време е за зимнина

  • 77 342
  • 204
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 4 176
Здравейте момичета,
може да е обсъждано някъде, но не можах да го открия Embarassed

Ако някой прави зимнина във фризера нека сподели как.

Става въпрос за чушки, патладжани, моркови, тиквички. Попарват ли се или се замразяват сурови  newsm78
А дали може да се съхранят по някакъв начин във фризера ябълки, круши, сини сливи, праскови или други плодове newsm78

Питам защото декември-януари ми предстои захранване и много ми се искаше да е с домашни пюрета. Обаче много голяма част от плодовете и зеленчуците няма да им е сезон и просто не ми идва на акъла как за ги запазя до тогава.
       Тиквичките, морковите, чушките/добре измити и подсушени/ ги нарязваш на кубчета и сурови в пликове
       Печени чушки-обелени и в плик.
       Можеш да си нарежеш на кубчета и тиква/жълта/ и пак сурова в пликове.
       За плодовете аз лично слагам боровинки/измити, да не са мокри/ направо в плик.
       Няма пречка да си сложиш и сини сливи/без костилки/.
        За другите плодове не съм слагала и не мога да ти бъда полезна.
Аз слагам и цели домати във фризера. Мия и направо така ги слагам.
Зимата когато ми трябва домат за някоя манджа направо вадя от фризера, слагам домата под течаща вряла вода на мивката и веднага го беля с една ръка. Люспата пада без проблем. После в купичка го оставям настрани докато дойде време за него за да омекне малко. Не го чакам да се размрази съвсем, а леко да омекне. Когато го режа се троши на сол и става като рендосан. Супер е . Вкуса му е на свеж домат, а и цената лятото е в пъти по-евтина дори от консервените зимата, а и е по-здравословно все пак.

# 106
  • Мнения: 580
Lady´s, ако знаете неволята как учи!
Направих една страхотна рецепта с печени патладжани и печени чушки - от готварска книга. Ще напиша след малко рецептата  Grinning

(Много ми става весело, като прочета рецепта с "курнишони"  Mr. Green)

Така, ето я рецептата

Туршия от печени пиперки и печени патладжани

Необходими продукти:

5кг пиперки тип "Капия"
2 1/2кг патладжани
2-3 глави чесън
1-2 връзки магданоз
черен пипер на зърна
2 чаши винен оцет (аз имах само ябълков)
1 чаша врящо олио
сол на вкус

Пиперките се почистват от семето и се изпичат.
След това се изпичат патладжаните.
Обелват се и се нарязват на ленти по дължина.
Чесънът се бели и скилидките се оставят цели.
Магданозът се мие и реже на ситно.
Така приготвените продукти се смесват, прибавя се сол на вкус и черният пипер и се заливат с 2 чаши оцет. Разбъркват се отново и се заливат с врящото олио. Сместа се обърква леко и се пълни в малки буркани.

Според рецептата не се стерилизират, но аз смятам да ги кипна утре.
Вкуса е невероятен и ме яд, че направих само половин доза.

И тази рецепта я пробвах днес, но не и знам още вкуса:

Печени пиперки "Козирог"

Необходими продукти:

3/4л. оцет
1/2л. вода
1 чаша захар
сол на вкус
Пиперки "Козирог" (аз купих 1кг)
чесън
копър
магданоз

Слага се да заври сместа от 3/4л. оцет, 1л. вода, 1 чаша захар и сол на вкус. Пиперките "Козирог" се опичат леко, само до изприщване и се попарват (научих какво е попарване!  Mr. Green) в саламурата. Вадят се с решетеста лъжица и като изстинат напълно се редят в буркани, като между тях се слагат копър, скилидки чесън и магданоз. Заливат се с напълно изстиналата саламура.


И двете рецепти са от книгата на Пенка Чолчева

http://www.book.store.bg/c/p-p/c-12/id-20658/1585-ot-naj-dobrite … ka-cholcheva.html

Последна редакция: сб, 13 сеп 2008, 23:18 от Dolcezza

# 107
  • Под звездите
  • Мнения: 1 297
desi minkova,изскам да попитам трушията в бидонче дали се претака или така да я остава.

# 108
  • Мнения: 52
имам чудесна рецепта за поправка за манджи ,супи,въобще за всичко готвено.Ние я наричаме вегета(като сухата дето се продава)
2кг. домати
2кг. моркови
2кг. кромид
2кг. чушки(благи-червени и зелени)
1кг. сол
1-2 връзки магданоз
вси4ко се мели на едро с машинка за месо(може и да се нареже н ситно),обърква се със солта,слага се нарязания магднаноз,слага се в буркани и готово.Не се изварява.
 На ядене се слага по 1-2 супени лъжици и не се слага сол в яденето,да не се пресоли
Много е удобно,все едно си сложил пресни зеленчуци .Ползвам го целогодишно,че ме мързи да режа,а и все нямам време Embarassed

# 109
  • Мнения: 52
Забравих да кажа че от тази доза излизат 7-8 буркана(от компот),които на мен ми стигат за 1 година,а готвя всеки ден

# 110
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ето и моята лютеница е готова!
 

# 111
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ето и рецептата, по която правих лютеницата:
1 буркан пиперково пюре (готово от магазина)
1 буркан печен смлян патладжан
1 буркан варени смлени моркови
3 буркана доматено пюре (готово от магазина)
1/3 буркан мед
1/3 буркан олио или зехтин
подправките са сол, чубрица, черен пипер и кимион на вкус
Всичко се обърква и се затваря в буркани, които се варят 30 мин.
Това е! Много е вкусна!  Peace

Аз направих шесторна доза и вече сериозно я подкарахме, та се чудя дали ще изкараме цяла зима.........   newsm78

# 112
  • Мнения: 1 726
amarinova Правила съм за фризера  кайсии, праскови и сини сливи, пасирани и наляти във формички за лед . Като се замразят ги пресипвам в найлонови пликчета и като правя кисел вадя по няколко кубчета. Може и така да се яде, то си е готово пюре, има вкус на компот. Всички зеленчуци, които замразявам , дори чушките за пълнене ги пускам за малко в микровълновата (може и да се бланшират), така им излиза голяма част от водата и заемат по-малко място.



