш на тортата.

Ето и линкове с картинки подходящи за трансфер:

http://www.peppitext.de/WiCo1/index.html
http://www.coloring-page.com/
http://www.coloring.ws/coloring.html
http://www.snally.de/malvorlagen.htm
http://www.nicoles-funworld.de/windowcolor/malvorlagen.php
http://www.nicci.de/wico-disney.htm
http://www.kubesova.cz/omalovanky_odkazy
http://www.basteln.machtspass.com/wico_malvorlagen.htm
http://cathycreatif.free.fr/modeles.php

# 16
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
3.2 Линкове със снимки и идеи за направата на цветя и фигурки
  
3.2.1 Цветя

Разни цветя
Фрезия
Лилиум
Момина сълза
Арум Лилия и Кала
Карамфил
Теменужки
Лале
Теменужка
Цвете-лилиум
Желатинови цветя


http://www.good-cook.ru/forum/index.php?showtopic=2883 - рози от шоколад (Rus)
http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=2458&st=0 … 3&#entry37333 - листенца на лилия  (трябва регистрация) (Rus)
http://www.good-cook.ru/forum/index.php?showtopic=1193 - изработка на цветя и кошница от маслен крем (Rus)

Видеа:

Орхидеи-видео
http://uk.youtube.com/watch?v=XdX2LHCRYjg&feature=relatedЗахарните орхидеи на Scott Clark Woolley
http://uk.youtube.com/watch?v=dN_kpoRXX3c&feature=relatedТропически цветя от Scott Clark Woolley
http://uk.youtube.com/watch?v=yaBnwLZEpQgЦветя от Scott Clark Woolley
http://uk.youtube.com/watch?v=F16zIlOC_a4 Градински цветя от Scott Clark Woolley
http://uk.youtube.com/watch?v=Q80PrMjhn64Демо на тичинки и цветя от Scott Clark Woolley
http://uk.youtube.com/watch?v=Ka-2RgcjU-AДемо на цветя от Scott Clark Woolley
http://uk.youtube.com/watch?v=gUDlc23TqLE&feature=relatedРозички от фондан – 1 част
http://uk.youtube.com/watch?v=oUHRiJGxwNY&feature=relatedРозички от фондан – 2 част
http://uk.youtube.com/watch?v=c6teAcewmZY&NR=1Розичка  с формичка-цвете от фондан
http://uk.youtube.com/watch?v=Iyuhk1oJifMДръжки и листа от фондан
http://uk.youtube.com/watch?v=3ioopqzPiQY&NR=1Оцветяване на готови цветя от фондан
http://uk.youtube.com/watch?v=xKNgdQBTmiUЛиста от фондан – Изработка и оцветяване.
http://uk.youtube.com/watch?v=ntXHIiU3VPI&feature=related Малки цветя от фондан
http://uk.youtube.com/watch?v=mcIdjT5J2oY&feature=relatedЦветя от фондан.
 http://uk.youtube.com/watch?v=C2MIavkldzo&feature=related Кала от фондан
http://uk.youtube.com/watch?v=z14OOtF1VoA&feature=relatedКоледна звезда от крем.
http://uk.youtube.com/watch?v=nRDIBwiwugM&feature=related Маслени рози с ПОШ/шприц
http://uk.youtube.com/watch?v=I1x2pkILr_g&feature=related Маслени рози

Клипове за направа на рози от Стефи (stefibgg)  - http://stefibgg.multiply.com/video

Последна редакция: пн, 18 фев 2013, 22:10 от Наталина

# 17
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
3.2.2 Фигурки:

Изработка на бебешки обувчици:
 http://www.youtube.com/watch?v=0vkvESoe7FU - Видео
http://pinterest.com/chickla81/gumpaste-shoes-tutorials/  Tutorials
 http://marzipanmom.blogspot.cz/2012_02_01_archive.html  pattern (кройка)



http://annasavenko.blogspot.cz/2013/02/blog-post_17.html - Урок от Анни Савенко\sVeshti4ka\ за правене на личице от фондан

http://www.cakefu.com/blog/  стъпка по стъпка
http://www.kuharka.ru/viewtopic.php?t=102 Фигури – стъпка по стъпка - (Rus)

