Страхотен какаов сладкиш

  • 11 643
  • 52
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 108
Не съм се ровила в детайли по форума, но доколкото съм изчела повечето страница тази рецепта не съм я мернала, затова я пускам на всички дами, любители на сладкото Simple Smile. Сладкишът става наистина невероятен и има по-скоро вид и вкус на торта, отколкото на сладкиш. Ето го и него:
1. Две пакетчета масло от 125 гр., или съответно едно голямо
2. Една чаена чаша пудра захар
3. Три супени лъжици вода
4. Три супени лъжици какао (трябва да е задължително натурално, без примеси на захар и да е тъмно, сиреч най-простото)

Всичките продукти се слагат в тенджерка на котлона и се разтапят при постоянно бъркане. След това се отделя една чаена чаша от сместта и се оставя на страни.
Останалата смес се разбива с три жълтъка,
една чаена чаша брашно (хубаво е да пресеете брашното преди това - става по-финно)
1 бакпулвер
1 ванилия
Така забърканото тесто се изсипва в намазнена и леко набрашнена по-малка и плитка тавичка (кръгла, а ако е тефлонова още по-добре) и се изпича на предварително загрята фурна на около 180 градуса. Става за около 10-15 минути. След като извадите сладкиша от фурната, оставяте го да изпръхне малко и го обръщате в една по-широка чиния, или табличка. Нарязвате го на кубчета и го заливате с какаовата смес, която сте отделили. Оставяте го да поизстине и го намазвате отгоре с 200-250 гр. заквасена сметана, разбита с шест суп. лъжици пудра захар. По желание отгоре го наръсвате с настърган шоколад или друго по ваш вкус и го слагате в хладилника за няколко часа, а още по-добре и за цяла нощ, за да се стегне. Повярвайте ми ще си оближете пръстите! Досега не е имало някой който да съм черпила с това изкушение и да не е поискал рецептата!!

# 1
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Това ми прилича малко на фъча от съседната тема, но ще го пробвам, мерси за рецептата Hug

# 2
  • София
  • Мнения: 108
Ами като четох рецептата на фъча и на мен ми заприлича, но нямат нищо общо като вкус.

# 3
  • Мнения: 3 314
 Crazy  и това 6те се пробва  ooooh!

# 4
  • Мнения: 1 122
Представям си го много вкусен. Ще пробвам. smile3521

# 5
  • София
  • Мнения: 108
 Simple Smile Наиистина е доста вкусен. Ще чакам отзиви!

# 6
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 877
Копнах си рецептата и при първа възможност ще го забъркам.
Ellito , а снимков материал ако имаш... Hug Praynig

# 7
  • Мнения: 192
И аз ще го пробвам,защото обожавам шоколадови сладкиши и въобще всичко,което съдържа шоколад.А сметаната отгоре съм сигурна,че допълва вкуса.Ще се отчета като го направя.

# 8
  • Мнения: 7 418
Ами като четох рецептата на фъча и на мен ми заприлича, но нямат нищо общо като вкус.
  Сигурно,заради заквасената сметана.

# 9
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Елито  -  имам почти същата рецепта , различава се само по някой малки подробности .
Искам да те подкрепя и да кажа на момичетата , че това е един чудно вкусен сладкиш , който не можеш да спреш да ядеш  Embarassed Laughing
При мен хапките се потапят в шок. сос и се овалват в орехи или кокос , няма сметана , но това е вариация по вкус .
Пробвайте момичета - сладичкото си струва. 

# 10
  • Мнения: 7 418
  Задължително ли се ползва пудра захар?

# 11
  • София
  • Мнения: 108
Ами аз само по рецептата съм го правила, затова незнам какво ще стане без пудра захар. Защо каква ти е идеята като заместител?

# 12
  • София
  • Мнения: 108
А иначе сега съботно-неделно съм замислила да го правя и тогава ще го наснимам.

# 13
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Звучи много вкусно! Копнах го и ще го направя Grinning

# 14
  • София
  • Мнения: 7 039
И аз ще го пробвам - сметана и шоколад  е любимата ми комбинация.

# 15
Аз направих сладкиша стана мнооооого хубав  Hug Мерси за хубавата рецепта мила   bouquet

# 16
  • София
  • Мнения: 108
Аз направих сладкиша стана мнооооого хубав  Hug Мерси за хубавата рецепта мила   bouquet

Моля, моля, пак заповядай! Simple Smile  bouquet

# 17
  • Мнения: 1 447

 Като чета ми изглежда доста вкусен мисля и аз да го пробвам,
а вече прочетох отзив че е страхотен непременно ще го пробвам.
Мерси за споделената рецепта

# 18
  • Мнения: 577
звучи много добре.ще го приготвя при първа възможност.

# 19
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
И аз ще го пробвам, обичам шоколадови сладкиши.

# 20
  • Мнения: 7 418
Ами аз само по рецептата съм го правила, затова незнам какво ще стане без пудра захар. Защо каква ти е идеята като заместител?
   Обикновената захар. Simple Smile

# 21
  • София
  • Мнения: 108
Ами аз само по рецептата съм го правила, затова незнам какво ще стане без пудра захар. Защо каква ти е идеята като заместител?
   Обикновената захар. Simple Smile
[/



Не мисля, че ще се поучи. Гадно ще е да хрускаш кристалчета захар в сладкиша.

