Как правите картофено пюре?

  • 6 871
  • 57
  •   1
Отговори
  • Мнения: 325
Защо винаги ми става гумено? Варя картофите с кората, после не ги пасирам, а ги мачкам. И с мляко и без мляко, и с масло и без масло - винаги става гадно като консистенция. Едно се точи такова. Сега направих последния си провал  Sick

# 1
  • Мнения: 4 496
Сещам се единствено за това, че гледам да купувам от жълтите картофи, а не от червените.Незнам как да обясня.

# 2
  • София
  • Мнения: 4 867
Забрави за пасатора. Мачкай картофите, докато са горещи - с топло мляко. По добре пюре с гранулки, отколкото с ластици.

# 3
  • Мнения: 1 403
Май зависи най-вече от сорта на картофите...А иначе аз слагам 1 майонеза и 60-70 г маргарин вместо прясно мляко  Peace

# 4
  • при палмите и алигаторите,FL
  • Мнения: 1 001
Аз го правя като за бебе.Варя картофите обелени и нарязани на едро в тенджерата под налягане/като "фъсне" и след 2-3 минути я отварям/, изваждам катрофите и ги намачквам още горещи с оная джиджавка с дупките, добавям малко от водата в която са врели, малко олио и малко сол.При мъж , които не вкусва нищо животинско, няма друга рецепта за картофено пюре.

# 5
  • Мнения: 5 001
За да стане пюрето пухкаво аз правя следното:Варя картофите обелени и в много малко вода(колкото да ги покрие)+1 с.л. олио(по-бързо се сваряват и става по-вкусно пюрето) и сол на вкус.Когато се сварят картофите ги мачкам с вилица или уреда за мачкане на пюре(едно такова с дупки...прилича на дупчена лъжица,но с дръжката по средата.....ама че обяснение  hahaha дано сте ме разбрали)Водата в която са вряли картофите използвам за разреждане+малко прясно мляко,прибавям масло и евентуално сол,ако е необходимо.Откакто се научих така нямам провал с пюрето.

Последна редакция: чт, 08 ное 2007, 17:53 от TheNMaster

# 6
  • Мнения: 3 036
При мен започна този проблем откакто използвам пасатор.Пробвай с миксер. Peace

# 7
  • На черешата
  • Мнения: 8 393
При мен започна този проблем откакто използвам пасатор.Пробвай с миксер. Peace

 Момичето пише ,че не ги пасира,а ги мачка.

# 8
  • София
  • Мнения: 4 294
Пробвай с обелени картофи, аз лично не обичам вкуса на картофите когато са варени с кората  Naughty

Винаги ги беля и тогава варя Peace

# 9
  • Мнения: 3 622
Сварявам картофите предварително обелени и нарязани. Слагам им сол докато се варят. Когато са добре омекнали ги мачкам с ръчен пасатор, като добавям чисто масло и мляко по малко, мачкам и така колкото поеме.

# 10
  • Мнения: 325
Благодаря за съветите! Следващият път ще пробвам с обелени картофи. А колкото до сорта - не съм обръщала внимание какви са били преди, гледала съм да са дребни, но днес бяха домашни и жълти и пак не стана.

# 11
  • Мнения: 5 001
Другия път ще стане -  ГАРАНЦИЯ   bouquet

# 12
  • Мнения: 444
Мойто винаги става страхотно !
Беля и режа картофите на кубчета , варя , изцеждам водата , мачкам хубаво с уреда за пюре , стоплям мляко и прибавям като бия с тел, прибавям масло и сол на финала !

# 13
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Пробвай с обелени картофи  Peace

# 14
  • Мнения: 2 957
Никога не ми е ставало гумено пюрето.
От известно време го правя в микровелето и става супер бързо и вкусно.
Беля картофите.Нарязвам ги на кубчета,овкусявам с малко пикантина,наливам малко водичка и ги слагам в микровелето за около 10 мин. После вадя,разбърквам ги и доливам водичка ако се налага.Връщам в микровелето за още 5 мин.
След това вече ги намачквам с краве масло,прясно мляко,а понякога и сиренце.
Понякога го правя и с моркови и броколи-става много вкусно:)

# 15
  • Sofia
  • Мнения: 8 221
Аз варя картофите обелени, на пара в тенджерата под налягане- 7 мин. Пасирам ги горещи с прясно мляко, масло и сол на вкус. Става много хубаво.

