Печен патладжан

  • 10 537
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 311
Мили дами, дайте идеи за гозби с печен патладжан

# 1
  • Мнения: 5 001
Кьопоолу...,ама то е към салатите.... newsm78

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
режеш надлъжно и панираш с брашно-яйце-галета.

сервираш с лимонов сок или чесново-млечен сос. става жестоко Peace
може да изпържиш и чушки и да сервираш върху доматен сос или със сирене.

иначе за салати, пастети варианти има много

# 3
  • Варна
  • Мнения: 1 179
Преди няколко дни правих мусака, като след запържването на каймата добавих няколко печени патладжана нарязани на кубчета и 4-5 скилидки чесън нарязани на филийки. Останалото е като при класическата мусака. Поне както я правя аз- с кайма, картофи, лук, морков, подправки и запечена в тавичка.
Забравих да кажа, че патладжана ми беше печен, след това обелен и замразен.

Сещам се една рецепта за пълнен патладжан с ориз, кайма и зеленчуци, но трябва да е суров. Не знам дали ще се получи с печен.

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 17:07 от Анелиз

# 4
  • Мнения: 7 474
Салата с майонеза и чесън или мусака  Peace

# 5
  • Мнения: 3 036
Аз бих предложила с чесън,мляко и копър,като тиквички.
А тук ти давам и една рецепта от списание "Жената в кухнята".
1 килограм патладжани се нарязват на филии ,посоляват се, изцеждат се и се изпържват в горещо олио.
Половината от тях се нареждат  на дъното на тавичка.Върху тях се разстила 250 грама сирене,да е настъргано.
Сиренето да е смесено със ситно нарязан магданоз и черен пипер.След това се нареждат кръгчета от домати(ако обичате)и върху тях останалите патладжани..
Отгоре се изсипват малко мазнина.
Ястието се залива със 2 яйца и 200 мл.прясно мляко и се пече в силна фурна.
Поднася се с чесън и кисело мляко.

# 6
  • Мнения: 311
Момичета, благодаря за рецептите. Нямах възможност да го направя по-рано. Ще ги пробвам всичките, понеже имам много патладжан във фризера.

# 7
  • Мнения: 1 352
Свекърва ми го прави много вкусно!
1. Издълбава патладжаните като лодка, послоява и оставя да си пуснат водата.
2. Нарязва сърцевината на дребно. В тенджера запържва лук, морков, чушка, картоф, домат (всичко на дребно) и сърцевината.
3. С тази смес пълни патладжаните и пече.
Ястието е хубаво студено Peace.

По подобен начин се пълнят с кайма и ориз.

# 8
  • Мнения: 311
Свекърва ми го прави много вкусно!
1. Издълбава патладжаните като лодка, послоява и оставя да си пуснат водата.
2. Нарязва сърцевината на дребно. В тенджера запържва лук, морков, чушка, картоф, домат (всичко на дребно) и сърцевината.
3. С тази смес пълни патладжаните и пече.
Ястието е хубаво студено Peace.

По подобен начин се пълнят с кайма и ориз.

Това и аз го правя с пресни патладжани, на работата е там, че моят е печен от фризера.

# 9
  • Мнения: 27 524

Това и аз и майка ми го правим, ястието е турско и се нарича имамбаялдъ  Simple Smile Яде се студено. Превежда се "имамът припадна" (толкова вкусно му било) Laughing

Тук и аз си купувам печен и замразен патладжан на филии, ама не е обелен  Crossing Arms Ползвам го със зеленчуци и със сос за върху кус-куса (истинския, не макароните), ям си го и задушен, пак с други зеленчуци, ям си го и просто размразен и затоплен с кисело мляко и чесън  Simple Smile

# 10
  • Мнения: 481
Майка ми, която скоро се върна от Италия, днес ме почерпи с интересна италианска гозба. Патладжани (печени или варени), в нашия случай бяха варени от фризера, се смилат с хляб, риба тон, яице и подправки и се омесват кюфтенца, които се запичат във фурната. Може рибата да се замени с колбас по избор. Ако представлява интерес, утре ще се обадя на майка ми, за точните съставки и пропорции.

