време е за зимнина

  • 77 360
  • 204
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 283
Кой питаше за рецепти за грозде? Баба ми правеше много хубаво сладко от грозде с орехови ядки! Нещо невероятно! Не си спомням обаче как точно, спомням си, че вареше гроздето за да махне семките ( обираше ги с решетъчна лъжица) и после го оставяше да се сгъсти или нещо такова. Ако някой знае кажете, че няма как да питам баба! Praynig
Цитат
Приемам идеи за консервиране на грозде. Имам две кашончета черно, едро, десертно грозде и се чудя какво да го правя, само да не бъде на компот.
Аз правих сладко от грозде, излязоха ми пет бурканчета от лютеница.
Продуктите бяха 2 кг грозде без семки/моето имаше малко/
                             1 кг. захар
                             1 ч. л. лимонена киселина.
Прави се, като всяко друго сладко. Слагаме захарта в съда, в който ще варим сладкото и прибавяме около четири пръста вода./правя го на око, затова така обяснявам/ и го слагаме на котлона да се разтопи захарта. Дърпаме от котлона и слагаме изчистеното грозде, леко разбъркваме и оставяме около час да постои, като отвреме на време разбъркваме с дървена лъжица.
Слагаме сладкото да ври на умерен огън, докато се сгъсти сиропа. Разбъркваме леко да не загори. Когато е готово, преди да го свалим слагаме лимонтозуто и аз слагам винаги две-три стръкчета индрише за аромат.
Наливаме още топло в бурканчетата и затваряме, без да варим.
Добър апетит.
Като си взема фотоапарата от чичо Доктор, ще ви го снимам, за да видите какво представлява на живо Peace

# 46
  • Мнения: 131
СЛАДКО ОТ СМОКИНИ
Изчистваме смокините без да ги режем,нареждаме ги ред смокини ред захар,оставяме за една нощ да престоят,
сваряваме на бавен огън, наливаме в бурканчета и ги варим 5мин.за капачката

# 47
  • Мнения: 131
По- същия начин правя и сладко от сини сливи,ягоди и други плодове.Самия плод остава цял и не се разварява

# 48
  • Мнения: 27
Време е да се пълнят буркани и искам да споделя сполучливи и изпитани от мен рецепти за зимнина:
Апетитка
5кг домати се смилат и сгъстяват. Отделно се заварява саламура от 1 ч.захар,1 ч.олио,     1 ч.оцет, сол на вкус. Слагат се 1 кг. нарязани чорбаджийски чушки да поврат в саламурата. Изсипва се саламурата, заедно с чушките  към доматената смес и се досгъстява. Пълнят се бурканчета и се варят 10 минути.

Домашен кетчуп
10 кг домати се смила през машинка за отделяне на люспи и семки. Добавят се 5 глави настърган лук. Като се посгъсти тази смес се подправя с по 1/2 ч. л. черен пипер, каранфил, канела, бахар. Добавят се 2 с.л. настерган хрян, 7 с.л. сол, 250 г. захар, 1 чаша вино, 1 ч. оцет.
Пълнят се бъркани или бутилки и се варят 10 минути.

Дунавска салата
6 кг. зеле
2кг. моркови
2 кг камби
целина
Зеленчуците се нарязват в по голям съд и се заливат със следната саламура:
1 бутилка оцет, 1 1/2ч. олио, 1 ч. захар, 1/2 ч. сол се заварява и гореща се изсипва върху зеленчуците.
Пълни се в буркани , които се стелизират 10 минути.

Чушлета
Компотен буркан се пълни с чушлета. Между чушлетата се слагат скилидки чесън, целина и малки морковчета. На всеки буркан се слага 1с.л. сол, 2 с.л. захар, 8 с. л. оцет 1 аспирин.
Заливат се с вряща вода, запечатват се капачките и се обръщат. Особено сполучлива рецепта, става и за люти чушлета.