Животни

Мече
Слонче
Гъска и прасенце
Мече,куче,зайче,костенурка
Кравички
Овца
Торта Динозавър
Торта Динозавър1
Мечо Пух
Кравички тип Милка
Смешно пиле
Торта пате
Торта Пате на Mimito
Как се прави Торта Мече
Мишка

Видеа:

http://uk.youtube.com/watch?v=07ss0Pq3OdU&feature=relatedПАНДЕЛКА от фондан
http://uk.youtube.com/watch?v=dH7HR653U9sПанделка от фондан
http://uk.youtube.com/watch?v=tO-pSspSEDo Фигури от фондан.
http://uk.youtube.com/watch?v=q9g7Jar8cNM&feature=relatedЕлхички от шоколад с ПОШ
Лесни и симпатични бордове: Buttercream icing borders
Една много сладка украса, ама не е лесна: How to drop strings
Идеи за украса: Morning glories and other ideas
 - от същия автор има поредица от клипчета, която си заслужава да се види.
Полезни съвети: http://www.youtube.com/watch?v=iKAZB1IN6sw&NR=1

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 18:03 от Наталина

# 18
# 19
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
3.3 Полезни линкове с идеи за декорация на торти:


http://www.lovelytutorials.com/forum/ Руски форум, подобен на нашата библиотека. В него можете да намерите всякакви постъпкови снимки и всякакви хитрини.  За да не се лутате напразно из сайта, прочетете  ТЕЗИ РЕДОВЕ




Видео уроци на Албенка с милото съдействие на _Пепи_  bouquet

Wilton
Step by step от Wilton

http://www.tourtes.com/index.php?lang=eng
http://www.sockerkonst.nu/
http://www.natiscakes.com/


http://www.thecakeartist.ph/v2/index.html
http://www.gunillawall.se/galleri.htm
http://www.maisieparrish.webeden.co.uk/

http://www.dekoekjesfee.be/videos
http://home.quicknet.nl/qn/prive/rc.bos/nl/
http://www.home.versatel.nl/michan.kos/voorbeeld.html

http://www.felicitaartjes.nl/
http://www.taartenvanminke.nl/
http://www.aboutthecake.com/ - Луксозни многоетажни торти.

http://www.artcake.ru/kitchen.htm (Rus) - Рецепти за покрития – марципан, шоколад, мастика и др.
http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/gat_st_valentin_ill.html (Fr) - Работа с шоколад, рецепти за кремове.
http://cakecentral.com/atype/49/Tutorials (En)

http://pastrywiz.com/cakes/index.html - идеи за украса (En)
http://www.imaginativeicing.demon.co.uk/homepageframes.html (En)
http://www.sugarcraft.com/catalog/misc/lessons/basiclessons2.htm - (En) Много добри постъпкови снимки на различен стил декорации

http://joyofbaking.com (En) - рецепти
http://www.thecakefairy.co.uk/  (En)
http://www.colettescakes.com/cakes.aspx (En)

http://www.kuharka.ru/viewtopic.php?t=102 (Rus)

Последна редакция: пн, 18 фев 2013, 21:10 от Наталина

# 20
# 21
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
3.5 Интересни линкове към YouTube

 ВНИМАНИЕ: В обясненията към линковете най-често се цитира „Фондан”. Моля, имайте впредвид че това е използвано като общо понятие. В клиповете са използвани – фондан, Marshmallow,  Gumpaste и др. Същото важи и за „маслен крем”.