# 11
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Освен дадените рецепти тук се сещам за патладжан бюрек - 2 филийки печен патладжан се слепват с 1 резен сирене по избор, хубаво се притискат, овалват се в яйце и галета и се пържат до готовност.

# 12
  • София
  • Мнения: 4 867
Често правя патладжан от фризера (т. е. печен, нарязан и замразен) с пилешко месо и сметана. Чесънът, разбира се, е задължителен.

# 13
  • Мнения: 311
Често правя патладжан от фризера (т. е. печен, нарязан и замразен) с пилешко месо и сметана. Чесънът, разбира се, е задължителен.
Може ли опишеш как точно го приготвяш?

# 14
  • София
  • Мнения: 4 867
В загрят тефлонов тиган слагам пилешкото месо, нарязано на хапки. Като се зачерви, слагам патладжаните, чесъна и сметаната. Задушавам няколко минути. Накрая поръсвам с черен пипер и босилек. Приготвянето отнема 15-20 минути.
Довечера ще опитам вариант с телешка кайма и понеже е по-мазна от пилешкото, мисля да заменя сметаната с извара.

# 15
  • Мнения: 311
В загрят тефлонов тиган слагам пилешкото месо, нарязано на хапки. Като се зачерви, слагам патладжаните, чесъна и сметаната. Задушавам няколко минути. Накрая поръсвам с черен пипер и босилек. Приготвянето отнема 15-20 минути.
Довечера ще опитам вариант с телешка кайма и понеже е по-мазна от пилешкото, мисля да заменя сметаната с извара.
Много благодаря!   bouquet

# 16
  • София
  • Мнения: 4 867
инеса, сготви ли патладжаните?

Моите се оказаха нарязани на ленти - идваше ми направо да разцелувам свекърва ми!
Задуших каймата с лук, чесън и ситно настъргани моркови. Добавих извара и подправки. Изсипах я в тава между два пласта патладжани. Отгоре настъргах кашкавал и мушнах във фурната. На вид е много добро, а довечера ще знам и дали е вкусно.

# 17
  • София
  • Мнения: 312
Аз също имам опечен, обелен и замразен патладжан и единственото което харесвам (не че не съм пробвала и мусака, лодки и прочее, но не им харесвам вкуса) е както ти е писала и Leo.
След като го размразя и отцедя разбивам патладжана с ножа на миксера, салагам майонеза, смлян чесъни и счукани орехи. И сол естествено. Понякога добавям и малко сметана или извара. Придават по-мек вкус.
Става екстра за мезе.

# 18
  • Мнения: 483
Майка ми, която скоро се върна от Италия, днес ме почерпи с интересна италианска гозба. Патладжани (печени или варени), в нашия случай бяха варени от фризера, се смилат с хляб, риба тон, яице и подправки и се омесват кюфтенца, които се запичат във фурната. Може рибата да се замени с колбас по избор. Ако представлява интерес, утре ще се обадя на майка ми, за точните съставки и пропорции.
Ах това направо ме впечатли Heart Eyes Joy
Още утре ще експериментирам Mr. Green

# 19
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
инеса, сготви ли патладжаните?

Моите се оказаха нарязани на ленти - идваше ми направо да разцелувам свекърва ми!
Задуших каймата с лук, чесън и ситно настъргани моркови. Добавих извара и подправки. Изсипах я в тава между два пласта патладжани. Отгоре настъргах кашкавал и мушнах във фурната. На вид е много добро, а довечера ще знам и дали е вкусно.

Вкусно звучи! А беше ли?  newsm78

# 20
  • Мнения: 655
ами аз винаги ги слагагам опечените  на филии патладжани в едно голямо плато и ги поливам със смес-кисело мляко,майонеза,чесън и натрошено сирене.но и другите които четох са  Simple Smileмного интересни

Общи условия

Активация на акаунт