солен кекс

  • 9 614
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Ето и рецептата

1к. кисело мляко
2яйца
1бакпулвер
около 500гр. брашно
2кремвирша нарязани на дребно
около 100гр кашкавал на кубчета
10-15 маслини нарязани на дребно

Всичко това обърках в голяма купа,намазах кеикова форма с масло и изсипах сместа. Сложих да се пече в предварително загрята фурна на 170градуса.


Извинявам се ако има вече такава тема,не съм търсила ,но като видях колко сполучлив стана реших да споделя с вас.




# 1
  • БГ
  • Мнения: 1 160
Ще се пробва, изглежда лесно за приготовление и вкусно!   bouquet

Не се стърпях и го направих тази вечер, ето го моя хубавец, без маслини, но и така е чудесен!

Последна редакция: сб, 22 мар 2008, 21:58 от stefaniika

# 2
  • Мнения: 1 447

 Аз сам го правила,но без маслини стана страхотен.Сега мисля да пробвам и твоя надявам се да стане хубав Simple Smile

# 3
  • Мнения: 4 380
Аз не обичам солени кексове. Никога не ме устройва резултата и отдавна не правя принципно. Днес ми трябваше нещо набързо и се реших отново.
Честно питам...какво им харесвате? Или може би аз не правя нещата като хората? Не стига че винаги ми се напукват...ами и вечно са мокри и стоят като глетави колкото и внимателно и продължително да печеш. Crossing Arms В тази рецепта покрай разтопения кашкавал пък хептен. newsm78





# 4
  • Мнения: 1 122
А аз го правя със 4 яйца, 1 коф. кис. мляко, 1 ч. л. сода, 1 ч. ч. олио, брашно и сирене. Всичко се бърка да стане с консистенцията на кекс и накрая се прибавя и натрошеното сирене и се пече. За закуска става супер.

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 00:35 от stasi76

# 5
  • Мнения: 2 126
Аз не обичам солени кексове. ...................Честно питам...какво им харесвате?
Ми тази рецепта е за тези които обичат Peace Много заядливо звучи и не по темата този пост.

А рецептата е супер и резултатите страхотни.Браво момичета  bouquet

# 6
  • Мнения: 4 380
Аз не обичам солени кексове. ...................Честно питам...какво им харесвате?
Ми тази рецепта е за тези които обичат Peace Много заядливо звучи и не по темата този пост.

А рецептата е супер и резултатите страхотни.Браво момичета  bouquet

Еееее...ако това не е по темата кое Е? Заядливо? Както виждаш съм си направила труда да го направя и си изказвам лично мнението по повод резултата. Първо го направи, пък после ще си говорим дали е супер. Аз не бих предложила това на гости, та и най-непретенциозни. И доводите съм си казала, които са абсолютно обективни. Ако на някой му стане не мокро и глетаво, да се обади!

# 7
  • София
  • Мнения: 11 692
Хайде да се изкажа и аз по темата.Правя солен кекс,по рецепта,която не е тук от форума.Става и за пред гости.Доказателството е че са ми искали рецептата.
xenia наистина малко заядливо звучи поста ти.Това че при теб не се получава соления кекс по твои твърдения не означава че е неподходящ за гости.
Между другото много апетитно изглежда печивото на снимката,която си показала.
Ще пробвам рецептата на мама раче,изглежда много вкусно,а и децата умират за солен кекс.

# 8
  • Мнения: 4 380
Въпрос на различни критерии за качеството на това което слагаш в устата. За мен нито на вид, нито на вкус става, но никого не задължавам с мнението си. За доста непретенциозни. Евтино и сърдито.

# 9
  • София
  • Мнения: 11 692
А-а-а имам претенции да съм от претенциозните.Хората,които ми поискаха рецептата са доста добри кулинари,а това за мен е много.
Не говоря за евтино или скъпо,но и моя кекс няма този вид/форма и не се прави толкова бързо. Peace

# 10
  • Мнения: 1 195
много добре изглежда smile3501
ние не ядем обаче кренвирши Sick ако сложа сиренце вместо кренвиршите дали ще стане newsm78

# 11
  • Пловдив
  • Мнения: 481
Аз мисля,че ще стане и със сирене,но нека авторката каже

# 12
  • Мнения: 491
Направих го преди малко и стана много хубав. Не сложих маслини, защото брат ми не обича, добавих му парче синьо сирене Wink Да видим дали утре с мъжа ми ще го харесат. Баба го хареса.  Mr. Green

stasi76, и аз така го правя принципно Simple Smile Много е вкусен.