http://uk.youtube.com/watch?v=vw5dlM2Vl0A – Оцветяване на фондан
http://uk.youtube.com/watch?v=LqoZ4xf3mjo – Съхраняване на готови цветя от фондан
http://uk.youtube.com/watch?v=d51dYnPUKdk&feature=related – Декорации от шоколад

http://uk.youtube.com/watch?v=M5S0S5qp2kU&feature=related – Идеи за торти
http://uk.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE&feature=related – Как се прави покритие от фондан.
http://uk.youtube.com/watch?v=vecmy4nKT-A&feature=related - Как се прави покритие от
фондан.
http://uk.youtube.com/watch?v=BWEV3eLvDKI&feature=related - Wilton cake decorating 1,2,3
http://uk.youtube.com/watch?v=AVeErJKcRrQ&feature=related – Торта от фондан + маслен крем
http://uk.youtube.com/watch?v=8YcUvyL-sAs&feature=related - Scott Clark Woolley /рисуване със златен брокат върху торта/
http://uk.youtube.com/watch?v=m344aukHKxM – Топене на бонбони   – стъпка по стъпка + рецепта и необходими продукти.
http://uk.youtube.com/watch?v=Jwz5BY4vce8&feature=user – Торта Halloween – с фондан
http://uk.youtube.com/watch?v=l-4LtQYgX-s&feature=related – Ефектна украса с маслен крем и ПОШ
http://uk.youtube.com/watch?v=9C5WWktbju0&feature=related – Торта Котешка глава по шаблон
http://uk.youtube.com/watch?v=AOhfrcj0s9o&feature=related – Торта чайник

http://uk.youtube.com/watch?v=NBtI8AkXVXw&feature=related – Автоматизирано правене на торти....
http://uk.youtube.com/watch?v=-Sv4dD-F9Fc&feature=related – Реклама за шприцове на Betty Crocker

http://uk.youtube.com/watch?v=K8zPxf-8SH0&NR=1 – Вълшебства от карамел
http://uk.youtube.com/watch?v=RJBf7zZil9s&feature=related - Вълшебства от карамел 2
http://uk.youtube.com/watch?v=lW76Ax6HwGk&NR=1 - Вълшебства от карамел 3
http://uk.youtube.com/watch?v=vXx0WvWNaNA&feature=related - Вълшебства от карамел 4
http://uk.youtube.com/watch?v=5yqTRSUWgzI&feature=related – Украсяване на торта „Принцеса” с маслен крем.
http://uk.youtube.com/watch?v=hRaz-MmQ9qw – Торта Принцеса
http://uk.youtube.com/watch?v=cV6mvJANGTg&NR=1 – Двуетажна торта желирано езеро и пате от крем
http://uk.youtube.com/watch?v=3qu9ZtV51RM&feature=related – Как се сглобява многоетажна торта с помощта на подпорки.

http://uk.youtube.com/watch?v=4Dd89ORamK0&feature=related – Торта ЗАМЪК /на бърз кадър/
http://uk.youtube.com/watch?v=mDgTu7_DfR0&feature=related – Торта ХОТ ДОг /на бърз кадър/
http://uk.youtube.com/watch?v=zFx2hSkuWk8&feature=related – Торта БЕБЕ /на бърз кадър/
http://www.designspongeonline.com/2007/12/diy-wednesdays-dec-18.html -ПРАВЕНЕ НА Marshmallow в домашни условия. Рецептата е на английски

