Зеленчуците-слагане в студена или кипяща вода?

  • 1 691
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 508
Е, това е въпроса! Провокиран е от факта, че в двете книги за хранене които имам , пише различно. В едната , че се слагат в хладка вода . Във втората в кипяща с малко сол.. Целта е да се запазят витамините. Какво е вашето мнение? newsm78 newsm78 newsm78. Ето как е обясненено защо се слагат в гореща вода.

" Високата температура разрушава свободните клетъчни ензими, които разграждат витамините. В хладка вода, активността на ензимите се запазва,  а с това и загубата на витамини силно се повишава"

 

# 1
  • София
  • Мнения: 3 610
Аз знам(мисля,че Иван Звездев го беше казал),че ако искаш да запазиш витамините се слагат в кипяща вода,а за да стане по-ароматна супата се поставят в студена вода зеленчуците.

# 2
  • Мнения: 27 524
В кипяща  Peace

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 10 819
Преди като не знаех както дойде,но сега само в кипяща.

# 4
  • София
  • Мнения: 15 219
В кипяща.

# 5
  • Мнения: 4 621
Досега винаги съм ги поставяла в студена  newsm78

# 6
  • София
  • Мнения: 7 032
В кипяща вода, може и без сол.

# 7
  • Мнения: 1 986
  Ако готвя за нас,ги слагам в кипяща вода;ако приготвям пюрета за детето-в студена вода,в йенска тенджера с капак и в микровълновата Peace

# 8
  • Мнения: 1 701
В кипяща вода ги слагам, но така съм видяла от майка ми и никога не съм си задавала въпроса - защо?!  newsm78

# 9
  • Мнения: 8 917
В кипяща.

# 10
  • Мнения: 753
в кипяща, без сол, със сол по бавно се сваряват

# 11
  • Мнения: 145
В кипяща.

# 12
  • Плевен
  • Мнения: 973
В кипяща вода.  Peace

# 13
  • Мнения: 31
и аз в кипяща

# 14
  • Мнения: 8 242
Все тая - ако давате после и водата  Wink
Аз готвя с много малко вода и винаги си я ползвам и нея..

# 15
  • Мнения: 5 362
Винаги съм ги слагала в кипяща.

# 16
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 269
Както дойде.

# 17
  • там където ме зове сърцето!!!
  • Мнения: 2 092
В кипяща!

# 18
  • Мнения: 781
Досега както дойде, но от сега само в кипяща Laughing

# 19
  • Мнения: 100
в студена Embarassed

# 20
  • Мнения: 19 296
ако сложиш зеленчуците в студена вода,някои от витамините преминават във водата.ако правиш супа или искаш да изпиеш само бульона,това е правилният начин.
ако искаш да хапнеш само зеленчуците,тогава ги сложи в завряла вода.така витамините се запазват в самия зеленчук.

# 21
  • Велико Търново
  • Мнения: 269
И аз не го знаех това за кипящата вода. Благодаря! От утре ще варя зеленчуците по този начин.

# 22
  • Габрово
  • Мнения: 1 220
Винаги съм ги слагала в кипяща,така ме е учила мама. reverance

# 23
  • Мнения: 268
  В кипяща леко посолена - от книгата"хранене на бебето"автор Л.Трифонова
  важно е и да не се преварят,по-хубаво е в края да се прибавят ако се приготвят с месо,риба...  chef  Hands Thumbsup

# 24
  • Мнения: 4 447
Нито едното, нито другото!

Само на пара! Така се запазват и витамините, и стават по-свкусни даже!  Peace

# 25
  • Мнения: 474
В кипяща вода- зеленчуците, в студена вода със сол- месото. Специалист- диетолог така беше препоръчал на майка ми.

# 26
  • Мнения: 171
Благораря ви, че ви има   newsm51

Общи условия

Активация на акаунт