Няколко въпроса към титаните/корифеите/магьосниците в кухнята

  • 1 312
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 257
Въпросите ми са простички, но винаги са ме вълнували:

- Като четете нова рецепта, визуализирате ли резултата?
- А усещате ли вкуса на ястието, още преди да сте го започнали?
- Чувствате ли се като художник пред бяло платно, видял вече картината в главата си или по-скоро се чувствате като откривател, който знае, че нещо ново ще се появи, но не е сигурен какво точно? Laughing
- Идва ли ви отвътре, творите ли със замах манджата или по-скоро стриктно следите и четете рецептата, без да се отколнявате и на йота от инструкциите (като и в двата случая, разбира се, стават чудеса на финала)?
- Специално ли се подготвяте за готвене или нещата се получават на принципа - пада ми ябълката на главата - осенва ме прозрение - отварям хладилника - готвя?
- Какво си мислите, докато готвите - задълбочени сте в продуктите и рецептата или философствате наум за световните проблеми и глобалното затопляне?
- Само в собствената си кухня ли правите чудеса (се чувствате силни) или и на бивак да ви сложат, пак ще врътнете засукана манджа?

Мерси.

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
- резултатът го визуализирам, но не винаги реалността съвпада с визиите ми  hahaha
- само докато чета рецептата и ми е ясно дали ще ми е вкусно, коя подправка да добавя или махна  Wink
- това не го разбрах точно. нямам ядене дето 2 пъти да е имало един и същи вкус  Crazy
- от творческите съм.... рецептата я чета ориентировъчно. за сладкишите съм по-стрикна, но не винаги
- как специално да се подготвя? понякога готвя с наличните продукти, понякога за специална рецепта ходя да пазарувам липсващи продукти.
различно е, зависи в какво настроение съм....
- мисля си за други неща...
- не съм зависима от място и вещи... е в бивак не вярвам да успея да направя суфле, ама гладен никой няма да умре или лоша дума да каже за яденето ми  Wink

П.П. аз не съм титан/корифей/магьосник в кухнята, аз съм просто експериментатор  Sunglasses
а ти защо питаш?  Thinking

# 2
  • Countryside
  • Мнения: 11 617
Ох и аз на всяка тема мерудийка да се плесна и тук  Mr. Green Не че съм корифей или изобщо кой знае какъв майстор в кухнята, но обичам да готвя и най-вече да ескпериментирам.
- представям си как ще изглежда, но не винаги се получава  Blush
- още като чета рецептата ми става ясно дали ще ми хареса или не, понякога сменям продукти и подправки по мой вкус
- по-скоро знам какво ще излезе, но не винаги става точно така де(виж т.1)  Mr. Green
- почти не спазвам рецепти, взимам само "духа" на ястието така да се каже, само за сладките неща спазвам, там съм малко профан все още  Blush
- ако ми се яде нещо си го готвя, ако милото примрънка и на него готвя  Mr. Green ако прочета/видя/опитам готина манджа се опитвам да я пресъздам. имам и моменти на почистване на хладилника, ама там също ми се получават интересни неща  Mr. Green
-  мисля си за други неща
- моята кухня е моята крепост  Mr. Green Но по принцип бих могла да спретна и нещо в полеви условия. Един приятел още благославя моя миш-маш дето го хапвахме на една палатка Mr. Green

# 3
  • Мнения: 5 001
Не съм от корифеите в кухнята но:
- Да,визуализирам резултата
- Ако познавам ястието или прочета какви подправки съдържа рецептата знам какъв вкус ще получа
-Ако правя някоя рецепта за пръв път да,спазвам рецептата точно,защото искам да получа точно това което е предложил автора.Ако не ми хареса нещо го променям следващите пъти...Импровизирам.
-За някои неща се подготвям предварително,но много често правя и различни комбинации от продукти,които имам в момента...
-По принцип всяка домакиня се чувства най-добре в своята кухня(познава си уредите),но често ми се е случвало да готвя на друго място(в чужда кухня) или на къмпинг,хижа....Резултата винаги е бил вкусен.