# 22
  • Мнения: 22 867

Не мисля, че ще се поучи. Гадно ще е да хрускаш кристалчета захар в сладкиша.

Ellito, нали според рецептата, всичките продукти се слагат в тенджерка на котлона и се разтапят при постоянно бъркане. Захарта ще се разтопи и няма да има проблем с хрускане.

# 23
  • София
  • Мнения: 108
Ми нямам представа, но захарта на кристалчета се карамелизира, а определено не се търси този ефект в случая. Но ако ти си решиш - пробвай. Наистина нямам представа какво ще се получи.

# 24
  • Мнения: 282
Звучи добре - ще го пробвам. Peace

# 25
  • Мнения: 7 418
  Направих го преди малко!Използвах обикновената захар,нямаше никакъв проблем. Simple Smile
  Обаче........Кекса е спаднал повреме на печенето,което по принцип,много рядко ми се случва.Както и да е......Полях го с глазурата и,понеже ми беше жал да хвърлям белтъците,разбих ги със 3 с.л. захар,намазах с това сладкиша и го върнах във фурната,включена само на горен реотан,за 15-10 мин.
  Резултата е на снимката долу.
  На мен лично,кекса с глазурата са ми малко мазнички....Но пак са си вкусни!Повече от половината сладкиш вече го няма! Laughing
  Имам и въпрос към авторката:колко мл ти е чашата,в която отделяш глазурата?
 
 

  Благодаря за рецептата!  bouquet  bouquet  bouquet

# 26
  • София
  • Мнения: 108
Селма, чашата в която отделям от глазурата е 200 мл., но зависи и колко е голяма формата в която го печеш, в смисъл ако е по-голяма тавичката може и да не ти стигне, за да го полееш обилно. А на мен никога не ми се е получавал мазен baby_neutral, но целта е не да го допечеш като го полееш с глазурата, а да го оставиш да се стегне в хладилника с нея. Тогава става все едно отгоре има дебел слой шоколад и дори е сух ако не сложиш сметаната... Явно си получила някаква друга негова разновидност. Но все пак се радвам, че ви е харесал! Hug

# 27
  • Мнения: 7 418
  Допичах сладкиша,заради белтъците отгоре.Всъщност ,имах намерение да го ложа в хладилника ,но не успях!Почти няма какво да се слага вече! Mr. Green
  Важно е,колко отделяш за глазурата,защото от това зависи и гъстотата на тестото. Simple Smile Помислих си,че моето беше прекалено течно и затова е спаднало....Но.Бях отделила около 200 мл глазура(както и ти правиш,виждам сега),значи, причината е била другаде  newsm78
 

# 28
  • София
  • Мнения: 108
Ами то тестото не трябва да е гъсто-напротив. А и сладкишът по принцип не се надува много. То така трябва. В смисъл не трябва да стане като кекс, а по-скоро като блат за торта.

# 29
  • Мнения: 7 418
  Ага,ясно.Моят горе-долу такъв и стана! Simple Smile Просто в началото беше се надул много и очаквах такъв и да остане,но той спадна.....Нищо! Simple Smile Мерси за отговорите! Simple Smile

# 30
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
И аз го направих снощи. И на мен ми спадна, но като гледам това си е в реда на нещата. Глазурата ми обаче попи изцяло в блата, а като го извадихме след 6 часа в хладилника блата имаше консистенцията на едновремешните бонбони Лакта  Sad. Иначе беше вкусен, изяде се още вечерта, но явно някъде съм сбъркала, защото заливката не беше между блата и сметаната , а изцяло в блата.А и тестото ми се получи много гъсто, така ли трябва?Спазих пропорциите на авторката дословно.

# 31
  • Мнения: 305
Преди малко направих сладкиша, тестото стана доста гъсто, набухна после спадна доста и при обръщането не знам защо ми се натроши.Има вкус на какаови бисквити.Посъбрах го, сложих заливката и друг проблем.Бях взела сметана Бор Чвор, но като я разбих с пудрата захар се получи нещо като малко по-гъсто прясно мляко. Shocked

Залях сладкиша и е в хладилника в момента.На вкус редполагам, че ще е вкусно, но защо така ми се натроши и защо тази сметана така се разводни.Други имали ли са този проблем?

