СИРОП ОТ БЪЗ

  • 130 317
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 29
Здравейте момичета искам да ви попитам някой знае ли рецептата за сироп от бял бъз чувала съм че е много полезен но не я знам.Предварително ви благодаря.

# 1
  • Мнения: 22 867
Тая вечер ми донесоха една торба цвят от бъз. Видях темата и реших, че някой е написал рецепта за сироп. Черпиха ме с такъв и страшно ми хареса. Даже имаше и газиран вариант. А мъжо предлага да го сушим newsm78.
Дано някой даде рецептичка.......

# 2
  • Мнения: 481
Ох, и аз го помня от детството си, много беше вкусен и наистина имаше газиран и негазиран вариант. Съжалявам, че не мога да помогна с рецепта, но ако никой не публикува, ще питам бабите на село.

# 3
  • Мнения: 1 122
Майка ми го прави и става страшно вкусен. Утре ще я питам и ще напиша рецептата.

# 4
  • Мнения: 311
Баба ми го правеше така: 10 цвята се слагат в 10 л вода, заедно с 5 нарязани лимона и 1 кг захар. Така престоява 2-3 дни на по-хладно, след което може да се консумира. Може също да се напълни в бутилки и да се завари, колкото за капачката.

# 5
  • Мнения: 5 001
Етооо,давам рецептата за сиропа от бъз     bouquet  bouquet  bouquet
Значи,цветовете(хубаво е да са повече,за да е по-ароматно и полезно) се накисват във вода и захар на вкус.СЪда се похлупва и седи  2 дена като се разбърква отвреме навреме(за да не потъмняват цветчетата които са най-отгоре и захарта да се стопи).След тия два дена цветовете вече са си пуснали съставките,прецежда се и се добавя сока от два лимона(ако искате може да добавите и още захар). Течността и се загрява до кипене и се налива в СУХИ бутилки,затварят се и се обръщат.Те от горещото дръпват и  се запечатват.Когато изстинат се нареждат на хладно.Това е  Hug
Тази напитка освен,че е ароматна е и полезна за засилване на имунната система,против кашлица.


П.П. инеса , 10 цвята 10 л. вода.... newsm78 много слаба работа бе....Ми то ще стане сладка вода.....

Последна редакция: чт, 22 май 2008, 09:49 от TheNMaster

# 6
  • Мнения: 187
    *  30 цвята бъз
    * 2 кг захар
    * 1 лимона сока (може и два)
    * 1 л вода 
процедурата на приготвяне е както е писала по горе TheNMaster  Peace
и съотношението му е 1;9
 така го прави майка ми питах я специално сутринта ,защото прави всяка година и е разкошен    bouquet

# 7
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

 Едно време баба и дядо го правиха на село.Чудесна напитка.За да стане газирана, слагаха на дъното на бутилката по 3 зърна ориз.

# 8
  • Мнения: 6 017
Хм...интересно. Гледам и баба ми има бъз, но тя го суши за чай....доколкото знам. Трябва да я питам.

# 9
  • Мнения: 5 001

 Едно време баба и дядо го правиха на село.Чудесна напитка.За да стане газирана, слагаха на дъното на бутилката по 3 зърна ориз.
Да,но тогава е само за прясна консумация....Ако се затвори така ще гръмнат капачките  hahaha hahaha....А когато е на сироп без газиране просто си го разреждате(ако си го направите по-сладък) с газирана вода.....


L 0 V E ,цвета се суши и се ползва за чай,а тук сиропа се прави с пресен цвят....  bouquet

# 10
  • Мнения: 161
Вече няколко години Сиропа от  бъз го правя по следния начин:

за 12 цвята бъз (аз слагам дори 15бр.)
1 л. вода


Накисват за 24 часа.
Прецежда се течността.

Прави се захарен сироп.
1л. течност + 1.5 кг. захар + 1 ч.л. лимонтозу.
Слага се на котлона за да се разтвори захарта.
Горещия сироп се налива в сухи и затоплени бутилки. Запечатва се и бутилките се обръщат надолу с капачките докато изтинат.

Ако искам сиропа да ми е газиран го разреждам за консумация с газирана вода. Това с ориза съм го чувала, но не смея да го правя.
По желание може да се добави и малко изцеден лимон.

Няколко хитринки от мен.
 dohВече няколко пъти се чудя в какъв съд да накисна цвета със течнот 10-12л.
Тази година ми хрумна че може да го накисна във едно голямо шише(туба-10л) от минерална вода. Пускам китките бъз през отвора, доливам необходимото количество вода, после се оказа и много лесно за прецеждане.

 doh Ако ви свършат бирените бутилки Wink - става и в тези от сокчетата на Сонда (даже е по-добре, че капачките са на винт). Бутилчиците на Куинс нещо ми изпускаше винтовата капачка и сока изтичаше. Затваряла съм и в пластмасовите (от 1/2л. от кола, фанта), когато се видях в чудо че нямах амбалаж, но сиропа не трябва да е горещ, както и първо тези шишета изпихме. Все пак не е хубаво да преседява във пластмасовите бутилки. Знам че се изпускат разни неща от пласмасата, и това само като резервен вариант го казвам.

В нашето семейство този сироп е на голяма почит и вече успяхме да направим от новата реколта.... Laughing  chef

Последна редакция: чт, 22 май 2008, 11:55 от Rommi

# 11
  • Мнения: 311


П.П. инеса , 10 цвята 10 л. вода.... newsm78 много слаба работа бе....Ми то ще стане сладка вода.....

Това е за директна консумация, без разреждане с вода.
Е, хайде може и 20

# 12
  • Мнения: 679
Нашата рецепта е следната:
40 цвята бъз
4 литра вода
4 кг захар
Кисне 24 часа, прецежда се и се пълни в бутилки /бирени, лимонадени, от сок .../, затваря се и се прибира на тъмно и хладно място. Преди консумация се разрежда.
 Peace

# 13
  • Мнения: 784
 И аз съм много го харесвам, обаче не го познавам това растение  Embarassed Embarassed Embarassed
Може ли някоя снимчица ......
А кога цъфти и къде се среща?

Последна редакция: чт, 22 май 2008, 14:37 от ЕДЕЛВАЙС

# 14
  • Мнения: 5 001
И аз съм много го харесвам, обаче не го познавам това растение  Embarassed Embarassed Embarassed
Може ли някоя снимчица ......
А кога цъфти и в къде се среща?
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%B7
Расте навсякъде,но за сироп се използват цветовете на дървовидния бъз,а на тревистия(който още се казва бъзак) - плодовете...

Те даже бабите по пазарите сега го продават цвета...Днес даже видях на пазара...

# 15
  • Мнения: 452
Сиропа от бъз го правя така:
40 цвята
2л. вода
2 пак.лимонтузу
Престоява 48 часа.Прецежда се.Слагат се 3кг.захар.
След като се разтопи се налива в бутилки и се запечатва.

А от 3 год. насам правя сок,който е даже по-хубав.

В голяма кофа се слагат цветовете( колкото повече, по-добре ) аз я пълня с много цвят.Нарязвам 1-2 кг.лимони на малки парченца и доливам вода.Престоява 48 часа на хладно. Прецежда се хубаво, аз изсипвам всичко в тензух и изстисквам много добре. След това на дъното на бутилките през фуния сипвам по 3-4 лъж. захар, може и повече но ще е по-сладко, и се налива от прецедения сок но не догоре. Запечатва се и се заварява съвсем за малко ,за капачката.

# 16
  • Мнения: 784
TheNMaster, сполай ти за снимката!   bouquet

# 17
  • Мнения: 22 867

А от 3 год. насам правя сок,който е даже по-хубав.

В голяма кофа се слагат цветовете( колкото повече, по-добре ) аз я пълня с много цвят.Нарязвам 1-2 кг.лимони на малки парченца и доливам вода.Престоява 48 часа на хладно. Прецежда се хубаво, аз изсипвам всичко в тензух и изстисквам много добре. След това на дъното на бутилките през фуния сипвам по 3-4 лъж. захар, може и повече но ще е по-сладко, и се налива от прецедения сок но не догоре. Запечатва се и се заварява съвсем за малко ,за капачката.

barcela, дано не те затрудня - би ли уточнила поне приблизително колко литра  е тая кофа, горе-долу до къде слагаш цвят в нея и колко време трае така приготвения сок.

# 18
  • Мнения: 950
Страхотна тема а и сиропа става убийствено вкусен и полезен  Heart Eyes
Тези дни се замислих да си направя ала не ми е ясно сега ли е времето или може и по-късно  newsm78 Rolling Eyes ако някой знае да каже  Praynig

# 19
  • Мнения: 161
Страхотна тема а и сиропа става убийствено вкусен и полезен  Heart Eyes
Тези дни се замислих да си направя ала не ми е ясно сега ли е времето или може и по-късно  newsm78 Rolling Eyes ако някой знае да каже  Praynig

Сега цъфти бъза. Е, на по-високи и хладни места може и малко по-късно да цъфти. Аз го брах преди 2 седмици, но тогава беше в началото на цъфтежа.

Момичета, ако искате сока да се запази за по-дълго време е добре да се сипе горещ в бутилките, а не да се запечати студен сок и отгоре сипана захар, както беше в една от рецептите. При загряването капачката по-добре се херметизира.
Аз го загрявам и така сока си се запазва годен от едната година до другата, дори и по-дълго време.
По-голямото количество захар също служи като консервант.
Аз рецептата съм я чела от книга и там пише сок:захар в съотношение 1:1.5.
Така се правят и сладката.
Не че не може и с по-малко захар. Може, но горе-долу да е поне до към 1:1.

# 20
  • Мнения: 5 001
Страхотна тема а и сиропа става убийствено вкусен и полезен  Heart Eyes
Тези дни се замислих да си направя ала не ми е ясно сега ли е времето или може и по-късно  newsm78 Rolling Eyes ако някой знае да каже  Praynig
Сега,сега.Той сега цъфти....Давай смело  Hug

# 21
  • София
  • Мнения: 478
Дали може сокът да се затвори в стъклените бутилки от минерална вода на Банкя, защото не пия нито сокчета, а и не съм фен на бирата и нямам други стъклени бутилки newsm78 Ако някой има други идеи за шишенца ще съм му много благодарна Praynig

# 22
  • Мнения: 452
labrex кофата ми е 10-12 литрова,пълня я почти до горе с цвят,колкото повече по-ароматен е сока.А затова колко време трае ще ти кажа че точно вчера отворих бутилка, сокът в която ми е от по-миналата година,защото от миналата го изпихме.Нямаше му абсолютно нищо и беше си така сладък и ароматен както миналогодишния.Само дето образува на дъното малка утайка,но аз го прецеждам през цедка.А за това,че го сипвам студен върху захар мисля че няма никакво значение,защото след това го сварявам и бутилката по този начин се запечатва.По същия начин си правя и компотите и досега толкова години не са се разваляли.Съотношението захар-вода е важно за направата на сиропи когато няма да има термична обработка.В рецептата сиропа ми е 2литра вода 3кг. захар и не го стерилизирам.Дано съм помогнала.

# 23
  • Мнения: 22 867
............Дано съм помогнала.

Да, благодаря ти много!  bouquet

# 24
  • Мнения: 9 973
много обичам сок от бъз,ако си намеря ще направя

# 25
  • Мнения: 950
TheNMaster  мерси    bouquet  даже се обадих до село на бабето  Party  и даде зелена светлина че ще ми направи  Party Party Party

Общи условия

Активация на акаунт