Последна редакция: чт, 20 мар 2008, 11:46 от TheNMaster

# 4
  • Мнения: 11 747
- да, определено визуализирам резултата
- да, само като прочета рецептата и знам какъв ще е вкуса
- ако не винаги, то в повечето случаи ми е ясно какъв ще е резултата
- бих казала, че никога не спазвам стриктно рецептите, освен ако не е класическо ястие, което държа да получа в оригинал
- имала съм и внезапни пориви, както и често съм планирала и пазарувала специално за определено ядене
- не се сещам какво си мисля, докато готвя. Нямам идея, за какво ли си мисля? Thinking
- не обичам да готвя извън къщи

# 5
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 567
Ей, каква хубава тема!
Не съм корифей/титан, по-скоро чирак-магиосник го раздавам Wink

- Като четете нова рецепта, визуализирате ли резултата? - Да, определено
- А усещате ли вкуса на ястието, още преди да сте го започнали?  -  В повечето случаи да, освен ако не съдържа продукти, които ще опитам за първи път.
- Чувствате ли се като художник пред бяло платно, видял вече картината в главата си или по-скоро се чувствате като откривател, който знае, че нещо ново ще се появи, но не е сигурен какво точно? Laughing - Може би по-скоро първото  newsm78
- Идва ли ви отвътре, творите ли със замах манджата или по-скоро стриктно следите и четете рецептата, без да се отколнявате и на йота от инструкциите (като и в двата случая, разбира се, стават чудеса на финала)? - Имам по-скоро "научен" подход (първо спазвам протокола и после променям условията  Laughing). Когато пробвам нова рецепта, следвам инструкциите почти дословно. Пробвам резултата. Следващия път внасям прoмените, за да я доизкусуря по своите препочитания. Единствената област, където няма мърдане от мерки и пропорции е сладкарството
- Специално ли се подготвяте за готвене или нещата се получават на принципа - пада ми ябълката на главата - осенва ме прозрение - отварям хладилника - готвя? - И двете, в зависимост от времето и настроението. Мога с часове да се ровя и подготвям за някоя рецепта, или да спретнa менюто за седмицата в зависимост от наличността в хладилника.
- Какво си мислите, докато готвите - задълбочени сте в продуктите и рецептата или философствате наум за световните проблеми и глобалното затопляне? - Не мисля, пускам си радиото на една ретро станция и пея с него Grinning
- Само в собствената си кухня ли правите чудеса (се чувствате силни) или и на бивак да ви сложат, пак ще врътнете засукана манджа? - Определено, в моята кухня ми е най-добре, особено ако трябва да приготвя нещо за първи път, тъй като cме си свикнали на магариите  Laughing. Но и в непознати кухни съм се прeдставяла доста прилично (по купони и вили, например).

# 6
  • Мнения: 7 091
Много хубава тема!!! И аз не се имам за кой-знае какъв титан/корифей/магьосник, ама се изкушавам да отговоря Simple Smile


- Като четете нова рецепта, визуализирате ли резултата? Да, винаги. Също така никога не правя рецепта, по която няма снимка, не заради това, че не мога да си представя как изглежда, а защото искам да знам, че този който я пуска има наистина идея какво предлага и оценките ни за качеството на крайния продукт съвпада. От опит съм установила, че има доста хора, с които ми се разминава усещането за " прекрасно, превъзходно, неповторимо, неустоимо" и не ми се рискува.
- А усещате ли вкуса на ястието, още преди да сте го започнали? " Да, това е една от основните причини да искам да го направя "
- Чувствате ли се като художник пред бяло платно, видял вече картината в главата си или по-скоро се чувствате като откривател, който знае, че нещо ново ще се появи, но не е сигурен какво точно? Laughing " По-скоро съм художник с щипка импровизация"
- Идва ли ви отвътре, творите ли със замах манджата или по-скоро стриктно следите и четете рецептата, без да се отколнявате и на йота от инструкциите (като и в двата случая, разбира се, стават чудеса на финала)?" Има рецепти, които спазвам по ноти, има такива, които правя на пух и прах преди да ги сътворя. Зависи много за каква рецепта става въпрос."
- Специално ли се подготвяте за готвене или нещата се получават на принципа - пада ми ябълката на главата - осенва ме прозрение - отварям хладилника - готвя? " Тъй като бая гърла зависят от мен да ги нахраня, а аз всеки ден готвя имам и от двете ситуации. "
- Какво си мислите, докато готвите - задълбочени сте в продуктите и рецептата или философствате наум за световните проблеми и глобалното затопляне? " Аз винаги се стремя да мисля за положителни неща, наслаждавам се както си писала по-горе като художник на платното. Установила съм, че моите настроения и вибрации се предават на храната по някакъв начин, затова ми е важно да не съм буреносен облак докато готвя Simple Smile
- Само в собствената си кухня ли правите чудеса (се чувствате силни) или и на бивак да ви сложат, пак ще врътнете засукана манджа? " Много труден въпрос. АКо мога, избягвам да готвя на чуждо място. Дори при смяна на къщата само се отразява. Не че не ми се получават нещата в чужда кухня, но си иска време да свикнеш на печка, ножове и т.н. Поне аз така смятам"

# 7
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Да, много хубава тема! Също не се смятам за корифей, но все пак обичам да готвя и затова ще се опитам да отговоря! bouquet

- Като четете нова рецепта, визуализирате ли резултата?  - Да
- А усещате ли вкуса на ястието, още преди да сте го започнали?  - Да, но има неща, които ме предизвикват да ги направя, точно защото ми е интересно какъв ще е вкуса - обичам екзотични комбинации!
- Чувствате ли се като художник пред бяло платно, видял вече картината в главата си или по-скоро се чувствате като откривател, който знае, че нещо ново ще се появи, но не е сигурен какво точно?  - откривателството е чудесно нещо, стига и хората до мен да са склонни да откриват нови вкусове - мъжа ми за моя радост е такъв, но децата за сега не и се случва обикновено да готвя според децата, така че и от двете, зависи от ситуацията.
- Идва ли ви отвътре, творите ли със замах манджата или по-скоро стриктно следите и четете рецептата, без да се отколнявате и на йота от инструкциите (като и в двата случая, разбира се, стават чудеса на финала)? - За сладкиши и тестени неща се придържам към рецептата, особенно ако я правя за пръв път, но често се случва да променя нещо малко - я глазура, я с прибавяне на ядки или нещо такова. Ако обаче вече съм правила рецептата си позволявам и  по-големи импровизации - така се получават и нови неща!
- Специално ли се подготвяте за готвене или нещата се получават на принципа - пада ми ябълката на главата - осенва ме прозрение - отварям хладилника - готвя?  - И двете, зависи от ситуацията и желанието на близките ми.
- Какво си мислите, докато готвите - задълбочени сте в продуктите и рецептата или философствате наум за световните проблеми и глобалното затопляне? - Пускам си хубава музика и мисля за приятни неща - това помага ястието да е по-вкусно(или поне го вярвам). За различните блюда имам дори различна предпочитана музика  Mr. Green
- Само в собствената си кухня ли правите чудеса (се чувствате силни) или и на бивак да ви сложат, пак ще врътнете засукана манджа? - Хм, зависи от ситуацията. Готвила съм на няколко чужди места и мога да кажа, че се справих много добре (особенно ако ми е приятно в съответната кухня). Но определено е по-сложно, ако няма необходими продукти или условия и все пак май всичко зависи от вътрешната нагласа.

# 8
Ето и моите отговори, само да поясня - по-скоро се класирам в категорията "любител-чревоугодник" Simple Smile

- Да, представям си го - в повечето случаи успешно.
- Зависи - ако се използват познати продукти - да, иначе ако има нещо ново за мен - опитвам, но има изненади.
- "Виждам" го... обикновено е трудно да направиш нещо, ако не знаеш какво правиш...
- Пак е според случая - спазвам рецепти, когато искам конкретен резултат, понякога добавям нещо от мен, а понякога и просто "творя".
- Тъй като живея само с приятелката ми в хладилника обикновено няма голямо изобилие, т.е. първо е идеята, поле плануване/пазаруване и чак след това - изпълнение. Ако пък ми попадне някъде пълен хладилник.... нали се сещате за онова детско филмче с тазманийския дявол? Simple Smile
- Общо взето се задълбочавам в готвенето -  мисля си за това как се получава, какво следва и т.н.
- Тъй като нямам претенции да съм нещо повече от средностатистически лакомник - не се притеснявам да готвя където и да е, ако съм желан, разбира се. Като стана дума за бивак - в подобна ситуация бях преди няколко месеца. На една екскурзия на палатки се оказах в отбора "готвачи" и на барбекюто трябваше да печем наденички, меса и т.н. Аз видях, че има и лук и предложих да сложим част от него на барбекюто - повечето хора ме гледаха странно, обаче като се намери и малко вино, подправки... Добре се получи Simple Smile

Поздравления за интересната тема - любопитно е колко са различни хората и как всеки по собствен начин приема готвенето.

# 9
  • Мнения: 491
- Като четете нова рецепта, визуализирате ли резултата? - В повечето случаи да. Представям си дори как ще е сервирана.

- А усещате ли вкуса на ястието, още преди да сте го започнали? - Ако не е нещо съвсем ново да, но ако е нещо, което никога не съм опитвала по скоро си представям какъв би могъл да бъде.

- Чувствате ли се като художник пред бяло платно, видял вече картината в главата си или по-скоро се чувствате като откривател, който знае, че нещо ново ще се появи, но не е сигурен какво точно? - По скоро като художник Simple Smile Кулинарията за мен е изкуство Simple Smile

- Идва ли ви отвътре, творите ли със замах манджата или по-скоро стриктно следите и четете рецептата, без да се отколнявате и на йота от инструкциите (като и в двата случая, разбира се, стават чудеса на финала)? - Рецепти рядко чета. Или ползвам само базисни и си добавям мои си неща. Никога не следя стриктно. (освен при кексове, питки)

- Специално ли се подготвяте за готвене или нещата се получават на принципа - пада ми ябълката на главата - осенва ме прозрение - отварям хладилника - готвя? - Всеки път различно. Случвало се е да сънувам даже какво ще сготвя на следващия ден, но ми се е случвало и при отваряне на хладилника/килера да реша какво ще готвя.

- Какво си мислите, докато готвите - задълбочени сте в продуктите и рецептата или философствате наум за световните проблеми и глобалното затопляне? - Ха хаха, дали ще се хареса на моите хора  Mr. Green Heart Eyes

- Само в собствената си кухня ли правите чудеса (се чувствате силни) или и на бивак да ви сложат, пак ще врътнете засукана манджа? - Мога и в чужди кухни да се вихря. Имаме навика да се събираме група приятели поне веднъж на 2 седмици и да си правим нещо за хапване Simple Smile


Това са моите отговори Simple Smile Не мисля, че съм корифей в кухнята, но определено ми е една от най-големите слабости Simple Smile

# 10
  • Мнения: 2 257
Темата е станала хубава, защото сте я направили такава с отговорите си! Страхотни сте, благодаря ви за написаното - четох с интерес и любопитство!
Точно тези неща исках да знам, когато задавах въпросите си! Аз не готвя; мога да готвя, даже се оказва, че става и вкусно, но не ме влече. Затова исках да знам какво преживява една истински отдадена и владееща до съвършенство кухненските чудеса магьосница. Simple Smile

# 11
  • Мнения: 3 034
далеч съм от корифеите все още, но все пак ще отговоря, темата е страхотна  Hug

- Като четете нова рецепта, визуализирате ли резултата? - никога. както и когато рисувам никога не визуализирам крайния резултат, оставам емоцията, настроението да водят ръката  Peace
- А усещате ли вкуса на ястието, още преди да сте го започнали? - обикновено да, освен ако не е супер екзотично, но такива рядко ме привличат да ги направя. предпочитам да имам идея за вкуса.
- Чувствате ли се като художник пред бяло платно, видял вече картината в главата си или по-скоро се чувствате като откривател, който знае, че нещо ново ще се появи, но не е сигурен какво точно? - ммм, както написах по-горе като рисувам никога не съм видяла картината като краен резултат в главата си. видяла съм обикновено обекта, който искам да нарисувам, но картината е нещо различно. така че, по-вярно е второто, но то важи и за рисуването  newsm78
- Идва ли ви отвътре, творите ли със замах манджата или по-скоро стриктно следите и четете рецептата, без да се отколнявате и на йота от инструкциите (като и в двата случая, разбира се, стават чудеса на финала)? - зависи. сладките неща спазвам стриктно, но си позволявам волности при оформлението  Wink останалото е по-често със замах  Laughing
- Специално ли се подготвяте за готвене или нещата се получават на принципа - пада ми ябълката на главата - осенва ме прозрение - отварям хладилника - готвя? - пак зависи. някои рецепти ме грабват и пазарувам специално, за да ги направя. седмичното меню се приготвя в зависимост от наличното в хладилника.
- Какво си мислите, докато готвите - задълбочени сте в продуктите и рецептата или философствате наум за световните проблеми и глобалното затопляне? - задълбочена съм в рецептата  Peace
- Само в собствената си кухня ли правите чудеса (се чувствате силни) или и на бивак да ви сложат, пак ще врътнете засукана манджа? - в моята кухня се чувствам най-уютно, мога да сготвя и на друго място, но резултатът няма да е същия, защото настроението ще е било по-различно  Peace

Общи условия

Активация на акаунт