време е за зимнина

  • 77 395
  • 204
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 5 001
[Добре, а киселите краставички с какво да ги пресека като станат ? Мислех си с аспирин... Thinking или може би с натриев бензоат? Той по-безвреден ли е за деца?
Уф,натриевият бензоат съм го намразила още от дете.Нашите правеха един гроздов сок с тая гадост....Винаги ми ставаше нещо на гърлото...Все едно,че съм пила стипца(стягше ме нещо)  ooooh! и ми изсъхваше гърлото,имаше някакъв странен вкус за мен....Много неприятно усещане....Затова някой като каже натриев бензоат и ми се връщат всичките усещания  Sick Sick Sick

# 91
  • Мнения: 2 803
Моята зимнина се изчерпва с правенето на пипер- за готвене първо го попарвам и нареждам в торбички, печен за бюрек и миш-маш и си нарязвам на ситно за супи, кебап и гювеч на кутии за сладолед.

# 92
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
  bouquet,danidji!
Вече веднъж направих салата като си мислих,че боба ще се досвари в бурканите Grinning.Отиде в кофата.....
Joy

# 93
Мили дами, можете ли да ми кажете 64кг суров пипер, след като се изпече в колко компотени буркана ще го събера?

# 94
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
acy, според мен в 32-36 буркана за компот.Все пак зависи дали е месест, или по-воден.

# 95
  • Мнения: 7 091
Добре, а киселите краставички с какво да ги пресека като станат ? Мислех си с аспирин... Thinking или може би с натриев бензоат? Той по-безвреден ли е за деца?

Не мога да ти дам съвет, аз по принцип не прави туршии, които изискват такава съставка. Краставички правя само мариновани, ти за солени говориш, нали?
Започнах и всякакви други неща да правя само мариновани, туршиите заливам с гореща марината и така.  Peace

# 96
  • Мнения: 118
Зависи дали пипера е белен или го затваряш с люспите докато е още горещ. Ако е по вторият начин, към 60 буркана ги брой.

# 97
  • Мнения: 580
За любителите на лютичкото: Ароматни рязани чушлета

Аз като начинащ в зимнината, да питам с какви чушки правиш рецептата? С нормални или с люти?

И за още нещо се сетих - как точно става попарването на зеленчуци?

Последна редакция: пт, 12 сеп 2008, 13:53 от Dolcezza

# 98
  • Мнения: 580
Хора, помагайте за попарването и за чушките, че ми се прави зимнина тази събота и неделя - хем ще е и по-хладно, хем турците до нас продават разните му там чушки, патладжани и т.н. много евтино   chef

# 99
  • Мнения: 840
Здравейте момичета,
може да е обсъждано някъде, но не можах да го открия Embarassed

Ако някой прави зимнина във фризера нека сподели как.

Става въпрос за чушки, патладжани, моркови, тиквички. Попарват ли се или се замразяват сурови  newsm78
А дали може да се съхранят по някакъв начин във фризера ябълки, круши, сини сливи, праскови или други плодове newsm78

Питам защото декември-януари ми предстои захранване и много ми се искаше да е с домашни пюрета. Обаче много голяма част от плодовете и зеленчуците няма да им е сезон и просто не ми идва на акъла как за ги запазя до тогава.

# 100
  • Мнения: 867
Здравейте момичета,
може да е обсъждано някъде, но не можах да го открия Embarassed

Ако някой прави зимнина във фризера нека сподели как.

Става въпрос за чушки, патладжани, моркови, тиквички. Попарват ли се или се замразяват сурови  newsm78
А дали може да се съхранят по някакъв начин във фризера ябълки, круши, сини сливи, праскови или други плодове newsm78

Питам защото декември-януари ми предстои захранване и много ми се искаше да е с домашни пюрета. Обаче много голяма част от плодовете и зеленчуците няма да им е сезон и просто не ми идва на акъла как за ги запазя до тогава.
       Тиквичките, морковите, чушките/добре измити и подсушени/ ги нарязваш на кубчета и сурови в пликове
       Печени чушки-обелени и в плик.
       Можеш да си нарежеш на кубчета и тиква/жълта/ и пак сурова в пликове.
       За плодовете аз лично слагам боровинки/измити, да не са мокри/ направо в плик.
       Няма пречка да си сложиш и сини сливи/без костилки/.
        За другите плодове не съм слагала и не мога да ти бъда полезна.

# 101
  • Мнения: 131
Аз ги замразявам сурови.
Морковите можеш да настържеш,от плодовете си направи пюрета сега докато ги има  и  ги стерилизирай.

# 102
  • Мнения: 840
eli-di , софи  Hug
Знаех, че има начин, просто се чудех какъв Wink
софи да стерилизирам, имаш в предвид да ги затворя в бурканчета и да заваря ли newsm78

# 103
  • Мнения: 131
да това имах предвид но съм позабравила как точно се правеше трябва да се поразровя в тефтера

# 104
  • Мнения: 4 176
Да напиша моята любима рецепта за люти чушлета за които не е нужна стерилизация.

Люти чушлета с краставички

продукти:

1.5 кг. люти чушлета
1.5 сладки шуклета
3 кг. краставички ( курнишони)
1 уиски чаша захар
3 усики чаши олио
1.5 ч. оцет
сол на вкус
връзка магданоз
връзка копър
12 аспирина ( на 1 кг продушти се падат 2 аспирини)

Приготовление:

1. Чушлетата се изпичат. Може и в тава във фурната. Не се белят. Не е нужно да са много изпечени а леко да мине огън през тях само.
2. След изпичането се режат на колелца ( не много тънки). Опашките се изхвърлят.
Кратавичките също на колелца, но по- тънки ( дебелина на кибритена клечка).
3. Аспирина се разтваря в оцета и след това се смесват всички продукти в купа. Изсипват се в/у краставичките и чушките. прибавя се абсолютно всичко.
4. Оставя се 2-3 часа да престои. Ще пусне вода- така трябва.
5. С лъжица се пълни смета в бурканчета, като се натъпква добре и да изплува течност най-отгоре.
6. Най-накрая се сипва по малко олио в/у всеки буркан и се затваря.

Това е.
Консумира се след няколко седмици. Има вкус на кисели краставички, но люти. Страхотна рецепта.
От тази доза напълних 18-20 булканчета от малките ( от лютеница и майонеза).

Забележка:
Ако случайно сока свърши можете да си направите малко в една чаша - захар, сол, оцет, олио и да сложите 2 спирина вътре и да залеете където има нужда.

Ако не ви е достатъчно солено или кисело можете да сложите още на вкус. Аз например блъскам яко оцет.

 
Редактирам се няколко дни по-късно.
Онзи ден правих същата рецепта, но този мпът сложих и чесън. Нарязах го на едро. Стана перфектно. За 1 седмица сме изяли 5 бурканчета. май няма да дочакаме зимата.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2008, 17:22 от Mamica

Общи условия

Активация на акаунт