# 22
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
3.6 Още идеи за тематични торти

Сайтове с идеи за декорации и фигурки (стъпка по стъпка)
http://pastrywiz.com/cakes/index.html
http://www.culpitt.com/how-to.php
http://odense.com/marzipanrecipes.cfm
http://www.sugarcraft.com/ - lessons от менюто вдясно
http://atecousa.net/learn/
ТЕМАТА ЗА ПРАВЕНЕ НА РАЗЛИЧНИ ФИГУРКИ ОТ http://kuharka.ru
Пикаса албум с книги по моделиране
Цветя и украси от крем
Сайт с постъпкови обяснения за декорации на торти
Книга с уроци
Книгата на Уилтън за цветя
Как да направим ледени висулки и украси от захар
Други
Как се прави и покрива торта с ММФ
Покриване на торта с фондан-видео
Покриване на торта с фондан-видео 1
Бебешко кошче
Как се прави драперия
Бебе в саксия
Феи
Самолетче
Шаблон за бебешки обувки1
Шаблон за бебешки обувки2
Бебешки обувки от кексчета
Как се режат блатове за кола
Оразмеряване на торта кола
Оразмеряване на торта камион
Шаблони за коли
Как се прави Торта възглавница
Как се прави Торта Барби
Как се прави Торта Барби 1
Как се прави Торта Барби 2
Как се прави Торта Барби 3
Как се прави Торта Барби 4
Техника мелфиори
Покриване на торта с марципан, техники за многоетажни торти
Рисунка върху захарно покритие
Трансфер
Шаблон за обувка
Обувка стъпка по стъпка
Каручка
Дисни торти стъпка-по стъпка
Торта Цици
Торта бонбониера с форма на сърце
Торти сърце-идеи
Торти сърце-идеи 2
Плетки и кълбенца
Запълване на рисунка върху захарно покритие
Как се прави торта на етажи
Как се прави торта на етажи 2
Айсинг
Панделка
Панделка 2
Футболна топка
Как се правят обемни торти
Чанта
Моделиране на лице
Слончето Дъмбо
Воланчета на Барби рокля - Видео
Как се прави крива (скосена) многоетажна торта
Момиче с кученце
Торта "Кръст с грозде"
Палячо
Свещи в полукръг
Бъз
Кораба на Бъз
Торта Лъвче
Маккуин светкавицата
Торта топка върху футболно поле
Плетеница от фондан
Как се правят шоколадови пурички
Рисунка върху захарно покритие
Шаблон за торта-къща
Как се прави замък
Как се прави торта-дупе 1
Как се прави торта-дупе 2


Последна редакция: чт, 28 фев 2013, 11:06 от Наталина

# 23
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
4. Адреси към албумите на дамите участващи в тортената тема

Албена - http://www.album.bg/mameto
antoan2006 - http://arabela77.multiply.com/photos/album/1/My_cakes
_Пепи_ - http://pepiy.multiply.com/photos/album/1
3ори - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231610.0
ara75 - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=228068&photo=36
Bambinkamalinkahttp://www.snimka.bg/album.php?album_id=28774  и  http://www.snimka.bg/album.php?album_id=30035  и   http://www.radikal.ru/USERS/bambinkamalinka/mojata-kuhnja?pg=1
Barcela  - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=174118&photo=101
blueeye® - http://www.flickr.com/photos/69280122@N04/sets/
bopsi  - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=93214&view=1&photo=25
Boshi-Moshi - http://picasaweb.google.com/evelinaim/MyCakesToutLeMondePeutCuisiner#
Clairette - http://s257.photobucket.com/albums/hh204/botevinka/Moite%20torti … bumview=slideshow
Danidji - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=35247
dany_vas  -  http://danyvas.multiply.com/photos/album/1/Moite_sladki_i_soleni_proizvedenia#3
Destini –  http://destini.snimka.bg/hobby/snimki.240686.18832321
diana7102 - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=113229
Dianthushttp://www.snimka.bg/album.php?album_id=239346&photo=5  
dimitrina73  - http://www.flickr.com/photos/dimitrina73/sets/72157601131369687/
dorchester - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=223714&photo=14
Dot - http://jamgant.multiply.com/photos/album/1/J-cakes#1
duhi_puhi - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=250540
Elena K.http://www.snimka.bg/album.php?album_id=227399
Elspet - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=202257
Emsy - http://www.emata.snimka.bg/album.php?album_id=80622&view=2
Erset - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=200823&photo=18/img%3E
Estrella - http://picasaweb.google.com/mariana.zlatanova/rTNSZB
Fiorhttp://petrova03.multiply.com/photos/album/15/15 и http://good-times.webshots.com/album/569835545fuyZlR
gaby_s - http://lasrecetasdegaby.wordpress.com/  
GrOzNoTo^_^PaTe - http://littlecuttie.multiply.com/photos/album/13
Gushankahttp://www.snimka.bg/album.php?album_id=173889&view=1&photo=1
ina.gg - http://inagg.multiply.com/photos/album/9/9
irinka28http://www.snimka.bg/album.php?album_id=218279
ive1ina - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=60336&photo=43
kaaramelka - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=239383&photo=1
KikiNiki - http://kikiniki.multiply.com/photos/album/8/8
Konyhttp://www.snimka.bg/album.php?album_id=115787&photo=54
L е о - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=100674&view=2
la-lutte - http://img87.imageshack.us/my.php?image=dsc04411sed9.jpg  
lina6.3http://www.snimka.bg/album.php?album_id=202585&photo=60
L 0 V E - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=217339.0
MamaGeri - http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=2414
marcheF - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=220119
marulka_s - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=101773&view=1&photo=1
medunkahttp://medunkabg.multiply.com/  
mimes - http://mimesg.multiply.com/photos/album/10/moite_torti  
Mimival - http://mimival.multiply.com/photos/album/2
Mimito - http://mimisto.multiply.com/photos/album/2#109
mishi - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=157437&photo=1
Morena - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=787.0
Nandelche - http://entertainment.webshots.com/album/561893158ZDtNlp  
Natalyna -  http://natalyna.multiply.com/  
NellyDi - http://good-times.webshots.com/album/561562512kzSIkm
Neli^na - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=242136&photo=66
niko_leta - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=248560&view=1&photo=1
Ola - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=187950
Oliviahttp://www.snimka.bg/album.php?album_id=229567
Peppy - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=245965
petia_taghttp://www.foto.bg/showgallery.php?cat=4887
pina - http://www.bileomaino.snimka.bg/album.php?album_id=68445&view=1&photo=1
pokahontas - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=310467
raya_usa - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=229804  
rosi09 - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=219194&view=1&photo=1
Rumya - http://violetovgeneral.multiply.com/video
seat-kata - http://miraclesandlove.multiply.com/
Silrai - http://s144.photobucket.com/albums/r196/silrai/Cakes/
sisi7510 - http://picasaweb.google.bg/sisi7510/gCYieH?authkey=Gv1sRgCK7i46uhs6zoaw#
sladka hapka - http://sladkahapka.multiply.com/photos
Sneji - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=21776  
stasi76 - http://steisi.multiply.com/photos
stefibgg - http://stefibgg.multiply.com/
Tandoorihttp://tandoorisjourney.blogspot.com/  
Tannita - http://tannitta.multiply.com/photos/album/1
Tarliohttp://www.snimka.bg/album.php?album_id=100693
Thedragonbg - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=238923  и  http://thedragonbg.multiply.com/photos
van444eto - http://van444eto.multiply.com/photos
violetblue - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=220095
Zora - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=208106&view=1&photo=1
бадем - http://bademd.multiply.com/photos/album/7
бебка и бебкоhttp://www.snimka.bg/album.php?album_id=247707  
Бъни - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=238801&photo=1
Ванчето - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1177.msg14276#msg14276
Джеммa - http://www.snimka.bg/authors.php?q=djemma
доня КОПРИВА - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=211187
Зечова - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=141780&photo=2
иланг-иланг - http://drozofila.multiply.com/photos/album/3
КорНиШонкаhttp://www.snimka.bg/album.php?album_id=78463
М_е_г_и - http://s66.photobucket.com/albums/h266/M_e_g_i/Torti/
Мегита - http://www.snimka.bg/album.php?album_id=47428
Снежка
- http://www.snimka.bg/album.php?album_id=179103
Спаскаhttp://family.webshots.com/album/550758055AbACPs  
Сребърен облак- http://community.webshots.com/user/slynchevo_momiche-date

Последна редакция: вт, 24 апр 2012, 21:20 от natalyna

# 24
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
5. Семинарни теми


5.1 Роял Айсинг(белтъчна глазура)

5.2 Среща-семинар на дамите от Тортената тема - май 2009

Включва:
- етапи по приготвянето на пандишпановия блат на Пепи
- етапи по приготвянето на пандишпановия блат на Албенка
- ганаш преди и след разбиването
- карамеленият крем на Пепи на фазата, в която трябва да се спре с добавянето на пудинг

# 25
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
6. Извадки от постовете на shemet_neveroiaten по повод правенето на цветя от Алън Дън.


