Какво да правя за хемоглобина???

  • 6 838
  • 42
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 18 679
Помощ, мами!Не мога да си вкарам хемоглобина в нормата вече трети месец!Храня се повече от пълноценно, наблягам на месо и салати с лук, заради желязото, супички от коприва от време на време, пия и хапчета - Малтофер- вече пета или шеста опаковка...А пустия хемоглобин всеки месец пада все повече Imp Последно ми беше 106 при норма, доколкото знам, 120 до 175.В 26 г.с. съм и ако продължава така сигурно ще си докарам анемия до края?!Дайте някоя бабина рецепта...

# 1
  • Мнения: 4 458
бабината рецепта е: черен дроб алангле. Дядо ми беше сис страшна анемия и лежа в болница. Това е нещото което май му помгна. Е, със сигурност няма да ти навреди. Другото е, с водорасли, има такива  за увеличаване и на хемоглобина (не само за това, но помагат и за това)
Успех!

# 2
  • Мнения: 6 315
Яж месо, варива, овесени ядки Simple Smile и всякакви други ядки.

Месо алангле в никакъв случай не хапвай докато си бременна Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation Последиците от това могат да бъдат много опасни за бебето най-вече Sign Exclamation

Копривата, спанакът и т.н. не съдържат усвоимо желязо - фитатите в тях пречат на усвояването на желязото, защото се свързват с него.

По принцип нормата за хемоглобина при жени е 120-140. При бременност е нормално да се получи спад, защото бебо си взима каквото му е нужно. Не се плаши! 106 не е толкова ниска стойност.

Поздрави!

# 3
Моят гинеколог ми изписа ампули Тотема, а преди това сироп Легофер. И двете за по 1 месец, с почивка между тях 1 м.

# 4
  • Мнения: 2 529
Момичета, а някоя от вас пила ли е Сорбифер? Аз съм 36-та седмица и досега хемоглобинът ми беше само над 120, но тази седмица на кръвната картина е 117. Това не е малко, но за да не го сваля още докторката каза евентуално да пия това нещо. Аз обаче се чудя...

# 5
Аз съм пила Сорбифер в края на бременността. Не се притеснявай. На мен ми покачи хемоглобина пак в норма, тоест 122 - той по-висок не ми е и бил.

# 6
Забравих да на пиша и още нещо. Някъде бях чела по сайтовете за бъдещи мами, че в сусама се съдържа много желязо. В Халите със сигурност го продават на един щанд за  различни ядки , варива и други от рода.

# 7
  • Мнения: 2 529
Много ти благодаря, Бебче Grinning

Ще си взема значи за времето, което ми остава. Кажи ми моля те колко време го пи и в какви количества?

# 8
  • Мнения: 4 965
Само 2 думи за Сорбифера - наистина е много добър, защото бързо качва хемоглобина и го поддържа в норма, но, за до го пиеш трябва да имаш здрав стомах, защото много дразни. Аз също го взимах близо месец и хемоглобинът ми беше перфектен, но понеже имам хроничен гастрит, ми докара и доста проблеми. Дори получих криза и доста се поуплаших за бебоците, защото не ми позволиха да пия друго освен глюкоза и беше много болезнено. Сега докторката ми препоръча спанак, коприва, яйца, месо (особено дроб, но добре изпечен) и др. Стискам палци всичко да е наред. Simple Smile

# 9
  • София
  • Мнения: 6 561
помогнана е на една моя приятелка, която след кръвоизлив след раждане е стигнала до хемогл.42

1 натур. сок (по-добре нектар - кайсия, праскова и т.н)
4 с.л. равни копривено брашно (от аптека)
бирена мая (от бирената ф-ка - дават я аз съм си вземала, носи си шише щото и течна) - около 1 каф . чаша
мая за хляб - колкото 1/2 кибрит
Слагаш всичко в съд с обем поне 2 литра, щото се подува от маята за хляб Laughing  Laughing  Laughing
пие се на 4-5 пъти през деня поне 5 дни.
Успех ако решиш да я правиш, но все пак се консултирай с гинеколог, дали нещо от изброените не пречи на теб или бебето, не вярвам ама питай Wink  Wink  Laughing

# 10
  • София
  • Мнения: 18 679
Много благодаря на всички Grinning Това за копривата и другите зелении не мога да го разбера - в крайна сметка помагат ли или не?Как по-точно им пречат фолиатите?Питам изрично, защото  лекарството, което пия, се казва точно Малтофер Фол и представлява желязо с фолиева киселина.Ако се свързваха и си пречеха взаимно на усвояването, за какъв дявол ги правят заедно на хапчета???Въпросът е конкретно към Маргарита, която явно е доста по-сведуща по темата от мене Embarassed Предварително благодаря за инфото Grinning
P.S.А това с маята със сигурност помага, защото не сте ли установили и вие, че всички супер полезни неща на света, са едновременно и супер отврат Grinning  Grinning  Grinning

# 11
  • Мнения: 1 497
А вредно ли е според вас да се пие тази мая по време на бременност? Доколкото зная тя е естествен продукт и съдържа витамини от група Б? Някой знае ли да има противопоказания?

