Зелен боб-сега му е времето

  • 22 994
  • 67
  •   1
Отговори
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Хареса ми темата за тиквичките и реших да споделиме опит в приготвянето на ястия от зелен боб пък и подготовката му за зимата.
Аз най-често го сварявам на парчета .Отделно задушавам лук и морков .Прибавям една лъжичка брашно и домат  изсипвал боба и варя 5-10 мин.Подправки чесън и копър.

# 1
  • Мнения: 6 017
Темата е интересна, но освен бобена яхния и боб във фризера за зимата с друго не се сещам к което да подпомотна неиното развитие. Ще следя с интерес. Може някой да знае нещо вкусно и неопитвано досега.

# 2
  • Мнения: 11 747
Записвам се, никога не съм готвила зелен боб. Чувала съм за паниран, както е в шушулките, за супа и зелен боб с картофи на фурна.

# 3
  • Мнения: 6 017
а вярно и супа става, но само от зелен боб не съм правила. В комбинация с други зеленчуци, да!  Peace

# 4
  • Мнения: 867
Една интересна рецепта е паниран боб-става страхотно мезеза бира.
Бобът се бланшира, може и на пара да се свари, но не до пълна готовност, след това се овалва в брашно и яйце, пържи се в сгорещено олио.

# 5
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Зелен фасул яхния на фурна - това приготвям най-често у нас!  Peace

# 6
  • София
  • Мнения: 3 679
Аз правя зелен боб с картофи. Запържвам лук, слагам след това зеления боб и нарязани на дребно картофи, като са почти готови добавям накълцан чесън, дом. пюре, черен пипер и магданоз. Много я харесват вкъщи тази манджа  Simple Smile
Другото което правя е салата от зелен боб. Бланиширам зелен боб, после го оставям да изстине, подправям с чесън и накълцан на ситно копър, сол, олио и оцет.
Онзи ден Звездев прави крем супа от зелен боб, но не записах рецептата - изглеждаше апетитно.

# 7
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Точно се чудех как се прави салатата  Трябва ли да е добре сварен?

Ще опитам и да панирам ,но трябва да взема от жълтия-едрия.Да върви по-бързо.

# 8
  • Мнения: 11 747
аз като не знам нищо за зеления боб - кой е по-крехък и по-хубав - зеленикавия ли или жълтия? Знам, че ако става на конци, като се чупи е стар, презрял, но няма да ми дадат на пазара да го чупя, та как да разпознавам младия боб?
Яла съм много отдавна една лека, свежа супа от зелен боб, като че ли нямаше други зеленчуци в нея  Thinking и беше приятно подлютена. Някой да знае нещо такова?
За колко време се сварява боб до готовност? Нямам никаква идея...

# 9
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
салата от зелен фасул

зелен фасул от кръглия
кисело мляко
сол
майонеза или заквасена сметана
копър
лук

фасулът се сварява, после сеохлажда в студена вода.
от останалите продукти се прави дресинг и се обърква с фасула
става супер


салата от зелен фасул с ядки
попарен зелен фасул - от кръглия
малко орехи
зехтин, сол, лим. сок

зеления фасул се обърква с дресинг от зехтин, лимон и сол, сервира се поръсен с орехи.
може да се добави и пресовен чесън

паниран зелен фасул
взима се от плоския - жълт или зелен
попарва се и се охлажда.
прави те панировка от яйце, бира и брашно.
потапя се всяко фасулче и се пържи.
сервира се с млечен сос с чесън или с лимонов сок.

мусака от зелен фасул
картофи се режат на кубчета, бланшират се
фасулът се реже на парчета и той се бланшира.
после се прави като нормална мусака

зелен фасул със сметана и къри

фасулът се реже на парченца и се попарва
в тиган с много малко мазнина се запържва наситнен лук,
добавя се чесън, сол.
добавя се заквасена сметана с малко нишестеили брашно да се сгъсти.
подправя се с черен пипер и къри и се добавя фасулът.
котлонът се изключва и се оставя да почине за около 10 мин.
серира се с ориз.