# 32
  • Мнения: 7 418
   Аз не съм обръщала моя кекс след изпичането.Направих го в йенска тенджерка ,там го и оставих....
   А за сметаната,аз бих използвала тази на Данон.Не мисля,че  Бор-Чвор е добър избор за целта....

# 33
  • Мнения: 192
защо тази сметана така се разводни.Други имали ли са този проблем?
Мисля,че не е от сметаната,а зависи от това кога слагаш захарта.И на мен ми се е получавало мисля,когато слагам захарта в началото.Ти кога я сложи?

# 34
  • Мнения: 305
Сладкишът е страхотен на вкус.На вид много не ми се получи, но се хареса.Другия път по-добре.

А за сметаната - видях рецептата сутринта и в магазина до нас нямаше друга марка иначе бих предпочела Данон.Пък и сложих захарта в началото та може и това да е била грешката.Другият път ще видя как ще се получи!

Мерси за рецептата!

# 35
  • Мнения: 1 122
Утре съм планирала и аз да го правя. Ще показвам снимки.  newsm53

# 36
  • Пловдив
  • Мнения: 47
Здравейте, момичета!
Сега тъкмо майсторя сладкиша. Но и сместа за блата и сместа за заливане стават много гъсти. Изпекох блата, като едвам го сложих в тавата, защото се получи много гъста смес, а спазвах изцяло рецептата. Изпече се, но после като го залях със какаовия сироп той остана от горе като глазура, а не сиропира блата, въпреки че го нарязох. Абе ще се яде, но просто всичко е много гъсто като консистенция, а спазвах едно към едно рецептата.  Cry

# 37
  • Мнения: 1 122
Направих гоооо. Ето и снимка. Само, нещо много се освети с тая светкавица. Много е вкусен, ама излиза много малко. Мерси за рецептата.   bouquet

# 38
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Ако белтъците се разбият на сняг и се върнат към тестото с жълтъците мисля че пак ще се получи добре  Peace
Така и блатът ще се надуе повече Laughing

# 39
  • София
  • Мнения: 108
stasi76радвам се че ти хареса, е и между другото точно така трябва да изглежда.  newsm10. Linditta, ако сложиш белтъците отгоре ще трябва и да го запечеш след това, а това ще развали рецептата. В смисъл пак може би ще излезе нещо хубаво, но няма да е това.

# 40
  • София
  • Мнения: 108
А и не е в това да се надува блатът. На оригиналната рецепта блатът е тънък колкото блат за торта, за да може хубаво да попие това с което го заливаш отгоре, а не да стане като кекс.

# 41
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Не ,имах впредвид да се разбъркат вътре в сместа, не да се изсипят отгоре.
Аз съм правила един такъв шоколадов сладкиш в който се използват и белтъците които се прибавят последни в сместа и внимателно с дървена лъжица се разбъркват, но блата се надува, като кекс.
Но за тази рецепта ако се цели тънък блат, предложението ми не е удачно.

# 42
  • София
  • Мнения: 108
Момичета, и аз направих най-накрая сладкиша и пускам снимките с малко закъснение (снимките са много лоши, но снимах с телефон Embarassed):

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=197691

# 43
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Elito, страхотно ти се е получил, красота!
Много скоро и аз ще го направя Peace

# 44
# 45
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Момичета, и аз направих най-накрая сладкиша и пускам снимките с малко закъснение (снимките са много лоши, но снимах с телефон Embarassed):

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=197691


Леле, чак ми се прияде..........  Blush

# 46
  • Мнения: 577
току що забърках сместа и го сложих да се пече.по късно ще се отчета със снимкисамо на мен ли ми излизат слънчеви очила? newsm78

# 47
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
ani metcalf, явно в последствие снимката е сменена.......

# 48
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
и аз така - опа очила ??????? еееееееееееееееее много съм разочарована

# 49
  • Мнения: 150
Сладкиша си е фъч. Тази рецепта я знам от много години именно като фъч и съм я правила стотици пъти ...невероятна е  Simple Smile

# 50
  • Мнения: 1 122
Сладкиша си е фъч. Тази рецепта я знам от много години именно като фъч и съм я правила стотици пъти ...невероятна е  Simple Smile

При мен фъча е съвсем различен. Надува се, докато този сладкиш не. И по вкус се различават.

# 51
  • Мнения: 150
Сладкиша си е фъч. Тази рецепта я знам от много години именно като фъч и съм я правила стотици пъти ...невероятна е  Simple Smile

При мен фъча е съвсем различен. Надува се, докато този сладкиш не. И по вкус се различават.
Различни вариации на фъч явно Simple Smile знам я от майката на най-добрата ми приятелка .правеше го още когато бяхме деца и така си се казваше  Peace

# 52
  • Мнения: 3 830
Записваам си го! Peace  chef
Мерси  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт