хляб в саксия

  • 8 584
  • 41
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
не това не е шега или грешка  Laughing
става въпрос за хляб в саксия за цветя.
за някои странно, за други - логично.

съдовете за готвене, направени от глина заемат важна част от нашата кухня.
почти всеки има гювеч или сач, почти всяка млада домакиня има гювечета...
саксията не е по-различна от тези съдове, просто има друга форма Wink
както и функция.

но сега можем да подарим за 8ми март на свекървата вместо букет цветя, една саксия с тутманик  Joy Joy


какво ни трябва:
- глинена, незползвана и негледжосана саксия (големината според вкуса и големината на печката)

- хартия за печене

- малко галета или грис

- тесто за хляб, питка, тутманик, козунак - кой каквото желае.

саксията се измива добре с четка, оставя се половин час в съд с вода, да поеме водата.
после празна се слага във фурната на 150 С за около 10 -15мин.
това се прави, за да се унищожат бактериите.

след като се охлади саксията напълно, отново се потапя във вода и стои там докато спре да "пие" вода.

за разлика от глеждосаните глинени съдове, негледжосаните трябва винаги преди печене да се киснат за около половин час във вода, защото са порьозни и поемат вода.
ако съдът не е накиснат във вода, то ще изсмуче влажността от тестото и след печене ще ни остане камък...
затова винаги се накисват във вода.

след като сме накиснали саксията я намазняваме отвътре добре с олио.
изрязваме от пекарска хартия едно кръгче за дъното, за да не изтече тестото през дупката (в случай, че саксията е с дупка  Wink).
поръсваме обилно с грис или галета, за да не залепне хлябът по стените на саксията.

слагаме омесенето тесто, което трябва да заема половината, до 2/3 от саксията
оставяме да втаса и после печем.

след изпичането хлябът има само отгоре коричка.
за любителите на коричка -  хлябът се вади от саксията и се слага без саксията за още 10 мин във фурната.
така от всички страни ще е с коричка.

сега всичко в снимки....

   

   

   



# 1
  • Мнения: 2 803
Наистина не бях чувала. Звучи интересно. Hug  bouquet  bouquet

# 2
  • Мнения: 774
asyalein, asyalein, винаги си пълна с нетрадиционни идеи, че и изпробвани даже!  Laughing  bouquet

# 3
  • Мнения: 194
Аз  не виждам смисъл от всичките тез операции, ама.... Rolling Eyes

# 4
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
много хитра идея! поздравления!

# 5
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
много хитра идея! поздравления!

ааа идеята не е моя  Wink

случайно попаднах на нея в една книга за декориране на ястията Peace

Аз  не виждам смисъл от всичките тез операции, ама.... Rolling Eyes

кои операции?
ти не миеш и не подмазняваш ли съдовете, в които печеш... Wink

# 6
  • Мнения: 4 496
Саксията може да се ползва повторно, предполагам? А тогава пак ли се кисне във вода? Thinking

# 7
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Саксията може да се ползва повторно, предполагам? А тогава пак ли се кисне във вода? Thinking

е разбира се, че се ползва повторно!
да пак се кисне, ако не е гледжосана. писала съм защо.

единствено първият път се пече празна за малко, да се изтрепят бактериите и каквото има, от стоене в магазина....

аз я кисна докато машината замеси тестото, така, че не трябва екстра време за тази процедура  Mr. Green

# 8
  • Мнения: 4 496
Благодаря! И за идеята благодаря, че сподели с нас!  bouquet

# 9
  • Мнения: 1 283

ааа идеята не е моя  Wink

случайно попаднах на нея в една книга за декориране на ястията Peace

Идеята не е твоя, но изпълнението е великолепно  bouquet Чакам и другите декорации, може и да ги снимаш, ако не ти се занимава да ги правиш или да направиш нова тема с идеите. Peace

# 10
  • Мнения: 194
много хитра идея! поздравления!

ааа идеята не е моя  Wink

случайно попаднах на нея в една книга за декориране на ястията Peace

Аз  не виждам смисъл от всичките тез операции, ама.... Rolling Eyes

кои операции?
ти не миеш и не подмазняваш ли съдовете, в които печеш... Wink

Киснене, това - онова Rolling Eyes

Все пак е интересна идеята и резултата е добър Peace

# 11
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Чакам и другите декорации, може и да ги снимаш, ако не ти се занимава да ги правиш или да направиш нова тема с идеите. Peace[/b][/color]

преди мисля, че имаше такава тема... newsm78
по-нататък може и да пусна нещо друго.... Wink

# 12
  • Мнения: 22 867
Интересни стават хлебчетата в саксия, ето подобна идея и от руски форум . Аз, за съжаление, не ги правих в саксийки, защото нямах вкъщи, а в дълбока тава, но хлябът е много вкусен. Снимката е линк към рецептата.

# 13
  • Мнения: 1 906
Повече време ли е необходимо за печене? Струва ми се, че става по-дебела и затова питам  newsm78
Щом си  купя саксия веднага ще опитам  Peace
Страхотна е идеята!

# 14
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Повече време ли е необходимо за печене?

ами незнам  newsm78
аз пеках 50 мин. на 200 С.
машината за хляб пече 1 час, но не знам на колко градуса, така че не мога да преценя....
направих една доза, толкова колкото и в машината правя...

аз не прецених, че саксията е висока и горната коричка поизгоря и се наложи да сложа фолио....

аз 1 седмица търсих саксия, която да не е конус, а да има малко по-различна форма. Wink

# 15
  • Мнения: 4 496
 labrex, колко са 11-13 децилитра брашно? Embarassed
Че са 1л. и 300 мл знам....А в грамове? Embarassed

# 16
  • Мнения: 22 867
labrex, колко са 11-13 децилитра брашно? Embarassed
Че са 1л. и 300 мл знам....А в грамове? Embarassed

мис арк, според пресмятанията на авторката, това са 6 ч.ч. от 240 мл брашно или приблизително толкова. Аз карам малко на око, т.е. слагам брашно постепенно, до замесване на средно меко еластично тесто, и не съм мерила точно в грамове.

# 17
  • Мнения: 4 496
Благодаря!    bouquet ЯВно половин доза ще направя... Rolling Eyes

# 18
  • Мнения: 1 283
Имам много гювечи, имам и много саксии, но всички са гледжосани. В тях ще стане ли? newsm78 Или трябва да си купувам заради "Копчето - балтон" Wink

# 19
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пепика, би трябвало да стане.

тук дори и гювечите не са гледжосани, всичко си е натурално и се кисне във вода...
понеже се твърди, че при висока Т гледжта отделяла оловни съединения и била вредна за здравето...

та и аз се чудех дали да не си взема гледжосана саксия, но всичките бяха с неподходяща форма или материал...

та пробвай в някой гювеч, поне е сигурно, че ще оцелее във фурната. само гледай да е с такава форма, че да можеш да извадиш хляба  Peace

аз си купих от най-евтините саксии, понеже знам, че те са изпечени в пещ и ще оцелеят Peace

# 20
  • Мнения: 1 804
Много интересна идея! Ако на някой му се занимава - може да измисли някаква плетка или пък да сложи цветенца отгоре - за да стане истинска саксия с цветя! Simple Smile

Иначе - да си призная - аз лично не бих минала през всичко това - много сложно ми се вижда! Embarassed

# 21
  • Мнения: 2 774
Много оригинална идея,представям си ако се направи за гости ,ей така ще са  Shocked
Много оригинално   bouquet.
На зима ще се пробва,мерси   bouquet

Последна редакция: чт, 25 сеп 2008, 01:50 от polly

# 22
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Поли, за гости можеш да вземеш малки саксиики и всеки да си има хлебче само за него  Laughing
да си го вади от саксийката  Laughing

нещо подобно...

# 23
  • Мнения: X
Страшно оригинално! Благодаря много за идеята  bouquet Мисля да изненадам някой път свекито Simple Smile ако стане де, защото хлябовете и питите не са ми много в стихията Wink

# 24
  • Мнения: 2 774
asyalein , верно.....така ще е още по оригинално  Hug
Трябва да замисля подобна вечеря.....нещо на сач,зелеви и лозови сърми в гювечета ...и тези идейни питки .
Ще се получи страхотно  ,мерси  bouquet.

# 25
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Това е стара италианска легенда от околностите на Милано Grinning, така е изобретено панетонето. Хлебаря Тони от едно миланско село имал много красива дъщеря Франческа и един търговец от Милано я харесал, но бащата много я пазел, не я пускал да излиза от къщи. Търговецът Анджело Laughing измислил да примами бащата в Милано и му предложил да отворят заедно пекарница. Но когато отишъл в Милано на хлебарят му се завило свят от красивите сладкиши които вече се предлагали там, той можел да прави само обикновен хляб Tired. Решил да се откаже и да се прибира. Но дъщерята го убедила да купи продукти и да се опита да направи нещо достойно за Милано. Обнадежден, пекарят накупил сушени плодове, брашно, захар, яйца, затворил се в кухнята и три дена не излязъл. На третия изпекъл цяла фурна сладкиш, всичките му тави били пълни, та сложил останалото тесто в няколко саксии и също го изпекъл. На другия ден поели с каляската пълна със сладкиши към Милано. Народът разграбил плодовия сладкиш и всички искали още от високите, печени в саксия Laughing. Пане - хляб - хляба на Тони - панетоне. Сега всички го ядат по коледа.  Peace

# 26
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ели, да знаеш случайно дали саксиите са били гледжосани  Laughing

мерси за историйката, много сладко  Hug

традицията да се пече в глинени съдове е стара и не е чак толкова странно да се пече в саксия...
аз също търсех цилиндрична, като за панетоне, но намерих само едни италиански, които не ми допаднаха като качество  Rolling Eyes

затова си взех тази на вълничките.