сигурно и други рецепти правя, ама сега само за тези се сещам... Crazy

# 10
  • Мнения: 580
t_ilieva, кажи как го правиш зеления фасул на фурна?

Панираният ще го пробвам, че звучи страхотно, само където бирата ми свърши  Laughing та ще трябва първо да купя

# 11
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
t_ilieva, кажи как го правиш зеления фасул на фурна?.....................
Ами аз съм писала някъде.....
Слагам всичко сурово в гювеча - зеления фасул, лук, чесън, моркови, доматки, олио или зехтин. Включвам фурната на 220 градуса и го "забравям" за 2,5 часа. като го изключа поръсвам обилно с копър или магданоз! Става много вкусно!  Peace

Понякога го правя и с пилешко или свинско месце - рецептата е същата!  Peace

Ето резултата:

# 12
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Точно тази вечер вечеряхме пресен зелен фасул.
Понеже нямах време да се занимавам го попарих за около 10 минути във вряла подсолена вода, и после го прехвърлих в тиганче със зехтин, няколко скилидки нарязан чесън и лют червен пипер малко да поеме от ароматите и това е, вкусно, апетитно и бързо.
На салата с кисело мляко много ми харесва също.

# 13
  • Мнения: 800
Преди го правех постен.

Сега по следния начин:

запържвам в тенджерата кайма и лук. Добавям гъби, морковче, картоф, нарязания зелен фасул, масло. Задушавам за кратко. Във вода разреждам доматено пюре и варя. Не трябва да е рядко, по-скоро прилча на яхния. Сервирам с гарнитура от ориз или булгур    chef 

# 14
  • Мнения: 580
Данке за рецептата, ще я пробвам на всяка цена.
Темата е страхотна  Wink
Зеленият фасул в момента не струва нищо а аз умирам за сезонни яденета.

# 15
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
asyalein,   за салатата - лука суров ли е? И... какъв е този кръгъл зелен фасул?  newsm78

# 16
  • Мнения: 11 747
asyalein,   за салатата - лука суров ли е? И... какъв е този кръгъл зелен фасул?  newsm78
като гледам снимката ти, от кръглия си сложила, не от плоския!  Peace

# 17
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
pina, там има 2 вида зелен боб - единия е тънък и много дълъг (турски), а другия си е нормален, плосък.....Баща ми ги отглежда и двата сорта. Ама кой е кръглия не знам..........  newsm78

# 18
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
ето на този викам кръгъл, не му знам сорта..

да лукът се слага суров и нарязан на ситно.
аз обикновено го режа, поръсвам със сол и малко оцет и претривам.
така вкусът му не е толкова остър Peace

# 19
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
asyalein, снимката не се вижда! Може ли да я публикуваш тук, моля?

# 20
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
така  newsm78

# 21
  • Мнения: 11 747
t_ilieva, точно единият сорт, който си сложила е кръглия!  Peace Ето вече и на снимката на Асялейн се вижда. Аз този много го харесвам, но на пазара рядко има пресен, никога и не съм купувала, но съм яла от замразени пакети.

# 22
  • Мнения: 5 001
Този сорт е най-крехък и няма "конци"...И аз много го харесвам точно този... Peace

# 23
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
и аз него го харесвам. тук го има и пресен, но е скъп Whistling
наистина е крехък и без конци, аз го обработвам максимално за 10 мин.
иначе се разкашква.

много е удобен за уок ястия, защото не му трябва много време за готвене Peace

# 24
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Да, така е, много е крехък и без конци! И много бързо се готви!  Peace
asyalein, мерси за снимката!  Hug

# 25
  • Мнения: 800
да, да , точно "кръглия" е много крехъх и вкусен. Има и един кръгъл, светло зелен, жълтеникъв почти, той направо се топи като масло!

# 26
  • Мнения: 9
Правя зелен боб задушен с масло. Задушавам под капак с малко вода. Когато е готов слагам масло, чесън и магданоз. Върви страхотно към задушени и печени меса.

# 27
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
аз като не знам нищо за зеления боб - кой е по-крехък и по-хубав - зеленикавия ли или жълтия? Знам, че ако става на конци, като се чупи е стар, презрял, но няма да ми дадат на пазара да го чупя, та как да разпознавам младия боб?

