какво трябва да знам за готвенето върху стъклокерамичен плот

  • 18 232
  • 51
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 591
взехме си стъклокерамичен плот с един газов и един котлон на ток, изчетох внимателно инструкциите, но не бих казала, че ми бяха много полезни, така че ще ви бъда благодарна  Hug ако ме осветлите за какво трябва да внимавам, когато готвя там и най-вече на котлона на ток!   bouquet

# 1
  • Варна
  • Мнения: 1 571
schneee, какъв плот точно си купи, аз доста търсих такъв - 1 газов и 1 керамика и почти нямаше избор.

Иначе за готвенето върху стъклокерамичния плот има няколко прости правила:
  - да не поставяш студен съд (от хладилника) върху нагорещен котлон
  - да не разсипваш захар
  - не е добре съдовете да са мокри, но аз съм слагала и нищо страшно не се е случило
  - избягвам йенски съдове да ползвам, но и това съм правила, като първо първо слагам съда и след това включвам котлона на слаба степен

Май е това, сега не се сещам за друго.

# 2
  • Мнения: 132
По-горе всичко е така.Само мога да допълня,че съда трябва да се поставя по-внимателно в/у плота.Върху обикновените котлони съда може и да се слага с по-голяма сила

# 3
  • Мнения: 126
Моя позната ми каза,че много се драска плота,когато не поставяш внимателно съдовете отгоре.Дали е така-незнам.

# 4
  • Мнения: 2 591
ментолка, сърдечни благодарности  Hug

не че изборът е беден, а няма никакъв  #Cussing out аз исках точно двойка и точно един газов и един на ток и единствения такъв, който намерих е на марката Конелиано! рискувах и го взех, утре живот и здраве ще бъде монтиран и после ще разправям дали съм доволна, но има 3 години гаранция, така че ..... а иначе повечето комбинации са две на едно, но на мен три котлона са ми много! ( и като количество и като пространство  Rolling Eyes)

а вода като / ако се разсипва, или като кипи яденето, проблем ли е newsm78

# 5
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 700
И аз да питам - с какви препарати се почиства?

# 6
  • София
  • Мнения: 11 724
А какво ще кажете за размерите на тенджерите?

# 7
  • Oslo
  • Мнения: 659
Аз почиствам само с вода и веро, после подсушавам - като нов е. Общо - взето не изисква никакво по-специално внимание и грижи от обикновените котлони.

# 8
  • Мнения: 8 999
Съдът за готвене трябва да покрива котлона. Не е хубаво да се слага по-малък съд от диаметъра на котлона. Преди да махнете съда от котлона, трябва да го изключите.
Моя плот почиствам с циф /абразивна паста върху мека влажна кърпа/, или с препарат за прозорци и салфетка /ако не е много замърсен/. Има и разни специални препарати, но до сега съм пробвала много, но не съм доволна.

# 9
  • Варна
  • Мнения: 1 571
schneee, честито! Дано дълго време да ти служи!
За изкипялото - случва ми се често, дори са ми залепвали тенджери....ами нищо му няма, изчиствам го и готово. Но ако имаш копчета от горе, по-добре ги пази, че после трудно се почистват.

# 10
  • Мнения: 2 529
Честито, със здраве да се ползва  bowuu
Има си няколко вида специални препарати за почистване на стъклокерамичен плот по магазините. Освен това със самия плот се продава и един уред за стъргане, когато има нещо загоряло.

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 10 822
Честито!
Аз дълго време ползвах специален препарат,докато не открих че и с Циф ефекта е същия.

# 12
  • Мнения: 2 591
това за Циф-а е важно, защото аз го ползвам така или иначе непрекъснато вкъщи, дори сега минах на Фрош - повече ми харесва и според етикета няма химически вещества, а само естествени Peace

честно казано, аз имам две зони и пробвах целия комплект тенджери - точно ги покриват Wink

# 13
  • Мнения: 374
А на мен още при първите няколко ползвания ми се получиха петна около едната плоча, които не мога да махна с никакъв препарат. Дожри бях пускала тема за това, но се оказа, че само при мен съществува такъв проблем. Единственото ми логично обяснение е, че при първите ползвания не си почиствах печката след всяко готвене  Confused

# 14
  • Мнения: 2 591
Единственото ми логично обяснение е, че при първите ползвания не си почиствах печката след всяко готвене  Confused

