Кухнята на другите страни

  • 21 833
  • 49
  •   1
Отговори
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Интересува ме, дали ви харесва кухнята на други държави и ако е така, коя ви е любимата чуждестранна кухня? Съответно любимо ястие? Ако може напишете и рецептата.

Благодаря. Simple Smile  Simple Smile

# 1
  • Мнения: 3 634
Уффф... да не почвам за финландската кухня... състояща се от риба, картофи, риба, картофи, картофи, риба, кайма, риба, картофи, макарони, картофи, риба, картофи, кайма, картофи, един такъв салам, картофи, риба, салама, картофи, макарони, риба... т.н.т... добихте представа, нали?

# 2
  • Мнения: 242
Аз обожавам китайската кухня, но предпочитам да си я хапвам в китайски ресторант Grinning  а в нас използвам някои техни типични подправки и вид техен ориз...

# 3
  • Мнения: 1 770
Цитат на: Мама от Финландия
Уффф... да не почвам за финландската кухня... състояща се от риба, картофи, риба, картофи, картофи, риба, кайма, риба, картофи, макарони, картофи, риба, картофи, кайма, картофи, един такъв салам, картофи, риба, салама, картофи, макарони, риба... т.н.т... добихте представа, нали?


Предполагам и начина на приготвяне им е такъв разнообразен?   Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 4
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Мама от Финландия
Уффф... да не почвам за финландската кухня... състояща се от риба, картофи, риба, картофи, картофи, риба, кайма, риба, картофи, макарони, картофи, риба, картофи, кайма, картофи, един такъв салам, картофи, риба, салама, картофи, макарони, риба... т.н.т... добихте представа, нали?


По отношение на рибата нямам нищо против Laughing  Wink

Напиши някаква рецепта, ако имаш желание. Simple Smile

# 5
  • Мнения: 5 250
Цитат на: ivelina
Аз обожавам китайската кухня, но предпочитам да си я хапвам в китайски ресторант Grinning  а в нас използвам някои техни типични подправки и вид техен ориз...



  202uu  

И аз като Ивелина много,много обичам китайска кухня,но не и да я приготвям в нас   341uu

# 6
  • София
  • Мнения: 3 679
Здравейте,
Аз обичам много всякаква чуждестранна кухня - имам впредвид всякакви нетрадиционни вкусове. Даже съм си направила и една традиция - от няколко години на рождения ми ден с мъжа ми ходим на някакъв чуждестранен ресторант и опитваме възможно най-много вкуснотийки Simple Smile Бяхме на ливански, индийски, мексикански, италиански. Е, естествено и китайската кухня обичаме, но нея я уважаваме по-честичко и без повод  Simple Smile  Ама за рецепти - много трудно. Вообще си нямам и представа какво слагат в разните му вкусотийки Embarassed Обаче ако някой даде интересна рецепта ще пробвам Simple Smile
Поздрави! Sunglasses

# 7
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Аз съм страстен почитател на средиземноморската кухня и още по-страстен колекционер на рецепти от региона. Ето две рецепти от гръцката кухня:
      Картофена салата с маслини:
4-5 млади картофа, 3 глави лук, черни маслини(броят по желание), 3л. зехтин Extra Virgin, лимон(може и оцет), сол.
 Във фолио се запичат картофите и лука цели за около 30 м, изваждат се, нарязват се на кубчета, в салатиера, добавят се маслините на половинки и се овкусяват със зехтина, сол и лимон.
         Пастицио
 1 пакет къси макарони, 1 кг. кайма(смес), 180гр. пармезан(вкусно е и собикновен кашкавал), 100гр. зехтин, 2 яйца, масло, чаша бяло вино, 500гр. домати (консерва белени или пюре), сос бешамел, сол , 1 ч.л. канела, бял пипер, 1 глава лук
 Макароните се сваряват, отцеждат, разбъркват с 2-та белтъка(жълтъците са за бешамела), и с част от пармезана, слагат се в съд за печене и се заливат с малко масло. В тиган се запържва каймата с лука, добавят се виното, доматите, 1 чаша вода, сол, бял пипер и 1 ч.л. канела и се задушава на тих огън.
 Приготвяте си бешамел (ако не знае някой ще пиша как) и редите в съда за печене - ред макарони, кайма, останалите макарони. Заливате с бешамел, отгоре пармезан и масло и печете 30 минути в загрята фурна на 200 градуса. Аз завивам с фолио, но не е задължително.
 Добър апетит!

