Картофени хачапури

  • 2 626
  • 19
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 4 380
Бях правила само хачапури със сирене. Картофените са не по-малко вкусни и по-лесни за правене.



Тестото обикновенно като за хачапури:

500 мл. кис. мляко
1-2 яйца
 100 гр. маргарин
сол, сода, брашно

Кис. мляко и яйцата се смесват с нарязания на дребно маргарин, осолява се, добавя се 1/2 ч.л. сола (погасена с лим. сок ако кис. мляко не е достатъчно кисело). Към сместта добавяме брашно докато получим гладко пластично тесто за разточване (не го правете прекалено твърдо!). Оставете тестото да престои докато направите плънката.

За плънката:

Сваряваме картофи като за пюре. През това време настъргваме кашкавал и пушено сирене (колкото повече като количество, толкова по-добре). Ако имате още видове жълти сирена, също може да добавите.

Картофите намачкваме много гладко и докато са горещи прибавяме сирената да се разтопят.

В сместта нарязваме на дребно пилешко (печено или варено, без значение).  Може някакво пушено месо за подсилване на пушения аромат (аз сложих пушено пуешко). Може колбаси на ваш избор. Пробваме на сол и осоляваме ако е нужно.

Тестото разделяме на две. Едното парче разточваме върху набрашнена повърхност като голяма пица. Разрязваме на кръст на 4 триъгълника. Във всеки триъгълник слагаме плънка и зубаво защипваме (залепваме)като топка. Обърнете със залепената страна отдолу и оформете така всичките 8 топки.

Сложете тефлонов тиган с малко олио на котлона. Върху набрашнена повърхност много внимателно разточете с точилка топката да стане на тънка питка. Хубавото на тази плънка е че дори да се скъса тестото някъде, нищо няма да излиза, да цвърчи и да се разтича. Внимателно пренасяме "палачинката" в тигана и печем първо от едната страна, обръщаме и после от другата. Докато се пече разточваме следващата. Така се опичат 8-те хачапури. Вкусни са и топли и студени. Доста засищащо, но ужасно вкусно.






# 1
  • София
  • Мнения: 2 671
А могат ли да престоят една нощ в хладилника и да се изпържат на закуска?


# 2
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
xenia, звучи страхотно!  Peace
Ще ги пробвам като ми дойде музата за месене и точене!  Peace

# 3
  • Мнения: 4 380
А могат ли да престоят една нощ в хладилника и да се изпържат на закуска?

Вероятно може във вид на топки.  newsm78 А преди печене си ги разточваш както съм описала. Само трябва да се внимава в хладилника топките да не се долепват за да не се скъсат.  newsm78 Обаче вероятно ще съхнат... Най добре тестото и плънката само да оставяш в хладилника, а всичко останало- преди печенето. newsm78

# 4
  • Мнения: 22 867
Много вкусно изглеждат!  Heart Eyes
И малко off - напомниха ми за сибирските шанги /сибирские шаньги/, даже в началото, като прочетох за пълнежа, помислих, че са те. xenia , да не би да имаш изпробвана рецепта за шангите? Ако е така, много моля, напиши я, може и на лични. От руски сайтове съм си изписала няколко - с пълнеж и без, но още не съм ги пробвала. Чудя се коя да опитам. Но много добре помня вкусотийте, който съм яла в бившия СССР, имаха пълнеж и точно така им казваха - сибирские шаньги.

# 5
  • Мнения: 4 380
Шангите са ватрушки и се правят от тесто с мая, съответно и имат форма на кифлички, а не не тънки палачинки. Доколкото знам шангА е татарската дума за ватрушка. newsm78 Би трябвало също така да са открити.

# 6
  • Мнения: 22 867
Шангите са ватрушки и се правят от тесто с мая, съответно и имат форма на кифлички, а не не тънки палачинки. Доколкото знам шангА е татарската дума за ватрушка. newsm78 Би трябвало също така да са открити.

Тези, които помня, бяха малко сплескани, не съвсем като кифлички. Добре, за да не разводнявам темата ти, като ги направя, ако стане нещо сносно, ще се отчета.
А хачапурите ще ги направя за вечеря някой път. Харесва ми как изглеждат - страшно вкусно! Heart Eyes

# 7
  • Мнения: 1 731
xenia,огромно благодаря за рецептата.Направих ги преди малко и си ги омахахме.Каката изяде 4 Mr. Green.Страхотни са . Hug Hug  bouquet

# 8
  • Мнения: 7 414
   Записвам се,после да се очета за резултата!
  Някога бях опитала тази вкусотия,но не успях да се сдобия с рецептата!

# 9
  • Мнения: 64
Заминавам за кухнята директно веднага с бързия влак и с рецептата в куфара!!! newsm64

# 10
  • Мнения: 3 830
Малеее, потекоха ми лигите. Blush Rolling Eyes Това ще стане егати вкусотията. Съвсем скоро ще го пробвам  chef
Благодаря!  bouquet

# 11
  • Мнения: 4 380
xenia,огромно благодаря за рецептата.Направих ги преди малко и си ги омахахме.Каката изяде 4 Mr. Green.Страхотни са . Hug Hug  bouquet

Радвам се че са ви харесали. Simple Smile Малко сръдкаво, но си заслужава.

# 12
  • в баира
  • Мнения: 861
xenia:ти нямаш сърце! Може ли такива снимки да пускаш? Тестеното ми е слабост,  Cry едвам му устоявам! Сбогом диета, сбогом чиста душа!
Още довечера ще се пробва!
  bouquet

# 13
  • Countryside
  • Мнения: 11 617
Изглеждат и звучат супер, потече ми лигичката  Blush Ох, пак си намерих на работа да готвя уикенда  Mr. Green

# 14
  • Мнения: 655
рецептата е наистина страхотна,не съм правила нищо подобно за сега.мерси и като се правя на домакиня ще пратя снимките Laughing

# 15
  • Мнения: 7 414
  Направих ги вече няколко пъти!Много вкусни се получават и бързо свършват!Последния път сложих в тестото малко повече маргарин и стана още по-вкусно!
    Благодаря за рецептата!  bouquet  bouquet  bouquet

# 16
# 17
Звучи страхотно...Аз не мога да меся,но вече се обадих на баба ми,която само чака да ми готви,продиктувах й рецептата и други ден ще ги опитам....  Hands Clap Много благодаря  Grinning

# 18
  • Countryside
  • Мнения: 11 617
Мммм, направих ги днес, всичко се опоска, много добре станаха, аз се притеснявах, че не съм много по точенето, но се справих  Crazy   chef Мерси за рецептата   bouquet

# 19
  • Мнения: 2 708
Овации за Xenia. Много благодаря, защото децата (и половинката Laughing) много ги харесаха и пак ще трябва да правя Peace
Даже направих снимки как се прави стъпка по стъпка, за да ги покажа на колежките, и тях да зарибя. Laughing Естествено съм посочила източника Stop - направо за рекламен агент ставам Laughing
Ама няма да слагам тук снимките, освен на готовия продукт, защото все пак темата си е на Xenia пък и бгмамите тук сте много напреднали Laughing докато колежките в момента ги агитирам да стават любителки на готвенето и трябва по-подробно да се обяснява hahaha


Още веднъж - благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт