За първи път ще правя козунак?

  • 7 107
  • 39
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 328
тази година вече реших-ще се захвана пък ако нещо не стане има наоколо колкото искаш магазини пълни с козунаци.Нямам си машина за хляб, та искам да попитам за някаква технология, философия или трик ,за да ми се получи.Какво задължително трябва и какво не , за да не го оплескам.

# 1
  • Мнения: 7 803
и аz правих zа пръв път днес ама неЩо не е както трябва то си иzглежда като кекс ане като каzунак  Cry  инче много се наду а колко бой яде ................ Confused

# 2
  • Мнения: 4 358
Цитат на: jumper
.......иzглежда като кекс ане като каzунак..........

Аз миналата година ги плетох на плитка, но тази сложих тестото в кексова форма. Даже не съм го въртяла.
Доволна съм от резултата, догодина - по-хубав  Grinning
ето го

# 3
  • Мнения: 7 803
az не говоря zа формата на коzунака а zа това че тестото си стана като zа кекс не с екъса на парчета ако мога така да се иzраzя а си се рони  Sad

# 4
  • Мнения: 370
На козунака майката му е якото блъскане и високата Т в стаята, където извършваш процедурата. Така ме е учила баба, така го правя. Значи, хващаш тестото и го хвърляш по масата, колкото пъти можеш. Само така става на конци.

# 5
  • Мнения: 3 861
Козунака се меси мнооогодълго време. Аз съм го месила по час, час и половина....Месиш до припадък и винаги в една посока. Температурата трябва да е висока, хубаво е да ти втаса поне два пъти. Един път като го замесиш и втория път като го сложиш по формите за печене. Трябва да го пазиш да не превтаса и да не го претоплиш защото козуначеното тесто е много капризно. Когато тестото е добре омесено трябва като го ощипеш да излизат мехурчета. Някои хора го блъскат по 100 пъти в масата и т.н  Варианти колкото искаш.
И да не забравиш да сложиш захар...Аз една година така направих Embarassed . Козунака стана супер, дебел, на конци абе козунак-мечта...Но без захар Embarassed  Embarassed  Embarassed Щях а се изям от яд Sick  Sick  Sick

# 6
  • Мнения: 7 803
маШината zа хляб 3 часа го меси, после и аz и го блъсках в масата като луда,и го топлих,3 пъти втаса и на кекс мяzа  Confused

# 7
  • София
  • Мнения: 3 328
Цитат на: jumper
маШината zа хляб 3 часа го меси, после и аz и го блъсках в масата като луда,и го топлих,3 пъти втаса и на кекс мяzа  Confused

А колко захар сложи?

# 8
  • Мнения: 948
Ето баба на какво ме научи:

* започва се рано сутринта, преди 8ч
* в кухнята трябва да е МНОГО, ама МНОГО топло ( аз меся по потниче, къси панталонки и джапанки)
* продуктите и съдовете да са предварително затоплени, без изключение; най- добре от вечерта да се оставят навън и сутринта по- бързо ще се стоплят)
* брашното се пресява поне 2 пъти в затоплена тава за да влезне повече топъл въздух в него
* ръцете трябва непрекъснато да се топят в разтопено масло, но леко омазнени,  при месене, при биене
* козунака трябва да се бие, т.е. слага се тавата на земята, вдига се тестото и се хвърля долу; така 100пъти (аз го правя 70-80)
* биенето на козунака спира, когато тестото започне да лепи по тавата
* остава се да втаса
* второто месене става много внимателно и леко (за да стане на конци) с намаслени ръце
* след като втаса за втори път тестото, тогава без месене, се оплитат плитките и се оставя да втаса 3-ти път
* козунака е втасал, когато си забодеш пръста в тестото и не остава дупка

Ами, това са моите тайни за хубав козунак!
Много са, но си заслужава!

# 9
  • Мнения: 4 358
Дафна, много хубави съвети!  Grinning
Мен късичкият ми опит с козунаците ме научи, че точното спазване на коичеството на продуктите е мноооого важно Wink

Я да попитам и тук - има ли някой изпитана рецепта за козунак без месене, т.е. тестото да остава по-скоро като кексово?
Чувала съм и за някаква "магия" с въртене на тенджера, в която има тесто - моля, дайте повече инфо и рецепти!

# 10
  • Мнения: 948
Цитат на: tedi_b
Я да попитам и тук - има ли някой изпитана рецепта за козунак без месене, т.е. тестото да остава по-скоро като кексово?
Чувала съм и за някаква "магия" с въртене на тенджера, в която има тесто - моля, дайте повече инфо и рецепти!


Много добър въпрос Grinning  Ако има такова нещо и аз мога да направя някое козуначе тази година Wink

Колкото до продуктите, аз невинаги съумявам да спазя точното количество. Яйцата са с различна големина, мазнината е на око, брашно, колкото поеме...бабина рецепта, какво да кажа! Има някакво начално количество продукти, но винаги ми се налага да добавям или изваждам нещо от тях Confused

# 11
  • Мнения: 4 358
Дафна, аз питам, защото намерих една рецепта в дир-а, ама май никой не я е пробвал още - ето я
Дано се включи някой с подобна, но изпитана рецепта!

# 12
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 607
И аз ще правя за първи път козунак и съм купила суха мая. Има ли това някакво значение? В рецептите май преобладава маята на кубче.
Какво да направя? И как точно да постъпя, ако използвам сухата мая? Предварително ли се разтваря или се смесва с брашното?

# 13
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Аз съм се намислила на козунака , който втасва в хладилника от 33-те рецепти от Rozali.com. По подобен начин -само , че солено тесто правя всяка събота и дори и то ми става на конци. Някой дали е пробвал ли е този козунак ?

# 14
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 709
От моята баба знам, че ако се сложи по-малко захар става на конци.

# 15
  • София/ Плевен
  • Мнения: 354
Момичета и аз за първи път ще правя козунак. До сега даже питка ме съм месила Embarassed . Та да ви питам, в печка ли да го оставя да втасва и при каква температура. Моля ви ако имате изпитана рецепта да я споделите. Dafna съветите ти са невероятни, много ми помогнаха, но ми трябват точни пропорции на продуктите.

# 16
  • София
  • Мнения: 3 328
Цитат на: logo5ka
От моята баба знам, че ако се сложи по-малко захар става на конци.

Тъкмо това имах предвид, като попитах по-горе колко захар е сложена в тестото Laughing

# 17
  • Sofia
  • Мнения: 21 661
Цитат на: irka_s
Момичета и аз за първи път ще правя козунак..  Та да ви питам, в печка ли да го оставя да втасва и при каква температура. Моля ви ако имате изпитана рецепта да я споделите.


И аз това исках да питам . Къде да втасва , ако е в печката на колко градуса ? И на мен ще ми е за сефте  Confused  .

Ирка аз ще пробвам тази рецепта .

Теди , Дафна за такъв без месене не съм чувала , но като правих питка за пръв път  ( тази на ДеанаЗ) стана страхотна и ми се стори много лесно и се късаше точно като козунак . Даже се изкушавах да я направя нея за козунак с повече захар от колкото в питката , ама реших да се пробвам с истински козунак.
За всеки случай съм се запасила с готово козуначено тесто Wink  ( ако не стане моя ) , което ще изпробвам днес .

# 18
  • Мнения: 4 358
Моренка, за готовото козуначено тесто се сетих чак днес... то малко трябва, ама на време   Embarassed  
Аз оставям всичко да втасва във фурната - и маята, и козунака. Моята фурна започва от 50 градуса (това ми е първата цифричка) и стига до 300 градуса. Оставям да втасва на 60-70 градуса. Приятно топло е, не става горещо, а като извадя тавата я пипам спокойно с голи ръце.
Днес някой ме подсети и следващия път ще пусна да втасва на вентилатор. Вчера втасването ми беше на програма "отгоре и отдолу", само пекох на вентилатор.
Много се радвам, че споделяте всякакви идеи - мен много ме бива по "краденето"  Laughing

# 19
  • София
  • Мнения: 328
Вече започвам да се чудя, така като гледам на почти всички първият козунак е провал, а аз никога не съм гледала, не съм месила нищо и ще бъда без надзирател, мисля че ще опитам,но със сигурност ще отида да си купя един готов и резервен.Все пак ще преценя- всичко съм подготвила утре като се събудя ще реша окончателно.
Благодаря на всички страхотни домакини.

# 20
  • Мнения: 3 861
Ще ти стискам палци!
Успех!!!
И да се похвалиш след това Grinning

# 21
  • морето, сините вълни...
  • Мнения: 510
Цитат на: Zdravka
а аз никога не съм гледала, не съм месила нищо и ще бъда без надзирател, мисля че ще опитам


И аз ще се пробвам
Първо мислих да взема готово тесто и само да си го "шаря"  аз , ама после се отказах. Че то какво месене ще е ако не го забъркам аз.
Може би преливам от ентусиазъм, но си мисля че и това е нещо, което трябва да го има в рецептите  Grinning  Simple Smile  #Milti

Та така, ще ги мятаме и превиваме утре - пъъък дано да станат.
Успех на всички  и начинаещи и МАЙСТОРИ

# 22
  • София/ Плевен
  • Мнения: 354
Дано утре всички се похвалим с вкусни козунаци. Успех момичета.

# 23
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 709
Айде, кой направи сефтето? Laughing
Станаха ли козунаците или още втасват в магазина  Mr. Green

# 24
  • Мнения: 7 803
не zнам zа другите ама аz правя втори и последен опит ако и сега не стане край никога повече няма да си губя времето и нервите  Imp
успех на всички  Simple Smile

# 25
  • София/ Плевен
  • Мнения: 354
Направих моя ПЪРВИ козунак! #Milti Сега го чакам да втаса. Леле то било по-трудно отколкото си мислех. Дано да се получи. Като го изпека ще видим. Neutral Face

# 26
  • Мнения: 7 803
и моя втасва сега ма трудно  Sad  ама свеки каzа че така трябвало  #Milti така че оЩе се надявам  Praynig

# 27
  • София
  • Мнения: 173
Вчера направих един малък и съм доволна от резултата. Днес се постарах повече, та да видим. Ето го суров.

После ще го покажа и изпечен, ако не се изложа нещо! Grinning

# 28
  • София
  • Мнения: 8 283
Цитат на: Zdravka
 Заглавие: За първи път ще правя козунак?.


А аз за пореден път ще си го купя Simple Smile...
Желая успех на тези, които ще изневерят на моята традиция Simple Smile

# 29
  • София
  • Мнения: 173
Готово! #Milti  #Milti  #Milti

# 30
  • морето, сините вълни...
  • Мнения: 510
#Milti  #Milti
ПОЛУЧИ СЕ!
или поне на външен вид е страхотен
Правих го по тази рецепта
Благодаря ти СПАСКА
Още не съм го опитала, но утре ...... ако и вътре см го докарала ще ви покажа и моята гордост
Весело посрещане на празника

# 31
  • София
  • Мнения: 3 914
Браво на meduni !

Чудесен вид. Благородно ти завиждам на козунаците.

Присъединявам се към благодарностите за Спаска.

# 32
аз пък всичко докарвам обаче захарта на края не мога да задържа отгоре. като се напука като се изпече и става една грозотааааа Imp . дайте някой трик за закрепване на захарта отгоре красиво.

# 33
  • София
  • Мнения: 3 914
Цитат на: Anonymous
аз пък всичко докарвам обаче захарта на края не мога да задържа отгоре. като се напука като се изпече и става една грозотааааа :evil: . дайте някой трик за закрепване на захарта отгоре красиво.


Направо ме хвърли в музиката. Не знам трик. Просто мажеш с яйцето и ръсваш отгоре захарта. Ако толкова те притеснява, не слагай захарта преди печенето. Като извадиш готовият козунак, веднага мажеш с захарен сироп или сок от компот и ръсиш захарта тогава.

# 34
  • Мнения: 436
Момичета кажете моля ви за печенето на козунака. Моя много бързо го хваща топлината и на петата минута е покафенял а не е опечен... 4 пъти правих вече днес стана на вкус много добър но пусто пак много кафяв от горе. Пека го на вентилатор на 160-170 градуса.
Не съм доволна от цвета му, мнооогоооо кафяв...помагайте моля.

# 35
  • София
  • Мнения: 3 914
Не мога да помогна - и моят изгоря отгоре. Ако някой знае, как става печенето - бързо да си признава.

# 36
  • Sofia
  • Мнения: 21 661
Моя първи козунак стана  Grinning . И аз благодаря за рецептата на Спаска !
Правенето си е цяло приключение - трудоемко , но хубаво !  Laughing  Ние се борихме двете с щерката .

Цитат на: strandwasser
.. Пека го на вентилатор на 160-170 градуса...

Аз не посмях да го пека на вентилатора , точно поради тази причина , защото той прави коричка от вън , а от вътре ..... . аз съм го ползвала за пиле - накрая го включвам за малко и придобива страхотен вид и вкус кожичката му .....  Laughing . Четох обаче че температурата за вентилатора( за козунака )   е 150 градуса .
Аз пекох на програмата " горе и долу "  не по средата , а на по - долната степен на моята фурна ( Горение ) на 175 - 180 традуса  за 50 минути и съм доволна от печенето , което така ме притесняваше .

# 37
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Аз направих козунака , който втасва в хладилника. За няма и 3 часа беше утроил обема си . Стана много хубав !

За да не ми покафенява много отгоре - разреждам жълтъка с малко водичка и няколко капки олио. Освен това всички печева с мая пека първо само отдолу на 150 градуса - поне 20-25 мин. и след като се надигне хубаво - тогава и отгоре .
Захарта я ръся след като го извадя от фурната - мажа с медена вода и ръся захар.

# 38
  • Мнения: 7 803
и аz слагам вода на жълтъка пека си на вентилатор на 150 градуса и стана супер

# 39
  • Мнения: 1 630
и от мен едно голямо благодаря на Спаска
 Hands Clap  Hands Clap
стана чуден, въпреки че и на мен ми беше за пръв път.
Само нещо се обърках май с количеството на млякото и вместо 1 кг брашно пое 2кг и се снабдихме с индустиално количество, козунак...
Ама май го поизядохме  #Splat   #Splat  #Splat  (е имахме гости и донесох на колегите де, не се е лепнал само на нашите дупета)

Общи условия

Активация на акаунт