Пчелен мед - Храна и лекарство

  • 1 167
  • 10
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 264
Пчелните продукти са необходими за човека като хранителни, лечебни, диетични и козметични средства. Поради повишения интерес на медиците към тези продукти през последните години се оформи нов клон на лечебната медицина - апитерапията. Пчелния мед се получава след преработката на нектара и маната от медоносните пчели. Нектарът е сладка течност, отделяща се от специализираните жлези на растенията, наречени нектарници. Маната е сладка течност, която се отделя като екскременти от листните и щитоностните въшки, хранещи се с флоемния (растителния) сок на растенията. Медът е природен продукт с изключително богат химичен състав. Въглехидратите са основен компонент - доказано е наличие на монозахаридите фруктоза и глюкоза, дизахаридите малтоза, захароза и други, и на захароподобните полизахариди. Водата е вторият преобладаващ компонент в меда. Тук се съдържа цял набор от органични киселини в минимални количества мравчена, оксалова, янтарна, лимонена и др. В него се срещат почти всички елементи, които имат значение за човешкия организъм - калий, натрий, калций, фосфор, сяра, хлор, магнезий и др. Доказано е наличието на белтъци - аминокиселини, ензими, както и на витамините B1, B2, K, C. От изброените съставки на меда е ясно, че той има висока хранителна стойност и добри вкусови качества, поради което е предпочитана храна от хората. Лекари и диетолози единодушно признават ценността му и в хранително отношение, особено за възрастни, деца, за хора, занимаващи се с тежък физически или умствен труд. Хранителната му стойност е свързана с неговия състав поради високото съдържание на въглехидрати той е високо енергиен продукт. Нормалната дневна доза мед 60-100 g. Той е преди всичко източник на енергия от въглехидрати, който се усвояват лесно от организма. Пчелният мед не е регламентирано лекарствено средство, обаче хилядолетният опит на народната медицина, както и по-новите проучвания на съвременните клиницисти му отреждат място сред природните продукти с лечебно действие. На първо място е неговото антимикробно действие, дължащто се на активния кислород, който се отделя от постоянно образуващия се в разтворите на меда водороден прекис. Този активен кислород действа смъртоносно върху много видове микроорганизми особено върху тези, който причиняват възпалителни процеси по лигавиците на устата, на горните дихателни пътища, както и върху причинителите на гнойни процеси по кожата. (Затова е по-добре, а това е известно още от древността, медът да се приема след като се разтвори в хладка вода, натурален сок и др. Б.Р.) Антимикробното му действие е доказано и спрямо едноклетъчния паразит трихомонас вагиналис, предезвикващ упорити хронични възпаления във влагалището на жената и пикочния канал на мъжа. Медът потиска развитието на причинителите на гнойни процеси при заболявания на дихателните пътища – различни видове стафилококи, причинителят на пневмонията и др. При простдни заболявания широко разпространено е приемането на мед с топло мляко, със сок от лимон, с топъл чай. При катари на горните дихатени пътища се препоръчват парни инхалации с мед - това е осъществимо и в домашни условия:за парен инхилатор се се приспособява чайник, в шйката на който се вкарва гумена тръбичка, съединена в другия край със стъклена или пластмасова фуния. В чайника се поставят около 100 cm3 (ml) вода и след завирането и се прибавят 2 кафени чашки мед. При умерено врене на течността в затворения чайник болният вдишва излизащите през фунията пари в продължение на 15-20 min. Тези инхалации се правят и при фарингити, ларингити, синуити. При гастрити, язви на стомаха и дванадесетопръстника, при нарушена киселинност на стомаха медът също действа добре. При повишена киселинност на стомаха се препоръчва приемане на 30 g мед в 200 cm3 (ml) вода с температура около 40 0C. Тази процедура се прави три пъти дневно, 2 часа преди ядене. Ако киселинността на стомаха е понижена, то водният разтвор на пчелния мед, приет непосредствено преди хранене (30 g мед в 200 cm3 студена вода), стимулира секрецията на стомашен сок. Експериментарно е доказано, че вътрешното приемане на мед води до нормализиране на чревната перисталтика и отсраняване на запека. Медът влияе върху секрецията и моториката на червата и стомаха, регулира двигателната активност на стомашно-чревния канал, предпазва от задържане на храна и фекални маси. Сутрин на гладно се приемат 1-2 с.л. мед и се изпива чаша топла вода. Така се осигурява профилактика и лечебен ефект при хроничен запек, а успоредно с това се осигурява и профилактика срещу рак на дебелото черво. Този природен продукт е и добро козметично средство омекотява, почиства кожата, премахва възпалителните изминения върху нея. Известни са и постоянно се прилагат козметични продукти с мед – маски, кремове. От древността медът се прилага при лечение на рани, кожни заболявания, изгаряния. Известен и популярен е т.нар. “благ” мехлем, съдържащ пчелен восък. Медът, поставен върху рана, предезвиква обилна секретиране, което я почитва, стимулира гранулацията и епителизацията на ранената повърхност, което води до заздравяване. На същата база медътшироко се прилага и за лекуване на възпалителни процеси в устната кухина, на лигавицата на устата – при стоватити, гингивити. Всекидневната консумация на мед за един по-продължителен срок – 20-30 дни, води до подобряване на ощото състояние на организма – намалява холестерина, повишава количеството на червените кръвни клетки и др. Неговото приемане подобрява усвояването на хранителните вещества, което е особено важна при диетичното хранене. По-бързото усвояване на храната с добавения мед, високата калоричност и лесно резорбиращите се монозахариди и органични киселини от меда са достатъчно условие той да бъде предпочитана храна за спортисти, работници с големи физически натоварвания, като диетично средство при хронично болни, при отпадналост и през период на възстановяване след боледувяне. Винаги, когато пчелният мед се използва, като лекарствено средство, задължително трябва да се имат предвид двете основни ограничения за прилагането му – ако е доказана свръхчувствителност към него и при наличие на захарен диабет. В заключение трябва да се каже, че при консумация на пчелен мед не трябва да се отива до крйности – той не може и не трябва да бъде единствен хранителен източник, т.е. пчелният мед е прекрасно лечебно и хранително средство в комбинация с други храни. Така организмът ще бъде потсигурен с всичко необходимо.
Автор: н.с. Емилия Иванова фармацефт