# 49
  • София
  • Мнения: 2 850
А някакви идеи за нещо с круши, освен компот?

# 50
  • Мнения: 131
ъъъъъм круши ей сега много е лесно

# 51
  • Мнения: 131
Значи изчистваш крушите и ги нарязваш чистиш ги и от семките.
Такааа...... нарежи ги на филийки тънички ,прибави малко вода колкото да не загорят като ги вариш,сипи захарта и ги сложи да се варят на бавен огън ще станат разкошни.Аз преди време правих и семейството ми много ги хареса: сега имам но ще ги направя компот понеже малкия Дани повече обича компот-че от круши

# 52
  • Мнения: 474
Момичета , моля ви помагайте ,  рецепта за сладко от сини сливи,  много отдавна не съм правила такива работи и не си спомням,Благодаря ви предварително.

# 53
  • Мнения: 131
Лесна работа! Wink
Разрязваш сливите на две и им махаш костилката.
Редиш в дълбок съд да речем в тенджерата в която ще ги вариш,ред сливи ред захар,оставяш ги така за през ноща и на другия ден ги сваряваш на бавен огън.Те ще са пуснали сок за това не им слагай вода няма нужда.
През времето когато се вари сладкото си изчисти орехи и ги нарежи,като се посвари сладкото ги прибави и те малко да поврат с него.Когато вече е готово го слагай в бурканчета и го стерилизирай за 10 минути.
Дано да ти хареса !Ще чакам да да ми пишеш отзиви.

# 54
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 687
Аз сладка правя с екстра фикс за сладко на д-р Йоткер. Фикса съдържа пектин и няма консерванти. На 1кг нарязан плод, 500г захар. Правя го по упътването, написано на опаковката. Цялата разправия трае около 20-30 мин. Сладкото запазва сока и аромата си и става супер  Peace

# 55
  • Мнения: 7 091
Стефка, ето как правя аз пържените тиквички в буркани:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=1017.msg11049#msg11049

Хора, не ви ли става много сладко сладкото с толкова много захар?  newsm78 Аз на 5 кг плод слагам 1 кг захар и пак ми е сладко.  newsm78
И аз направих 11 буркана сини сливи, но аз не слагам пектин, само лимонена киселина.
От тази седмица с 30 кг домати направи 19 буркана лютеница от по 450 гр ( с ябълки, моркови, целина, лук, червени и зелени чушки), 8 буркана печен патладжан с доматен сос, чесън и магданоз, както и 8 буркана зелени тиквички с доматен сос, копър, лук и чесън.
Даже отворихме вече няколко, много добре се получиха. Само лютеницата не сме пробвали още. Я кажете колко сол слагате на лютеницата?

# 56
  • Мнения: 131
За да не стане много сладко слагам по малко.Не съм уточнила за ред захар ред сливи:реда захар е по тънък пласт от сливите кой както желае.

# 57
  • Popovo, Bulgaria
  • Мнения: 559
Tandoori, на лютеницата  винаги слагам сол  на вкус. Задължително прибавям захар/мед/,  олио, оцет и чесън, но винаги на "око". С тях придобива по - пикантен вкус.
И аз когато варя сладко слагам на 5кг. плодове 1 кг захар.

# 58
  • Мнения: 163
Здравейте момичета
тази година и аз съм се наканила да правя зимнина/някоя салатка -та като седнем вечер на масата да се не чудя какво да слагам за гарнитура/
Имам обаче един въпрос- Къде ги стерилизирате тези буркани - ако е на котлон то в какъв съд ??????става ли в някоя кофа с бързовар например.???Гледам че в готварската ни печка/ от тези вградените  Горение / пише че може да се стерилизират буркани със зимнина newsm78.Там  някой правил ли е нещо подобно????
Абе изобщо къде ги стерилизирате тези буркани

# 59
  • Мнения: 540
страхотна тема ще я следя с интерес

Общи условия

Активация на акаунт