Що е то Trifle (или пък Трайфъл)

  • 1 267
  • 2
  •   1
Отговори
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Прочетох за английския сладкиш и се сетих да попитам.
 Някакъв крем май че е, ама ако някой знае по-точно ще съм много благодарна.

# 1
  • Мнения: 1 289
Намирам следната рецепта:
Ябълков трайфъл

Необходими продукти:
6-7 бишкоти
4 ябълки
5-6 с.л. пудра захар
кората от 1/2 лимон
1 ч.л. канела, размесена с 3-4 с.л. захар
2-3 щипки индийско орехче
сметана за гарниране

За крема:
400 мл прясно мляко
2 жълтъка
3 с.л. захар
1 с.л. нишесте
1 капка ванилова есенция или 1 пакетче ванилия на прах

Приготвяне: при приготвянето на крема жълтъците се разбиват със захарта, докато избледнеят, след което се прибавя нишестето. Млякото се кипва и още докато е горещо, се прибавя към разбитите жълтъци. Разбърква се много добре. Тази смес се прехвърля в чиста тенджера. Увеличава се температурата на котлона. Бърка се непрекъснато, докатозапочне да се сгъстява и се овкусява с ванилията. Готовия крем се похлупва и се изчаква да се охлади напълно.
Ябълките се почистват от семките. Сваряват се в 1-2 с.л. вода за 3 минутив микровълновата фурна на максимална мощност /може и в тенджерка с 1 к.ч. вода за 15 минути/. Сварените ябълки се нарязват на малки парченца. Овкусяват се с настърганата лимонова кора. Поръсват се с пудра захар и се разбъркват.
При сервирането, на дъното на купичките се натрошават бишкотите. Покриват се с ябълковата смес и се добавя от крема. Покриват се с готварско фолио и се оставят в хладилника да се охладят.
Преди сервирането върху всеки десерт се шприцова сметана и се поръсва с канелата, смесена със захарта.
Да ви е сладко. Не съм го правила, защото направо мразя канела. Но като идея изглежда доста интересен десерт.
Ама подписа ти е велик. coolcool

# 2
  • София
  • Мнения: 3 847
Това намерих за въпросният Трайфъл:



Цитат
Olde English Trifle
A perfect trifle should be a rich confection of fruit, light sponge, alcohol, real egg custard and whipped cream. The recipe has altered little over the centuries - at one time the custard was topped with syllabub and fruit has not always been added. Serves 6-8.

INGREDIENTS: Trifle sponges - 4, Cherry jam - 4 tbsp, Ratafia biscuits - 15, Sherry - 4 tbsp, Bananas - 2 peeled and sliced, Lemon, zest and juice, Cherries - 225 g (8 oz) stoned, Milk - 450 ml (* pint), Eggs- 3, Caster sugar - 50 g (2 oz), Double cream - 150 ml (* pint), whipped, Glace cherries - to decorate, Nuts - 25 g (1 oz), chopped, toasted, to decorate.

COOKING: 1. Cut the trifle sponges in half and spread with jam, then sandwich together. Arrange in the base of a glass serving dish.
2.Cover with ratafias and sprinkle with sherry. Coat the bananas in lemon juice. Arrange the bananas and cherries on top of the ratafias.
3. Heat the milk until almost boiling. In a large bowl, whisk together the eggs, lemon zest and sugar until pale, then pour on the hot milk, stirring continuously.
4. Return to the saucepan and heat gently, stirring continuously, until the custard thickens enough to coat the back of a wooden spoon. Do not allow to boil. This takes about 20 minutes. Set aside to cool.
5. Pour the custard over the trifle and leave until cold. Pipe the cream on top of the trifle and decorate with glace cherries and nuts.

Общи условия

Активация на акаунт