# 1
  • София
  • Мнения: 328
Страхотна статия.Аз лично съм абсолютен привърженик на меда,но моето педи, и не само тя, ми казват да не давам на детето под никаква форма, бил много силен алерген и още куп други работи.Знаете ли нещо по въпроса?

# 2
  • Мнения: 1 264
Лично аз съм алергична Embarassed  и не мога да се възползвам от съветите в статията Embarassed

# 3
  • София
  • Мнения: 13 200
Супер! Меда е на голяма почит у нас! Александра през зимата всяка вечер изпиваше по 1 ч.л. мед и сока от 1/2 лимон

# 4
  • Мнения: 1 586
Цитат на: Zdravka
Аз лично съм абсолютен привърженик на меда,но моето педи, и не само тя, ми казват да не давам на детето под никаква форма, бил много силен алерген и още куп други работи.Знаете ли нещо по въпроса?


Счита се, че до годинка (според различни изтчоници - до годинка и половина, две) детският организъм не може да се справи със спорите на ботулизма в суровия мед. Ако медът е обработен топлинно, опасност няма. Друга опасност при ранното въвеждане е факта, че медът е все пак алерген.

Аз лично започнах да давам мед на малката около годинката. Тя няма алергии, а ползите от меда са твърде много, за да й го спестявам по-дълго. Това е моето мнение Simple Smile

# 5
  • София
  • Мнения: 13 200
Цитат на: Andrea$
Ако медът е обработен топлинно, опасност няма.


Какво означва да се обработи топлинно? Shocked Аз знам, че при 40 градуса от меда изчезват много полезни неща... Не се препоръчва да се слага в топъл чай, ако искаме да го ползваме пълноценно, а не само като подсладител

# 6
  • Мнения: 1 586
Цитат на: Vache
Цитат на: Andrea$
Ако медът е обработен топлинно, опасност няма.


Какво означва да се обработи топлинно? Shocked Аз знам, че при 40 градуса от меда изчезват много полезни неща... Не се препоръчва да се слага в топъл чай, ако искаме да го ползваме пълноценно, а не само като подсладител


Така е. За бебе под една година не се сещам за какво друго може да се ползва, освен за подсладител Simple Smile Във всеки случай, ако някой държи да подслажда храните на бебе под 1 година, по-добре да е с беден на полезни вещества мед, отколкото с богата на вредни такива захар.

# 7
  • София
  • Мнения: 13 200
Ееее, за бебе под година изобщо изключвам даването Grinning Освен ботулиновите спори може да се получи алергия към пчелния прашец, който си попада в меда

# 8
  • Мнения: 1 586
Цитат на: Vache
Ееее, за бебе под година изобщо изключвам даването Grinning Освен ботулиновите спори може да се получи алергия към пчелния прашец, който си попада в меда


Е и аз същото казах Simple Smile с уточнението, че ако някой държи да дава мед преди годинката - да си го "свари".

# 9
  • Мнения: 3 211
И аз давам от годинката, Габи много го обича, яде го от буркана с лъжичка (а по п-п не обича сладко). Чувала съм, че е добре да се дава всеки ден по 1ч.л.на гладно за укрепване на имунната система

# 10
  • София
  • Мнения: 4 019
Цитат на: Vache
Супер! Меда е на голяма почит у нас! Александра през зимата всяка вечер изпиваше по 1 ч.л. мед и сока от 1/2 лимон

Браво!Само си мийте или поне си изплаквайте устата с малко вода след това, защото на мен така като малка нашите ми бяха увредили емайла на зъбите, от незнание разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт