Без мая! Възможно ли е?

  • 17 856
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 7 091
Искам да изключа изцяло маята от нашият начин на хранене и се чудя възможно ли е? Не купуваме хляб, правим си в къщи, но в машината досега не съм правила хляб без мая, който да става за ядене.  Confused
Някакви предложения за тестени изделия без мая, които биха могли да заменят хляба?  newsm78

# 1
  • Мнения: 7 474
Содени питки биха заменили хляба добре Rolling Eyes http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=210985.msg4598917

# 2
  • Мнения: 22 867
Аз често си правя бъркана пита. Бърза е, не се меси, става много вкусна с типово брашно.

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
да, с кисела закваска.
става мнооого вкусен, но се чака много.

за машината незнам  newsm78,
и аз имам, но с кисела закваска правя във фурната, заради дългото втасване...

Joel, преди беше дала рецепта, ама сега нещо не я намирам  newsm78

# 4
  • Мнения: 7 091
Ася, каква е тази кисела закваска? newsm78

Лабрекс, Лео, мерси много за рецептите, запазвам и ще пробвам! Искам само да попитам...по принцип тези неща като изстинат не стават ли много корави? Повечето содени неща са така като че ли...
От друга страна, искам и да е нещо практично, което да мога да направя в голямо количество, така че по не 2-3 дни да можем да ядем, а не да меся всеки ден, защото не разполагам с толкова време.  Или пък да се забърква много бързо и опича пак бързо, за да мога преди храна прмерно докато стане другото ядене да ги опека.  newsm78

# 5
  • Мнения: 7 474
Виж и тази, има добри отзиви http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=218308.0

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Ася, каква е тази кисела закваска? newsm78


ето тук е обяснено на английски.

в Германия това е най-вкусния хляб  Crazy
ако е и в пещ печен, тогава е и доста скъп  Crazy
вкусът е леко киселяв, но много леко, ароматът е невероятен,
хлябът не става дунапренен, но не е и тикляв.
коричката е дебела и хрупкава.

тук го правят от ръж или пълнозърнесто брашно, обикновено хлябът е тъмен.

този е ръжен с кисела закваска


# 7
  • Мнения: 7 091
Aaa, Ася, знам го това, просто не зацепих първонавално какво е кисела закваска Simple Smile Embarassed Разликата при това не е ли, че просто ти си отглеждаш "гъбите" за маята, а не ги купуваш готови? Тоесто дори и да се спра на такъв вариант, пак ще ядем мая, но домашна, или греша? newsm78

# 8
  • Мнения: 22 867
Като си разрових рецептите, намерих и тази за:

Ирландски соден хляб
6 ч.ч. пълнозърнесто брашно
2 ч.л сол
3 ч.л сода за хляб
4 с.л. захар
4 с.л краве масло
2 ч.ч суроватка или вода

От продуктите се замесва тесто, правят се топчета, слагат се в намазана с мазнина тава. Отгоре се прави надрез на кръст. Пекат се в добре загрята фурна от 45 до 60 мин в зависимост от фурната докато покафенеят и при почукване да се звучи като на кухо. Изваждат се и се намазват с краве масло.

Не съм го правила, дори не помня откъде ми е рецептата, но може и да го забъркам в скоро време.

Tandoori, не знам защо ти съхнат содените тестени неща, аз содените питки точно затова ги харесвам, защото и на другия ден, студени  са си мекички.

# 9
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Тоесто дори и да се спра на такъв вариант, пак ще ядем мая, но домашна, или греша? newsm78

ами доколкото знам, маята е "култивирана", докато киселата закваска е "дива" и съответно по-издръжлива.
ама май пак си е мая  newsm78

иначе съм пробвала пепелява вода за набухвател (за дебели кори и за един турски сладкиш от маслено тесто). доволна съм
тестото става по-крехко.
ползвах пепел от дъб май newsm78

а ти защо искаш да не ползвате мая?
просто ми е интересно, напоследък много хора искат да я избегнат и се чудя защо.
содените питки не ми харесват Crossing Arms

# 10
  • в резерват
  • Мнения: 3 722
Според Гугъл май наистина не е добре да се използва мая.  Thinking

http://www.lavashbg.com/index.php

а ето и рецептата, която успях да намеря...
 
   ЛАВАШ   
 
 240 мл вода
400 гр брашно

Омесва се много гладко и еднородно тесто. Оставя се да почине около 30 мин до 1 час.Разточва се много тънко и се пече на сух тиган от двете страни по 2 мин, като първите 20 секунди- открит, а останалите под капак. Това е арменски хляб без сол, който се прави до 1 метър, т.е голям кръгъл тънък хляб, но в домашни условия големината се ограничава до диаметъра на тигана. В качеството на закваска се използва отделено тесто от предното месене.Има голяма трайност по принцип.
От лаваш стават чудесни предястия, като той се завива на руло с различни плънки. Например майонеза, настърган кашкавал, рулца от раци .

А в София мисля, че се продава и готов в определени магазини......

# 11
  • Мнения: 326
аз съм правила това:
Плосък хляб Роти
http://www.receptite.com/recepta.php?r=4191
много ни хареса

# 12
  • Мнения: 7 091
Благодаря ви момичета, страхотни идеи сте ми дали! Ще прочета и опитам много нови рецепти!
За това защо- защото за съжаление не е полезна и може да се отразява по много начини на здравословното състояние. Аз страдам от хронична мигрена и много тежък ПМС и последното предложение на доктора ми е да опитам да бъда на диета без мая + да избягвам всякакви храни, които подпомагат растежа на тези микроорганизми.
Има много информация в нета, ако ви е интересно може да се разровите, и тук страшно много хора започнаха да говорят за това. Аз обожавам питки и разни други неща, които са с мая. По принцип няма нужда да си цял живот на такава диета, но от време на време ( 3-4 месеца) е много положително.

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аууу сега, ако кажа на половинката, че маята не е полезна и ще откачи.
той с такъв кеф ползва машината за хляб и прави какви ли не смеси  ooooh!

ама да меси и точи не може Wink

Тандури,
аз правя често мексикански тортили.
хубавото е, че можеш да направиш повече и да ги ползваш след няколко дена.
като се затоплят и омекват.
рецепта съм дала в любими...
потърси и индийски рецепти за Chappati, Parathas

Piadina Romagnola

1 кг     брашно
2 ч.л.       сода за хляб или
1 пак.    бакпулвер
20 гр.    сол
200 гр.    разтопено масло или мас
     топла вода.

от всички продукти се замесва тесто, което не лепи.
оставя се да почине 50 мин.
после се разточва много тънко (може да се ползва и уреда за разточване на паста).
пече се на сух тиган до готовност.
пълни се с домати, рукола и шунка



П.П. някой да даде линк да прочета защо не е полезна.
до сега намерих как се ползва против пъпки, против мухъл...
до сега не намерих нещо против маята...

# 14
  • в резерват
  • Мнения: 3 722
"......неприятните последствия за здравето на човека при консумацията на хляб се дължат на маята за хляб и най-вече на дрождите, които се съдържат в нея. Те предизвикват разграждане на въглехидратите не в направление млечна киселина, което е естествено за човешкия организъм, а в посока образуване на спирт. С други думи процесът на ферментация продължава и след поглъщането на хляба, което възпрепятства и забавя преработването на погълнатата храна. "

цитата е от линка, който съм дала по-горе,   а после се обяснява и за лаваша Hug

http://www.lavashbg.com/index.php

Последна редакция: сб, 26 юли 2008, 11:14 от Дани_

# 15
  • в резерват
  • Мнения: 3 722
Извинете за двата поста един след друг, обаче имаше токов удар при мен и не знаех дали се е публикувало  Embarassed

# 16
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
 е добре де, това е написано ей така.
няма изследвания, няма аргументи newsm78

все пак маята съдържа витамини,
да не говорим, че бирена мая се пие и при здравословни проблеми  newsm78

нещо не мога да направя връзката защо е вредна.

все пак без ферментацията чрез мая пълнозърнестото брашно не може да бъде усвоено от човешкия организъм...

ще почакам за друг линк  Peace

# 17
  • Мнения: 2 804
Баба ми на времето правеше домашна питка от - брашно , кисело мляко , сода , сол , захар .
И да си призная много вкусно я правеше .

# 18
  • Мнения: X
да, с кисела закваска.
става мнооого вкусен, но се чака много.

за машината незнам  newsm78,
и аз имам, но с кисела закваска правя във фурната, заради дългото втасване...

Joel, преди беше дала рецепта, ама сега нещо не я намирам  newsm78

ето  ме  с ново име : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=121404

в рецептата присъства и малко мая, но може и без нея
този хляб го меся ръчно - бъркам го с лъжица, защото тестото е много лепкаво
пека го в машина за хляб
самата машина не може да се справи с бъркането обаче

аз слагам и семена - ленено, слънчогледово
може и кимион или чубрица

# 19
  • Мнения: 7 091
Момичета, не сте ме разбрали нещо! Маята не е вредна! Просто има хора, които имат здравословни проблеми като я консумират, това не важи за всички. Мога да дам много линкове, но всичките са на английски.  Peace

Мерси за хубавите рецепти!

# 20
  • Добрич
  • Мнения: 5 463
 Tandoori, ако правилно съм те разбрала маята се явява при теб отключващ фактор за мигрената, така ли? Питам те, защото аз също имам мигрена. Пристъпите ми са  2- 3 пъти седмично и избягвам много храни, за които съм забелязала, че предизвикват пристъп. За маята обаче не съм чувала и чела до сега да има такова действие.

# 21
  • Мнения: 7 091
Вела, ще ти пиша на лични, че ще ни се карат модераторите, че изместваме темата.

# 22
  • София
  • Мнения: 1 312


Много хубав става хляба с мая, просто няма заменимо........но и на мен ми е казано да избягвам продукти с мая/оперирана съм онкологично/. Гледам да слагам по-малко количество мая - пак става.
Благодаря за горните рецепти, ще ги пробвам!  bouquet

# 23
  • Добрич
  • Мнения: 5 463
Имам рецепта за бъркана баница. Като я сравних с бърканата пита различава се само по това, че съдържа и около 200 г. натрошено сирене или извара. Става много вкусна, всички у дома я харесват и на другия ден също е хубава.

# 24
На мен скоро ми казаха, че имам непоносимост към мая и не мога да я разграждам правилно. Препоръчаха 3 месеца да не ям хляб, направен с мая. А съвсем сроко си купихме машинка за хляб и сега малко ме е яд. Доколкото прочетох рецептите тук са за хляб, който се меси на ръка и после се пече - класически метод. Чудех се дали все пак има начин все пак да си използвам машината? Или да се въоръжа с търпение?

# 25
  • Добрич
  • Мнения: 5 463
 Евата, много неприятна ситуация се е получила при теб. Поне знаеш, че диетата ти ще бъде само три месеца. При бърканата пита тестото е по - кашкаво както при кекс. Можеш да рискуваш и да опиташ с някоя подходяща програма. Най - много да не се опече  вътре и да изхабиш продуктите, но ще си наясно.
Желая ти скорошно оздравяване.

Общи условия

Активация на акаунт