Кифли

  • 1 265
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 980
Всяка година за Великден баба ми приготвя кифли по една рецепта от една баничарница. Тази година реших аз да ги направя, пък и да се опитам. Отначало ми се струваше непосилно, но те взеха че станаха много вкусни и на пръв поглед хубави. Ето и рецептата и снимков материал. Търсих, но не открих подобна рецепта във форума, ако има и не съм я видяла, операторите да изтрият темата.

Кифли

Необходими продукти:
1 кисело млако- 400гр.
2-3 яйца
1 кубче мая, не суха
1с.л. захар
лимонена или друга есенция, според вкуса и предпочетанията
щипка сол
1-2с.л. олио
брашно около 2кг.
шоколад, шипков мармалад, локум + ядки(или каквото искате, по желание)
Приготвяне: Първо се прави опарка от киселото мляко, маята, захарта, яйцата, 1ч.ч. топла вода и брашно(толкова, че да се получи гъста смес). Оставя се да втаса.Изсипва се в голяма тава и се добавят солта, есенцията и олиото и още брашно. Меси се твърдо тесто, което се блъска, както е в тавата 50 пъти, пак се меси. Оставя се отново да втаса. След това се взема малко от тестото и се навива на фитил, който се реже на равни части. Тези части се правят на топки, овалвате ги докато станат гладки- върху 1с.л. олио. След това тези топки се раздърпват леко с пръсти и се разточват на дълго. В единия край се слага от плънката и се навива, като постепенно се раздърпва от краищата, за да може да се получи кифла. Това се повтаря и с останалото тесто. Нареждат се в намаслена тава, като се оставя място между тях, защото се оставят пак да втасат и си увеличават обема. Мажат се с яйце и се ръсят с захар. Пекат се в умерена фурна, която е предварително загрята.

Приятен апетит!

Приготвятето им отнема доста време, като се има в предвид, че втасват три пъти, но си заслужава усилията!

Стъпка по стъпка:
Тестото

неопечени
Готовите кифли

Последна редакция: сб, 26 апр 2008, 18:58 от L 0 V E

# 1
  • Мнения: 3 562
Изглеждат прекрасно  Laughing

Под "опарка" да разбираме нещо като закваска  newsm78

# 2
  • Мнения: 5 980
Изглеждат прекрасно  Laughing

Под "опарка" да разбираме нещо като закваска  newsm78
Да, нещо такова...... Wink

# 3
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Оооох, със сигурност са вкусни, ама много трудно бе..........  Crazy

# 4
  • Мнения: 1 174
Аз съм голяма почитателка на кифлите с течен шоколад.Въпреки,че тези са доста трудоемки мисля да ги пробвам и ще пиша.

Общи условия

Активация на акаунт