# 16
  • област Софийска
  • Мнения: 1 719
В обелките е проблемът ти. Трябва да ги вариш обелени. Wink

# 17
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Варя ги обелени и нарязани на кубчета . Изхвърлям водата , в която са врели и горещи ги намачквам . Оставям да отдъхнат от жегата и чуквам едно яйце - бъркам с дървена бъркалка енергично . Слагам бучка масло или маргарин , сол . Понякога , ако не съм удовлетворена от пухкавостта дзънвам с пасатора на миксера , но съм забелязала , че стават малко като клей . Това пюре , с яйцето е  пухкаво и вкусно и на следващия ден . Винаги слагам прясно домашно яйце !

# 18
  • Мнения: 3 360
Мойто винаги става страхотно !
Беля и режа картофите на кубчета , варя , изцеждам водата , мачкам хубаво с уреда за пюре , стоплям мляко и прибавям като бия с тел, прибавям масло и сол на финала !

И аз така .Понякога добавям и малко оцет и черен пипер на вкус Wink

# 19
  • На черешата
  • Мнения: 8 393
  И аз ги варя обелени и нарязани,после ги намачквам докато са топли,слагам маслото,солта,после и млякото.Става страхотно. Peace

# 20
  • Мнения: 1 804
За да стане пюрето пухкаво аз правя следното:Варя картофите обелени и в много малко вода(колкото да ги покрие)+1 с.л. олио(по-бързо се сваряват и става по-вкусно пюрето) и сол на вкус.Когато се сварят картофите ги мачкам с вилица или уреда за мачкане на пюре(едно такова с дупки...прилича на дупчена лъжица,но с дръжката по средата.....ама че обяснение  hahaha дано сте ме разбрали)Водата в която са вряли картофите използвам за разреждане+малко прясно мляко,прибавям масло и евентуално сол,ако е необходимо.Откакто се научих така нямам провал с пюрето.

И аз го правя точно така, само че изхвърлям водата в която са се варили  - даже за да не остане дори мъничко понякога изваждам картофите в друг съд с решетачна лъжица преди да добавя маслото и млякото!

Винаги, ама наистина винаги става страхотно! Simple Smile

# 21
  • Мнения: 5 001
За да стане пюрето пухкаво аз правя следното:Варя картофите обелени и в много малко вода(колкото да ги покрие)+1 с.л. олио(по-бързо се сваряват и става по-вкусно пюрето) и сол на вкус.Когато се сварят картофите ги мачкам с вилица или уреда за мачкане на пюре(едно такова с дупки...прилича на дупчена лъжица,но с дръжката по средата.....ама че обяснение  hahaha дано сте ме разбрали)Водата в която са вряли картофите използвам за разреждане+малко прясно мляко,прибавям масло и евентуално сол,ако е необходимо.Откакто се научих така нямам провал с пюрето.

И аз го правя точно така, само че изхвърлям водата в която са се варили  - даже за да не остане дори мъничко понякога изваждам картофите в друг съд с решетачна лъжица преди да добавя маслото и млякото!

Винаги, ама наистина винаги става страхотно! Simple Smile
Ами аз не изхвърлам водата,за да използвам витамините или минералите които са отишли там(когато се варят картофите с обелките те си се запазват в тях.Единствено това е причината...

# 22
  • Варна
  • Мнения: 2 378
Аз вече взимам готово. Харесва ни, може би ако имам повече време, ще го правя... Embarassed

# 23
Дали ги вариш с кората или не няма значение, същото и за мачкането и пасирането. Така както казваш за консистенцията мисля, че проблемът ти е недостатъчно прясно мляко. След като ги намачкаш  пробвай да сложиш повечко отколкото слагаш сега - за да е меко и пухкаво пюрето си трябва доста млечице. Да не те притеснява, ако изглежда, че няма да попие, ако след като е попило всичкото прясно мляко изглежда суховато и твърдо - слагай смело още. Съжалявам, че не мога да дам точна мярка, ама винаги го правя на око Simple Smile

Освен това маслото е задължително. След като си разбъркала картофите с топлото мляко слагаш запържено масълце. Много ВАЖНО е да е запържено - придава си страхотен аромат и задължително да е истинско масло (личи си по аромата при запържването. Не се лъжи да си взимаш евтини масла - по-добре няколко лева повече, но поне да е истинско.