вече изпробвах  и от хляба в нея става чудесна солена торта  Party

# 27
  • Мнения: X
Ели, да знаеш случайно дали саксиите са били гледжосани  Laughing

мерси за историйката, много сладко  Hug

традицията да се пече в глинени съдове е стара и не е чак толкова странно да се пече в саксия...
аз също търсех цилиндрична, като за панетоне, но намерих само едни италиански, които не ми допаднаха като качество  Rolling Eyes

затова си взех тази на вълничките.

вече изпробвах  и от хляба в нея става чудесна солена торта  Party
уауу  #Crazy каква красота, а и изглежда много вкусно. Ще споделиш ли рецепта за тази солена торта Simple Smile

# 28
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Много интересна идея наистина,особено за малките саксийки. Mr. GreenИ аз искам рецептата за солената торта.

# 29
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Амиии, това е от една книжка с народни приказки на хлапето  Laughing, картинките са като за хлапета, доста стилизирани, но саксията ми прилича като да не е гледжосана  Peace ...

# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ели, Ели, знаех си, че детските приказки са пълни с премъдрости  Laughing
аз тайно си купувам и си ги чета сама  Joy

виждам, че има интерес към солената торта  Wink
не очаквах хляб и сирене да събудят такъъъв интерес  Laughing

ето рецептата, елементарна е.
добър апетит  Peace

# 31
  • Мнения: X
asyalein, Много благодаря   bouquet

# 32
  • Мнения: 1 283
Много интересна идея! Ако на някой му се занимава - може да измисли някаква плетка или пък да сложи цветенца отгоре - за да стане истинска саксия с цветя! Simple Smile

Иначе - да си призная - аз лично не бих минала през всичко това - много сложно ми се вижда! Embarassed
Това много ми хареса като идея. Нещо подобно съм правила за Великден.

# 33
# 34
  • Мнения: 1 283
Най-накрая да направя хляба в саксия, то си иска време, пък и желание. Големи изпълнения с тези саксии. Първо купих една голяма жълта, много красива. Аз мия то пада жълто, ейй побеснях Twisted Evil. Купих три саксии комплект - много красиви, ама я вижте колко са на снимката, две разбира се. Тъкмо я изплакнах и кво я тръскам толкова, като я цапнах на теракота - на пар-че-та. Тестото втасало, тръгна да ме търси, абе... ooooh! не ми е ден, не че предишните ми бяха. Снимала съм стъпка по стъпка, но когато ги извадих от формичките, познайте.. падна батерията на фотоапарата Crossing Arms Ааа. има и чинийки, да знаете и са в жълто.
asyalein   bouquet благодаря ти за страхотната идея!




Eе.. това е, каквото можахме направихме Hug

# 35
  • Мнения: 3 830
Представям си физиономията на някоя свекърва, когато снаха й и поднесе хляб в саксия. Не е момент за изпускане. Laughing

Чудничка идея, asyalein!  bouquet

# 36
  • Мнения: 4 380
Пепика, много са хубави, но махни ги тези водни знаци от снимките че нищо не се вижда. Sick Каква е тази плетеница?

пс. А тези саксии с рисунките са толкова кичозни, че май само за такива цели стават. newsm78

# 37
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Супееееееееееер , браво Ася за идеята !

Пепика във възторг съм - браво и на теб ! Чудесийкааа !

# 38
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Пепика, супер е станало, не се ядосвай за счупената саксия Hug
аз все си казвам, че като счупя нещо трябва да ми се случи нещо хубаво, за да се наутрализира лошото дело...

ти с хлебно тесто ли прави цветята или с козуначено?
доста са втасали твоите творения... моите не втасват толкова... newsm78

а да споделя: след печене и измиване на саксията, трябва да се подсуши добре.
аз пак я слагам във фурната, защото моите не са гледжосани и поемат доста влага и
ако не ги сложа във фурната и може да мухлясат...

случи ми се на една сакция със засято цвете в нея Blush

# 39
  • Мнения: 1 283
Пепика, супер е станало, не се ядосвай за счупената саксия Hug
аз все си казвам, че като счупя нещо трябва да ми се случи нещо хубаво, за да се наутрализира лошото дело...

ти с хлебно тесто ли прави цветята или с козуначено?
доста са втасали твоите творения... моите не втасват толкова... newsm78



Благодаря за подкрепата, вече ми мина за саксията Hug  Правих с моето тесто за питки. Забравих да снимам малката формичка във фолиото изпечена, ето я Blush



# 40
  • Мнения: 8
 bouquet Много ми хареса рецептата. За саксии не съм се сетила, но някога като ентусиастка правех хлебчета в гювечета. Стават и в голяма мида, още по-интересно е в черупка от охлюв. Охлювената черупка се троши накрая.
Когато ми е ден за месене ще направя и постна хлебче в гювече и мида. Искат се големи океански миди. Никога не съм ръсила брашно  винаги съм подлагала хартия за печене. Брашното полепва ли се по влажната саксия?

# 41
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Брашното полепва ли се по влажната саксия?


 в първия пост съм качила снимки и се вижда, че и грис се полепва  Laughing

идеята ти за охлювите е добра, ама аз не бих им трошила черупките, за да получа 1 хлебче Rolling Eyes
оставам си на керамични съдове  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт