Тесто с грис и вкусотийки с него!

  • 8 954
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 22 867
Днес пробвах тесто, на което отдавна се бях наканила. Пак е по руска рецепта. Не очаквах да се получат толкова вкусни солени кифлички. В скоро време ще направя и хляб от него, мисля, че ще е разкошен.
Ето рецептата:

ТЕСТО С ГРИС

Тестото се меси, като обикновено тесто с мая. Маята се разтваря в топло мляко или вода, добавя се с.л захар, сол, може и едно яйце, но може и без него.
Сипва се брашно и се бърка, така че да се получи тесто като за палачинки, като гъста сметана. Тогава се добавя грис толкова, че да може да се събере тестото на топка. Сипват се и 3 с.л. олио, намесва се   и се оставя да втасва.
Грисът набухва и тестото става много мекичко.
Оставя се  го около 2 часа, а след това с ръце, намазани с олио, се  къса от  тестото, оформя се на ръката  кръгче, слага се  плънка в средата, защипват се  хубаво крайчетата и се слага в тава, намазана с мазнина. Ръбчето оставяме от долната страна. Пекат се в леко загрята умерена фурна. 5 мин преди да се извадят, се  намазват с масло отгоре, за да се зачервят красиво.
Заради пшеничния грис се получава меко, пухкаво, въздушно тесто, изделията от него остават меки, не съхнат и не се втвърдяват.

Как го направих аз:

Разтворих маята /прясна/ в две чаени чаши топла вода, нямах мляко. Добавих 1с.л. равна захар, сол, разбих и едно яйце. Изсипах две чаени чаши брашно и бърках с тел. Стана като палачинково тесто. Сипах и трите лъжици олио. Сложих и 2-2 1/2 ч.ч грис. Не съм съвсем сигурна, защото тичах до магазинчето за грис, че вкъщи не ми стигна, но, беше повече от две чаши. Толкова, че да се събере на топка тестото, без да е твърдо в никакъв случай.Изсипах тестото на плота, доомесих го с малко брашно и сложих да втасва. При мен за 40 мин се беше вдигнало доста. С намазани ръце късах тесто и оформях кръгчета на ръка, слагах плънка, защипвах и в тавата. Сложих първата тава да се пече, не се чака пак да втасват. Останалото тесто направих на руло, нарязах го на части и от всяко отрязано парченце направих кръгче, плънка, защипване и в тавата. първите станаха готови за 30 мин, горе долу и втората тава толкова се пече. Но това зависи от фурната.

Ето и кифличките, снимани са с телефон и качеството на снимките е далеч от качеството на кифличките.



Последна редакция: вт, 22 апр 2008, 19:46 от labrex

# 1
  • София
  • Мнения: 3 816
Labrex, страхотно изглеждат! Heart Eyes
Ще ги направя в скоро време. Аз напоследък правя хляб с прибавка на грис, идеята я взех от hei astrid   ето тук, но нейната рецепта е само с брашно от грис. Аз понеже не намерих такова, правя на око брашно добруджа и грис. Става много мекичък, пухкав и вкусен. Правя го в машинката за хляб. Peace

# 2
  • Мнения: 22 867
geleva, ще пробвам и нейната рецепта, благодаря за линка!  bouquet Аз мислех, че ще се получи някакво зърнесто тесто, а то наистина стана много мекичко, пухкаво и вкусно.

# 3
  • Мнения: 1 777
Labrex благодаря ,че сподели тази рецепта.Кифличките изглеждат много апетитно скоро ще бъдат изпробвани. Simple Smile

# 4
  • Мнения: 1 101
Искам да попитам в загрята фурна ли се пекат(слагат)
ИЗГЛЕЖДАТ ПРЕВЪЗХОДНО Peace

# 5
  • Мнения: 22 867
Искам да попитам в загрята фурна ли се пекат(слагат)
ИЗГЛЕЖДАТ ПРЕВЪЗХОДНО Peace

Включих фурната, като започнах да ги оформям, но понеже оформянето става бързо и кифличките не се мажат с нищо отгоре, а веднага се слагат да се пекат,  на практика съвсем слабо се беше загряла.

# 6
  • UK/София
  • Мнения: 7 681


           LaughingОпасна си, не без друго си една от любимките ми тук Heart Eyes

 Мерси за рецептата, ще се опитам да направя нещо с нея.Гриста усеща ли се, че мъжъм ми й е върл противник?

# 7
  • Мнения: 22 867


           LaughingОпасна си, не без друго си една от любимките ми тук Heart Eyes

 Мерси за рецептата, ще се опитам да направя нещо с нея.Гриста усеща ли се, че мъжъм ми й е върл противник?

Не, толкова е меко и пухкаво изпеченото тесто, че изобщо няма и да предположи. Аз специално питах вкъщи познават ли от какво са кифличките, /между другото ядохме ги вместо хляб на вечеря, нищо че бяха с плънка/, но хич никой не се и сети. Не се усеща, пък и аз използвах пшеничния грис на Крина, той си е ситничък. На мен много ми харесаха, непременно ще си направя и хляб от това тесто. Ям кифличка след кифличка и все повече ми се яде.  Embarassed То това не е за хвалба, ама..............след някой ден ще мина на диета. Grinning

А това за една от любимките звучи много успокоително, като гледам какво си написала над аватара с големи букви..........  bouquet Grinning

# 8
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
след някой ден ще мина на диета. Grinning

 Да, чакай ме и мен за компания Simple SmileМерси за разяснението!Щом наистина не се усеща от какво са ще ги пробвам.

# 9
  • Стара Загора
  • Мнения: 743
Изглеждат чудесно. А с каква плънка - сладка или солена ?

# 10
  • Мнения: 125
Страхотна рецепта.Ще се пробва.  bouquet  bouquet
Аз да попитам вода слага ли се?Извинявам се за глупавия въпрос ,но нещо не разбрах. Embarassed

# 11
  • Мнения: 125
 Embarassed Embarassed EmbarassedПрочетох за водата .Сори ,днес съм много разсеяна.

# 12
  • Мнения: 1 117
Ще ги направя и аз . Но май ще се наредя в редиците на правещите диети Wink

# 13
  • Мнения: 22 867
Изглеждат чудесно. А с каква плънка - сладка или солена ?

Сиер, със солена плънка. Не съм сигурна, че със сладка ще станат добре, тестото е без захар, но е много вкусно. Затова съм решила да си направя и хляб/пита от него.

Страхотна рецепта.Ще се пробва.  bouquet  bouquet
Аз да попитам вода слага ли се?Извинявам се за глупавия въпрос ,но нещо не разбрах. Embarassed

Olivia, с топличка вода или пресно мляко. Понеже нямах мляко, месих с вода.

# 14
  • Стара Загора
  • Мнения: 743
labrex мерси, скоро ще ги пробвам тогава тези вкусотийки  chef

# 15
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Ох, и това трябва да се пробва Grinning Изглеждат толкова мекички, пухкавички...как да не ти се дояде Embarassed

labrex, благодаря за идеята  bouquet

# 16
  • на брега на реката
  • Мнения: 141
Ще го пробвам по празниците, защото сега съм на диета и само чета, гледам и преглъщам! Hug

# 17
  • Мнения: 498
Ето и моят опит. Като не съм слагала плънка вътре, само навих като кроасанчета. Страхотен вкус!

# 18
  • Мнения: 22 867
Ох, тия кифлички-пирожки са ми едни от любимите! Без плънка не съм ги правила, самостоятелно стават ли за хапване или нещо трябва да има към тях, т.е да изпълняват ролята на хлебчета  newsm78?

# 19
  • Мнения: 498
labrex, да ти кажа, като тръгнах да ги правя и си блъсках главата, сега какво да им сложа за пълнеж, че не бяхме пазарували и нямаше нищо подходящо... викам само гол лучец няма начин да сложа))) И си казах какво толкова... ще рискувам пък все е тесто ще се изяде hahaha Като ги навих и ги сложих да се опекат и бухнаха така хубаво и още не изчаках да изтинат и излапах две набързо ммммммм много вкусни... все едно си ядеш хлебче... единстено реших за "цвят" да ги намажа с жълтък и поръсих едните с ръжени ядки, а другите с мак, нямах сусам. Ама мъжо така бързо ги излапа... а той грис не обича... и викам айде хапни си и после ще ти кажа какво има вътре))) Щом ги похвали, прави сметка... Следващия път съм решила, че ще ги пробвам с кремвиршче, кислеи краставички, сиренце, кашкавал и т.н.

# 20
  • Мнения: 22 867
 ina.gg , дори "само гол лучец" с някаква тревичка-подправка да си сложила - пак стават. Правила съм ги с какво ли не - и само с лук и настърган морков задушени, с настъргано варено яйце в тях, а един път имах ядене пиле с ориз, и понеже не измислих плънка, сложих по лъжица от манджата - и досега си ги спомняме, получиха се страшно вкусни. Така че стават с всичко.

# 21
  • Мнения: 498
Задължително ще пробвам с други плънки, мерси за идейките  Hug

П.С. моля те сложи си и още рецепти към твоята си темичка, имаш страхотни попадения   bouquet

# 22
  • Мнения: 22 867

..........П.С. моля те сложи си и още рецепти към твоята си темичка, имаш страхотни попадения   bouquet[/color]

Благодаря ти!   bouquet Ще добавя и други, трябва ми малко време да се поровя и избера подходящи,т.е. такива, които считам, че са сполучливи. Наблъскала съм рецепти и снимки в една папка и е крайно време да въведа малко ред! Grinning

# 23
  • Мнения: 48
Не разбрах само колко е маята - предполагам едно кубче или е много  newsm78.
След като оформиш кифличките, няма никакво втасване така ли, направо ги слагаш във фурната?
labrex   bouquet  bouquet това е за теб

# 24
  • Мнения: 498
Лийра, на пропорцийте дадени от Лабрекс, сложих 1/2 кубче мая. След като се омеша и втаса (аз го месих в машината за хляб) оформих и сложих директно в сгорещената фурна, преди това бях пекла друго нещо.

# 25
  • Мнения: 22 867
Не разбрах само колко е маята - предполагам едно кубче или е много  newsm78.
След като оформиш кифличките, няма никакво втасване така ли, направо ги слагаш във фурната?
labrex   bouquet  bouquet това е за теб

Лийра, ina.gg ти е отговорила вече, половин кубче мая ще стигне, аз обикновено слагам малко повече от половината за всеки случай. След оформянето кифличките се слагат във фурната, не е нужно да втасват втори път. Докато оформиш кифличките за едната тава и те са готови за печене. Аз също загрявам фурната, включена е, докато оформям. Но го правя бързо, свикнала съм, така че не се загрява кой знае колко.

Общи условия

Активация на акаунт