# 8
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
И аз харесвам китайската кухня, но и идея си нямам как се готви по китайски  Sunglasses  Laughing
Правя едни задушени зеленчуци подобни на китайските, но едиственото китайско в тях е начина на нарязване на зеленчуците Rolling Eyes ........ боже колко пъти написах китайска/о

Продукти:
1бр тиквичка
2-3бр моркови
1бр картоф
500гр гъби /по-добре пресни/
1бр патладжан
1 глава червен лук
1 глава чесън
1бр гъбен бульон
олио

Картофите се нарязват на "лентички" или кубчета. Моркова също на дълги лентички /реже се на половина и после на ленти/. Тиквичката на половина /ако  е по дълга и на 3/, после на филии /по дължина/ и филията се разрязва по диагонал и се получава нещо като триъгълници.
Лука на филии /колелца/. Чесъна на 1/2 по дължина. Патладжана се обелва, и се реже както тиквичката.

Ох...незнам дали бях достатъчно образна  Confused  Confused:  Grinning  
Та...В дълбок тиган с малко олио - първо се запържват /леко,колкото да омекнат/картофа и патладжана по отделно. Изваждат се в чиния. В същата мазнина се запържват -гъбите, лука и чесъна. След това се прибавят морковите и тиквичките. Като се запържи всичко това, отново слагате в тигана  картофите и патладжата, наливате малко вода и натрошавате бульона.
Похлупвате с капак и разбъквате от време на време да не загорят зеленцучите.

Да Вие сладко Sign Exclamation

# 9
Aз сьщто сьм почитател на китайската кухня. Ето една от любимите ми рецепти :

Пиле с Кашу

 3 Пилешки филета
 500 гр. Зелен грах
 500 гр. Гьби
 2 ч. ч. Бамбукови стьбла (добре отцедени)
 4 стр. Пресен лук
 1 ч. ч. Пилешки бульон
 1/4 ч. ч. Соев сосс
 2  с. л. Нишесте
 1/2  ч. л. Сол
 1/2 ч. л.  Захар
 4 с. л. Олио
 1 пакетче Кашу (около 100 гр.)

В купичка се разбьркват добре соевия сос, захарта, солта и нишестето Може да прибавите и 1/2 - 1 ч. л.  кьри.

Пилешките филета се нарязват  хоризонтално на тьнки филийки, с размери около 3 на 3 см и се запьржват  в 1 с. л. сгорещено олио по 1 мин от всяка страна. Извадете от тигана и ги оставете на страна.

В 1. с. л. олио, на  не много силен огьн се пьржи кашуто около 1 мин.  като постояно се бьрка. Извадете от тигана и оставете сьщо на страна.

Зелената част на пресния лук, нарязаните на филийки гьби, изчистения грах се  задушават в малко мазнина, прибавяа се бульона и под капак варете около 2 – 3 минути. Прибавя се микса сьс соевия сос, бамбука и пилето, вари се на бавен огьн, като се бьрка често,  докато соса се сгьсти.

Сервира се с ориз, аз лично предпочитам Басмати, сварен в зеленчуков бульон.
Порьсва се сьс нарязания на ситно пресен лук и кашуто.

Естествено може да се използват и други зеленчуци – моркови, тиквички, соеви кьлнове и т. н.
 Grinning  Grinning  Grinning

# 10
  • MUC
  • Мнения: 571
Neutral Face госта с кашуто бях аз *grrrr...* Grinning  Grinning

# 11
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Благодаря ви zа мненията и идеите. ще се радвам, ако се посъберат и още такива, zа да има какво ново да опитвам Wink  Wink  Wink

На мен лично китаиската кухня не ми е особено любима. Не я ям много често....Но и аz така обичам да опитвам много интересни, екzотични неща. Въобще не съм плашлива. Simple Smile
Обожавам кухнята на средиzемноморските държави, напр.  Италия (мнооого любима), Испания, но и на други държави. А дали има някои и рецепти от англииската кухня?

# 12
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Мога ли и аз да вметна между другото един въпрос  Confused:  Wink
Някой знае ли как се приготвя "пиле по ирландски"?
Много ми хареса, скоро си поръчах в едно заведение.....за рецептата само мога да предполагам Rolling Eyes :
Пилешка пържола на скара/или на тиган в млечен сос - може би сметана, с бекон и маслини, отгоре поръсено с орехи.
Беше невероятно вкусно.
Имате ли идея или да импровизирам Confused:  Grinning

# 13
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Пак се включвам, този път с испанска рецепта за картофена салата:
 500г. картофи(според сезона млади или стари), 1 ч.л. бял винен оцет, 1с.л. ситно нарязан магданоз, 3/4 ч.ч. майонеза (или просто на вкус), 3 твърдо сварени яйца - на парченца, малка консерва сардини в собствен сос, 4 филенца аншоа(накълцани), 6 черни маслини, 1 лимон.
 Картофите се сваряват, охлаждат се и се обелват(ако са млади не се белят), нарязват се на кубчета. Слагат се в салатиера и се заливат с оцета, престоявайки така 10-ина минути. Заливат се с майонезата, разбъркана предварително с аншоата и хубаво се смесват(малко като идиот обяснявам, ама толкова мога Laughing ) Отгоре се подреждат сардините , яйцата и маслините, всичко се поръсва с магаданоза и украсата за капак - лимонови резени.