По шушулките, трябва да са млади и дребнички. Ако огледаш шушулката не трябва да има надлъжни конци по ръбчето. Иначе аз си правя постен зелен боб с домати, зелен боб с телешко (може и да се запече на фурна), ползвам го за гулаш, гювеч или телешко варено. Слагам го и в салати с домати, може както си е суров и свеж, а може и маринован (зимата).
Жълт боб не купувам, не ми харесва. 

# 28
  • Мнения: 373
Аз го правя на яхнийка както баба го правеше:
Запържвам една глава лук, добавям бобеца и малко картофки на кубчета и запържвам с една с.л. брашно и 1 с.л. червен пипер и заливам с един буркан домати и малко водичка, когато яхнийката е готова подправям с копър и заливам с 1 к.ч. прясно мляко, става божествен.

# 29
  • Мнения: 11 747
Докато да получа съвети, купих жълт боб!  Thinking  После видях на пазара от кръглия, жълт, но вече бях купила и няма какво да правя толкова боб... Да видим как ще го наготвя и как ще си го ям сама...

# 30
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Докато да получа съвети, купих жълт боб!  Thinking  После видях на пазара от кръглия, жълт, но вече бях купила и няма какво да правя толкова боб... Да видим как ще го наготвя и как ще си го ям сама...
Няма да си сама, викни ни нас!  Hug

# 31
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Докато да получа съвети, купих жълт боб!  Thinking  После видях на пазара от кръглия, жълт, но вече бях купила и няма какво да правя толкова боб... Да видим как ще го наготвя и как ще си го ям сама...

Точно щях да пиша, че оня ден на Колхозния видях кръгъл жълт. Не се притеснявай, че ще имаш много боб, винаги може да го замразиш, аз задължително си замразявам всяко лято няколко по пакета за зимата.

Иначе рецептите, които съм правила са си класическата яхния, слагам в супи понякога, както и салата от зелен боб, моят мъж я обожава.

# 32
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
..........
Иначе рецептите, които съм правила са си класическата яхния, слагам в супи понякога, както и салата от зелен боб, моят мъж я обожава.
Дай твоята рецепта за салата!  Hug

# 33
  • Мнения: 5 001
Зеления боб и у нас най-често се прави на яхнийка със или без картофки.На салата по-рядко,но ето моя вариант за салатка:
Леко се посварява както е показал по-горе Ася....Охлажда се,после се добавя зехтин или олио,пресован чесън на вкус,сол,копър и се залива с кисело мляко(ако няма да слагам мляко просто го заливам с олио,чесън и оцет)....

Втори вариант - топла салата.Докато е топъл се залива с препържено масло,добавят се чесън,копър и отгоре се настъргва кашкавал...

Последна редакция: ср, 09 юли 2008, 13:42 от TheNMaster

# 34
  • Мнения: 11 747
Направих боба, по начина който е описала Линдита!  Hug Разкош!  Hug
То се получава подходящо за гарнитура или дори като топла салата, но аз си го хапнах ей така. Толкова вкусен зелен боб не бях яла, не ми е бил любим никога, не знам сега как се заинтересувах и се реших да пробвам. Не съм фен на манджите с много доматен сос, яхниести разни, та затова се ориентирах към този вариант. Мисля да пробвам по-натам и паниран, вече съм убедена, че ще е много хубаво!  Peace

# 35
  • Countryside
  • Мнения: 11 628

Втори вариант - топла салата.Докато е топъл се залива с препържено масло,добавят се чесън,копър и отгоре се настъргва кашкавал...
Аз го правя така, ама вместо масло слагам зехтин и малко балсамико за вкус. Доовкусявам с орехи и/или ленено семе .

# 36
  • Мнения: 5 001

Втори вариант - топла салата.Докато е топъл се залива с препържено масло,добавят се чесън,копър и отгоре се настъргва кашкавал...
Аз го правя така, ама вместо масло слагам зехтин и малко балсамико за вкус. Доовкусявам с орехи и/или ленено семе .
И сусамче(леко препечено на сух тиган) също върви.... Wink

# 37
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
когато го замразявате варите ли го?

# 38
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
когато го замразявате варите ли го?
Аз лично не, суров, нарязан го слагам във фризера.  Peace

# 39
  • София
  • Мнения: 607
Аз съм правила суфле по рецепта от един кулинален форум. Зеленият боб се сварява в подсолена вода. После се изсипва в тава и се разбърква с масло и разбити яйца с прясно мляко (количествата са на око). Слагат се сол, малко чесън, магданоз или копър по вкус. Запича се във фурната.