# 12
Кики, честно не си спомням изобщо колко опаковки съм изпила една или две , но със сигурност не повече. Само ме бяха предупредили , че а...то и п..то Grinning  може да е тъмно, така и беше. Да не се шашкаш.

# 13
  • Мнения: 6 315
Сега забелязах какво съм написала - фолати вместо фитати, за което се извинявам много! Фолатите са толкова важни, колкото и самото желязо, тъй като имат огромно значение за функцията на хемоглобина. Embarassed  Embarassed  Embarassed  Embarassed  Embarassed

Ето малко инфо по въпроса с желязото от една статия:

Стомашно-чревната абсорбция на желязо все по-добре се разбира. Тя е ниска: само 5-10% от погълнатото желязо се абсорбира. Заради това приемът с храната трябва да е 10-20 пъти по-висок от изискванията. За щастие добивът от стомашно-чревната абсорбция се удвоява в случая на хронична желязно дефицитност и по време на бременност.

Коефициентът на стомашно-чревната абсорбция на желязо от месо и риба (хем-желязо) е около 15-20% срещу 3 - 5% абсорбция на (нехем - желязо) от зеленчуците. Причините за това са три: хемът обезпечава желязо във феро-форма (единствената форма на желязото, която може да се абсорбира) до върха на вритроцита; в месото има вещества, които спомагат абсорбцията на желязото докато в зеленчуците има вещества, които ограничават абсорбцията на желязо: неразтворими диетични фибри, фитати, някои танини (в чая например). Обратно - витамин С повишава тази абсорбция.

Животинското месо и черен дроб са значително богати на желязо и освен това съдържат неговата хем форма. И така не само че месото съдържа по-голямо количество желязо от спанака, но и някои от компонентите му спомагат абсорбцията на желязото и от други храни. Храните богати на фибри ограничават усвояването на желязото.

Желязото в червеното месо е около 2 пъти повече от това в спанака, а в черния дроб - около 5-6 пъти повече..

Това е най-общо. Надявам се да съм била полезна.

Личното ми мнение е, че е добре, който си обича спанак, коприва и т.н. да си хапва, но не и да се тъпче с тях с мисълта, че ще му помогнат да повиши желязото в кръвта си. За съжаление на всички вегетарианци това нещо става най-добре с месото.

Поздрави!

# 14
  • София
  • Мнения: 18 679
Ще приложа на практика всички съвети, освен този за черния дроб, защото, за съжаление, от него ми става много гадно, никога не съм можела да го ям.Но месцето явно трябва да го поувелича, за сметка на сладоледа, с който се тъпча всяка вечер Grinning

# 15
  • Мнения: 6 315
Цитат на: aylin
бабината рецепта е: черен дроб алангле. Дядо ми беше сис страшна анемия и лежа в болница. Това е нещото което май му помгна. Е, със сигурност няма да ти навреди. Другото е, с водорасли, има такива  за увеличаване и на хемоглобина (не само за това, но помагат и за това)
Успех!


Просто не мога да се сдържа Embarassed  Embarassed  Embarassed .......

Месото алангле може да ви донесе: 1. Тения и разните му там паразити; 2. Лестриоза или токсоплазмоза, които са особено опасни по време на бременност за бебето.

Така че, за Бога, моля не яжте алангле Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation

# 16
  • Мнения: 6 315
Цитат на: Теодора
А вредно ли е според вас да се пие тази мая по време на бременност? Доколкото зная тя е естествен продукт и съдържа витамини от група Б? Някой знае ли да има противопоказания?


Мисля, че вреда няма Simple Smile. Лошото е, че на много от бременните мами им прилошава от такива "вкуснотии". М/у другото на мен акушерката ми каза да си пийвам биричка от време на време, защото било полезно и аз се възползвам от съвета, защото много обичам бира  Wink  Laughing .

Ето линк с малко информация за източници на витамини от Б-група.

http://lifesaverlists.tripod.com/vitb.html

# 17
Цитат на: Margarita
Цитат на: Теодора
А вредно ли е според вас да се пие тази мая по време на бременност? Доколкото зная тя е естествен продукт и съдържа витамини от група Б? Някой знае ли да има противопоказания?


Мисля, че вреда няма Simple Smile. Лошото е, че на много от бременните мами им прилошава от такива "вкуснотии". М/у другото на мен акушерката ми каза да си пийвам биричка от време на време, защото било полезно и аз се възползвам от съвета, защото много обичам бира  Wink  Laughing .

Ето линк с малко информация за източници на витамини от Б-група.

http://lifesaverlists.tripod.com/vitb.html



И аз много обичам бира и сега особено откакто съм бременна умирам да си пийна, но се ограничавах, защото се притеснявах да не навредя на бебка. Радвам се обаче да разбера, че даже е полезно.

# 18
  • София
  • Мнения: 6 561
Яж, яж в сладоледа има калций  Twisted Evil

В новия брой на списание 9 месеца има рецепти за покачване на хемоглобина - не изглеждат лоши - овесени ядки, мед и разни други работи ако го нямаш ще ти ги изпратя, ама в понеделник  Grinning  Grinning  Grinning  Успех

# 19
  • Мнения: 3 927
Аз имах през цялата бременност добри показатели на хемоглобина, но все пак моя опит е следния:

След като през 5-я месец изпих една опаковка Малтофер (30 теблетки за 1 месец) при хемоглобин 120 - ефект никакъв, хемоглобина си остана толкова. След това послушах аг-то си и всеки ден изяждах по 1 сварено яйце, например на зкуска. Ефекта беше следния: за 10 дни хемоглобина ми от 120 се вдигна на 130. Така че ако искаш пробвай, все пак всеизвестно е, че в яйцата има много желазо - само е хубаво да се варят малко повечко - около 10-12 мин. защото пък има и вредни бактерии в жълтъка...

Успех

# 20
  • София
  • Мнения: 18 679
Силно ми препоръчаха да пия водата, в която е вряла копривата, защото по-голямата част от витамините и желязото преминавали в нея.Вчера си направих цяла тенджера - има вкус на чай, ама на кофти чай Confused Изпих само една чаша с мед и ме пресече на сняг Embarassed  Embarassed  Embarassed Та това го споделям, в случай, че се интересува някоя мама със запек - много е ефективно Grinning

# 21
  • Страната на чудесата
  • Мнения: 6 484
Цитат на: Margarita
 М/у другото на мен акушерката ми каза да си пийвам биричка от време на време, защото било полезно и аз се възползвам от съвета, защото много обичам бира  Wink  Laughing .

Ето линк с малко информация за източници на витамини от Б-група.

http://lifesaverlists.tripod.com/vitb.html



 Oha!  cheers  Oha!
Много обичам така-по лекарско предписание Wink хем вкусно, хем полезно  Hands Clap

# 22
  • Мнения: 134
naprawi si palni izsledwania na krawta.Do 6 mesec me tapkaha s hap4eta s Fe (zeliazo) zastoto hemoglobina mi e 90 i nakraia se okaza 4e ne e triabwalo da gi pia i zeliazoto mi e mnogo nad normata.Prepora4wam da otide6 na hematolog

# 23
  • София
  • Мнения: 2 041
И мен ме тъпчат с желязо. Хемоглобина ми е 93! Пих Тотема а сега Тардиферон. Чудно ми е как лекарката "прецени", че анемията ми е точно желязодефицитна?!
На 15 септ. пак изледвания, та да видим какъв ще излезе хемоглобина.... Neutral Face
И аз смятам, че при толкова нисък хемоглобин е за препоръчване преглед при хематолог.

# 24
  • Мнения: 717
Цитат на: belinda
Ще приложа на практика всички съвети, освен този за черния дроб, защото, за съжаление, от него ми става много гадно, никога не съм можела да го ям.Но месцето явно трябва да го поувелича, за сметка на сладоледа, с който се тъпча всяка вечер Grinning


Ако успееш да превъзмогнеш това ще е супер, защото в черния дроб има най-много желязо. Пробвай различни рецепти.... Второто нещо е спанака - яж спанак на воля.

# 25
  • София
  • Мнения: 3 666
И моят хемоглобин е нисък. След като цял месец пих ампули Тотема, хемоглобинът ми от 110 е спаднал на 109. Сега ми изписаха Ферофолгама. Някой пил ли я е. Има ли някакъв ефект. Или да мина на бабините рецепти.

# 26
  • Мнения: 1 599
Цитат на: kiki27
Много ти благодаря, Бебче Grinning

Ще си взема значи за времето, което ми остава. Кажи ми моля те колко време го пи и в какви количества?

Pie se po 1 hapche na den a inache za vremetraeneto si go pii dokato rodish za da si ti e visok...
Inache kakto predi men napisaha cheren drob, spanak kopriva a sashto taka e smesva e poluvin borkanche med s orehi (nachupeni) i limon... qde se po 2 lajici sutrin...
P.S. Za tvoe uspokoenie moq hemoglobin vinagi si e bil m/u 105 -110 a stigna i do 113 .... predi da rodq mnogo padna..... NO sinat mi se rodi s visok hemoglobin.... taka, che toi si beshe vzel vsichko koeto mu trqbva a moq si beshe nisak...

# 27
аз пък съм чела, че точно по време на бременност не бива да се яде черен дроб (още повече алангле), защото съдържа големи количества витамин А, които при бременните могат да са токсични!

# 28
  • Мнения: 1 599
Цитат на: влюбена
аз пък съм чела, че точно по време на бременност не бива да се яде черен дроб (още повече алангле), защото съдържа големи количества витамин А, които при бременните могат да са токсични!

Oh qde se kolkoto i da e protiven i vsichki lekari tova kazavat ... qj.... e chak alangle ne sa kazali ... na men mi kazvaha pechen vav furnata, gotven, parjen....

# 29
  • Мнения: 397
lekarja ti kakwo kazwa po waprosa, na men hemoglobina mi beshe 98 i mi predpisaha fero folgamma w rezultat na koeto wljazoh w rodilnia dom s 140 hemoglobin, a izliazoh sas 120. ina4e w magdanoza i w jaltacite znam, 4e ima mnogojeljazo.

# 30
# 31
  • Мнения: 1 793
Цитат на: sunny_zt
Аз прочетох, че категорично, че не трябва да се яде черен дроб. Иначе и на мен ми го препоръчваха горещо.

Бабините рецепти по-добре да ги оставим за нещо друго, а в този случай да се доверим на лекарите. Май без лекарства няма да се размине!!!



to4no taka e. 4eren drob vuobshte ne triabva da se iade po vreme na bremennost imenno zaradi visokoto sudurjanie na vitamin A /edno mai4e ve4e go beshe spomenala tova po-rano/.

# 32
  • Мнения: 24
Ето още една бабина рецепта :
сок от лимони, колкото да покрие две цели яйца (с черупките).
Това се остава няколко дни, докато черупките се разтворят напълно. После се разбива добре и се слага мед на вкус. Така се пие по малко, докато свърши! 10-ина дни, а може и по-малко.
Още не съм я пробвала, но ми я препоръчаха като много резултатно средство. Първо е редно да се консултирам с някого дали може да го пия този буламач ... Simple Smile

# 33
  • Мнения: 3 569
Цитат на: Margarita
Яж месо, варива, овесени ядки Simple Smile и всякакви други ядки.


В никакъв случай не яж орехи !
Горната забрана да не се взима под внимание от уважаемите читатели  box  box  box

# 34
  • Мнения: 1 722
Защо не орехи ?! Аз си похапвам ежедневно и мисля, че е доста полезно  Rolling Eyes

# 35
  • Мнения: 7 837
Какво им е лошото на орехите

# 36
  • София
  • Мнения: 10 825
Цитат на: Anita_79
Защо не орехи ?! Аз си похапвам ежедневно и мисля, че е доста полезно  Rolling Eyes



И аз знам, че всякакви ядки са изключително полезни!

# 37
  • Мнения: 3 569
Може и да съм в грешка за орехите. Сори Wink oops

# 38
  • Мнения: 1 599
Цитат на: Future pere
Може и да съм в грешка за орехите. Сори Wink oops

Май си се обаркала наистина... Моята докторка каза, че орехи трябва да се хапват .. (е естествено и не да се прекалява,че е тежка храна) те са супер за хемоглобина

# 39
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  • Мнения: 8 231
Една позната /роди април тази година/ имаше проблеми с хемоглобина и пиеше сок от моркови и червено цвекло. Сок от моркови, червено цвекло, картофи и тиква /сурови/ е полезен и за костите. Желателно е соковете да се пият сутрин на гладно.

# 40
  • sofia
  • Мнения: 769
Ето ти нещо, което е изпитано за нисък хемоглобин - узрели гроздчета от бъзи (може и сухи).  Изцежда се сока и се добавя мед. Приема се по 1 суп. лъжица 3 пъти дневно преди ядене. Пие се 2 седмици, после се почива 2 седмици. Препоръчвам ти да си направиш изследвания след 2 седмици прием.

# 41
  • Мнения: 175
Аз също съм чувала, че се пие сок от бъз за покачване на хемоглобина. А иначе и аз имах проблеми с него и що спанак, дроб и яйца изядох, подправени с хапчета...
А ето и един майтап ( поне така си мисля): една позната ми каза, че майка и имала нисък хемоглобин и пиела вода, в която са киснали ръждиви пирони #Crazy

# 42
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 708
През цялата бременност бях с много нисък хемоглобин, дори през някои от месеците бях под 100. Това е защото много повръщах и се бях отвратила от месото. Само че когато в седмия месец отново проядох месо се пооправих. И сега съм така: спра ли да ям месо и веднага ставам анемична.
Успех с намирането на твоя начин за действие!

Общи условия

Активация на акаунт