Цитат на: shemet_neveroiaten

 
По-важното, което мога да отделя от специфичното за всяко цвете:
- Когато се разточва тестото за листа (зелени или такива които са част от цвете ако ще са на самостоятелна жичка) се оставя леко удебелено, там където ще влиза жичката за стеблото - разточва се тестото докато се достигне дебелината на този участък, след това се разточва от средата навън в двете посоки под лек ъгъл - направо не знам как точно да то обясня, но просто по средата остава едно издадено ъгълче - като се изрязва листото с форма или нож се внимава точно това удебеление да остане в средата и в зоната където ще се напъха жичката така тестото не се прокъсва около жичката. С топчестия инструмент се заглаждат крайщата - там където е отрязано и в почти всички случаи Алън използваше някаква mold-форма - силиконови комплекти от горна и долна част в която се поставя листото притискат се двете части и после листото излиза почти перфектно само леко трябва да се постисне оттук оттам за да му се даде живот.
- В повечето случаи работи с бяла смес за цветята и оцветена в светло зелено за листата. И за двете след като приключи с оформлението оцветява със сухи дъст-ове и четки на полу-изсъхнало листо. Ако е много засъхнало го навлажнява леко - явно в този случай при захарните цветя ще е много практичен чайника и парата от него - в нашия случай ползва алкохол.
- За червени рози обаче каза че би оцветил предварително тестото и после ще дъства.
- Сглобяването е в полузасъхнала фаза.
- За разтваряне на дъстовете в редките случаи, в които ползва течен вариант използва алкохол а в някои от случаите .... кока кола.
- Листата и зелените части накрая се пръскат с ядлив спрей, цветята се оставят матови.
- В много случаи там където листата са много тъмно зелени слага лилаво-патладжанен дъст.
- Розите му имат много голям център - 2/3-ти от формата на най-малките листенца. Показа роза на която до ниво разтворена пъпка листата са около основата, а следващите които са по-разтворени са на самостоятелни жички и допълнително закачени към пъпката.
- В нашия случай на няколко пъти ползвахме лепило - при захарни теста каза, че ползва белтък.
- Ползва нишесте или пудра захар за ръсене като си прави малка торбичка от марля/тензух и в нея сипва примерно кафена чаша от съответния прах връзва се хлабава бохча и с нея много хубаво се ръси и доста по-икономично.
- Според случая разточването е различно дебело - за розите беше много тънък листа - прозрачен почти.
Розата, която прави пред нас нямаше допълнителни листа та не мога да кажа номера на телта. За другите листа - като са самостоятелни зелени или по-дебели листчета от цвете в повечето случаи ползва 28 номер тел, за малки тичинки ползва 33 номер за сглобяване на клончетата ползвахме 22 номер а за клонките с грахчетата ползвахме 33 номер.
- Лентата за увиване на клончетата я цепи в повечете случаи на две или на три части и работи с по-тесни лентички.

B. Би ли казала Върху какво работи(върху какво разточва) Алън Дън и как и с кой инструмен прави розите?
O. Точи върху нещо като дъска което обаче е много гладко - някои от участничките в уъркшопа точеха на мраморни такива дъски. За розата ползва капковидни форми за изрязване 5-6-7 см някъде бяха големи, вейнър силиконов и топчестия инструмент.

Тел за правене на цветя:
Най-масово ползваните размери на уъркшопа и демонстрацията на Алън Дън бяха 22-28-33. За дръжки на рози той каза 18. Най-фината която видях беше 35 и нея я ползва един единствен път. За много леки листенца и тичинки 33, най-често за листа (зелени и такива на цветя) 28, за централната част клончета (тази, към която се прикачват листата и цветовете) 24-22.