Салата правя от сварен зелен боб размесен с майонеза и кисело мляко + сол, копър и чесън.

За яхнията е ясно.

Супата е само със зелен боб, стар лук и зелени джанки (за киселичък вкус).

# 40
  • Мнения: 592
Скоро опитах за първи път и много ми хареса следната рецепта-  зелен боб (като от снимката на asyalein) една консерва (или предварително сварен, ако е пресен) се слагат с 1:1 зехтин и топено серене в съд за микровълнова и се пуска за 20 мин. на пълна мощност. Същото може да се направи и на котлон разбира се. Подправя се с черен пипер. Ако някой иска зехтина да преобладава може да увеличи дозата за сметка на топ.сирене и обратно. Според вкуса на всеки. Много хубава гарнитура и мезе за студено винце Peace Точното количество на зехтина/топеното сирене немога да дам. Аз слагам 3 парченца от сирененто и 3-4 лъжици зехтин. Според колечеството боб.

# 41
Горещо ви препоръчвам този зелен фасул с яйца на Бордовски!

# 42
# 43
  • Мнения: 11 747
на мене ми се въртеше в главата, че съм чувала и виждала зелен боб с яйце, но не изглеждаше като това на бордовски  Thinking  Някой ако знае някаква такава рецепта да казва, пък аз може и да си я измисля...  Simple Smile

# 44
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
О, задължително! Аз съм му голяма фенка!  Peace

# 45
  • Мнения: 2 386
А има ли начин да се познае кой боб е с конци и кой не?
Много мразя конци и затова не купувам... Embarassed

# 46
  • Мнения: 580
Привет момичета!

Кажете ми моля ви спешно този паниран фасул да го чистя ли преди да го бланширам? Да не поеме пък много вода и да се разкашка?

Водата ври  Shocked

# 47
  • Мнения: 6 017
Привет момичета!

Кажете ми моля ви спешно този паниран фасул да го чистя ли преди да го бланширам? Да не поеме пък много вода и да се разкашка?

Водата ври  Shocked
И на мен ми е интересно как става. Мислих и аз да правя и щях да питам и аз.

# 48
  • Мнения: 580
И за още нещо ще помоля  - Асялайн, как да я направя панировката точно?

Бирата в яйцата? Или в брашното?  Mr. Green

# 49
  • Мнения: 580
Love, аз съм много зле на такива рецепти  Embarassed хич си нямам и идея как да го направя а не искам и не обичам да импровизирам. Строго по правилата  Laughing

# 50
  • Мнения: 6 017
В момента май няма кой да ти отговори, а ти каза, че водата ври  Confused

# 51
  • Мнения: 580
Така е, окълцах го.
Ще докладвам. Надявам се поне при панирането да се обади някой  Confused

# 52
  • Мнения: 375
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2391.msg63427.html#msg63427

Това е рецептата на gaby_s. Дано навреме съм ви била полезна.

# 53
  • Мнения: 580
Мерси много   bouquet

# 54
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
чак сега се прибирам

тестото за панировката се прави лесно
 1 яйце се разделя, жълтъкът се разбърква с брашно до гъста каша, после се налива бира и се прави гъсто като за палачинки.
белтъкът се бие на сняг и внимателно се обърква с тестото.
по желание се слага сол и пипер в тестото.

после всяко фасулче се топва и се пържи.

# 55
  • Мнения: 580
Асялайн, аз малко през просото го изкарах - разбърках бирата с жълтъка, и първо в брашно, после в биреното яйце и ги изпържих, и над последните фасулчета се замислих... Дали не става въпрос за Bierteig  Thinking ама вече беше късно. Станаха страхотни, но следващият път ще им спретна едно бирено тесто и съм сигурна, че ще станат още по-хубави   bouquet

# 56
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Prosecco Dolce , не е важно в каква последователност си ги топвала в панировката,
важното е бързо да влизат в устата  Joy

и на мен са ми много вкусни, но си е малко врътня....

има един трик за панирането, който ползвам и за бамя и за цаца:
 нареждат по няколко фасулчета като в двата края се нанизват на клечки за зъби,
т.е. да стане 1 правоъгълник, така не се обръщат 1 по 1....
преди да се сервират се махат клечките разбира се Peace

# 57
  • Мнения: 398
Правя зелен боб задушен с масло. Задушавам под капак с малко вода. Когато е готов слагам масло, чесън и магданоз. Върви страхотно към задушени и печени меса.

аз добавям домат и копър Peace
в студено сътояние е по вкусен

# 58
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Една бабка , комшийка преди време ме научи да си го правя с бъркани яйца - много е вкусен също
Сварен зелен боб (пресен или от буркан - няма значение) , добре изцеден се поизпържва в мазнина , пускат му се няколко скилидки чесън , чукват се яйцата , бърка се енергично докато се смесят с боба и готово - прекрасно леко и бързо ястие Вкусно е топло и студено  Когато боба е повече от яйцата , на мен лично , ми е по - хубаво !
Чесъна може и да е на прах

# 59
  • Мнения: 52
много интересна тема
ето ви една салата сварен зелен боб,черни маслини,домати чери,консерва риба тон и се украсява със сварено яйце

# 60
  • Мнения: 247
Нека се включа и аз  с оригинална италианска рецепта за руло от зелен фасул. Рецептата е от списание и е пробвана вече, много е вкусно!

Руло от зелен боб

550 грама зелен боб от тънкия
1 голям сварен картоф,
2 яйца,
пармезан,
галета
магданоз

В подсолена вода се сварява зеленият боб. Отцежда се и се нарязва на парченца. Запържва се 1 глава лук и се
добавя зеленият боб. Прибавя се свареният катоф, нарязан на кубчета. Прибавят се 4 филийки хляб, накиснат в прясно мляко.
Слага се 2 -3 лъжици пармезан и ситно нарязан магданоз. Тази смес се премества в дълбока купа и се прибавят 2 яйца. Обърква е и се добавя още веднъж 2-3 лъжици пармезан, сол на вкус. Разстила се готварска хартия и се посипва с галета, отгоре се изсипва сместа. Завива се на руло като отгоре не се затваря хартията, а се оставя леко отворена. Върху рулото се посипва още галета. Поставя се в тава за кекс /от тези дългите стандартните/ и се пече на 180 градуса. Добре охладено се нарязва на филии.

# 61
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
това е доста интересно, но не видях днес боб

# 62
  • Мнения: 3 034
правя супа от зелен боб с тиквички и/или картофи; готвен с телешко или пилешко (понякога и там слагам картофи); на фурна с меса и домати или постен; салати - с яйца, с пресни домати; със заливка от кисело мляко и чесън или със зехтин, копър, чесън и оцет. паниран не съм правила, но май ще се пробвам  Thinking

# 63
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
днес правих тази рецепта за салаат от зелен фасул със сусамен сос  Party

чета аз Мураками Харуки и там споменаха тази салата и веднага си изрових рецептата от нета  Laughing

много съм пощенлива, ей.

иначе салата е елементарна и има интересен вкус. соевият сос пасва добре на зеления фасул  Sunglasses ,
а сусамовият тахан ми е любим за всякакви салатени сосове  Crazy

# 64
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
Аууу,да Мураками мой любим, сега ако кажеш че и на немски го четеш  Mr. Green
Хареса ми твоята рецепта, както и тази за рулото, ще се пробва скоро време.  Flutter

# 65
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аууу,да Мураками мой любим, сега ако кажеш че и на немски го четеш  Mr. Green


 Blush да

# 66
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Зелен фасул с яйца на bordovsky:

# 67
  • Мнения: 281
Една гарнитура:Вече бланшираният  зел.боб задушавам с лук в малко мазнина.Добавям малко брашно и бъркам докато се запържи и то.Накрая добавям много копър и смачкан чесън и смъквам от огъня. thumbsup

Общи условия

Активация на акаунт