# 14
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Опитвали ли сте паниран Camembert, които се яде със сладко от червени боровинки? Тук доста често приготвяме това и много ни се услажда. (Неzнам обаче дали е типично немско ястие. Simple Smile )

# 15
  • Мнения: 1 497
Ох това ми изглежда много вкусно! само не се сещам кое беше това сирене.....

# 16
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: Теодора
Ох това ми изглежда много вкусно! само не се сещам кое беше това сирене.....

Ами то има раЗлични видове, така иЗглежда например

При вас със сигурност го има, виж в отделението За сирена. А тук дори продават тоЗи паниран camembert готов, само трябва да се пече във фурната около 15 мин.
Деиствително е много вкусно със сладкото. Simple Smile

# 17
  • MUC
  • Мнения: 571
... naistina e mnogo vkusno  Laughing  Laughing
samo moga da potvurdja

# 18
  • Мнения: 1 497
Това на Бри ми прилича.

# 19
Теодора иди до Safeway, Tesco или който и да е от другите по-големи супери и задължително разгледай сирената Simple Smile .  Опитвай ги едно по едно, но не започвай с Горгонзолата или англ. Стилтън. Имат малко силен дъх. Не пропускай моля те, това удоволствие. Опитай с грозде и кракери + ако обичаш вино или пери.
Много върви ако искаш да използваш тактиката "сирене и грозде" в семейната политика за склоняване на половинката към твоето мнение по някакъв въпрос. Поне при нас де, не го давам като съвет.
Успех

# 20
  • Мнения: 1 497
Моя мъж не можеш да го убедиш да опита нещо, което не харесва! (това изключва месо, картофи и кока кола!). Иначе аз съм голяма чревеугодничка на деликатеси, така, че ще опитам. При моя политиката е само мръвка;).

# 21
  • Мнения: 3 042
Цитат на: Теодора
Моя мъж не можеш да го убедиш да опита нещо, което не харесва! (това изключва месо, картофи и кока кола!). Иначе аз съм голяма чревеугодничка на деликатеси, така, че ще опитам. При моя политиката е само мръвка;).

и при моя е така, само мръвката признава (и бира..), неще да чуе за постни ястия.

# 22
  • Мнения: 1 975
Аз доста съм свикнала със норвежката кухня, и като си идвам на гости в Бг и всичко ми е едно такова странно ...

Иначе любимото ми ястие е ТАСО ...... аууууу ... направо си облизвам пръстите  Wink  Grinning  Stuck Out Tongue

# 23
  • MUC
  • Мнения: 571
Цитат на: kristal_97
Аз доста съм свикнала със норвежката кухня, и като си идвам на гости в Бг и всичко ми е едно такова странно ...

Иначе любимото ми ястие е ТАСО ...... аууууу ... направо си облизвам пръстите  Wink  Grinning  Stuck Out Tongue


Ами напиши някоя норвежка рецепта .... Laughing
Какво е това ТАСО?

# 24
  • Мнения: 1 497
Имам приятелка в Норвегия и тя ми каза, че наблягат на картофите. Доколо е вярно не зная....

# 25
  • Мнения: 318
Здравейте,
Аз си падам по пикантните кухни, обожавам индийската кухня, но не мога да я готвя. Иначе мога да ям нон стоп италиански манджи-спагети, лазаня. Наскоро открих една рецептичка за печени зеленчуци по италиански:

Продукти:
един патладжан,
2-3 тиквички,
по 1-2 зелени и червени чушки
гъби.
Патладжаните и тиквичките се нарязват на филии (не много тънки), а гъбите на 2. Всичко се пече във фурната или на плоча. После се нарязват на тънки лентички. Слага се и ситно нарязан лук. Обилно поръсвате със сух босилек, риган, малко сол и се застройва със зехтин и оцет. Като престои малко в хладилника, става още по-вкусна.

# 26
  • Мнения: 8 769
Цитат на: Мама от Финландия
Уффф... да не почвам за финландската кухня... състояща се от риба, картофи, риба, картофи, картофи, риба, кайма, риба, картофи, макарони, картофи, риба, картофи, кайма, картофи, един такъв салам, картофи, риба, салама, картофи, макарони, риба... т.н.т... добихте представа, нали?

Ура,   food002   food002   chef   chef   chef пращай насам от нея-риба, риба, риба, ама едва ли са 2-3 чешита, а доколкото знам, скандинавите имат по 100 вида риба на пазара...  sport027 само дето аз бих заменила картофите със зеленчуци....еееех.... Grinning
И китайското ми харесва много! И идийското също-обичам люто!   grinning012   grinning012   grinning012

# 27
  • Мнения: 2 051
Цитат на: rosa
Обожавам кухнята на средиzемноморските държави, напр.  Италия (мнооого любима), Испания, но и на други държави.


Ето ти бърза рецепта за класическа тортия, у нас е по-прието тортиля, както искаш.

Десетина големи картофа се режат на филийки (0.5см), но може и по-тънко, да не ти пука точно как - аз ги режа и още един път на половина. Пържат се в зехтин, може и олио, посолени на вкус, непрекъснато се бъркат. 5-10 минути след това се добавя 1 голяма глава лук и 5-6 скилидки чесън, нарязани както искаш - и едро и дребно става добре. Намалява се огъня и се пържат общо около 20 минути, но цветът(леко зачервен) и омекването са по-добър признак за спиране.
Разбиват се в голяма купа 5-6-7 яйца и цялата картофена смес хубавичко се обърква с картофите.
В същия тиган се капва малко мазнина и сместа се връща в него.
С дървената лъжица се оформя гладкостта отгоре и да не стърчат разни работи по краищата. Тиганът се разклаща напред-назад за да не загори. След 5 минути се захлупва с голяма плоска чиния (да е по-широка от тигана) и тортията се обръща в чинията. Желателно е да се прави с кърпа за да се избегнат пръски по ръката, която държи чинията.
Другата страна на тортията се пържи по същия начин.
Сервира се с червено вино и зелена салата.
Могат да се заменят част от картофите с тиквички, пагладжани, риба тон, чушки.

Сега нямам време, но друг път ще ти изпратя и други испански рецепти, ако искаш, вкъщи поне 1 път седмично готвя испанска кухня, за да не го гони носталгията мъжа ми.

# 28
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Vedrra, Урааааа, пиши още рецепти, че и аз си ги колекционирам от целия средиземноморски регион.

# 29
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: vedrra
Цитат на: rosa
Обожавам кухнята на средиzемноморските държави, напр.  Италия (мнооого любима), Испания, но и на други държави.


Сега нямам време, но друг път ще ти изпратя и други испански рецепти, ако искаш, вкъщи поне 1 път седмично готвя испанска кухня, за да не го гони носталгията мъжа ми.

Супер, ще се радвам, ако напишеш и други оригинални испански рецепти. Ти, както се каЗва, явно седиш на иЗвора. Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile

# 30
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Ето ме пак с включване за средиземноморска рецепта. Ведра нещо си затрая и аз се появявам с рецепта за Гаспачо любима храна втези зверски жеги. И така: 4 филии по-стар хляб без кората, 2 скилидки чесън (аз слагам повече), 1/2 ч.л.сол, шепа бадеми(бланширани и обелени), 1/2 ч.ч зехтин, 1 кг. зрели домати обелени и нарязани на едро, 2 с.л. балсамов оцет, 2 твърдо сварени яйца на дребно, 120 гр. шунка на тънки ивички .
 Хляба се накисва в 1/2 ч.ч. вода за около минута, изтисква се добре, добавя се чесън, сол и бадемите и се пасира. На тънка струя се добавя зехтинът и пак се пасира; добавят се доматите и оцета, пасираме за пореден път и прецеждаме. Слагаме въпросната смес за 2-3 часа в хладилника и при сервирането я украсяваме с яйцата и шунката.
 Имаше още една рецепта за гаспачо с краставица и чушка - пак много вкусаано, ама трябва да се поровя и утре ще я споделя. ВЕДРААААА, къде сиииии?

# 31
  • София
  • Мнения: 2 686
Здравейте, аз много обичам китайската и италианската кухня. От китайската правя в къщи само един ориз, а за истинска италианска кухня в бг-то трудно се намират продукти.
Ето рецептата за ориза:
1 чаена чаша ориз
1 чаена чаша грах от буркан
1 консерва сладка царевица
100 гр. начукани пържени фъстъци
соев сос

Ориза се запържва хубаво 10-15 минути в горещо олио (да е повечко олиото). Трябва да е сух, преди да започнете да го пържите, защото иначе залепва. Може да го измиете сутринта и да го оставите да изсъхне. След като се запържи, отцежда се хубаво от мазнината. След това се сварява в зеленчуков бульон, но да не се преварява. Към него се прибавят грахта, царевицата и фъстъците. Аз слагам много соев сос, но вие сложете колкото искате.

А тук съм пускала рецепта за истинско италианско тирамису:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=2462

Да ви е сладко  Simple Smile

# 32
  • Мнения: 1 497
Цитат
Ето ме пак с включване за средиземноморска рецепта. Ведра нещо си затрая и аз се появявам с рецепта за Гаспачо любима храна втези зверски жеги. И така: 4 филии по-стар хляб без кората, 2 скилидки чесън (аз слагам повече), 1/2 ч.л.сол, шепа бадеми(бланширани и обелени), 1/2 ч.ч зехтин, 1 кг. зрели домати обелени и нарязани на едро, 2 с.л. балсамов оцет, 2 твърдо сварени яйца на дребно, 120 гр. шунка на тънки ивички .
Хляба се накисва в 1/2 ч.ч. вода за около минута, изтисква се добре, добавя се чесън, сол и бадемите и се пасира. На тънка струя се добавя зехтинът и пак се пасира; добавят се доматите и оцета, пасираме за пореден път и прецеждаме. Слагаме въпросната смес за 2-3 часа в хладилника и при сервирането я украсяваме с яйцата и шунката.
Имаше още една рецепта за гаспачо с краставица и чушка - пак много вкусаано, ама трябва да се поровя и утре ще я споделя. ВЕДРААААА, къде сиииии


Това ми хареса много! Доколкото си спомням обаче гаспачо не беше ли супа???? Също така- как го ядеш това- с ракийка ли?

# 33
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Преавилно, Теди, за студена супа се води. Виж за ракийката не съм се сетила, ама що пък не, имайки предвид салатните съставки Laughing

# 34
  • Мнения: 2 051
Цитат на: bomboto
Ето ме пак с включване за средиземноморска рецепта. Ведра нещо си затрая и аз се появявам с рецепта за Гаспачо любима храна втези зверски жеги. И така: 4 филии по-стар хляб без кората, 2 скилидки чесън (аз слагам повече), 1/2 ч.л.сол, шепа бадеми(бланширани и обелени), 1/2 ч.ч зехтин, 1 кг. зрели домати обелени и нарязани на едро, 2 с.л. балсамов оцет, 2 твърдо сварени яйца на дребно, 120 гр. шунка на тънки ивички . ВЕДРААААА, къде сиииии?


Тук съм ама няма време за нет. Пазаруваме за бебетата, малко ремонтираме, после лежим на плажа, то всичко време иска. После съм като изцедена, само лежа и хич нямам сили за компютъра.
Гаспачото го правя по-простичко - без бадеми, без шунка и винаги с повече краставица (на око или на корем). Оцет също не слагам, не сме му фенове, но то си е въпрос на вкус. Тази супа е хубава само когато е много студена, ако се стопли е като вчерашна салата.

Ето тук един вариант на друга класическа испанска манджа - паейя.
Продукти (за 4 порции): 300 г бял ориз, 1/2 кг пиле(гърди), 100-200 г калмари, 100 г миди, 200 г скариди, 100 г зелен фасул, 100 г грах, 1 червена (жълта) чушка, 2-3 сочни домата, 2-3-4 скилидки чесън, 2 кубчета пилешки бульон "Галина бланка", 10 с.л. оцет (аз карам без него), шафран на прах (естествен или изкуствен, няма значение, но е много основно нещо!!!!).
Приготвяне:
Сваряват се мидите на пара, докато се отворят. Подготвят се скаридите, ако не са купени сварени (децата ми не ги обичат и готвя без тях).  Сваряват се граха и зеления фасул, ако не са от консерва, може и само едното от тях.  Реже се пилето на парчета, също доматите без люспите и  чушката на лентички. Запържва се леко пилето в горещо олио(зехтин), докато почервенее (около 10 мин). Добавят се калмарите и се оставя за още 10 мин. След това чушките, още след малко доматите и накълцания чесън. Като омекнат доматите, се бухат вътре мидите, сварените грах, зелен фасул и калмарите за още 10 мин. После е ред на ориза, шафрана и накрая двете кубчета бульон, разтворени в 3/4 л вода. Захлупва се  и се оставя за 15 минути.
В различни райони паейата се приготвя с различни меса - пиле, заек, пуяк, свински ребърца, но винаги в комбинация с морски животни.
Спокойно си импровизирайте!