Най-страхотната туршия , която се оказва  и най-лесна е зеле, моркови, целина, карфиол в бидонче или туба от минерална вода, заляти с вода в която предварително е разтворена сол на вкус ( трябва да е по-солено отколкото ядете). Оставя се на хладно и от време на време се разклаща бидончето или се разбърква съдържанието.

# 113
  • Мнения: 3 804
а за кисело зеле някой да помогне  newsm78,4e и за кисели крастави4ки

Последна редакция: ср, 17 сеп 2008, 12:57 от dtti

# 114
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 346
Аз миналата година лятото-есента правих домашни пюрета, но само плодови. Слагам плодове по избор да се варят. Като в зависимост от твърдостта на продукта е и времето за варене. Целта е да омекнат, за да може да се пасират. После ги вадиш от водата и леко да се отцедят. Пасираш, сипваш в буркани и стерилизираш 5 мин. Стават супер. Можеш да комбинираш плодовете, както искаш. Аз винаги добавях и моркови , защото придават плътност.
Зеленчукови пюрета не съм стерилизирала. Бях си сложила във фризера - спанак, тиквички, броколи, карфиол, чушки (печени и сурови), зелен фасул, грах и зимата си вадех и си правех пюрета, а след това и манджи.

# 115
  • Мнения: 7 091
Dtti, ей тука е моята рецепта за кисело зеле:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=325505.0
Подчертавам, че рецептата е написана за хора, които никога не са правили кисело зеле, защото ме обвиниха, че била много подробна  Sick Rolling Eyes

# 116
  • Мнения: 5 001
а за кисело зеле някой да помогне  newsm78,
Кочаните на зелките се цепват на кръст,издълбават се само бялото на кочаните.Дупката в кочана се пълни с морска сол и се нареждат в бидон.На дъното на бидона се слага един кочан царевица(прави зелевата чорба резлива) и 1 корен хрян(държи зелето стегнато и хрупкаво и не се разлигавя).Като се нареди зелето(аз слагам между целите зелки и половинки ,за да се позапълни бидона...Срязаните зелки после ползвам за салати и за готвене) се държи 24 часа така.После се разтваря морска сол в една кофа с вода(като пуснеш едно яйце да плува отгоре като 5 стотинки) и се залива зелето.Затиска се с тежест(аз използвам една пластмасова решетка и отгоре едно паве),похлупва се и се преточва всеки ден иначе хваща сага(онова бяло,лигаво покритие).

П.П. Ако искаш зелевата чорба да стане розова и по-витаминозна се слага и една глава червено цвекло измита и разрязана на две.

Последна редакция: ср, 17 сеп 2008, 19:00 от TheNMaster

# 117
  • На ръба..
  • Мнения: 2 113
Здравейте дами искам и аз да ви споделя една рецепта за зимнина, която вчера направихме с майка ми. Аз поне не знам как се казва рецептата, но се приготвя от 3 кг камби, 2-3 кг моркови, 2 карфиола, 2-3 връзки целина и малко чесън.
Та камбите се изчистват и се режат на 4, двата карфиола се изчистват и също се нарязват на парченца, правим същото и със морковите и целината. Всичко слагаме на едно място и бъркаме докато се смесят всички зезенчуци, след което ги пълним в 3-литрови буркани. Отгоре слагаме 1к.ч сол и 1 к.ч. с връх захар, ( кафената чаша е от тея по-малките,  като за нормално кафе) 3-4 скилидки чесън и 2 аспирина. Слагаме вода, капачките и на слънце.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2008, 15:36 от DiDi_too

# 118
  • Мнения: 3 804
Tandoori ,TheNMaster -балгодаря   bouquet-при нас още е рано за зеле,но аз ще си запиша рецептите

# 119
  • Пловдив
  • Мнения: 2 163
Аз миналата година лятото-есента правих домашни пюрета, но само плодови. Слагам плодове по избор да се варят. Като в зависимост от твърдостта на продукта е и времето за варене. Целта е да омекнат, за да може да се пасират. После ги вадиш от водата и леко да се отцедят. Пасираш, сипваш в буркани и стерилизираш 5 мин. Стават супер. Можеш да комбинираш плодовете, както искаш. Аз винаги добавях и моркови , защото придават плътност.
Зеленчукови пюрета не съм стерилизирала. Бях си сложила във фризера - спанак, тиквички, броколи, карфиол, чушки (печени и сурови), зелен фасул, грах и зимата си вадех и си правех пюрета, а след това и манджи.

И аз направих много такива плодови от сини сливи, ябълки , моркови , праскови и кайсии.Но някъде прочетох , за стерилизация 15-20 мин. щом било за храна за  бебе и го изпълних  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт