лазаня

  • 12 748
  • 43
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Gorni Bogrov
  • Мнения: 959
никога досега не съм правила лазаня,моля ви кажете вие как я правите,със какви кори.Бихте ли ми казали някой рецепти?Предварително благодаря!  chef

# 1
  • Ах, морето
  • Мнения: 374
Ето как я правя аз:

Корите ги пускам във вряща вода за около 1 минута (или по-малко). В тенджерата пускам не повече от 3 кори, за не се слепнат. Като се извадят, се изплакват със студена вода и се подреждат една до друга. На пакета пише, че се слагат сурови и после си омекват при печенето, но аз за всеки случай ги попарвам. Използвах марката Primo Gusto.

За плънката: запържвам лук, чесън, шунка (или филе) - на ситно. Прибавям 500г. кайма. Доколкото знам, италианците предпочитат и използват телешка кайма. Аз я правя със смес. Запържвам, като наливам по малко доматен сок, да не стане на бучки. Прибавям няколко пасирани домата (или дом.пюре) и подправки - риган и магданоз и сол, разбира се.

Най-отдолу в тавата слагам малко дом.сос (или плънка). Отгоре подреждам един ред кори, а върху тях от плънката. Върху всяка кора слагам 2-3 кръгчета топено-пушено сирене, още малко плънка, настърган кашкавал. Следва нов слой кори и т.н. Най-отгоре завършвам с кори. Покривам с фолио и пека в предварително загрята фурна на 200-220 градуса. След около 25 мин. махам фолиото, настъргвам кашкавал и връщам във фурната да се разтопи.

Важното е плънката, да не е прекалено гъста, да има и течност, за да омекнат корите.

Да ви е сладко!

Ето и парченце:

# 2
  • Gorni Bogrov
  • Мнения: 959
много благодаря,ще се пробва

# 3
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Последната ми лазаня я правих само с доматен сос и сирене, защото нямах кайма и пак стана страхотна, другия път ще сложа шунка обаче вместо кайма.
Дом. сос правя така:
Запържвам в тиган със една лъжица олио или зехтин лук, моркови и чесънчета на скилидки.
После прибавям каймата и като си пусне водата половин до една чаша червено вино (зависи от количеството на каймата), аз обаче нали нямах кайма, та този момент го пропуснах и сложих направо доматите от консерва, сол, захар и така ври обикновено от 30 до 40 мин, ако е необходимо се прибавя периодично вода, като видим че прекалено много се е сгъстил соса.
После след сваляне от огъня махам чесънчетата и прибавям нарязани пресни листа босилек за аромат.
Отделно си приготвям сос бешамел и корите и аз ги пускам за около 1 минута във вряща подсолена вода за да омекнат.
После в една тава разстилам на дъното сос бешамел, после доматен сос, редя първия ред кори,после пак бешамел, доматен сос, ръся с пармезан или кашкавал и так докато ми свършат сосовете, обикновено правя 4 или максмум 5 пласта. Другия път съм решила обаче върху дом. сос преди поръсване със сиренето да сложа шунка.
Върхи готовата лазаня слагам парченца масло в ъглите и в средата.Пека на 200 градуса за половин час.

# 4
  • Мнения: 27
Пробвали ли сте "къпани кори" - на опоковката пише, че стават за лазаня, но ме е страх да пробвам...

# 5
  • Мнения: 1 479
Аз я правя с 2 соса/бешамел и доматен/.Понеже каймата ми е тежичка,в доматения слагам:гьби,пилешко филе или шунка,лук,чесьн и подправки.Използвам кори на "Барила"/италианците ги имат за №1 паста/и Пармеджано ситно настьрган/може и бьлгарски кашкавал/.По-горе са ти описали технологията на приготвяне.От снимката на"vesi_127"ми потекоха лигите Hug

# 6
  • Мнения: 655
благодаря за споделените рецепти,ама аз все пак да попитам0някой да си ги прави корите вкъщи newsm78а като ги купувате каква марка взимате,защото аз в Пикадили гледах няколко вида newsm78

# 7
  • Мнения: 9
Аз също ползвам само на Barilla, това са най-добрите кори според мен. А и не е необходимо да се варят предварително!

# 8
  • Мнения: 6 167
Аз взимам кори EMILIANE и правя лазаня както ме е учила свекърва ми.
Давала съм рецептата в темата за италианската кухня, но ще я повторя и тук.

Сос: чесън се запържва в малко олио и се изважда. Добавя се към 300-400 гр. кайма, запържва се, добавя се сол, черен пипер.  После се добавя към 1кг доматена паста ( от бутилките) и го оставяте да поври. Накрая се прибавя босилек.
По принцип истинското рагу се рпави дълго и ври доста, но аз нямам нито време, нито нерви да ми бълбука сто часа на печката.

Сос бешамел - 2,5 сл. брашно се запържват в доста масло ( към половин пакетче и повече) и после лека полека се прибавя към 1 л. пр. мляко при непрекъснато разбъркване. Накрая може да добавите още една малка бучка масло и малко сол.

Как се нарежда: Винаги се започва със сосовете.
На дъното на тавата се слага с черпак от рагуто и соса бешамел и се поръсва с пармиджано ( това е едно миризливо настъргано сирене, което не знам дали го има в България). После редите корите. После пак с черпака сосове и пармиджано  и така докато построите 4 , макс 5 етажа Оставяте си от сосовете за отгоре, т.е завършва се със сосовете.

Това, което е важно е, лазанята да плува, нищо че ще ви тече извън редовете. затова и сосовете не са много гъсти.

Като е готова покрита и тн. по ъглите и в средата се слага масло.

Пече се по указанията на корите.



ПС: Моите уважения към Веси 127, но това с варенето на корите не е начина, корите не се варят, още по-малко се топят в студена вода след това. Корите се нареждат, както са сухи и ако има достатъчно сосове още преди да ги бутнете в печката ако ги оставите малко ще видите, че ще си набъбнат и омекнат. Говоря за нормални кори за лазаня на Барила, на Емилиане.

Последна редакция: пн, 17 мар 2008, 16:36 от Lennie

# 9
  • Мнения: 7 474
Виж и тук има няколко рецепти http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=12591.msg224346

# 10
  • Ах, морето
  • Мнения: 374
Нямам претенции рецептата ми да е автентична. Просто написах как процедирам. Това с попарването ми е останало като навик от времето, когато сама си точех корите. С готови съм правила само 1-2 пъти и понеже не бях сигурна дали ще омекнат достатъчно, ги попарих. В рецептата уточних, че според упътването на пакета се слагат сурови, попарването си беше самоинициативно.  Peace 

# 11
  • Мнения: 6 167
разбирам  Peace , просто в случая с готовите кори е излишна занимавка.

# 12
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Ето една грахова лазаня, която се каня утре да правя:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1868.msg38250/t … een.html#msg38250

# 13
  • Мнения: 506
аз също ги сварявам готовите кори Peaceне ми харесва това,с което са покрити ,а при варенето пада

купувам Примо Густо

и да пробвала съм да правя в къщи,но работата е за половината китайски народ-месене,точене,варене,съхнене....омазах цялата къща

# 14
  • София
  • Мнения: 472
Преди години, когато не продаваха кори за лазаня съм правила по италианска рецепта - нещо като палачинки, но с прясно и кисело мляко, белтъците на сняг - много  време отнема. Сега с готовите кори съм правила без дори да ги бланширам, като соса е по-воден. Става страхотно и много бързо. Успех в готвенето.

# 15
  • Мнения: 1 777
Ето и моята рецепта за лазаня.



Лазаня

1кутия кори за лазаня
1(737гр.) буркан сос за спагети
рикота или извара
гъби по желание
запържена кайма
пармежан
моцарела

В правоъгълна тавичка покриваме дъното със сос.Върху соса нареждаме един ред от корите.Отгоре пак сос.Върху соса намазваме слой рикота и поръсваме с готовата кайма.Поръсваме с пармежана и настърган кашкавал.И това се повтаря докато свършат корите.Върху последния ред кори пакриваме с соса поръсваме с пармежан и настърган кашкавал.Печем около 20 минути.
За да не стане суха се слага доста сос.
Добър апетит.  Simple Smile


Искам да допълня , че корите които използвам не се нуждаят от предварително варене.

А ето тази


е с патладжан вместо каймата. Simple Smile

# 16
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
аз също ги сварявам готовите кори Peaceне ми харесва това,с което са покрити ,а при варенето пада


И аз , и аз Peace
Още повече че ако не ги попаря преди да ги наредя, си остават сурови и хрупкат Sick, особено най-горния слой..

# 17
# 18
  • Gorni Bogrov
  • Мнения: 959
страхотни сте newsm10 Благодаря   bouquet

# 19
  • Мнения: 836
Още повече че ако не ги попаря преди да ги наредя, си остават сурови и хрупкат Sick, особено най-горния слой..

Горният слой хрупка, когато е пресъхнал и препечен. За да не ти хрупка, лазанята се пече първо завита с алуминиево фолио за около 40 минути и после фолиото се маха, за да се запече и той.
Ааа и върху най-горния слой се сипва богато от бешамела, който пък трябва да е по-редичък (само да напомня)  Peace

BTW аз също не попарвам корите.

# 20
  • Мнения: 8 952
А аз предпочитам канелоните!  Wink
Слагам ги сурови.
Правя плънка от кайма, чесън, гъби и босилек, малко доматено пюре.
Изпозвам два соса - бешамел и доматен.
Отгоре настъргвам кашкавал.


# 21
  • Мнения: 6 167
аз също ги сварявам готовите кори Peaceне ми харесва това,с което са покрити ,а при варенето пада


И аз , и аз Peace
Още повече че ако не ги попаря преди да ги наредя, си остават сурови и хрупкат Sick, особено най-горния слой..

не ти е бил достатъчно соса отгоре и лазанята е била суха.
няма причина нищо да хрупка, ако е била обилно залята.
лошото на лазанята е точно това - много масло, бешамел, рагу, пармиджано...свинска история, затова не правя често.

утро 77, за канелоните мога да ти кажа още една хубава плънка: извара, спанак, малко канела, сол, пармиджано.
заливаш с рагу болонезе ( доматен с кайма) и сос бешамел. на великден се ядат тук канелони  Laughing

# 22
  • Мнения: 172
utro77 моля те сподели по-подробно как правиш канелоните. Купила съм кутия канелони от 1 месец и не мога да открия рецепта. Намерих рецепта със сирене и спанак, но вкъщи не обичат спанак.

# 23
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Lennie, именно защото и аз избягвам да слагам много сосове, особено последния пласт където се слагат най -много бешамел и рагу, предпочитам да си попаря корите за една минута, да ти кажа вече само така правя и не се тормозя. Peace

Сега гледах една много интересна рецепта за лазаня с кайма от агнешко месо за католическия Велиден в неделя:

Кори за лазаня, един пакет.
За рагуто (соса)
500 гр. агнешка кайма
морков
целина
лук
150 гр. магданоз
сол
пипер
една водна чаша бяло вино
Сос бешамел
сирене пармиджано

Рагуто се приготвя като в малко зехтин се запържват лука, моркова и целината нарязани на ситно , прибавя се каймата, виното, подправките, готви се към 15/20 мин.
Корите за лазаня се попарват към една /две минтуро във вряла подсолена вода , изваждат се и се подсушават.
Върху един лист кора се сипва обилно рагу, поръсва се с пармиджано. навиваме кората на руло и рулото го режем на парчета (кръгчета) които започват да се редят в тавичка с нареза нагоре.
Тази процедура се прави с всички листове кори, докато не свършат.
така подредените кръгчета в тавата се заливат с бешамела така че да потъне в отворите на кръгчетата.Ръсим отгоре с пармиджано хуваво над бешамела и запичаме  на фурна на 180 градуса за 30 минути.

Последна редакция: пн, 14 апр 2008, 18:03 от Lindita

# 24
  • Мнения: 8 952
Плънката  приготвям като запържвам около 700 грама кайма. Още в началото на запържването добавям половин чашка вода, така че "запържване" е силно казано.  Wink Малко доматено пюре - 2-3 лъжици. Отделно задушавам 500 грама гъби, които после смесвам с каймата. Подправям с босилек, мащерка или риган. Аз обикновено слагам и чесън.

На дъното на тавата - олио и  обилно доматен сос. Доматения ми сос всъщност е разредено доматено пюре или направо купувам от пюрето в картонените кутии - то не се разрежда допълнително.

Приготвям си сос бешамел като запържа в малко олио 2-3 лъжици брашно, добавям вода или прясно мляко, черен пипер.

Напълнените с плънката канелони нареждам в тавичката върху доматеното пюре.
Отгоре заливам с още доматено пюре, ако имам. Също и с бешамела.

Настъргвам кашкавал. И слагам да пека!
Сосчето трябва да е доста, за да омекнат канелоните.

Добър апетит!    chef


Lennie , имаш предвид, че след като напълня с извара и спанак, заливам с кайма и доматен сос?! Това ми се струва адски странна комбинация! Иначе извара, спанак и бешамел ми звучи добре и бих изпробвала.

# 25
  • София
  • Мнения: 6 302
И аз наскоро правих за пръв път лазаня, с кори Примо Густо. Първо ги потопих във вряща вода за 1-2 минути, но после една част от тях се слепнаха една за друга. Както и да е, с двата соса - Бешамел и доматен с кайма и гъби, мисля че крайния резултат беше отличен. Гостите си облизаха пръстите.  PartyНо като сме само двама ще я правя с половин пакет кори, че иначе няма изяждане цяла седмица   chef

# 26
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
И аз наскоро правих за пръв път лазаня, с кори Примо Густо. Първо ги потопих във вряща вода за 1-2 минути, но после една част от тях се слепнаха една за друга. Както и да е, с двата соса - Бешамел и доматен с кайма и гъби, мисля че крайния резултат беше отличен. Гостите си облизаха пръстите.  PartyНо като сме само двама ще я правя с половин пакет кори, че иначе няма изяждане цяла седмица   chef

Зазолинка, като извадиш корите от горещата вода за да не се слепнат, си проготви някакъв плот където да ги наредиш и отгоре ги покрий с някакъв плат или кърпа и с длани ги изсуши.

# 27
  • Мнения: 8 952
Тва с попарването на корите - голяма игра, бе!
Като не искате да слагате много сосове, може просто да сложите по-рядък / по-воден/ сос!
Това е моето предложение.
По принцип гледам да не губя излишно време в кухнята!  Sunglasses

# 28
  • Мнения: 213
Момичета, вече два пъти ядох в заведение спаначена лазаня. Страхотна е! Моля, ако някой знае рецепта да сподели Hug Мисля, че вътре освен спанак има яйце, сирене, но не знам как точно се приготвя Rolling Eyes

# 29
  • Мнения: 2 481
Пфуу, не бях яла лазаня,и мъжът ми взе че купи 1 кило готова от щанд на изветна със домашните си млечни салати фирма!Отврат!Кора до кора като тесто без плънка,но като гледам вашите снимки слюнките чак ми се отделят ,непременно трябва да пробвам да направя!

# 30
  • Мнения: 2 481
Пфуу, не бях яла лазаня,и мъжът ми взе че купи 1 кило готова от щанд на изветна със домашните си млечни салати фирма!Отврат!Кора до кора като тесто без плънка,но като гледам вашите снимки слюнките чак ми се отделят ,непременно трябва да пробвам да направя!

# 31
  • Мнения: 224
Един пакет готови кори който ги варя малко за около 2-3 минути слагам ги на кърпа да се подсушат.
---за соса -запържвам в зехтин ,лук,морков,целина,чесън 1-2 скилидки ,като се поизпържи слагам каймата ,черен пипер,много малко индийско орехче, сол. Като се поизпържи отново слагам бяло вино да се изпари и пак доизпържвам след това слагам доматите и щипка захар и оставям на много слаб огън да си къкри докато се сгъсти.
---бешамел купувам  готов
---На дъното на дълбока правоъгълна тава се слагам малко зехтин и бешамелов сос. Поставям  ред кори,  малко от плънката бешамелов сос и се поръсва с  пармеджан(пармезан)така съм чувала да му казват в БГ- и така до края.последния ред го правя по същия начин и поръсвам обилно с пармеджан и пека до готовност

# 32
  • Мнения: 10
Ето го и моят вариант, много вкусна става лазанята, та съм спретнала и няколко снимчици...
  chef
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56371
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56374
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56377
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56380
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56383
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56386
http://www.sofiaphoto.com/main.php?g2_itemId=56389

1 голяма глава кромид лук
1 консерва с гъби / около 200 грама/
1 голяма червена печена чушка
1 морков
2 скилидки чесън
2 топени сиренца / триъгълните от кръглите кутии/
сирене пармезан
черен пипер, млян кимион, индийско орехче, орегано /или чубрица/, сол... всичките подправки се слагат по вашият вкус
300 гр. кайма /може и повече, ако я харесвате по-месна/
500 гр. доматено пюре
200 гр. готови кори за лазаня /моите не се варят предварително, направо се редят/
400 мл. сос бешамел / аз го купувам готов/

Нарязвам на едро лука и гъбите и ги слагам да се запържат за няколко минути заедно със чесъна, прибавям нарязаните на дребно морков и печена чушка. Аз лично подправките ги слагам докато запържвам зеленчуците, преди да добавя каймата и топените сиренца, но това е мой приом, мисля че каймата така ми поема нужните аромати и което е в повече си изветрява във процеса на готвене. След като съм прибавила каймата към зеленчуците, запържвам всичко за няколко минутки, докато каймата смени цвета и добавям доматеното пюре . Оставям да покъкри 5 минутки и свалям от огъня.

Във една дълбока тавичка нареждам последователно във този ред:
бешамел
доматен сос
поръсвам със сирене пармезан
кори за лазаня
и пак повтарям в същия ред докато свършат корите, последните най-горни кори ги заливам със каквото е останало от сосвете и на края поръсвам със малко кашкавал. По желание може да се добави 100 мл. вода във тавичката, тя помага на корите да станат по бързо и съкращава малко времето на печене. Всичкото това във фурната за около 30-40 мин. на 200 градуса. Аз лично изключвам фурната /но дори не отварям вратата на фурната за да не бяга температурата/ когато са минали 30 мин.,  но оставям лязанята вътре да си се досготви сама и я вадя чак когата е време да я излапаме.
Страшно вкусно става. Приятен апетит от мен!!!  newsm10

Последна редакция: пт, 29 авг 2008, 20:58 от ishimonkey

# 33
  • Мнения: 868
Виждам, че повечето използват Бешемел сос.  Вместо Бешемел, аз използвам Рикота сирене (нещо като не-солена извара, но не съвсем) + яйца за стягане + сирене Моцарела между корите.  Бешемелът не е ли много рядък?

Използвам кори, които не се варят + зеленчуци като патладжани или спанак защото готвя лазанята без месо.

# 34
# 35
  • в белята
  • Мнения: 536
Направих лазанята по рецептата отзад на корите Барила плюс няколко добавки от другите рецепти от тук и стана невероятна Crazy Crazy CrazyСега ще пробвам и канелоните.

# 36
  • Мнения: 539
много моля да ми кажете каква съдинка,колко голяма тавичка да си купя за лазаня за 1 пакет кори.Купих кори,но се оказа че нямам правоъгълна тавичка,а само кръгли съдове,та сега искам  да си купя ,но какъв размер да бъде,най голямата тава за баница която е или нещо по-малко трябва да е .

# 37
  • Мнения: 868
Момичета, вече два пъти ядох в заведение спаначена лазаня. Страхотна е! Моля, ако някой знае рецепта да сподели Hug Мисля, че вътре освен спанак има яйце, сирене, но не знам как точно се приготвя Rolling Eyes


Това е вариация на лазанята, за която аз говорех, и е доста популярна сред вегетарианците тука.

Продукти:
1 голям буркан доматен сос за паста
1 паунд (около 2 кг) спанак
2 чаши Рикота сирене (вид извара, не знам точно как на БГ)
1 чаша Моцарела сирене
2 яйца
1/4 чаша Пармазан
(Кори, които не трябва да се варят; пише "no-boil" на кутията. Има много марки)

Смесваш Рикотата със спанака (ситно нарязан) и яйцата със сол и пипер. Добави каквито искаш подправки (аз използвам босилек и нещо което се казва Thyme).

В специален правоъгълен съд редиш сос за паста, корите, сместа с Рикота, соса за паста, и моцарела сирене. Редуваш така. Накрая посипваш с Пармазан. Покриваш с фолио и печеш около 50-60 мин. След това откриваш и печеш 10 мин.

Можеш да си играеш със соса и да правиш сама или да му добавиш каквото искаш. Аз понякога му добавям гъби. Това е любимата лазаня у нас.

# 38
  • Мнения: 1 777
Момичета, вече два пъти ядох в заведение спаначена лазаня. Страхотна е! Моля, ако някой знае рецепта да сподели Hug Мисля, че вътре освен спанак има яйце, сирене, но не знам как точно се приготвя Rolling Eyes


Това е вариация на лазанята, за която аз говорех, и е доста популярна сред вегетарианците тука.

Продукти:
 
1 паунд (около 2 кг) спанак
Само искам да поправя Пикси ,че един паунд не е около 2 килограма,а е около 0.454 кг. Wink
И Thyme е мащерка. Simple Smile

# 39
  • Мнения: 868
Благодаря!  Embarassed

# 40
  • Торонто/Сливен
  • Мнения: 1 902
Аз имам една молба - може ли да покажете снимка на корите? Тук съм виждала поне 3 вида различни форми и размери, та не знам какви да купя.

Мерси.

# 41
# 42
  • Торонто/Сливен
  • Мнения: 1 902
Мерси! Hug

# 43
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Понеже ден правих лазаня, и ми стана особено сполучлива на вкус, публикувам снимка, като рецептата е на Лени от италианската тема, ползвах кори Барила, на снимката по -горе, като преди да ги наредя винаги ги попарвам за около 3 мин във вряща вода и после ги местя веднага  в друг съд със студена, така не се слепват.

Общи условия

Активация на акаунт