8 кг зеленчуци:
зеле,моркови,червени чушки,карфиол,всичко нарязано в бидонче.
Общото количество е 8 кг,но аз имам предпочитания към морков и карфиол,
затова слагам повече от тях ,а намалям зелето.
Чушките и карфиола не омекват ,а си остават хрупкави.
Слагат се 4 чаени чаши оцет;
4 чаени чаши захар(понякога вместо четвъртата чаша захар,слагам половин чаша мед;
1 чаена чаша олио;
8 чаени чаши вода(студена)
1 чаена чаша едра морска сол;
8 аспирина;
и кервиз;
За 10 дена става,ако е топло и за по малко.
Другата е за буркани
за 1 буркан :
1 с. л. сол;
2 с. л. захар;
6 с.л. оцет(хубаво е да е стабилизиран на Търново);
3 аспирина ;
пълни се с предпочитан зеленчук,
догоре със студена вода.
До една седмица да се разклаща.
Аз предимно по този начин правя с морков,карфиол,целина и на буркан по 3,4 зърна чер пипер.