РАТАТУИ

  • 10 614
  • 16
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 4 447
А как се прави РАТАТУИ в момента по БТВ!  Hug

# 1
  • Мнения: 1 352
В нашия край на това му викат лютика. Само че се прави без босилек, а с пресен магданоз.

# 2
  • Мнения: 4 447
Айде сега някой да напише рецептата, защото с целия си акъл, забравих да я запиша  Blush Blush

# 3
# 4
  • Мнения: 4 447
Благодаря Инадар!
На мен ми изглежда адски вкусно. Ще го сътворя тия дни!

Ако някой го е правил или го направи по-скоро нека пише отзиви!  Grinning

# 5
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Рататуй
Традиционно провансалско ястие
19/1/2008

Списък на необходимите продукти:

3 разноцветни чушки
3 домата
3 скилидки чесън
2 глави лук
2 тиквички
1 патладжан
2-3 дафинови листа
8 с. л. зехтин
1 ч. л. босилек
1/2 ч. л. риган
1/2 ч. л. захар
1-2 щипки мащерка
черен пипер и сол на вкус
 
Начин на приготвяне:
1. Лукът се нарязва наедро и се задушава в зехтина.
2. Чушките се нарязват на малки парченца и се прибавят към лука.
3. Добавят се обелените и нарязани на кубчета тиквички и патладжан. Сипва се наситненият чесън.
4. Доматите се нарязват на кубчета и се смесват с останалите зеленчуци.
5. Ястието се подправя с мащерка, черен пипер, сол, дафинови листа, босилек, риган и захар. Оставя се да къкри на тих огън, докато зеленчуците омекнат.

Копирам рецептата, защото само днес може да се гледа на сайта на Бон Апети, утре вече няма да я има! Peace

# 6
  • София
  • Мнения: 478
аз съм правила Рататуи, но не по тази рецепта, а по тази от филмчето Embarassed http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=364674 Много е вкусно и ще пробвам и по тази Wink

# 7
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 678
Аз рататуй правя поне веднъж месечо, че е лесно и зеленчуково, пък и можеш да го забравиш на котлона, докато вършиш нещо друго.  Laughing
Моята рецепта (почти като дадената в Бон апети) е от една "колежка" от форума, която живее в Прованс  Simple Smile

# 8
  • Мнения: 4 447
Аз рататуй правя поне веднъж месечо, че е лесно и зеленчуково, пък и можеш да го забравиш на котлона, докато вършиш нещо друго.  Laughing
Моята реце … 87;та (почти като дадената в Бон апети) е от една "колежка" от форума, която живее в Прованс  Simple Smile

Твоята рецепта ми се струва за огромно количество  Shocked Mr. Green

# 9
  • Мнения: 1 679
Rotsa, изглежда много вкусно на снимката   chef

# 10
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 678
Аз рататуй правя поне веднъж месечо, че е лесно и зеленчуково, пък и можеш да го забравиш на котлона, докато вършиш нещо друго.  Laughing
Моята рецепта (почти като дадената в Бон апети) е от една "колежка" от форума, която живее в Прованс  Simple Smile

Твоята рецепта ми се струва за огромно количество  Shocked Mr. Green

Ами стават около 8 порции... но то и аз готвя веднъж седмично, че иначе нямам време. Ако ти се вижда много - делиш на 2 или на 4 Simple Smile. Но имай предвид, че зеленчците губят доста вода и обемът се намалява при готвене.

Smiley*, мерси Simple Smile.

# 11
  • Мнения: 2 550
аз съм правила Рататуи, но не по тази рецепта, а по тази от филмчето Embarassed http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=364674 Много е вкусно и ще пробвам и по тази Wink



може ли рецептата, изглежда много вкусно Simple Smile

# 12
  • София
  • Мнения: 478
разбира се, Марче Grinning Ето рецептата...както вече споменах беше публикувана в дневник.бг и я копирам едно към едно с една малка корекция, че според мен е за 4 порции това количество, а за 2 Embarassed

RATATOUILLE     

Ето стъпка по стъпка рецептата от филма:

За 4 порции

За пиперадата

1/2 червена чушка
1/2 жълта чушка
1/2 зелена чушка
2 лъжици зехтин
1 чаена лъжичка счукан чесън
1/2 чаша накълцан лук
3 домата, обелени и без семките, накълцани, като им запазвате сока
1 клонче мащерка
магданоз
1/2 дафинов лист
сол

Зеленчуците

2 тиквички, 1 патладжан, 4 домата - всички нарязани на кръгчета,
1/2 чаена лъжичка счукан чесън
2 лъжици зехтин, щипка листа от мащерка, сол, черен пипер

За винегрета

1 супена лъжица зехтин
1 чаена лъжичка оцет балсамико
пресни подправки
Сол, черен пипер

За пиперадата:

Загрейте фурната на 220 градуса. Поставете половинките чушки върху фолио и ги печете 15 минути. След това ги оставете да се охладят, обелете ги и ги нарежете на ивички. Сложете зехтина, чесъна и лука в тиган и ги оставете на горещия котлон докато омекнат - в никакъв случай да не станат кафяви. Прибавете доматите заедно със сока им, както и мащерката, магданоза и дафиновия лист. Бъркайте около десет минути. Прибавете чушките и продължете да бъркате. Запазете една супена лъжица от сместа, а останалата изсипете в 20 см кръгла тавичка.



За зеленчуците:

Загрейте фурната на 150 градуса. Върху пиперадата наредете кръгчетата зеленчуци във формата на спирала. Смесете чесъна, зехтина, мащерката и подправете със сол и черен пипер. Поръсете със сместа зеленчуците. Покрийте тавичката с фолио. Печете докато зеленчуците омекнат, около два часа. Махнете фолиото и продължете да печете, докато станат с тъмнозлатист цвят.

Направете винегрета с продуктите, като си го подправите на вкус. Нарежете на четвъртини и сипете зеленчуците в чиния под формата на ветрило. Залейте с винегрета.

# 13
  • Мнения: 27 524
Синът ми го хапва, взимам му готово бурканче, харесва го. Аз май не съм му голям фен. Тук го сервират върху кус-кус.
На френски ratatouille означава буламач  Laughing

# 14
  • Мнения: 4 447
Синът ми го хапва, взимам му готово бурканче, харесва го. Аз май не съм му голям фен. Тук го сервират върху кус-кус.
На френски ratatouille означава буламач  Laughing

 Joy Joy Joy Joy Joy

# 15
  • София
  • Мнения: 478
Синът ми го хапва, взимам му готово бурканче, харесва го. Аз май не съм му голям фен. Тук го сервират върху кус-кус.
На френски ratatouille означава буламач  Laughing

 Joy аз си мислех, че значи гювеч, което на бг си е от всичко по малко, т.е. почти булмач Laughing

# 16
  • Мнения: 11 747
току що гледах филмчето и се вдъхнових! Hug  Трябва да пробвам да го сготвя, макар че вероятно сама ще си го ям. То звучи като балканско ядене, не звучи френско... Ех, много беше готин тоз' мишок...

Общи условия

Активация на акаунт