Идеи за приготвяне на гъби Сърнели?

  • 52 484
  • 29
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 140
Момичета, моля за помощ.Имам 2 огромни плика с пресни гъби Сърнели, но понеже не съм фен на гъбите само мъжлето е, та си нямам и идея как да ги приготвя /освен пържени в масло/.
Ако могат да се консервират в буркан, то как да стане това чудо? newsm78

# 1
  • Мнения: 3 268
Гъбите Сърнели стават страхотно панирани.Напрово все едно шницели ядеш.Панират се по най обикновения начин ,топват се б брашно и после в яйце и се пържат в сгорещено олио.Стават страхотни,но трябва да ги ядете топли.

# 2
  • Мнения: 475
Гъбите Сърнели стават страхотно панирани.Напрово все едно шницели ядеш.Панират се по най обикновения начин ,топват се б брашно и после в яйце и се пържат в сгорещено олио.Стават страхотни,но трябва да ги ядете топли.
И аз ги приготвям по този начин само, че предварително ги бланширам в подсолена вода. Ако са ми много след като ги бланширам ги замразявам и после панирам.

# 3
  • Мнения: 3 268
Да,забравих да кажа,че и аз ги бланширам за няколко минути.
В буркан не стават хубави,разваля им се вкуса.

# 4
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Ако са полуотворени, се нареждат в намаслена тавичка и във всяка гъба се слага по парченце масло и малко черен пипер и се пекат във фурната.

# 5
  • София
  • Мнения: 140
Момичета златни сте ми Hug
Не бях се сетила за панирани сърнелки, но утре това ще приготвя в къщи.А останалите ще бланширам и право във фризера Wink
А някаква салатка от гъбки да се сещата, тип трушия в смисъл с оцет и т.н.

# 6
  • София
  • Мнения: 1 762
Нарязваш ги на парчета, както ти си прецениш, и ги задушаваш в масло. Като им изври водичката и се позапържат леко се свалят от огъня. Слагаш счукан чесън, сол, черен пипер и оцет на вкус. Аз лично слагам и копър. Страхотно мезе. В къщи много го обичаме  Peace

# 7
  • Варна.....
  • Мнения: 1 754
ОООх, изтекоха ми лигите......
Като ги бланшираш, сложи и маалко лимонтозу във водата/ освен сол, разбира се/.
Майка ги бланшираше и в буркан, но не съм сигурна колко точно време ги вареше. Но тогава нямаше фризер, така че смело ги мятай там.

# 8
  • Мнения: 5 001
Гъбите Сърнели стават страхотно панирани.Напрово все едно шницели ядеш.Панират се по най обикновения начин ,топват се б брашно и после в яйце и се пържат в сгорещено олио.Стават страхотни,но трябва да ги ядете топли.
И аз правих такива онзи ден(собственоръчно брани бяха...)....Даже без бланширане ...Направо топих в брашно и яйце и в тигана....Ммммм.....

# 9
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Мариновани гъби в буркани

Гъбите се бланшират и се прецеждат от водата. Овкусяват се със сол, оцет и олио на вкус, слага се нарязан чесън, може и нарязани на кръгчета моркови, зърна черен пипер и бахар и няколко дафинови листа. Оставят се да постоят 2-3 часа, да си поемат подправките, като се разбъркват от време на време и се сипват в бурканчета, като се притискат много добре, да няма въздух. Бурканите се варят задължително поне 2 часа.

# 10
  • Мнения: 5 001
Хайде и от мен....

Гъби в буркан

Гъбите се бланшират,слагат се по бурканите(от мармалад).На всеки буркан се слага по 1/2 ч.л. сол и се долива от водата където са бланширани.Затварят се с капачки и се стерилизират 50 мин.

# 11
  • софия
  • Мнения: 2 140
Сърнелите панирани са много вкусни. Peace

# 12
  • Germany
  • Мнения: 1 581
Хайде и аз да дам една по-различна идея. Нарязваш сърнелките и запържваш в олио или масълце докато поизври водата. Изваждаш гъбите и запържваш една голяма глава лук и ако обичаш малко ориз, след това добавяш и малко доматки и връщаш гъбите, ако си сложила ориз се добавя и малко водичка или бяло вино, черен пипер, да се задушава докато се посгъсти, става страхотна кавърма!