# 24
  • Мнения: 58
И аз предварително беля картофите и ги нарязвам на много малки кубчета. Слагам го да се варят, след което махам водата. Намачквам ги с вилица, слагам няколко супени лъжици маргарин и след това моята тайна: слагам по-малко мляко, като след всеки път бъркам с лъжица енергично. Тази процедура я повтарям 3-4 пъти. Чак тогава добавям малко сол и черен пипер. Пюрето става много пухкаво!

# 25
  • София
  • Мнения: 3 680
Варя картофите обелени,нарязани на кубчета в не много вода- колкото да ги покрие
Изваждам ги и ги намачквам с уреда с дупките Crazy,като добавям маслото и малко от водата ,в която съм ги варила/3-4 л-ци/,след това постепенно изсипвам млякото до желаната гъстота,овкусявам с чер пипер и сол
 Peace

# 26
  • Мнения: 3 830
Аз го правя като за бебе.Варя картофите обелени и нарязани на едро в тенджерата под налягане/като "фъсне" и след 2-3 минути я отварям/, изваждам катрофите и ги намачквам още горещи с оная джиджавка с дупките, добавям малко от водата в която са врели, малко олио и малко сол.При мъж , които не вкусва нищо животинско, няма друга рецепта за картофено пюре.

И аз подобно го правя, но добавям и малко прясно мляко Peace

# 27
  • у нас
  • Мнения: 443
Мойто винаги става страхотно !
Беля и режа картофите на кубчета , варя , изцеждам водата , мачкам хубаво с уреда за пюре , стоплям мляко и прибавям като бия с тел, прибавям масло и сол на финала !

И аз така .Понякога добавям и малко оцет и черен пипер на вкус Wink
това е точната рецепта, правя поне един път седмично и няма провал,даже синът ми я прави(той е студент  живее в др. град, и не може без пюре)

# 28
  • Мнения: 4 380
Става ти гумено защото вариш картофите небелени, затова. Катофите се белят, слагат се в студена вода, която се слага на котлона да загрява постепенно. В никакъв случай по друг начин. Ако не ги обелиш, картофът задържа в себе си нишестето, от което и става слепването. Ако ги пускаш в гореща вода, картофът се вари отвън навътре образувайки коричка на повърхността, която отново препятства излизането на нишестето.


И разбира се никакви пасатори или миксери.

# 29
  • София
  • Мнения: 3 090
И аз имах проблем с пюрето. Мислех си, че като варя картофите небелени, запазвам витамините. И още - слагах доста прясно мляко, уж за да е по-вкусно. Илюзии! Прочетох някъде, че картофите трябва да се варят нарязани, както Ксениа е казала, в малко вода. И от тази вода се добавя в пюрето, +мляко и масло. От многото прясно мляко също става лепкаво. Откакто го правя така - няма проблем!

# 30
Става ти гумено защото вариш картофите небелени, затова. Катофите се белят, слагат се в студена вода, която се слага на котлона да загрява постепенно. В никакъв случай по друг начин. Ако не ги обелиш, картофът задържа в себе си нишестето, от което и става слепването. Ако ги пускаш в гореща вода, картофът се вари отвън навътре образувайки коричка на повърхността, която отново препятства излизането на нишестето.


И разбира се никакви пасатори или миксери.
глупости

# 31
  • София, Борово
  • Мнения: 1 773
Моето става много хубаво.
Варя картофите предварително обелени и нарязани.
После ги мачкам и добавям масло и прясно мляко. Понякога поръсвам с вегета.

# 32
  • Мнения: 25 649
Ха. Аз пък никога не правя класическо картофено пюре. Блудкаво ми е и това си е.
Когато пасирам картофите, ги подправям като за картофена салата и прибавям нарязан лук - зелен или салатен. Обърквам и оставям да поотлежи, за да си поеме. Може да се оформя като пюрето и е къде-къде по-вкусно.  Laughing

# 33
  • Мнения: 2 957
И аз понякога слагам лук и става много вкусно;)
Но...по-често го правя със сиренце,че да може  и детето да си хапва:)

