Торта "Татяна"

  • 8 472
  • 1
  •   1
Отговори
Мисля, че тази толкова вкусна торта не е позната в този форум и реших да ви напиша рецептата  Simple Smile
Убедена съм, че на повечето от вас ще стане любима, още повече че при нея издънки не може да станат, дори и да си с "две леви ръце".
Оригиналната рецепта, която е взета от руски форум е с крем от половин литър сладкарска сметана, но тъй като не съм й почитател, съм заменила крема с любимият ми такъв от маскарпоне, филаделфия и заквасена сметана. Последният го използвам при повечето торти, които правя и смея да твърдя че е върви прекрасно на всяка една, не само на тирамисуто Simple Smile.
На първи прочит рецептата на торта Татяна ми се видя връткава и "сложна", та така си престоя в бележника ми повече от година, за което много съжалявам, но пък грешката е поправена и сега я правя много често, а когато ни канят на парти, винаги поръчват да направя нея.

Ето я и рецептата!

блатове:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. едро смлени орехи
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. мед
1 ч.л. сода бикарбонат

крем: оригинална рецепта
0.5 л. течна сметана, като захарта не е посочена като количество

мой вариант на крема:
1 кутия маскарпоне
2 пакетчета филаделфия
заквасена сметана "на око" (слага се след като са разбити сирената в количество, което да не ги розводни), за ориентир около 200-300 гр. сметана си пригответе.
захар от половин до една чаша (може и малко повечко), в зависимост от предпочитанията за сладко

Продуктите за блатовете се разбиват в дадената последователност с вилица, до хомогенна смес.
Не се плашете, не трябва да разбивате яйцата до пухкавост или т.н! Разбийте ги до хомогенност на белтъци и жълтъци.
Когато е разбъркано всичко се оставя в хладилник да престои поне 6 часа.
Правила съм я и точно след 6 часа, и когато са минали 24 часа и блатовете стават винаги!

Вариантите за печене на блатовете са два. Лесен и малко по-труден.
Лесният е като се напръска (използвам спрей) формата за печене с мазнина и се сложи хартия за печене, която също се намазнява и върху нея е разстлана сместа за блат.
Малко по-трудният е да се резстеле сместа направо върху намазнена форма. Тогава задължително извадената от фурната форма трябва да престои върху намокрена кърпа за по-лесно отделяне на блата.
Подозирам, че във форма, която не е със свалящи се стени, този вариант ще е много труден при отделянето на блатовете, и затова тези, които нямат такава форма да пекат върху хартия.

Печат се на 220 градуса загрята предварително фурна, като готовата смес се вади от хладилника, с лъжица се разстила върху намазнената повърхност все едно че ще правите голяма палачинка.
Не е нужно да е дебело, те се издуват при печенето, и не се притеснявайте да си помагате с лъжицата да разстелете равномерно стафидите например.
Важно е преди печенето на всеки блат, хубаво да се разбърква, за да са равномерно стафидите и орехите.
След всяко зареждане за печене аз си прибирам в хладилника оставащата смес.
В зависимост от фурната е и времето за печене.
Пекат се до покафеняване, и се пробва с клечка за зъби.
Когато ползвам форма 25см ми излизат 4 блата и ги пека по 11 мин., а при такава 20 см са 5 и пека 9 мин. - това ориентировъчно.
Блатовете се надуват при печенето и стават високи около сантиметър и половина, два (в зависимост от това колко дебело е разслоено) тестото.

Ако са печени на хартия, тя се отстранява веднага и се нареждат на намазнена или набрашнена (брашно или пудра захар) повърхност. Когато са изстинали се спояват с крема.
Престоява една нощ в хладилника и е готова Simple Smile.

Да ви е вкусно на решилите да я опитат Simple Smile

# 1
pg220899, тортата наистина е много хубава! chef Браво на теб, че си се сетила да напишеш рецептата!

Ако рецептата е на Ирина Кутова, кремът се прави от 1/2 л заквасена или течна сметана с 1 чаша захар, смляна на пудра. И още нещо, руските чаши са по-големи от нашите, 1 ч.ч.=250 мл, докато стандартната БГ чаша е 200 мл.

Общи условия

Активация на акаунт