# 13
  • Мнения: 2 926
И аз съм ЗА панираните Сърнели  Peace

# 14
  • малкия йеросалим
  • Мнения: 849
аз ги правя по простичък,но вкусен начин.измивам ги,посолявам и направо на котлона с малко масълце вътре.става страхото Heart Eyes

# 15
  • Мнения: 304
 Peaceпанираните сърнелки са много вкусни,правя сърнелки и с ориз

# 16
  • Мнения: 7
Освен панирани ги правя  и по друг начин - след бланширане нарязвам сърнелите и ги позапържвам малко. След това чуквам яйца и бъркам докато се изпържат. Подправките са на вкус.

# 17
  • София
  • Мнения: 7 043
Не съм ги пробвала по друг начин освен панирани. Свекърва ми ги прави много хубаво, заменяла съм пържола за гъба  Laughing

# 18
  • Мнения: 279
Само панирани Peace

# 19
  • Под звездите
  • Мнения: 1 299
Аз сърнелите освен панирани ги правя задушени.Нарязвам гъбите на по голями ивици,нарязвам и повече лук,задушавам с масло,изчаквам да се изпари водата и да остане на мазнина слагам чесан(аз слагам на прах), червен пипер, сол и свалям от котлона.
Правя също и пържени с яйца както Теменужка.

# 20
  • Мнения: 27 524
Само панирани  Peace
Иначе винаги си ги суша, стривам и ползвам за гъбено брашно  Peace

# 21
  • София
  • Мнения: 140
Благодаря ви момичета за бързата реакция и вкусните предложения.Ще се възползвам от всичките Wink

# 22
  • Мнения: 4 195
тъй като у нас винаги има много гъби, цялото фемили много гъби берем, та тази година имаше много сърнели.
Освен панирани, ги приготвям със месо и лук задушени във фурната.
освен това, нарязвам ги на малки парчета, сварявам ги, след като се охладят им добавям лимон, много магданоз и копър, олио и сол. Страхотн асалата става Peace

# 23
  • Мнения: 674
 Сърнелите са ми любими панирани. Peace Наскоро обаче и аз имах 2 торби със сърнели Laughing и по-големите панирах, малка част замразих (леко сварени в подсолена вода), а по-малките напълних с кайма и настъргани моркови, а около тях - картофки и пекох под фолио - станаха невероятни! Аааа - и отгоре наръсих с кашкавал, накрая на печенето!

# 24
  • Мнения: 4 195
и друго се сетих аз - супа правя на дребния - картоф, морковче, лук, гъбките нарязани на ситно, фиденце, застройка - всички много я харесват у дома.
 Peace

# 25
  • Мнения: 28
Явно навсякъде тази година са излезли много сърнели. За пръв път имаше достатъчно и за нещо друго, освен панирани. Задуших ги в по-дълбок тиган на котлона, докато останат само на мазнина. След това им сложих ситно нарязан магданоз, лимонов сок и сол на вкус - стана чудесна салатка.

# 26
  • София
  • Мнения: 3 271
Само изпържени с мнооого малко зехтин, на тефлонов тиган - така са най-хубави според мен.

# 27
  • Мнения: 1 021
Вече са ти казали как да ги приготвиш панирани  Peace
Най лесният начин да съхраниш останалите е да ги изсушиш. Прибираш ги внимателно, без да се счупят и когато ти потрябват вадиш необходимият брой, оставяш ги във вода, така възвръщат предишната си форма и отново панираш.

# 28
  • Мнения: 3 268
Да ги сушиш е добра идея,но много миришат,когато ги сушиш,да знаеш.Трябва да са в помещение като килер например.

# 29
  • Мнения: 800
лигите ми потекоха- любимите ми гъби са сърнелите. ама само 2-3 гъбки намерих тази есен Sad

панрирани съм правила.  Печени, залети с настърган кашкавал, филе и разбито яйце, но не ми допаднаха така.

Според мен сърнелата е най-вкусна само със солчица, масло и съвсем мъничко водичка на фурна. Така се запазва автентичния й чист вкус  и й се наслаждавам максимално Peace

Общи условия

Активация на акаунт