Леблебия (нахут) ???

  • 15 287
  • 10
  •   1
Отговори
Реших да направя една салата с леблебия.  Купих си от пазара, накиснах я и открих, че има обвивка Wink Рецептата е от американски сайт и там е посочена въ вид на консерва.
Та въпросът ми е, трябва ли да  махна обвивката или не трябва, преди да  сваря леблебията?

# 1
  • Мнения: 2 839
Най-вероятно трябва. Във всички рецепти с нахут които съм срещала обвивката се бели.
Успех  Grinning

# 2
  • Мнения: 883
Ако ще е цял и няма да го мелиш по-добре махни люспите. Играчка е, но се махат лесно.

# 3
нагласих се Confused  с това белене
ако някой знае някоя рецепта може да я напише, така и така пуснах тема за лебелбията, а аз като намеря време ще пусна моята.

# 4
  • Мнения: 3 927
Не знам дали "трябва", но аз я махам. Е, не си играя зрънце по зрънце, само я претривам между дланите и което падне и изплува в купата с вода го махам......
Всъщност нахут варя единствено за тази салата:
объркват се нахут + царевица от консерва + кисели краставички на дребно + майонеза, колкото да ги обедини. Може да се добавят маслини без костилки. Подправки според вкуса: сол, чер пипер, много копър......

# 5
  • Мнения: 2 839
Хумус

ПРОДУКТИ:
1,5 ч.ч. нахут
1/2 ч.ч. тахин /сусамено масло/
1/2 ч.ч. зехтин
3 ч. л. червен пипер
4-5 скилидки чесън
3 лимона
сол на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
Нахута се накисва от вечерта. Сварява се добре, така че да могат до се отделят люспите на всяко зърно.Нахута се прекарва през машина за орехи или се смачква добре в хаван.
В една купа се смесват смления нахут, тахина, смачкания чесън, червения пипер и солта. Бърка се докато се получи еднородна смес. Много бавно, при непрекъснато бъркане се добавя зехтина и сока от лимоните. Сервира се с парче лимон, маслини или туршия.

...............
Фалафел

нахут - 2 ч.ч.
кромид лук - 2 средни глави
чесън - 2 големи скилидки
магданоз - 1 китка
кимион (млян) - 2 ч.л.
кориандър (млян) - 2 ч.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
чер пипер - 1/4 ч.л.
олио - 2 к.ч.

Приготвяне
Нахутът се накисва във вода за 12 часа. Ако има люспи се премахват.
Омесете нахутът и останалите подправки и изсипете в блендер. Блендирайте докато се получи добре раздробена гладка смес.
Оставете да почива 30 мин.
Оформете плоски обли кюфтенца взимайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин. за да запазят формата си.
В дълбок тиган загрейте олио достатъчно да покрие кюфтенцата. Изпържете кюфтенцата до златисто-кафяво.
Готовите кюфтенца се поставят върху салфетка за да се отцеди олиото.

Аз това ям от нахут в един арабски ресторант във Варна. Но рецептите не съм ги изпробвала  Embarassed

# 6
  • Мнения: 1 399
Цитат на: DiVA
Хумус....
Това е много вкусно.
Обаче като се опитах да го направя, така горчеше от тахана, че направо не ставаше за ядене Sick  Sick
А защо в ресторанта не горчи Rolling Eyes

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
Цитат на: DiVA
...............
Фалафел

нахут - 2 ч.ч.
кромид лук - 2 средни глави
чесън - 2 големи скилидки
магданоз - 1 китка
кимион (млян) - 2 ч.л.
кориандър (млян) - 2 ч.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
чер пипер - 1/4 ч.л.
олио - 2 к.ч.

Приготвяне
Нахутът се накисва във вода за 12 часа. Ако има люспи се премахват.
Омесете нахутът и останалите подправки и изсипете в блендер. Блендирайте докато се получи добре раздробена гладка смес.
Оставете да почива 30 мин.
Оформете плоски обли кюфтенца взимайки смес колкото орех. Готовите кюфтенца оставете около 15 мин. за да запазят формата си.
В дълбок тиган загрейте олио достатъчно да покрие кюфтенцата. Изпържете кюфтенцата до златисто-кафяво.
Готовите кюфтенца се поставят върху салфетка за да се отцеди олиото.

Аз това ям от нахут в един арабски ресторант във Варна. Но рецептите не съм ги изпробвала  Embarassed


в къщи редовно правим фалафели по тази рецепта, та ако някой реши да опита да предупредя, че сместа трябва да е доста суха, защото иначе при пърженето се разпадат ( странно, но факт) - и ако нямате уред за фалафели, трябва силно да притиснете кюфтенцата, за да се "споят" - всъщност това им е най-трудното на фалафелите, но пък са мнооого вкусни!

# 8
# 9
  • Хасково
  • Мнения: 995
Цитат на: stella
Цитат на: DiVA
Хумус....
Това е много вкусно.
Обаче като се опитах да го направя, така горчеше от тахана, че направо не ставаше за ядене Sick  Sick
А защо в ресторанта не горчи Rolling Eyes


Тахана трябва да е пресен и качествен за да не горчи. Той се прави като се пече сусама и още докато е горещ се пресова и това е сусамовия тахън. Но когато е повечко препен сусама тахана горчи а също и като е много застоял. неи си купуваме от едно място където едва ли не пред теб го пресоват и никога не е горчал.

# 10
ето салата, причина за тази тема:-)с малки промени. Лично на мен, ми беше много вкусна!
когато опитам и другите, ще ги разпространя.

0,5 кг нахут, предварително накиснат и обелен Rolling Eyes
8 сл накълцана целина
1 сл накълцан лук(аз използвах пресен)
1 кисела ябълка, нарязана ситно или настъргана
4 сл смлени или накълцани орехи
4 сл майонеза
1 сл майонеза
1 чл горчица
1/2 сл лимонов сок
1/2 салата айсберг(поради липса на такава изполвах по-къдрава и крехка маруля)

Без малко да забравя. Добавих от мен:
10 бр черни маслини, накълцани
1 стрък пресен лук

Общи условия

Активация на акаунт