Правене на цветя - режеш листенцето, намокряш връхчето на телта и го напъхваш в листенцето за различните листа телта се вкарва от 1/3-та на листото до 1/2-ра от размера му, прищипва се с пръсти за да прилепне към телта и след това се оформя - най-често пресоваше с двустранен вейнър, което тотално запечатва листото към телта. Оставя да постегне за малко и сглобява - всичко е още съвсем пластично, така и като дъства прахчетата полепват чудесно по листата. Ако все пак след изсъхване ти се измъкне телта може да я залепиш с малко суров белтък или с лепило за храна - видях, че продават и такова, сигурно ще стане и с кашичка от малко вода и моделираща маса.
Връхчетата, които са по-тъничката част на листата си изсъхват и сякаш правят нещо като рамка, а долу по-дебелата част е още мека и тя е пластична за наместване - да не кажа че в много от случаите всяко листо е на отделна тел и всъщност огъва телта, а не самото листо. Точно това се опитах да снимам при лалето - как е разчекнал всички тичинки и ги боядисва а после ги върна обратно към центъра - просто в този случай огъва телта под тичинката.

Като боядисвате и мацнете някъде по погрешка опитайте да изтриете с антибактериална кърпичка (мокра кърпичка демек може и бебешка, но тия със спирт в тях сигурно ще свършат по-добра работа).

Ето и албумите със снимките Уъркшоп с Алън Дън Демонстрация по правене на рошаво лале


# 26
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
7. Линкове към нашите тортени темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 8990, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120



Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!

Последна редакция: вт, 24 апр 2012, 21:24 от natalyna

# 27
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Моля ви да не коментирате и задавате въпроси тук - тази тема е само информативна! Благодаря!

# 28
  • Гр. София
  • Мнения: 22
Здравейте  Simple Smile Искам да си призная, че не прегледах всички прикачени по-нагоре снимки и се извинявам ако рецептата ми се повтаря, но понеже е прекалено лесна, ефектна и много вкусна реших да я споделя с вас Simple Smile Първо да обясня че тортата накрая изглежда на различни слоеве- преливаща се Simple Smile Може да бъде направена както с шоколад така и с нишесте Simple Smile Аз ще дам рецептата за шоколад а ако желаете да я направите с нишесте просто в рецептата заменяте шоколада с предпочитания от вас вкус нишесте
Необходими продукти:
1пак. бисквити ''Закуска''-какаови
1 черен шоколад
1 млечен шоколад
1 бял шоколад
300 мл. прясно мляко
100 гр. масло
3 с.л. желатин
600 гр. готварска сметана (НЕ сладкарска!! )

Начин на приготвяне:
за основния блат:
бисквитите ''Закуска'' се начупват на много ситни парченца, добавя се около 75мл. прясно мляко и 100гр. масло. всичко това се прави на тесто и се разстила във форма за торта. оставя се за около 20 мин да стегне.
за първия слой:
супват се 75 мл. прясно мляко и се добавя черния шоколад. пуска се в микровълновата за 10-15 сек. в зависимост колко е силна докато шоколада не се разтопи. добавя се 200 гр. готварска сметана и се слага 1 супена лъжица (сравнително равна, без връх) желатин. Оставя се в хладилника за 20-30 мин до като стегне достатъчно че да може да се излее горния слой.
действията се повтарят с млечния и с белия шоколад. За декорация отгоре може да се настърже малко млечен шоколад, а по предпочитание в основния блат със бисквитите може да се добавят орехи Simple Smile За тези които ще използват нишесте-става много ефектно ако се използват вкусове с цветовете на дъгата Simple Smile
Успех дами, и дано ви хареса  Simple Smile

# 29
  • Мнения: 71
Здравейте, може ли някой да ми даде рецепта за торта с различен цвят блатове. Детето яло такава на един детски рожден ден и сега иска да му направя.

Общи условия

Активация на акаунт