как се казва този сладкиш

  • 1 068
  • 9
  •   1
Отговори
  • Мнения: 129
Съпруга ми постоянно ми намила за някакъв сладкиш, който представлявал изпечен блат и отгоре тънка глазура.После се нарязвал на ромбове и бил  много вкусен. вчера говорих с една стара дама по въпроса и тя ми каза , че бил супер лесен и се правило маслено тесто и отгоре разбити жълтъци.Каза ми че се казва нещо от рода на "аглеси". Търсих доста , но нищо не намерих .Дали не правя грешка с името?Ако някой помни такъв сладкиш или пасти , незнам кое е вярното , от детството си , моля да пише.
Благодаря!

# 1
  • Разград
  • Мнения: 2 102
Не съм чувала за "аглеси", а за "агнеси". Дано да ти помогна.

# 2
# 3
  • Мнения: 129
май си права, сега ще потърся рецепта.

# 4
  • Мнения: 10 967
Агнес (или Агнеса) се казва.
Ето първата рецепта, която хванах, не е точно от тефтера на баба ми, но се доближава до нея. Номерът е да се яде поне 24 часа след приготвянето, тогава глазурата се втвърдява, а тестото става душичка.

125 гр чисто масло
1,1/2 чаена чаша пудра захар
1,1/2 чаена чаша млени орехи
1,1/2 чаена чаша брашно
настъргана кора лимон
6 белтъка на пяна разбити
6 жълтъка - отдeлят се за глазурата

Всичко се разбърква добре.
В добре намазана тавичка се пече около 25 минути на 150-200/градуса.
След като се опече се залива със шестте жълтъка смесени с 1,1/2 чаша пудра захар и настърганата кора на един лимон.
Оставя се да се втвърди 24 часа.
Нарязва се на парчета на 12-тия час.

Последна редакция: пн, 30 юни 2008, 19:58 от Параход

# 5
  • Мнения: 129
Благодаря за рецептата.Ще я опитам , макар , че малко ме притесняват суровите жълтъци.
Дали е достатъчно като термична обработка , това , че се поставят върху горещия блат. Разваля ли се бързо?

# 6
  • Мнения: 1 906
Благодаря за рецептата.Ще я опитам , макар , че малко ме притесняват суровите жълтъци.
Дали е достатъчно като термична обработка , това , че се поставят върху горещия блат. Разваля ли се бързо?
В хладилника я държа по 4-5 дни и не се разваля  Peace . Аз много я обичам, но само двамата с моето съкровище не можем да я изядем бързо и затова се застоява. Страхотна е!!!

# 7
  • Мнения: 10 967
Тина, аз в момента като бременна не бих яла нищо с жълтъци, които не са минали термична обработка, но инак никога не ме е притеснявало Simple Smile

Скоро четох другаде една дискусия по тоя повод, колко е рискът от салмонела в купешките и колко - в домашните яйца... ми... всеки сам си преценява. Но голяяяяма част от сладкарството - кремове, глазури, etc., ги включва сурови или малко обработени.

# 8
  • Мнения: 2 122
а може би идеята му е за Негърче /негърско дупе както му виках като малка  Mr. Green/

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19107

# 9
  • Мнения: 13 172
Агнес е много вкусен сладкиш, но и аз не бих го направила през лятото- в тези горещини не съм сигурна в яйцата.

Общи условия

Активация на акаунт