# 35
  • Мнения: 5 500
Ведра, ние с мъж ми сме фенове на паейа или паелята, както тук казваме. Имаме си едно любимо местенце където си я ядем, но не слагат домати и зелен фасул, това ми направи впечатление, другото е същото, поне доколкото успях да разконспирирам Wink Има ли други видове паеля, освен с различен вид месо, нашата беше с пиле.

# 36
  • Мнения: 2 051
Цитат на: AFRODDITA
Ведра, ние с мъж ми сме фенове на паейа или паелята, както тук казваме. Имаме си едно любимо местенце където си я ядем, но не слагат домати и зелен фасул, това ми направи впечатление, другото е същото, поне доколкото успях да разконспирирам Wink Има ли други видове паеля, освен с различен вид месо, нашата беше с пиле.


Има с аншоа и с маслини, но пиле май винаги присъства.
Зависи от региона.
Къде във Варна се гощавате така?

# 37
  • Мнения: 5 500
Верно бе, и маслини имаше Rolling Eyes къде блях Wink

В Бийч Бара на Ривиера Sign Exclamation

# 38
Позволявам си и аз да се включа по въпросите на испанската кухня. Това което е цитирано като рецепта на гаспачо е всъщност салморехо - типично ястие от региона на Кордоба. Много вкусно, но не е супа а крем (гаспачото има вода) и с това количество хляб се получава доста тежичко - аз обичам да си топя хляб в него и после познайте как боли корем след преяждане с тази вкуснотия Embarassed
Всъщност Испания е доста голяма страна и регионалните й кухни една с една не си приличат - аз живея на юг и тук се яде предимно риба и морски деликатеси. Най-известни са паеята и тортията, аз ще напиша моята любима и много проста рецепта - октопод по галисийски (Pulpo a la gallega)
Октопода трябва да е замразен и престоял във фризера поне  седмица - много са им дебели нервните влакна и трябва да се "счупят". Другия вариант е да се хване и да се блъска пресен-пресен в скалите до умаляване - не съм виждала да се прави но навремето така са процедирали. Размарзява се и се почиства от "дупето" и ако са ви го продали с мастилото му вътре се измива от него.
Вари се към час-час и половина в морска вода - това са местните легенди, аз не смея - може и в подсолена вода просто. Трябва да омекне като се набоде с вилицата. Отцежда се от водата, реже се на кръгчета, слагат се в табличка, поливат се със зехтин и се поръсват с лют червен пипер. Ако не е топъл при сервирането може да се сложи табличката за малко в микровълновата.
Да ви е сладко.

# 39
Та каква беше рецептата за ТАСО???

# 40
  • Мнения: 2 452
Цитат на: rosa
Опитвали ли сте паниран Camembert, които се яде със сладко от червени боровинки? Тук доста често приготвяме това и много ни се услажда. (Неzнам обаче дали е типично немско ястие. Simple Smile )

Вероятно не, защото тук го продават като полуфабрикат - само се пече във фурната. На мен ми прилича малко на френски тип ястие, но не съм сигурна Confused:

# 41
  • Мнения: 883
Харесвам турската кухня (обаче когато живеех там за 2 месеца качих 8 кг #Shocked ), италианската и китайската. Гадни са ми полските и унгарските манджи, в които се смесва сладко и солено.

# 42
  • Мнения: 2 051
Цитат на: Laura
Цитат на: rosa
Опитвали ли сте паниран Camembert, които се яде със сладко от червени боровинки? Тук доста често приготвяме това и много ни се услажда. (Неzнам обаче дали е типично немско ястие. Simple Smile )

Вероятно не, защото тук го продават като полуфабрикат - само се пече във фурната. На мен ми прилича малко на френски тип ястие, но не съм сигурна Confused:

Със сигурност го има и в руската кухня, но нямам представа откъде е проникнало в нея. Не се приготвя точно с Камамбер, а  с подобни сирена, а също и с панирано филе.

# 43
  • Мнения: 1 502
За исландската кухня, може би ще се повторя с Мама Фин, риба - по всякакъв начин приготвена, картофи, агнешко, агнешко и пак агнешко, ако могат всеки ден ще се тъпчат с него. Въобще не я харесвам. Ако някой има интерес за рецепти да пише. Най-много ми харесват тортите им от сирене, не го разбирайте буквално, все едно като нашето крема сирене, но подсладено, и тортите им с целувкови блатове, страхотни са, но и страхотни дупета стават от тях   #Crazy
A ето и как изглежда "торта от сирене":

# 44
аз обичам гръцката кухня, която всъщност е много близка до българската. най/ много ми харесват рубните им специалитети: стифадо-октопу, пастицио, пълнени калмари.....
също така му харесват някои немски ястия, но не всички.