# 34
  • София, Младост
  • Мнения: 2 414
За да стане пюрето пухкаво аз правя следното:Варя картофите обелени и в много малко вода(колкото да ги покрие)+1 с.л. олио(по-бързо се сваряват и става по-вкусно пюрето) и сол на вкус.Когато се сварят картофите ги мачкам с вилица или уреда за мачкане на пюре(едно такова с дупки...прилича на дупчена лъжица,но с дръжката по средата.....ама че обяснение  hahaha дано сте ме разбрали)Водата в която са вряли картофите използвам за разреждане+малко прясно мляко,прибавям масло и евентуално сол,ако е необходимо.Откакто се научих така нямам провал с пюрето.
И аз така  го правя-става разкошно и пухкаво
  chef

# 35
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Никакви провали нямам, с готовите пюрета на Маги  Mr. Green

и частично мисля, като ксения.

# 36
  • Мнения: 1 906
Аз варя картофите обелени и нарязани. Варя ги на пара или в зеленчуков бульон. Още горещи ги намачквам с преса и добавям масло, мляко и малко сол. На финала задължително лимонов сок. Лесно е и невероятно вкусно   chef .

# 37
  • Мнения: 494
Ха. Аз пък никога не правя класическо картофено пюре. Блудкаво ми е и това си е.
Когато пасирам картофите, ги подправям като за картофена салата и прибавям нарязан лук - зелен или салатен. Обърквам и оставям да поотлежи, за да си поеме. Може да се оформя като пюрето и е къде-къде по-вкусно.  Laughing
А, и аз така! Мислех,че никой не го прави така... Laughing.Но не зрял лук слагам, а само зелен. И не го пасирам, а го мачкам с джиджавката с дупките, докато е топло и млякото също трябва да е топло.
  Като нямам зелен лук, го правя по традиционния начин (наистина, като се обелят предварително картофите, е много по-добре) , но за да не ми е блудкаво, в прясното мляко предварително смачквам и пасирам една бучка сирене и после подправям с малко индийско орехче.

# 38
  • Мнения: 506
съгласна съм с TheNMaster с начина на варене и добавените неща,но ние винаги добавяме и сиренце накрая

# 39
  • Мнения: 5 001
съгласна съм с TheNMaster с начина на варене и добавените неща,но ние винаги добавяме и сиренце накрая
Ааа дааа наистина става вкусничко....  bouquet

# 40
  • Мнения: 194
Както повечето дотук - картофите варя белени и нарязани, в малко вода.Като се сварят изливам почти цялата вода, намачквам ги, задължително + краве масло, топло прясно мляко и сол на вкус.
Това което аз обичам да добавям е копър - винаги става "бижу"

# 41
  • Мнения: 1 679
Аз варя картофите на пара и когато омекнат ги мачкам с уреда за мачкане.
Добавям зехтин, сол, лук, магданоз - пюрето винаги става хубаво.

# 42
  • Мнения: 107
За да стане пюрето пухкаво аз правя следното:Варя картофите обелени и в много малко вода(колкото да ги покрие)+1 с.л. олио(по-бързо се сваряват и става по-вкусно пюрето) и сол на вкус.Когато се сварят картофите ги мачкам с вилица или уреда за мачкане на пюре(едно такова с дупки...прилича на дупчена лъжица,но с дръжката по средата.....ама че обяснение  hahaha дано сте ме разбрали)Водата в която са вряли картофите използвам за разреждане+малко прясно мляко,прибавям масло и евентуално сол,ако е необходимо.Откакто се научих така нямам провал с пюрето.

аз правя картофеното пюре по същия начин и става чудесно

# 43
  • Мнения: 407
Запис.
Последният път, когато правих картофено пюре стана леко горчиво. Може да е било и от картофите, иначе незнам какво друго би му придало такъв вкус.

# 44
  • Мнения: 2 849
Беля картофи и ги  нарязвам на кубчета ,така ги варя в подсолена вода .После намачкваш с ръчен пасатор ,добавяш масло ,мляко ,пикантина или сол .Нчмам идея защо ти се точи ,не прекалявай с мачкането на картофите .Може да добавиш и малко сиренце .

# 45
  • Мнения: 320
Сварявам обелени картофите, като във водата слагам малко сол, като се сварят изхвърлям водата, но не цялата в тенджерето оставям около един пръст от водата и докато са още топли пасирам, но не с електрически пасатор, а с уреда за пасиране - този с дупките, добавям още сол ако е необходимо и прибавям една кофичка майонеза "Краси". Винаги го правя така и винаги става невероятно.  Wink Не, че се хваля де....

