(невероятно вкусни и лесни за приготвяне)
200-250 гр извара
2 яйца
2 с.л. брашно с връх
0,5 ч.л. сода
олио
250 гр. заквасена сметана
сахар (на вкус)
Преди да почнете да ги правите, включете фурната на 200-220 град. и сложете тавата във фурната да се загрее хубаво.
В изварата сложете яйцата, хубаво разбъркайте, добавете содата и брашното. Пак хубаво разбъркайте, получава се сравнително гъсто тесто.
В нагрятата тава сипете олио, не много, да е намаслена, ама малко повече, отколокото за други печива. Пак сложете във фурната да се загрее и олиото за около 2 мин.
В готовата, вече загрята тава, с лъжица, като я потапяте във вода за да не полепне тестото, загребвайте от сместа и сипвайте в тавата.
Печете до златисто.
В това време добавете захар в сметаната. Готовите извареничета, още горещи, редете в тенджерка или купа, като всеки ред мажете обилно със сметаната.
Моите бележки: Печете на по-горно ниво във фурната, ако са най-долу, леко прегарят в долната част.Аз пека на средното ниво на 200 град за моята фурна. Не разбивайте сметаната, сложете и захар, леко разбъркайте и сложете в хладилник, докато се изпекат извареничетата. Стават и с изцедено кисело мляко, да не е много кисело и с по-гъсто обикновено, но не вкиснато. Може и само с пудра захар да се поръсят или да се сервират с някакво сладко. Със сметана и вишнево сладко са невероятно вкусни. Може да оставите в хладилника за следващия ден – и топли и студени са голяма вкусотия!
източник стъпка по стъпка