Пълнена патица

  • 18 445
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 433
По случай Велигден , мама ми подари патица. Всъщност млад паток Grinning Никога не съм яла такова животно и съответно никога не съм готвила. Чувала съм че ставала страхотна пълнена. Дори за рецепта с ябълки съм чувала. Ако някой е запознат с начина на готвене - моля да помага! Grinning Благодаря!

# 1
  • Мнения: 2 452
Патица се пълни по-рядко, за разлика от пуйка. Не че не можеш да я напълниш, но плънката ти ще стане изключително мазна (патиците отделят много мазнина).
Ето как ние готвим патка (купена от магазина): слага се или в тава, където има скаричка за да повдигне патката от дъното на тавата или върху цялото дъно на тавата се нареждат половинки от картофи и лук. Целта е патката да на високо, за да може мазнината да се оцеди; иначе тя ще е плувнала в мас! Обтриваме вътрешността със сол, а върху кожата втриваме малко сол и ч. пипер. На дъното на тавата слагаме малко вода или вино и печем на 200 градуса за 2-3 часа (в зависимост от теглото). В началото (мисля беше около 1 час) се пече покрита с фолио, а след това фолиото се смъква. Ние имаме термометър за печене и я изваждаме, когато месото достигне температурата за птици. По принцип патка не се залива периодично с отделените при печене сокове (за разлика от пуйка).
Патката няма много месо. Най-много е бялото месо около гърдите, бутчетата не са особено големи, а са и много мазни. По моя преценка последната ни патка бе 60% кости, 35% мазнини и 5% месо. Laughing
Аз си запазвам маста от печенето, прецеждам я и я държа в хладилник до 2-3 месеца, като я ползвам за овкусяване на супи на дъщеря ми.

# 2
  • Мнения: 2 433
Благодаря ти за отговора. Това е много точно описание на процедурата за готвене - няма как да я сбъркаш. Да ти кажа тази, може би защото е съвсем младичка хич не ми се вижда мазна, и това с картофките наредени отдолу ми се струва добра идея. Звучи вкусно. Още веднъж - благодаря.

# 3
  • Мнения: 3 251
Пълнена патка
Дреболийките ги нарязвам и ги запържвам в съвсем малко мазнина,добавям 1 ч.ч. измит ориз,подправки на вкус/аз слагам предимно черен и червен пипер малко сол и чубрица/.И след като и ориза се позапържи с тази микстура пълня патката.зашивам я и я слагам легнала върху наситнено кисело зеле като добавям и 1 ч.ч. вода.А отгоре патицата я "завивам"с цели зелеви листа и покривам с фолио.Така "повита"я оставям за 2 часа във фурната на 180*,после я отвивам за 10 -ина минутки да се запече. и е готова!

# 4
  • Мнения: 2 433
Да и това звучи вкусно. Пък и кисело зеле си затворих тази година в буркани и нарязано и на листа.  Благодаря ти.

Общи условия

Активация на акаунт