Идеи за ястия и/или предястия за шведска маса?

  • 12 877
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 267
Здравейте, предстои ни семеен празник, който ще празнуваме в къщи! Искам да оформя всичко като шведска маса, но нещо ми куца фантазията за ястия и предястия подходящи за целта. Ще бъда лагодарна за идеи или сайтове с такава информация!

# 1
  • Мнения: 3 367
..винаги правя подобна по партита;
 3-4 вида салати,сандвичи или кроасани с нещо си, пиле на парчета/ шишчета/ меко месо дето много не иска нож ; баница/и ; топчета от сирене с ядки забучени на клечка ; плато със сурови зеленчуци
идеята е да не капе,да не иска рязане,да не е със сос и по възможност да се яде на 2-3 хапки..

# 2
  • Мнения: 4 435
Вземи и шунка от нарязаната,пълниш вътре със руска салата,някои с млечна,завиваш на рулца и забождаш с клечки за зъби.

# 3
  • Мнения: 4 435
Може и да направиш ориз със зеленчуци, и някакъв вид картофки също,но не пържени,да си слагат за гарнитура хората.

# 4
  • Мнения: 720
Ако хапките ти харесват, като идея ето едни много простички, но и много вкусни. Топено сирене от това на триъгълничетата - режеш триъгълничето на няколко парченца и забождаш едно от тях на клечка за зъби. След това забождаш парче шунка и парче краставица. На външен вид не са нищо особено, но пък са много леки и вкусни Wink

# 5
  • Мнения: 444
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=227197.0
кашкавалената наслада   chef

# 6
  • Русе
  • Мнения: 1 193
Желирана салата "Съвършенство"
 Изглегда наистина съвършенно,удобна е за самообслужване,и е невероятно оригинална.Винаги съм обирала овации с нея Grinning
   За приготвянето й ти трябват зеле и цветно зеле нарязани на ситни ивички,зелена чушка на кубчета и червена на по-дълги ленти.Магданоз и копър.Аз слагам и настърган морков.Общо около 600гр зеленчук.
  125мл студена вода
   30гр желатин
  750мл кипяща вода
  150гр захар
  1ч.л сол,може и малко по-вече
  125мл ябълков или бял балсамов оцет
  1-2с.л изцеден лимонов сок
В голяма купа се смесва студената вода с желатина и се оставя 10мин,след което към кипящата вода се добавя захарта,солта и желатиновата смес.Бърка се докато се разтворят кристалите,оставя се да изстине.Добавя се оцета и лимоновия сок.Слага се сместта да се охлади,докато започне да се сгъстява,преди да е станала твърда се прибавят останалите продукти.Готовата смес се изсипва  в малки формички или тортена форма.Оставят се в хладилник поне за 2 часа.За да се отлепи готовата салата от формата се потапя за 10секунди в ТОПЛА вода.Може да се предложи с майонезен или млечен чеснов сос .

# 7
  • Мнения: 267
Момичета, страхотни сте. Точно това ми трябва "да не се реже , да не тече и т.н." Кашкавалената наследа вече си я бях заплюла, но и тази салата е просто върха.Мисля първо да пробвам да я направя, да не стане издънка на празника.
Голямо мерси   bouquet и ако някой има още идеи да казва Hug

# 8
  • Русе
  • Мнения: 1 193
Сетих се и за още нещо...много на почит в нашето семейство.
      Пастет от сирене и печени чушки
Намачква/разбива се с миксер  сирене, добре е да е леко обезсолено във вода предварително,тъкмо и да е поомекнало,заедно с бучка краве масло,малко чер пипер за вкус и 1-2 скилидки счукан чесън.Към него се прибавя нарязани на дребни кубчета печени чушки,за предпочитане червени,и ситно накълцан магданоз,обърква се добре и е готов за консумация,хубаво е  да се охлади преди сервиране.Може да се направят хапки с него от кръгчета франзела(брускети),гарнирани с маслинка и стрък магданоз.

# 9
  • Мнения: 4 916
1. грозде+синьо сирене - на клечка
2. сушени сини сливи+бекон (затоплени) - пак на клечка

като се сетя още, пак ще пиша

# 10
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
кашкавалки.Това е първото нещо, което свършва всеки път на шведската маса.

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 4 726
кашкавалки.Това е първото нещо, което свършва всеки път на шведската маса.
Това са ми любимите соленки с кимион (майка ми само с кимион ги е правила). Наистина свършват за отрицателно време! Blush

# 12
  • Мнения: 267
Понеже ще има пита, май няма да се възползвам от кашкавалките точно за този случай, но ще си ги приготвя още утре Wink
Другите идеи са супер.Мислех си и за хапки от бутер тесто с различен пълнеж.Какво ще кажете? Все нещо трябваше и аз да се сетя Laughing

# 13
  • Мнения: 2 199
DjastaPrasta желираната салата е разкошна, не мога да не го отбележа  smile3525

За шведска маса, мога да предложа плодове нарязани на капки, които не почерняват
например пъпеш с киви забодени с клечки може и мед да капнеш става вкусно  Heart Eyes

сетих се още нещо Grinning можеш да панираш кренвирши или парченца шунка , или нещо друго с патафри Simple Smile стават хубави хапки

# 14
  • Мнения: 720
Бутерките са страхотна идея. Пък ако ще правиш руска салата, снежанка или някаква подобна, можеш да ги използваш  като пълнеж. Wink
Можеш също да направиш малки кюфтенца, забодени на клечки като хапки  Grinning

# 15
  • Мнения: 4 435
Хубаво е това за бутер тестото.Пробвай с кръгчета от кренвирш и кашкавал.Много е вкъсно когато се разтопи вътре кашкавалчето.Ако не обичате кренвирши пробвай с някакви пушени меса.Другия вариан е със сирене и яйца,но яйцето да е малко.Салати не е подходящо вътре по две причини-1во самата салата си разваля вкуса на такива температури,2ро-течното от салатите като майонеза примерно попива в тестото и отдолу не може да бухне и остава тиклаво.

# 16
  • Мнения: 720
Салати не е подходящо вътре по две причини-1во самата салата си разваля вкуса на такива температури,2ро-течното от салатите като майонеза примерно попива в тестото и отдолу не може да бухне и остава тиклаво.
Нямах предвид да пече бутерките заедно със салатите. Аз правя кръгче от бутер (изрязвам го с чаша) и пръстен от бутер (от едно такова кръгче, като му направиш дупка в средата). Лепиш пръстенчето върху кръгчето с масълце и печеш. Получава се нещо като чашка, която вече може да се напълни със салата. Става и със сладко и орехи или каквото още ти хрумне.

# 17
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Солена палачинкова торта е моето предложение(става и с настъргани картофи вместо палачинките).Може също и макаронена салата(като руската, но вместо картофи макарони).Не е претенциозна, става бързо и  е отлично мезе за почти всички питиета.   chef

# 18
  • Мнения: 267
DjastaPrasta желираната салата е разкошна, не мога да не го отбележа  smile3525

За шведска маса, мога да предложа плодове нарязани на капки, които не почерняват
например пъпеш с киви забодени с клечки може и мед да капнеш става вкусно  Heart Eyes

сетих се още нещо Grinning можеш да панираш кренвирши или парченца шунка , или нещо друго с патафри Simple Smile стават хубави хапки
Тези хапки ги обичам много ,но това което ме притеснява е, че като изстинат и не са вече толкова добри!А гостите ще са много и няма да имам възможност да приготвям в последния момент!
Има едно свинско, което се яде и студено- нещо се пече или незнам точно какво и после само се реже на тънки филийки като за мезе.Някой да се сеща за какво говоря?

# 19
  • Мнения: 2 774

Има едно свинско, което се яде и студено- нещо се пече или незнам точно какво и после само се реже на тънки филийки като за мезе.Някой да се сеща за какво говоря?
Мисля че говориш за най-обикновен печен бут,които след като изстине се реже на филийки  Wink
Като този примерно ?:

Последна редакция: нд, 07 окт 2007, 21:02 от polly

# 20
  • Мнения: 267

Има едно свинско, което се яде и студено- нещо се пече или незнам точно какво и после само се реже на тънки филийки като за мезе.Някой да се сеща за какво говоря?
Мисля че говориш за най-обикновен печен бут,които след като изстине се реже на филийки  Wink
Като този примерно ?:

Хихи, може би да, въпреки че въобще не ми изглежда обикновен.Идията ми беше,че ако става за ядене студен, става и за мойта шведска маса

# 21
  • Мнения: 2 774
Ами...мисля че става....незнам...,на вкус ще е като студено свинско печено.
Този ако не се лъжа беше към 5кг.плешка,с кожичка,но за теб по подходящ ще е задния бут,защото ще се нареже по лесно(няма да ти пречат разни там лопатки)
Значи мяташ го в голяма дълбока тава,солиш,поръсваш с червен и черен пипер и намазваш с олио(с ръчичка,малко мазало става,но така  червеният пипер няма да загори.Изливаш една бира(отстрани че да не ти измие подправките)покриваш с фолио ,аз го правя на няколко пласта,че нямам дебело,и печеш първо около 20-тина мин. на най-висока степен и след това  на 180-200,зависи от фурната.От време на време развиваш и завърташ месото.Печеш около 4 часа но пак зависи колко кг е месото.
Ако има неясноти казвай   bouquet

# 22
  • Мнения: 267
Мерси, май схванах Simple Smile
Ако някой се сеща за още неща, казвайте моля  chef

# 23
  • Мнения: 2 774
Можеш да предложиш зелеви и лозови сърмички(има и готови)
Телешки език варен
Баница и лопушник нарязани на хапки
Малки кюфтенца,ама май бяха предложени вече   newsm78 пак кюфтенца картофени
Бейби кремвришите с кашкавал също изглеждат добре
Печено пилешко вретено нарязано на филийки
Сирене от типа на Фетата или Дунавията оваляно в марината от  зехтин,червен пипер ,риган или чубрица.
Моцарела с домати поляти с зехтин и ситно нарязан босилек,нанизани на клечка.........
Много неща още могат да се изброят ама трябва много време за приготвянето им   chef  : Rolling Eyes
П.п виждам че съм забравила фаршировани яйца,стават бързо и са вкусни,само шприцоването им е заигравка

Последна редакция: нд, 07 окт 2007, 23:12 от polly

# 24
  • Мнения: 267
Благодаря ти Поли, фаршированите яйца и аз ги бях съвсем забравила!
Аз си харесах едно пилешко руло на фурна, което обаче не съм пробвала и силно се надявам да става за ядене и студено Simple Smile

# 25
  • Canada
  • Мнения: 1 773
1. Пълнени гъби - махаш пънчетата и пълниш с предварително изпържен до омекване в масло лук, объркан с много магданоз и мало сол. Пекат се в силна фурна за около 10 мин.
2. Кашкавалени рулца - правя пастет от крема сирене, майонеза, лъжица кисело мляко и малко черен пипер, който слагам в тънки листове кашкавал (продават ги направо нарязани и във вакумирана опаковка).
3. Рулца от луканков салам - пастет от настъргано яйце с майонеза и кисело мляко, завит в тънки, кръгчета (с диаметър 8-10см.) луканков салам
4. Рулца от тиквички - нарязвам тиквичките по дължина (всяко парче е дълго по около 10 см.), оставям да се отцедят от водата, овалвам в брашно и пържа. Нареждам ги върху кухненска хартия, която да поеме чат от мазнината. През това време забърквам смес от извара, малко кисело мляко и чесън. Мажа всяка ивица тиквичка със сместа (по 1 см в краищата оставям ненамазани), навивам на руло и забождам с клечка за зъби. Задължително е да престоят поне 1 час в хладилник.
5. Паниран ориз - сварявам добре 2 шепи ориз, разбърквам го в купа със ситно нарязани сварени моркови и малко царевица. От сместа правя малки топчета, кото потапям в панировка (1 яйце, 3 суп.л. брашно и малко бира. Сместа трябва да е с консистенцията на гъста каша) и пържа в сгорещена мазнина. Всяко топче забождам с клечка за зъби. Вкусни са и топли и студени.
6. Хапки
- Парче синьо сирене и коктейлно доматче, забодени с клечка
- Парче бяло сирене, увито в изпечена червена чушка, забодени с клечка
- Парче кашкавал, ивица шунка, маслина, забодени с клечка
- Маслина, увита в бутер тесто, пак забодени с клечка
Пълня още домати (със сирене, майонеза, чесън и магданоз) и пресни чушки (с пастет от броколи, майонеза, орехи и копър).

# 26
  • Мнения: 5 183
Пълнена франзела, както и охлювчетата на Лео от бутертесто.
Ето линк, за да не се повтарям всеки път http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=198675.msg4212950#msg4212950

# 27
  • Пловдив
  • Мнения: 102
   

# 28
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Ани, супер изглеждат платата ти.
може ли да споделиш с какво режеш капките, за да ги нанизеш на сабичките?

предполагам, че ги нареждаш продуктите един върху друг и режеш, ама с какво точно?

Общи условия

Активация на акаунт