# 46
  • София
  • Мнения: 1 941
Както повечето дотук - картофите варя белени и нарязани, в малко вода.Като се сварят изливам почти цялата вода, намачквам ги, задължително + краве масло, топло прясно мляко и сол на вкус.
Това което аз обичам да добавям е копър - винаги става "бижу"
и скилидка чесън - става мммм  chef

# 47
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Вместо мляко и краве масло - готварска течна сметана.

# 48
  • Варна
  • Мнения: 826
Варя картофите обелени в подсолена вода с малко олио.Като се сварят докато са още горещи прибавям краве масло или маргарин /каквото имам Mr. Green/ и заливам с горещо прясно мляко.Бъркам дълго и с колкото сила имам  Laughing .Накрая слагам сол и ...  smile3508

# 49
  • Мнения: 3 674
Варя картофите обелени в подсолена вода с малко олио.Като се сварят докато са още горещи прибавям краве масло или маргарин /каквото имам Mr. Green/ и заливам с горещо прясно мляко.Бъркам дълго и с колкото сила имам  Laughing .Накрая слагам сол и ...  smile3508

И аз така...но накрая добавям 1 яйце. Така пюрето става много пухкаво,по-жълто...и по-вкусничко  Wink

# 50
Варя картофите обелени след това ги намачквам докато са още кипели слагам сол,масло но повече и задължително слагам сурово яйце след това и млякото но задължително трябва да е топло после бъркам с миксера и става невероятно,пухкаво и много вкусно

# 51
  • Мнения: 782
Варя картофите белени и нарязани със сол. Като се сварят ги намачквам или пасирам, добавям мляко и масло Simple Smile

# 52
  • Мнения: 1 122
Защо винаги ми става гумено? Варя картофите с кората, после не ги пасирам, а ги мачкам. И с мляко и без мляко, и с масло и без масло - винаги става гадно като консистенция. Едно се точи такова. Сега направих последния си провал  Sick

Обелваш картофите,режеш ги на 4 и ги слагаш в тенджерата с много малко вода на слаб огън. Като се сварят ги намачкваш хубаво и с миксера разбиваш,като добавяш горещо пр. мляко.След като си го разбила хубаво добавяш бучка масло и сол.

# 53
  • Мнения: 134
Нарязвам картофите на кубчета, заливам ги с вода добре да се покрият даже да има два три пръста отгоре. Добавям сол и някаква мазнина предпочитам олио, слагам на котлона и оставям да ври докато картофите се разварят, свалям и без да прецеждам водата започвам да ги мачкам. Така пюрето става леко и пухкаво дори и студено.

# 54
  • Мнения: 35
обелвам картофите,нарязвам на кубчета и варя в подсолена вода.Прецеждам,след това мачкам с ръчен пасатор прибавям маргарин и намачкано сирене.Става страхотно  newsm10

# 55
Варя картофите обелени и в много малко вода(колкото да ги покрие)+1 с.л. олио(по-бързо се сваряват и става по-вкусно пюрето) и сол на вкус.Когато се сварят картофите ги мачкам с вилица или уреда за мачкане на пюре(едно такова с дупки...прилича на дупчена лъжица,но с дръжката по средата.....ама че обяснение  hahaha дано сте ме разбрали)Водата в която са вряли картофите използвам за разреждане+малко прясно мляко,прибавям масло и евентуално сол,ако е необходимо.

и аз така правя задължително при варенето струйка олио и малко сол, а после кубче краве масло пр.мляко или вода зависи за от предпочитанията

# 56
  • Мнения: 1 117
аз пък заедно с картофите понякога слагам глава лук и моркови нарязани в тенджерата - добива различен вкус.
Нататък е горе-долу същото - изливам част от водата, слагам резени масло, като се разтопи,
мачкам с джаджата с дупките, след това наливам млякото малко по малко и разбърквам с миксер,
с такава тел като за разбиване на белтъци, то не иска много бъркане. Винаги ми става супер пухкаво пюрето.
Може и жълтък да се добави, подправки всякакви в зависимост от манджата, която ще го придружава. Grinning

# 57
  • Мнения: 235
За да не става гумено, най-важното е картофите и млякото да са горещи

Общи условия

Активация на акаунт