 Confused

# 15
  • Мнения: 3 641
За почистване използвам Лекс, пръска се и няма фини частички като Циф, които да надраскват повърхността. Ианче най-добре е след всяко ползване да се чисти,че засъхне ли става лошо Peace

# 16
Здравейте, момичета!

Аз искам да опровергая твърдението, че захар, разсипана върху керамичния плот може да го спука. Вкъщи много обичаме крем-карамел и по тази причина много захар се е разсиплава върху плота.
А относно почистването - в самото начало си купувах специален препарат, който обаче хич не чисти... затова почнах да използвам препарата за печка Mr.Muscolo - това ми е любимия препарат - напръскваш и след 30мин само избърсваш. Всичко разтваря. Не се мъчете да търкате!

# 17
  • Мнения: 3 641
Здравейте, момичета!

Аз искам да опровергая твърдението, че захар, разсипана върху керамичния плот може да го спука. Вкъщи много обичаме крем-карамел и по тази причина много захар се е разсиплава върху плота.
А относно почистването - в самото начало си купувах специален препарат, който обаче хич не чисти... затова почнах да използвам препарата за печка Mr.Muscolo - това ми е любимия препарат - напръскваш и след 30мин само избърсваш. Всичко разтваря. Не се мъчете да търкате!
Кой от всичките Muscolo newsm78

# 18
Препаратът за фурни. С оранжева капачка, Mr.Muscolo FORNO. Спрей е, разклащаш флакона и пяната чисти всичко загоряло!

# 19
  • ново
  • Мнения: 5 977
ментолка, сърдечни благодарности  Hug


а вода като / ако се разсипва, или като кипи яденето, проблем ли е newsm78


Ако това ще те успокои, скоро изкипих мляко върху плота - никакъв проблем. Почистих го в Медикс за фурна, не остана и следа.

# 20
  • софия
  • Мнения: 25 483
И чушки не можеш да печеш. Тук четох, че някои го правят, но лично аз не съм склонна да пробвам. Купихме си преносим котлон с тази цел. И аз съм изкипявала мляко, но се почиства и нищо му няма на котлона. Почиствам с препарат за стъкло-керамика.

# 21
  • Мнения: 3 641
Препаратът за фурни. С оранжева капачка, Mr.Muscolo FORNO. Спрей е, разклащаш флакона и пяната чисти всичко загоряло!
Благодаря!  bouquet

# 22
  • Мнения: 734
Това, което мен ме впечатли е, че стъклокерамичния плот загрявал за 2-3 мин (доста по-бързо от обикновените котлони), а пък изстивал поне 30-тина мин. Това ни го каза консултант от един супермаркет. От там си купихме и шпакличка за почистване и препарат за стъклокерамика (немски, но не помня името). Не съм пробвала още как действа.
Имам следния въпрос. Нашата фурна не е вградена, а е сложена между 2 шкафчета. Какво се случва, когато се кипне нещо на котлона и се разлее? Не тръгва ли да тече отстрани на печката (при мен ще е между печката и шкафовете)? Силно ме тревожи това и как ще го чистя после..

И чушки не можеш да печеш. Тук четох, че някои го правят, но лично аз не съм склонна да пробвам. Купихме си преносим котлон с тази цел. И аз съм изкипявала мляко, но се почиства и нищо му няма на котлона. Почиствам с препарат за стъкло-керамика.

Какво може да се случи, ако печем чушки?

# 23
  • Мнения: 1 305
.....
Имам следния въпрос. Нашата фурна не е вградена, а е сложена между 2 шкафчета. Какво се случва, когато се кипне нещо на котлона и се разлее? Не тръгва ли да тече отстрани на печката (при мен ще е между печката и шкафовете)? Силно ме тревожи това и как ще го чистя после..



Ми няма да можеш да го чистиш. Най добре помислете за някакво уплътнение м/у шкафовете и фурната, но трябва да е нещо топлоустойчиво, не знам силикона дали става  Thinking

# 24
  • Мнения: 2 591
за чушките бях чела тук из форума, че лесно и хубаво се печали на вентилаторна фурна Wink аз лично не съм пробвала обаче Rolling Eyes изпичали се много равномерно  Rolling Eyes

no_name, може би затова има индикатор за остатъчна топлина Rolling Eyes


# 25
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 700
за чушките бях чела тук из форума, че лесно и хубаво се печали на вентилаторна фурна Wink аз лично не съм пробвала обаче Rolling Eyes изпичали се много равномерно  Rolling Eyes
Това съм го правила. Става идеално  Peace

# 26
  • Мнения: 2 467
Имам следния въпрос. Нашата фурна не е вградена, а е сложена между 2 шкафчета. Какво се случва, когато се кипне нещо на котлона и се разлее? Не тръгва ли да тече отстрани на печката (при мен ще е между печката и шкафовете)? Силно ме тревожи това и как ще го чистя после..

[

Има лайсни за целта.Или силикон термоустойчив.

# 27
  • Мнения: 734
Блаодаря за съветите! Ще попитам за някакви лайсни или преходничета (гумирани например..). Силикона ме притеснява, че веднъж ако сложим - няма махане после...
 Simple Smile

# 28
  • София
  • Мнения: 1 511
А на мен още при първите няколко ползвания ми се получиха петна около едната плоча, които не мога да махна с никакъв препарат. Дожри бях пускала тема за това, но се оказа, че само при мен съществува такъв проблем. Единственото ми логично обяснение е, че при първите ползвания не си почиствах печката след всяко готвене  Confused

Не се притеснявай. При мен беше същото. Не бях чела нищо относно поддържането на плота и от 2 готвения имах вече ужасни петна,които изглеждаха все едно са под повърхността и не могат да се махнат. Отделно бях пържила пържоли и имаше загоряла мазнина. ooooh!
После четох тук една тема за почистване на стъклокерамичен плот и си взех Frosch,зелена опаковка.
Първият път, когато почистих нямаше кой знае какъв ефект. Вторият - също. Почти се бях отчаяла,но продължавах след всяко готвене да почиствам.
С течение на времето петната се заличиха,а също и загорялата мазнина.
Сега вече след всяко готвене почиствам плота и нямам проблеми.
УСПЕХ и на теб!   bouquet

# 29
  • Мнения: 162
А на мен още при първите няколко ползвания ми се получиха петна около едната плоча, които не мога да махна с никакъв препарат. Дожри бях пускала тема за това, но се оказа, че само при мен съществува такъв проблем. Единственото ми логично обяснение е, че при първите ползвания не си почиствах печката след всяко готвене  Confused
          Дидорка, аз си купих препарат на немската фирма Факелман. Намазва се  стъклокерамиката и след 2-3 мин измиваш. Чудесен и много икономичен. Ако трябва пробвай  и с по-грубата страна на гъбата.

# 30
  • Мнения: 2 591
ох, момичета, да се оплача, плотът, който толкова много избирахме и на който толкова се радвах, се оказа с дефект и стискайте палци да успеем да го подменим, че  smile3511 smile3515 smile3514 newsm61

# 31
  • Мнения: 734
Отвратително, schneee  Sad Палците ги стискаме, кажи как е минало и какъв се оказа дефекта...

# 32
  • Мнения: 1 305
ох, момичета, да се оплача, плотът, който толкова много избирахме и на който толкова се радвах, се оказа с дефект и стискайте палци да успеем да го подменим, че  smile3511 smile3515 smile3514 newsm61

А какъв точно се оказа дефектът?  Rolling Eyes

# 33
  • Мнения: 2 591
еми аз пуснах тема и затова не обясних тук  Rolling Eyes

от копчето за газта изпуска газ  #2gunfire #2gunfire #2gunfire това е МНООООООООГО опасно! и не е от никъде другаде, всичко е свързано правилно, сега трябва оторизаният сервиз да установи дефекта и тогава да действаме  Cry дано греша, но имам подозрение, че в сервиза просто ще оправят проблема и няма да го обявят за дефект  #Cussing out

# 34
  • софия
  • Мнения: 25 483
Какво може да се случи, ако печем чушки?

Нямам идея и желание да пробвам, но когато го купувахме изрично ме предупредиха. Пробвах да пека чушките на вентилатор, на най-горен ред, но не ми харесва вкуса. Не са така ароматни.

....Ако трябва пробвай  и с по-грубата страна на гъбата.
Аз не бих го правила. Скоро и тук имаше тема - може да надраскаш плота и след това ще трябва да купуваш нов. Шпаклите за почистване и препарата вършат идеална работа. Не пробвай да чистиш и с абразивен препарат.

# 35
  • Мнения: 292
Имам такава стъклокерамична печка от скоро и направо ми се реве!!
Ползвам само 1 котлон, другите работят, но много силно, регулирането с копчетата не доприняса нищо, освен това се самоизклуючва, някакси не работи ревномерно newsm78

Почистването го правя с няколко препарата, има и черни точици на места-успех да изкипя млякото на детето- и те не се махат.

Печката е със сигурност в изправност, супер марка е а аз съм явно пишман готвачка Embarassed
Записвам се тук да чета, да се поуча от опита ви  chef

# 36
  • Мнения: 19 501
Налага ми се да си подменя вградения плот, който се състои от два обикновени котлона и два газови с нов и се колебая дали да сложа стъклокерамика и газ или отново два обикновени котлона и два газови на иноксова основа. Вярно, че се чисти сигурно по-трудно, ама от това което чета тука направо ми настръхнаха косите. Как да дам 600-700 лв вместо 250 лв. за иноксов плот и да почна да търся шпакли, покривки, да внимавам нещо да не изпусна отгоре и т.н. , да не пека чушки, да не слагам мокри или студени тенджери, да не са алучиниеви и др. Та въпросът ми е: Какви точно предимства имат тези стъклокерамични плотове пред обикновените котлони, които да оправдават тройно по-високата цена и толкова трудното поддържане след това? Щото ако е за едната красота и лесно почистване - някак си ще мога да го преглътна и да се взема нещо по-непретенциозно, но по-здраво и на по-ниска цена.

# 37
  • Мнения: 1 043
Какви точно предимства имат тези стъклокерамични плотове пред обикновените котлони, които да оправдават тройно по-високата цена и толкова трудното поддържане след това? Щото ако е за едната красота и лесно почистване - някак си ще мога да го преглътна и да се взема нещо по-непретенциозно, но по-здраво и на по-ниска цена.
За мен предимството е бързото загряване и приготвяне на храната, и много, много по-лесното почистване в сравнение с обикновените котлони.
От 8 години ползвам стъклокерамичен плот и не искам да чуя за друг вид! Не съм имала никакви проблеми, но пък и чушки не съм пробвала да пека. Не го гледам като писано яйце, но винаги е чист без особени усилия. Шпаклата ми беше към котлоните, но съм я ползвала 2-3 пъти. Полззвам Медикс за керамичен плот и той ми е достатъчен за почистване.

# 38
  • софия
  • Мнения: 25 483
Какви точно предимства имат тези стъклокерамични плотове пред обикновените котлони, които да оправдават тройно по-високата цена и толкова трудното поддържане след това? Щото ако е за едната красота и лесно почистване - някак си ще мога да го преглътна и да се взема нещо по-непретенциозно, но по-здраво и на по-ниска цена.
За мен предимството е бързото загряване и приготвяне на храната, и много, много по-лесното почистване в сравнение с обикновените котлони.
От 8 години ползвам стъклокерамичен плот и не искам да чуя за друг вид! Не съм имала никакви проблеми, но пък и чушки не съм пробвала да пека. Не го гледам като писано яйце, но винаги е чист без особени усилия. Шпаклата ми беше към котлоните, но съм я ползвала 2-3 пъти. Полззвам Медикс за керамичен плот и той ми е достатъчен за почистване.

Подкрепям напълно  Peace Няма нищо сложно и  трудно в поддръжката. Само няколко прости неща, които се спазват и които по никакъв начин не ме затрудняват. Може би само в началото, докато свикна. Единственото, което продължава да ме тормози е, че не мога да препека филийка и да изпека чушки, но се преживява и в сравнение с предимствата (бързо загряване =енергоспестяване) са бели кахъри.

# 39
  • Мнения: 2 591
аз като човек с опит вече  Embarassed само да отбележа, че съм мноооооооооого доволна от стъклокерамичния плот! ползвам предимно газовия котлон, почиства се безумно лесно - аз лично ползвам един препарат на Фрош за стъклокерамични плотове - нищичко не остава и въобще не се притиснявам като пръска при пържене или нещо такова Peace

# 40
  • Мнения: 87
А изключват ли ви котлоните през определен интервал или моите нещо не са по реда си?

# 41
  • Мнения: 824
А изключват ли ви котлоните през определен интервал или моите нещо не са по реда си?
Пет години ползвах печка на Siemens с керамични котлони. Нито веднъж не ми се случи да се изключат сами.Като се преместихме в новия апартамент ги смених с нови на Gorenje,исках вградени.Започнаха да се изключват сами още на втория месец.Оказа се,че това е дефект.Разходихме ги до сервиза и сега всичко е Ок.

Последна редакция: пн, 07 яну 2008, 12:05 от miss sixty

# 42
  • София
  • Мнения: 11 724
А изключват ли ви котлоните през определен интервал или моите нещо не са по реда си?
Моя плот е на Gorenje и през определен интервал се включват и изключват котлоните.Същото прави и фурната.Според мен зависи дали е достигната температурата.

# 43
  • Мнения: 824

Моя плот е на Gorenje и през определен интервал се включват и изключват котлоните.Същото прави и фурната.Според мен зависи дали е достигната температурата.
Трябваше да допълня,че моите котлони освен,че се изключваха,започваха и да "пискат"и да мигат.Така разбрах,че това не е редно.Може би има модели,които трябва да се самоизключат при достигната определена температура?

# 44
  • Мнения: 4 428
Какви точно предимства имат тези стъклокерамични плотове пред обикновените котлони, които да оправдават тройно по-високата цена и толкова трудното поддържане след това? Щото ако е за едната красота и лесно почистване - някак си ще мога да го преглътна и да се взема нещо по-непретенциозно, но по-здраво и на по-ниска цена.
Аз в момента съм с обикновени котлони. Ползвам ги вече 4год. Еми, много ме е яд, че не послушах мъжа си още в началото и не взехме керамични  Tired Мнооооого по-трудно се чистят. Предпочитам да спазвам две правила за съдовете /които всъщност е хубаво да се спазват и за нормалните котлони/, вместо търкане един час на изкипяла манджа  ooooh! И сменям три вида препарати, за да се изчисти всичко. Най-трудно е да се чисти точно до самата плоча. За тази зона имам специален супер силен препарат.
Така, че определено съм за керамичен котлон  Peace

# 45
  • кв.Изток
  • Мнения: 1 219
Имам печка Горение със стъклокерамичен плотот 5 год.Разсипвала съм захар, пекла съм чушки, изкипявало ми е млякото, правих сладко и то ми изкипя .Чистя с Фрош за стъклокерамичен плот и в краен случай/за сладкото/ със шпатулата.Досега проблем не съм имали.Котлоните поддържат зададената им Т и затова включват и изключват, пишеше го в упътването.

# 46
  • Мнения: 824
.Котлоните поддържат зададената им Т и затова включват и изключват, пишеше го в упътването.
Е така е с всички стъклокерамични плотове.Говорим за проблем,ако се изключват и сензорите на котлона и започнат да мигат разни програми.При мен такъв беше проблема.И започваха да работят отново само след като включа и изключа бушона на ел.таблото

# 47
  • Мнения: 2 591
miss sixty , явно при теб наистина е имало проблем - добре, че си се усетила навреме Peace

иначе и моите като на всички останали се включват и изключват, за да поддържат необходимата температура Wink

# 48
  • Мнения: 734
Хм..аз пък не съм забелязала да се изключват, ползвам фурна с котлони Индезит...Аз ли не съм наблюдателна или наистина не се изключват... newsm78

# 49
  • Oslo
  • Мнения: 659
И моята е Индезит, котлоните не се изключват напълно, а половината спирали спират да работят за изв. време и после пак загряват.

# 50
  • Мнения: 133
Моят се изключва когато изкипи нещо върху плота, или се разсипе течност по друг начин; продължително време (май повече от час - два) котлона работи на една и съща температура, т.е. не се променя програмата; или не остане течност в съда, в който се готви (явно отчита температурата на дъното на съда и на котлона, де да знам).
Последното го боготворих когато една сутрин забелязах, че съм забравила от вечерта супата да се подгрява.  Crazy

Последна редакция: чт, 10 яну 2008, 18:35 от STV

# 51
  • Мнения: 1 305
Моят се изключва когато изкипи нещо върху плота, или се разсипе течност по друг начин; продължително време (май повече от час - два) котлона работи на една и съща температура, т.е. не се променя програмата; или не остане течност в съда, в който се готви (явно отчита температурата на дъното на съда и на котлона, де да знам).
Последното го боготворих когато една сутрин забелязах, че съм забравила от вечерта супата да се подгрява.  Crazy


Ето това е полезна функция! Де да имах и аз такава миналата седмица, като реших да си правя кафе и включих грешния котлон, на който имаше празен чайник  Banghead

Общи условия

Активация на акаунт