 шойфеле с клос
Okolo 1 ½ kg ple6ka (edna porcia surovo meso okolo 600gr) s kokala i kojata. ( kojata se narjazva otgore na malki kvadrat4eta okolo 0,5cm bez da se zasagia mesoto, kolkoto po-drebno e nariazana, tolkva po-hrupkava se opi4a i toplinata dostiga po-lesno slaninata i mesoto)
2 glavi luk
zelen4uci za supa( morkov,celina, 4esan,praz)
4er piper, sol, kim
600ml bulion za meso

mesoto se izmiva i podsu6ava.
Lukat i zelen4ucite se nariazvat na edro i se postaviat v tavata. Meseto se podpravia obilno s podpravkite i se slaga v tavata s kojata na gore. Pribaviame bulion, no taka 4e da ne pokriva zelen4icite napalno (njakade do sredata im).v predvaritelno zagriata furna slagame mesoto da se pe4e na 220°C nai- malko 2 1/2h, no po-vkusno stava na po-niski gradusi za po-dalgo vreme, naprimer na 150-160°C za okolo 3-4h. Vajnoto e kojata da se zape4e hubavo, da pokafenee, no ne oba4e da izgori. Na okolo vseki polovin 4as zalivame mesoto sas sobstvenia mu sos. Poznavame dali e gotovo izpe4eno, kogato mesoto zapo4ne lesno da se otdelia ot kokala. Sosat otdeliame prez sito i go sgastiavame savsem leko.
Idea za sosa: 1/8l ot sosa, 1/2l tamna bira i 3s.l. kisela smetana( creme fraiche).

КЛОС-Kartofeni topki
2кг стари картофи
3/4кг сварени картофи
2 филии хляб
сол, олио или масло
суровитв картофи се обелват и настъргват на дребно ренде, слагат се в тензух и се изцеждат над тенджера.сложете я настрана и изчакайте да се образува скорбяла(нишесте).пресовайте сварените картофи и ги прибавете към суровите.бавно излейте от тенджерата сока от картофите като запазвате нишестето,което прибавете към тестото от картофи.добавете 2 черпака горща вода,сол и омесете с ръце.филийките хляб нарежете на кубчета и ги запължете леко в масло.с мокри ръце от тестото направете топки, като в средата слагате по 4- 6 от кубчетата.в 5 литра вряща вода със сол слагате топките и намалявате на ниска температура. набъбват между 20 и 30 минути.когато започнат да изплуват са готови.сервират се към месото със соса, поръсени с магданоз. като питие тъмно пиво cheers

# 45
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Цитат на: mistikistria1
аз обичам гръцката кухня, която всъщност е много близка до българската. най/ много ми харесват рубните им специалитети: стифадо-октопу, пастицио, пълнени калмари.....:


Само да вметна, че пастициото специално няма нищо
 общо с риба. Представлява макарони  с кайма, полети с бешамел и запечени. Ако искаш ще ти пусна рецепта.

# 46
Цитат на: bomboto
Цитат на: mistikistria1
аз обичам гръцката кухня, която всъщност е много близка до българската. най/ много ми харесват рубните им специалитети: стифадо-октопу, пастицио, пълнени калмари.....:


Само да вметна, че пастициото специално няма нищо
 общо с риба. Представлява макарони  с кайма, полети с бешамел и запечени. Ако искаш ще ти пусна рецепта.


да, знам.извинете грешно сам се изразила.благодаря за предложението, но имам рецептата.

# 47
  • Мнения: 5 877
Много обичам мароканска. И въобще арабска.
От време на време си изнамирам разни рецепти, дето уж са провансалски - не знам доколко са автентични, ама много вкусно става.
Индийска. Мексиканска.
Рецептите обаче довечера!

# 48
  • София
  • Мнения: 2 958
Пиле с моркови по марокански

Пиле ,нарязано на порции
1кг/може и повече/ моркови
Маслини
Магданоз/аз слагам 1 връзка/
Чесън и лук
1 лимон
Сол ,черен пипер и кимион/млян/


Начин на приготвяне

Морковите се нарязват на кубчета.Лукът- на ситно.
Пилето се запържва в нагорещена мазнина ,до побеляване.
Прибавят се морковите и лука.Задушават се с малко вода.
Когато омекнат , се слагат маслините+ черен пипер и сол.
Продължават да се задушават,докато станат готови.
Накрая се прибавят ситно нарязания магданоз,чесън,лимон/нарязан на дребни кубчета/ с кората и кимиона.

