Амонячна и хлебна сода - разлики?

  • 35 478
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Каква е разликата между амонячната и хлебната сода? И с какво може да се замени амонячната сода? newsm78

# 1
  • Мнения: 203
Содата за хляб е натриев хидрогенкарботат, а амонячната сода е амониев хидрогенкарбонат. При висока температура от амонячната сода се отделя и амоняк - като газ.

# 2
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Содата за хляб е натриев хидрогенкарботат, а амонячната сода е амониев хидрогенкарбонат. При висока температура от амонячната сода се отделя и амоняк - като газ.

А може ли с нещо да се замени амонячната сода?

# 3
  • Мнения: 203
Незнам какво ще правиш? Защо да я заменяш като във всеки хранителен магазин има амонячна сода?

# 4
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Незнам какво ще правиш? Защо да я заменяш като във всеки хранителен магазин има амонячна сода?

Ами нямам под ръка и с малкия сега няма как да изляза но в краен случай ще се наложи. Явно с хлебна сода няма да стане.

# 5
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Не,амонячната сода не може ,със сигурнаст ти го казвам,да се заменя с НИКОЙ друг подобен продукт.Виж,бакпулвера се заменя като се прави1/2ч.л.сода бикарбонат,и лимонтозу няколко зрънца,НО амонячната си е амонячна Peace

# 6
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Слагай същото количество сода бикарбонат и си меси там каквото си решила - все е набухвател , няма значение амонячна или т.нар. хлебна . Даже на мен амонячната ми е гадна , защото като отворя фурната и ме блъсва такава адска миризма , че не мога ди си ги ям произведенията , а и шупва мн . бързо . Какво ще правиш , ако не е тайна ?

# 7
  • Мнения: 11 747
Според мен също спокойно може да се замени амонячната с хлебна. Все химичен набухвател, хлебната поне не смърди! Амонячната се използва само за тънки изделия - бисквити, курабии, че иначе гадната миризма не излиза и може самия сладкиш да ти мирише.

# 8
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Ма не,как да слага бикарбонат,първо ще удря ужасно на бикарбонат след като стане изделието готово,и втаро-амонячната наистина има мн.остра миризма,но след като е готово не мирише,а бикарбоната освен да мирише,и удря на вкус и прави тестото по тъмно от амоняка и бакпулвера Peace

# 9
  • Мнения: 11 747
Ма не,как да слага бикарбонат,първо ще удря ужасно на бикарбонат след като стане изделието готово,и втаро-амонячната наистина има мн.остра миризма,но след като е готово не мирише,а бикарбоната освен да мирише,и удря на вкус и прави тестото по тъмно от амоняка и бакпулвера Peace
е, това е само ако се предозира бикарбоната!

# 10
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Даниджи - всичко което по рецепта е дадено да се забърка с амонячна , може да бъде заменено със същото количество сода бикарбонат (хлебна) , няма абсолютно никакво значение .
Да не се предозирва и да се угаси в кис.мляко , оцет или лимонтозу(бакпулвер) си е всеизвесен факт.
Не стряскай момичето , нека действа с бикарбоната спокойно , от това изделието и няма да пострада . Изпитано е многократно . Айде и да се похвали какво ни е сготвила Simple Smile

# 11
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Аз до сега не бях работила с амонячна сода.  Embarassed Но сега реших да пробвам една рецепта от Бон Апети "Руло на баба Стефана": http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=688  и там пише амонячна и понеже vvv ми каза, че не може да се замени отидох до магазина та си купих и направих въпросното руло, но още не съм го сложила във фурната. Да знам поне за миризмата, дано като стане да не мирише. За другия път ще пробвам с обикновена сода. Интересното е, че самото руло е като тесто и аз затова, не посмях да експериментирам. А не като другите рула които са течни като за палачинки.

# 12
  • Мнения: 311
Спокойно е можело да използваш и содата за хляб и бакпулвера. Като печеш ще усетиш миризмата на амонячната сода. Трябва да изчакаш да изстине и тогава да консумираш, иначе ще мирише. Като изстине - не.

# 13
  • Мнения: 27 524
Амонячната ползвам за курабийките  Peace

# 14
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Абе изобщо не ми мирише, честно. Докато го пекох не отварях фурната, но след като стана го изкарах и кусах и никак не ми миришеше. Но бая ми се наду с бакпулвер и сода и мая дори не ми се е надувало така. Половината излезе извън формичката, а беше на половината форма преди да го сложа да се пече.  Shocked Ако го пробвам да сложа в питки или кифлички или в нещо което изисква да се надуе повечко дали ще се получи същия ефект се чудя.  

# 15
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Абе изобщо не ми мирише, честно. Докато го пекох не отварях фурната, но след като стана го изкарах и кусах и никак не ми миришеше. Но бая ми се наду с бакпулвер и сода и мая дори не ми се е надувало така. Половината излезе извън формичката, а беше на половината форма преди да го сложа да се пече.  Shocked Ако го пробвам да сложа в питки или кифлички или в нещо което изисква да се надуе повечко дали ще се получи същия ефект се чудя.  
Еми,те това ефекта на амонячната Wink
Друг път щеше да се надигне така със сода бикарбонат Mr. Green
Незнам за питки и кифли как ще стане newsm78Нямам и на представа,но по добре не опитвай,май няма да е подходящо.
Блонди,не съм те забравила за формите,тези шматки още не са заредили.какво толкова им е дефицитното незнам Twisted Evil

# 16
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


 Съгласна съм с danidji .Правила съм едно и също нещо с двата вида соди и стават адски различнио на вкус.Естествено с амонячната са много по-хубави.Има едни соленки на Pep-4o с амонячна сода, страхотни са.Ако при отварянето на фурната си мушнеш главата вътре, няма как да не ти се умирише душата Simple SmileНо след изстиване на тестото, миризмата изчезва.

# 17
  • Бургас
  • Мнения: 1 879
А дали мога да заменя бакпулвера в мъфините с амонячна и ще мирише ли после? Хлебната сода ми скърца на зъбите и не ми харесва

# 18
  • Мнения: 11 747
А дали мога да заменя бакпулвера в мъфините с амонячна и ще мирише ли после? Хлебната сода ми скърца на зъбите и не ми харесва
да, ще мирише. Мъфините са дебели и миризмата ще остане в изделието. Амонячната е само за тънки изделия - бисквити, корабии, тънки платки.
Как содата за хляб ти скърца между зъбите? Да не би да правиш нещо странно? Тя се разтваря и е невъзможно да ти скърца между зъбите  Thinking

# 19
  • На небето
  • Мнения: 5 530
А дали мога да заменя бакпулвера в мъфините с амонячна и ще мирише ли после? Хлебната сода ми скърца на зъбите и не ми харесва
да, ще мирише. Мъфините са дебели и миризмата ще остане в изделието. Амонячната е само за тънки изделия - бисквити, корабии, тънки платки.
Как содата за хляб ти скърца между зъбите? Да не би да правиш нещо странно? Тя се разтваря и е невъзможно да ти скърца между зъбите  Thinking

Ами всъщност при мен не се получи така. Вярно, че беше пръв опит с амонячна сода и не е правило..., но нито миришеше нито нищо, а рулото ми се получи доста дебеличко Между мармалада имаше 2 пръста блат.

# 20
  • Мнения: 11 747
Не знам, досега не съм случвала амонячна сода да не мирише. Мирише та се не трае цялата стая. По принцип си е така.

# 21
  • Бургас
  • Мнения: 1 879
pina, не че самата сода скърца, а това което ям ми оставя такъв ефект. При тестата с мая го няма това усещане Hug

# 22
  • Добрич
  • Мнения: 5 452
От хлебната сода / натриев хидроген карбонат / при печенето се отделя само въглероден диоксид, от който бухва тестото. Затова е подходяща за по - редки / кашкави / теста. От амонячната сода / амониев хидроген карбонат/ освен въглероден диоксид  се отделя и амоняк. Т. е. отделят се едновременно два газа, затова е подходяща при по - гъстите теста / например за курабийки /. Ако количеството амонячна сода не е в повече не би трябвало след като изстине печивото да мирише.

Общи условия

Активация на акаунт