Много обичам солен кекс и благодаря на мамаРаче за рецептата Simple Smile (мама правеше един с царевично брашно, но сега не мога да се сетя за рецептата  newsm78 )

На който не му харесва просто не е длъжен да го прави Simple Smile Да не си говорим за евтинийки и бла бла, че и подобно държание не се котира като изискано Wink
Все пак никой никому не е опрял пистолет в главата със заповед "Сготви го" Wink  Всичко е въпрос на вкус и гледна точка... както аз не ям зайци, така други не харесват солени кексове... Това, че аз не ям зайци значи ли, че трябва да оакам темите с рецепти за зайци? Wink

Простете за лирическото отклонение.


Едит:

Последна редакция: вт, 25 мар 2008, 00:02 от Dupence

# 13
  • Мнения: 1 122
много добре изглежда smile3501
ние не ядем обаче кренвирши Sick ако сложа сиренце вместо кренвиршите дали ще стане newsm78


Аз го правя със сирене. Погледни по-нагоре и ще видиш.

Dupence
много си права. Като не й харесва да не го прави.

# 14
Аз не обичам солени кексове. Никога не ме устройва резултата и отдавна не правя принципно. Днес ми трябваше нещо набързо и се реших отново.
Честно питам...какво им харесвате? Или може би аз не правя нещата като хората? Не стига че винаги ми се напукват...ами и вечно са мокри и стоят като глетави колкото и внимателно и продължително да печеш. Crossing Arms В тази рецепта покрай разтопения кашкавал пък хептен. newsm78






Ами научи се да работиш с фурната. То си има градуси, с или без вентилато, отдолу или отгоре да пече или и двете newsm78

# 15
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Аз правя понякога за закуска, но само със сирене, маслини и кашкавал.

# 16
Значи аз нещо не съм много наред, обаче Xenia, на мене твоя кекс ми харесва на вид и даже ми изглежда вкусен.
Аз пък обичам солен кекс, но не мога да го изпека явно, защото все сурошав ми става.
Обаче ще пробвам тази рецепта.
Вместо кренвирши слагам някакво пушено месо.

# 17
  • Варна
  • Мнения: 478
Момичета рецептата е страхотна.

# 18
Абе Xenia си я бива в готвенето,публикувала е доста рецепти тук.Ама е мнооого заядлива.

# 19
  • Мнения: 22 867
Момичета, в рецептата няма никаква мазнина. Без мазнина ли го правихте? И наистина ли сложихте 500 гр брашно, на мен и две чаши /от по 250 мл/ се оказаха много....... newsm78 Сега се пече, ще видим дали ще стане за ядене..........Много гъсто се получи тестото, за разлика от други рецепти по които съм правила.

# 20
  • Мнения: 1 352
Значи ако не ти харесва дадена рецепта не трябва да пишеш, така ли newsm78?
Не съм правила този кекс, защото и аз не обичам солен кекс. Черпили са ме на гости, но ми е доста безвкусен. Това го пиша не за да обидя някой, а за да изкажа мнение, че е добре да има и такива коментари като на Xenia, защото много пъти съм се подвеждала по 8-10 страници хвалебствия и накрая само изгубено време и продукти на боклука. Същото и като с коментарите за филмите.

Пак казвам, не ме разбирайте погрешно, няма нищо лошо някой да каже, че не му е допаднала дадена рецепта. Не говоря конкретно за тази рецепта, а по принцип.

Благодаря на авторката, че си е направила труда да сподели тази рецепта Peace.