Супер е !Това е от любимите ястия  на семейството ни.
 Grinning Пробвайте и добър апетит!

# 49
  • Мнения: 180
1. Японска рибна салатаПродукти:
400г филе от риба
2 сарделки
½ глава кромид лук
1 ябълка
1 стерилизирана краставичка
2 яйца
400г мандарини
50г ориз
1 дафинов лист
2 чаени лъжички горчица, лимонов сок
3 супени лъжици олио
черен пипер, сол, сос “Табаско”, магданоз
Приготвяне:
Наръсете филето с лимонов сок, посолете го и го задушете във вода с малко лук и дафинов лист за около 10 мин. Накъсайте изстиналото филе на малки парченца. Сложете в купа ситно нарязаната сарделка, горчицата, олиото и поръсете с лимонов сок. Прибавете ситно нарязан лук, ябълката и краставичката, нарязани на малки кубчета. Поставете последователно нарязаните на кубчета твърдо сварени яйца, сварения ориз, парченцата филе и нарязаните на парченца мандарини. Подправете със смлян черен пипер, сол, няколко капки “Табаско” и оставете салата да отлежи в хладилника един час. Преди да я поднесете, гарнирайте отделните порции с листенца магданоз.


2. Нанбанкузе (маринована скумрия в соев сос и лук)
Продукти:
1 скумрия
1 глава лук
3-4 моркова
2-3 ч. л. оцет
50 гр. соев сос
50 гр. водка
50 гр. олио
сокът от 1 лимон
брашно
100 гр. ориз
Приготвяне:
Филето от рибата се нарязва на парчета, овалва се в брашно и се пържи в олиото. Отделно се приготвя марината от нарязаноте на ивици лук и моркови, соевия сос, сока от лимона, оцета и водката и се оставя да поври. Изпържената риба се пуска в сгорещената марината и се оставя да изстине. Поднася се с варен ориз.


3. Тепаняки (телешко, свинско, пиле и дроб със зеленчуци)
Продукти:
300 гр. телешко филе
300 гр. свинско филе
300 гр. свинско каре
500 гр. пилешко бяло месо
300 гр. черен дроб
250 гр. моркови
250 гр. картофи
250 гр. патладжани
1-2 глави лук
50 гр. олио
100 гр. соев сос
сол на вкус
Приготвяне:
Филетата и карето се нарязват напречно на тънки парченца. Пилето се обезкостява и леко се сплесква. Дробът се почиства от ципите и се нарязва на филийки. Нарязват се и зеленчуците. Всичко се пече върху плоча или закрита скара, намазана с олио. Ястието се сервира, полято със соевия сос.


4. Шугаяки (свински карета със соев сос и чесън)
Продукти:
1 кг свински карета
50 гр. корени от джоджен
50 гр. олио
100 гр. соев сос
50 гр. водка
50 гр. захар
1 кг картофи
500 гр. зелен фасул
3-4 домата
2 краставици
3 лимона
250 гр. бульон
Приготвяне:
Каретата (по 3 на порция) и картофите се нарязват напречно и се запържват. Соевият сос се разрежда с малко месен бульон, в който се пускат настърганите корени от джоджен и се прибавят водката и малко захар. Полученият сос се слага да заври, след което с него се залива месото. Каретата се гарнират с картофите и зеления фасул (задушен). Украсяват се с доматите, краставиците и лимоните.


5. Якитори (пилешки шишчета със соев сос)
Продукти:
1 пиле
250 гр. соев сос
200 гр. водка
1-2 лъжички червен пипер
2 лимона
5-6 домата
1 краставица
2 глави лук
Приготвяне:
Пилешкото месо се обезкостява и се нарязва на едри парчета, след което се маринова около 1-2 часа в соевия сос, водката и лука. Пече се на скара и се поръсва с черен пипер. При поднасяне се залива с още малко топъл соев сос. Гарнира се с доматите и краставиците. Може да се сервира и с варен ориз.


6. Сканоницукс (задушена риба)
Продукти:
1 скумрия (филе)
20 гр. джинджифил
250 гр. соев сос
150 гр. водка
2-3 лъжички захар
1-2 краставици
250 гр. прясно зеле
Приготвяне:
Рибата се нарязва на порции и се маринова със соевия сос, водката, захарта, джинджифила и сока от лимоните в продължение на 5 часа. След това се оставя да ври още няколко минути в същата марината, изважда се, отцежда се и се полива с малко соев сос. Гарнира се с доматите и зелето.

Общи условия

Активация на акаунт