# 21
  • Мнения: 22 867
Нищо лошо човек да си напише мнението, въпреки че понякога не рецептата е виновна.......Пък и на вкус и цвет, товарищей нет. При мен се получи доста гъсто тесто, опече се, но не бухна колкото очаквах, вкусът не е лош, освен кремвиршите, кашкавала и маслините сложих чер пипер, кимион и чубрица. Става за бърза закуска, но ще го опитам още веднъж с по-рядко тесто. Мисля, че има нещо сгрешено в количеството брашно или пък пропусната мазнина, а може би и да няма.

Ме4тателка , напиши, моля те, и твоята рецепта, за която казваш, че става и за пред гости.

# 22
  • Мнения: 2 211
Не съм го правила кексът, но наистина ми се струва, че 50 млл. олио няма да са му излишни. Мисля, че количеството брашно трябва да е 400 гр - 2 в.ч. и да се изпече в по - широк и разлат съд.

Последна редакция: сб, 05 апр 2008, 18:36 от tety

# 23
  • морето и сините вълни :)
  • Мнения: 1 404
аз на тов аму казвам ТУТМАНИК
 рецептата е почти същата  само че с точчно определени количества и ни грам повече
4 яйца
кофичка кисело мляко
1/2 или  цяла чаена  лъжичка  сода
5 лъжици олио
14 лъжици брашно
и натрошено сирене
слагала съм и кашкавал понякога
а със саламче или шунка или нещо такова пак ще стане
аз редовно го правя за закуска защото е много бързо

# 24
  • Мнения: 679
Браво за темичката!  Hug  Много обичам солени кексове, но досега съм правила само сладки. Ще си открадна някои идейки от вас за по-нататък, че сега съм на диета  Mr. Green  По-нататък може и аз да добавя някоя рецепта.  Wink

# 25
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Привет момичета  Laughing.
Виждам че сте го правили и на едни е харесал на други не. Аз не съм влизала от тогава не бях тук, та да си кажа. Това нещо го спретнах за закуска на мойте злояди деца и те много го харесаха. Найстина тестото беше малко гъсто ,може да се намали брашното на 2ч. ч. Правя е и един само със сирене и става много хубав ,но те не са му фенове и на основата на другия импровизирах . Получи се добре и затова споделих рецептата.

# 26
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Правя кекса по същата рецепта, но с 1 чаена чаша олио и 2-3 чаени ччаши брашно и става супер.

# 27
  • Мнения: 679
Здравейте!

Аз наскоро правих солен кекс и стана вкусен. Поне на мен ми хареса. Всъщност... беше по-скоро сладко-солен. Не съм правила по вашите рецепти, а по своя, каквато ползвам за сладък кекс, само че намалих захарта, махнах какаото и сложих сирене. Сиренето не съм го мерила точно колко е. Около 200-300 грама някъде. Брашното също не го меря.

Сладко-солен кекс

4 яйца
1 чаша олио
1/2 чаша захар /за сладък кекс слагам 1 - 1,5 чаша/
1 чаша кисело мляко
3-4 чаши брашно /не ги меря, слагам на око до средно-гъсто тесто/
около 250 гр. сирене или повече - колкото обичате
1 ванилия
1/2 ч. л. сода, може и повече да сложите ако прецените
настъргана лимонова кора - по желание

/За сладък кекс слагам 1-2 лъж. какао в половината смес, като първата половина съм изсипала вече във формата, а кафявата добавям после и разбърквам тук-там, да се получат шарки. Може също да се сложат нарязани орехи или стафиди./

Разбивам яйцата с тел. Добавям последователно захарта, олиото, киселото мляко. Може да се сложи на котлона за малко на слаб огън да се разтвори по-бързо захарта /не е задължително/, но като се бърка непрекъснато и е проверява топлината на сместа. Като се загрее съвсем леко, се сваля от котлона. След това се слага брашното, содата, ванилията и накрая натрошеното сирене. Може да сложите и настъргана лимонова кора. Изсипва се в предварително намазнена форма (аз ползвах този път чашки за крем-карамел - 12 бр.) и поръсена леко с брашно /да не залепне/. Оставя се да престои 30-тина минути или повече /час, час и нещо/ във формата и после се слага в предварително загрята фурна и се пече като първите 20 мин. не се отваря, за да не спадне.


Градуси не мога да посоча, защото ползвам една дърта печка Раховец, която пече както си иска  Joy , но температурата е не прекалено висока - да речем умерена. Аз процедирам така - отначало пека на 4 (5-10 мин), взависимост от загряването, после намалям на 3 10-тина минути, после на 2 ако е необходимо... Абе... дълга и широка. При вас с по-нормалните фурни ще е както си правте другите кексове.  Grinning  

И така. Когато преценя, че кексът се е поопекъл, боцкам с клечка за зъби да видя дали вади тесто, ако се е опекъл - изваждам го от фурната и го оставям да изстине във формата. После го вадя от формата, обръщам и ако е сладък - ръся с пудра захар, ако е солен - оставям го така.

Ами това е. Сладкото и соленото се неутрализират и се получава доста приятен вкус. На мен кексчето ми хареса, дано хареса и на вас.  Heart Eyes   

*Взависимост от големината на формата може да намалите продуктите. Това са пропорции за 12 чашки за крем-карамел /или мъфини/ или голяма дълбока форма за кекс с чашка в средата, която се вади (старата форма на майка ми Simple Smile). За моята форма, която е със стандартни размери, ползвам 3/4 от посочените количества, а именно:

3 яйца
3/4 чаша олио
по-малко от 1/2 чаша захар /за сладък кекс слагам 1 чаша/
3/4 чаша кисело мляко
към 3 чаши брашно /не ги меря, слагам на око до средно-гъсто тесто/
около 200 гр. сирене или повече - колкото обичате
1 ванилия
1/2 ч. л. сода, може и повече да сложите ако прецените
настъргана лимонова кора - по желание

Последна редакция: нд, 26 апр 2009, 18:33 от dixi

# 28
  • Мнения: 27 524
Защо някои очакват соленият кекс да бухне, да превтаса и да изпълни тавата  Grinning Това няма как да стане  Simple Smile  Той винаги остава леко глетав, тежък, мокър и мазен.  Peace

Моята рецепта е:

3 яйца
1ч.ч. натрошено сирене
1/2 ч.ч. настърган кашкавал
3/4 ч.ч мазнина (олио, масло, маргарин)
1 ч.ч. кисело мляко
1 бакпулвер
2 и 1/2 ч.ч. брашно

Яйцата се разбиват с мазнината. Прибавят се сиренето и киселото мляко с бакпулвера. След това брашното и кашкавалът. Сместта се изсипва в намазана и набрашнена тава или форма. Пече се на 200градуса (180 за обикновена фурна).

# 29
  • Мнения: 679
Блонди, при мен не стана мокър и мазен кексът. newsm78  Аз го правя вече два пъти, и двата пъти стана съвсем нормален и си бухна както трябва. Може би защото има и захар вътре. Става въпрос за моя кекс в горната рецепта.  Това е единственият вид солен кекс, който съм правила досега и се получи, още повече, че печката ми е ужас. Mr. Green  Не знам за другите... Ще пробвам по-нататък някоя от вашите рецепти и ще видим какво ще стане.  Simple Smile

# 30
  • Мнения: 27 524
Дикси, може би защото слагаш доста брашно като за солен кекс...  Thinking
Сиренето при такива кексове, милинки, тутманици и питки общо взето се смива и утежнява брашното, затова и не стават пухкави и въздушни тези печива. Но предполагам, че и при тях е като баниците - няма еднакви и все са хубави   chef

# 31
  • Мнения: 679
Сигурно е така. Аз ползвах по-твърдо сирене и то не успя да се смие, а брашното според мен не беше чак толкова много, но понеже не съм правила досега солен кекс по други рецепти, не мога да преценя много ли е било - нямам база за сравнение. И понеже никога не го меря, винаги го слагам на око - може да не съм посочила съвсем точното количество. Тестото е съвсем малко по-рядко от това за сладък кекс, защото се сгъстява от сиренето. Но както и да е. Важното е, че се получи добре.  Grinning  Мисля скоро да пробвам твоята рецепта с кашкавала. Мъжът ми и той обича солени кексове. Надявам се да ни хареса.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт