Помощ - рецепта за козунак

  • 43 049
  • 41
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 4 324
Търся изпитана и 'вкусна' рецепта за козунак.  Rolling Eyes

# 1
  • Мнения: 4 324
яяя - никой ли не прави домашен козунак  Rolling Eyes

Ама на мен спешно ми трябва рецепта  Cry Знам че се продават по магазините, ама искам да изненадам близките с направен от мен козунак (вече имам опит с няколко питки - предполагам че и с козунака ще се справя).

И ако някой се чуди за какво ми е по това време рецепта за козунак - ще информирам, че в неделя ние ще празнуваме Великден  Tada  Simple Smile  Grinning

# 2
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 708
http://magi.triada.bg/article.asp?topic=KT&id=KT169
http://kulinar.gbg.bg/recview.php?rid=628
http://rozali.com/view.php?l=a&c=9&p=430

Никога не съм правила, но в готварския форум нищо не открих. Погледни тези линкове. Успех!
ПС: Много от рано си започнала с козунаците  Wink

# 3
  • София
  • Мнения: 23 165
на четвърта страница в темата за машината за хляб има рецепта за козунак  Simple Smile
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=18757

# 4
  • Мнения: 4 324
Цитат на: logo5ka
ПС: Много от рано си започнала с козунаците  Wink


Благодаря за рецептите  Simple Smile
Щеше да е добре да имам и някоя изпробвана, ама и тези ще свтршат работа.

Хич даже не е рано за козунаците, ами даже късно попитах  Wink Ама като забравям  Rolling Eyes

logo5ka - тази година източноправославния и западноправославния Великден се разминават (миналата година бяха на една и съща дата). Та католическият е тази неделя - та за това и аз питам за козунаците  Wink

# 5
  • Мнения: 9 903
аз имам изпробвана, таня, изчакай малко да я напиша

Ето:
само да кажа, не съм голям майстор, даже никак, обаче това ми се получава.

Козунак с бадеми
1 кг бяло брашно
4-5 яйца
1,5 чаени чаши прясно мляко
250 г кристална захар/чаена чаша/
половин чаена лъжичка сол
настъргана кора на 1 лимон
щипка настъргано индийско орехче
2 супени лъжици стафиди
1 яйце за намазване
2 супени лъжици обелени бадеми
мая за хляб колкото кибрит

Продуктите като мляко, яйца, да не са студени от хладилника, а поне със стайна температура. Приготвя се в затоплена кухня - поне 23 -25 градуса да е.


Първо смесваме маята с 1 супена лъжица брашно, 2-3 лъжици прясно мляко, щипка сол и щипка захар. Като шупне слагаме още малко брашно и мляко и пак шупва - по 10-15 минути всеки път.
В затоплена тава пресяваме брашното и правим кладенче. Разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото, захарта и солта. постяваме сместа малко по малко в кладенчето, като бъркаме с ръка. После добавяме шупналата мая. месим докато стане гладко - като си мажем ръцете с разтопено масло. Завиваме тестото с кърпа да втаса -половин-един час, на око да изпълни тавата. Пак го месим с намаслени ръце. после прибавяме подправките - орехчето, лимоновата кора, стафидите/може и без тях/. Слагаме тестото във формата за печене, която е намазана с масло. може да спелетм на плитки, може на руло да направим, може и така. Втасалото тесто трябва да заема половината тава, защото при печенето ще се надигне още. Отгоре намазваме с разбито яйце и нареждаме обелените бадеми.. Печем в умерена фурна. Не сме я включили предварително!
Вадим от тавата, като изстинат козунаците.

Рецептата не е моя, но поне съм я правила.

# 6
  • София
  • Мнения: 896
рПиша ти многократно изпитана рецепта от книгата на главния готвач и шеф на кухнята на цар БорисІІІ.
Продукти:
1кг фино бяло брашно, 6 яйца, 200-250гр захар, 200гр. масло, 250гр. прясно мляко, 20гр. прясна мая, щипка сол, кора и сок от 1 лимон, стафиди и бадеми по желание.
 Маята се разкисва в малко хладко мляко с щипка сол и щипка захар, разбърква се добре с малко брашно - да стане като боза - и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява и се оставя да получи стайна температура - прави се на венец - аз го правя в толяма тенджера. Млякото се смесва със захарта и се затопля, без да се сгорещява. Маслото се затопля до разтопяване. Яйцата се разбиват добре и се прибавят към брашното. Прибавя се половината от маслото и се разбърква. Постепенно се прибавят млякото и втасалата мая, малко сол, кората и сока от лимона. Тестото се замесва, докато поеме всичкото брашно, и след това започва да се меси, като постепенно се прибавя останалото масло. Месенето продължава, докато тестото стане гладко и почне да пуска мехурчета. / Като го замеся започвам да го "блъскам" - вдигам го с две ръце над главата и го блъскам в масата  - така 100 пъти - и е готово/.След това се завива и се оставя на топло да втасва - почти удвоява обема си. Тогава се размесва пак, като може да се добавят стафиди. Оформят се плитки и се поставя във формите за печене, като не трябва да надвишава половината от обима им. Отново се оставя на топло да втаса - до изпълване на формата. Намазва се с разбито яйце и се наръсва със захар, а по желание могат да се набучат обелени бадеми или орехи.
Пекат се на умерена фурна, като се внимава да не прегарят.
Запазват се меки, като се увият в кърпа и се държат в затворен съд или шкаф.
Успех и да ви е сладко!

# 7
  • Мнения: 750
Имам рецептата за козунак от една страшна майсторка - баба на мой приятел. Тя правеше страхотни козунаци, козуначени кифлички и всякакви чудеса от козуначено тесто. Семейната им легенда разказва, че е имала един единствен провал - първия път. Оттогава така се амбицирала, че поне веднъж месечно правеше нещо от това тесто.
Факт е, че и аз съм се проваляла 1 път с тази рецепта. Но при мен беше при втория опит, защото при първия тя беше у дома да ме "надзирава"!

И така, ще се опитам максимално подробно и изчерпателно в нейна памет да споделя с вас опита й.

Първото нещо, което ви трябва за правенето на хубав козунак е търпение и спокойствие. Ако бързате и се притеснявате, не става. Най-важната част от мехурчетата в козуначеното тесто идват от вашето въодушевление!
 

Продуктите за 1 доза (1 козунак) са:
1 кг брашно (винаги имайте резервно количество под ръка!)
25 гр. мая (не суха!)
300 гр. захар
250 гр. масло
250 гр. мляко
8 яйца
кора от 1 лимон, настръгана
1 ванилия
1 суп. лъжица ром или коняк (не есенция!)

Приготовление:
Работи се в добре затоплено помещение, като е важно температурата да не спада (гледайте да няма много влизане и излизане от кухнята).

Маята се размесва с 1 ч.л. захар и щипка сол, добвая се топло (но не горещо!) прясно мляко (не цялото количество) и малко брашно до получаване на кашичка. Покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Като втаса веднъж (горе-долу трябва тройно да увеличи обема си), се разбръква и се оставя да втаса още веднъж.
Брашното се пресява в затоплена тавичка. Млякото се затопля със захарта (без да завира), докато захарта напълно се разтвори в него. Разбиват се яйцата с рома, добавя се и ванилията. Маслото се разтапя в съд (следи се да не се запържва!).

В пресятото брашно се прави кладенче и при постоянно разбъркване се добавят първо разбитите яйца, после млякото, маслото и най-накрая маята. Сместа се меси докато напълно се хомогенизира и поеме брашното. Тестото трябва да е меко, топло, но да не лепне. повърхността на масата се намазва с малко олио или топено масло и тестото се бие със силни удари в нея, докато цялото стане на мехурчета. Вижда се лесно - има ги и по повърхността, а можете и да отрежете с нож парченце от тестото и ще ги видите в разреза.
Когато излязат мехурчетата, обмазвате тестото с олио или топено масло и го оставяте да втасва в леко затоплена фурна, покрито с кърпа. Когато тройно увеичи обема си, го размесвате отново с малко олио. Разделя се на три равни части, от които с размесване оформяте три дълги по окло 50-60 см рула. Сълрита ги в единия край и ги съединявате добре с притискане. Ако искате, набучкайте ги с предварително измити и подсушени стафиди. Сплитате ги на плитка и поставяте в намазана тава. Оставяте да втаса пак, намазвате с жълтък, поръсвате обилно със захар, ако искате, набучкайте по сплитките и бадеми и печете в предварително загрята умерена фурна. Тези, които имат вентилатор във фурната, да го използват! Ако видите, че отгоре се е зачервил много, а отвътре не е готов, покрийте го с хартия (и внимавайте да не се подпалите!), но не намалявайте температурата! А е готов, когато, като го бучнете с клечка от метлата, по нея не остават тестени следи. НО не го бучкайте твръде често!

Аз си признавам, че май и тази година ще разчитам на мамините козунаци, защото с малкият човек вкъщи не виждам как ще отделя 3 часа за това упражнение!

Но пожелавам от сърце на всички ентусиасти пълен успех в това сериозно начинание!  Wink

# 8
И аз ще бутна една рецепта  Grinning
основното за козунака е да е топло в помещението където го правите. под топло имам предвид да е жега, затваряте врати, усилвате парното и оставате по потник  

както и всички продукти да са със стайната температура

Продукти
1 кг брашно
3 пакетчета суха мая Д-р Оеткер
7 яйца от които единия белтък се отделя за намазване отгоре
250 гр. разтопено масло
250 - 300 гр. захар + захар за поръсване
3 ванилии Д-р Оеткер
настъргана кора от половин лимон
щипка сол
250 гр. прясно мляко, приятно затоплено
1-2 шепи светли стафиди, измити и изсушени

Приготовление
маята се смесва със брашното и щипката сол и се разбърква добре. слагас се яйцата, ванилията, топлото мляко с разтворената в него захар, кората от лимон /всичко без малслото/ и се бърка с куките на миксера. като се разбърка тестото почва малко по малко да се пуска от разтопеното масло и продължава да се бърка с куките и така докато маслото свърши почти всичкото. накрая се омесва малко с ръце. тестото е омесено хубаво като пуска шупли.

тестото е меко, не е твърдо. слага се в топъл съд, най-добре в голяма тенджера с капак на топло да втаса /върху радиатора например/

като тестото стане 2-но по обем се вади от теджерата и се омесва още веднъж хубаво с ръце

разделя се на три парчета които се издърпват, за да станат дълги. всяко парче се навива /сякаш изтискваш пране, но по леко/ и се слатат стафиди в гънките. после тези три усукани дълги парчета се изплитат на хлабава плитка и се слагат в намаслена голяма висока форма. аз го пека в йенска тенджера, над 40 см е дълга , овална и висока е

пак се слага на топло до втаса и като стане отново двойно се намазва лекичко с белтък и се посипва със захар.

слага да се пече в предварително затоплена на 180 - 200 градуса целзии фурна. пече се около час и обикновенно почва да загаря отгоре, затова като мине около 1/2 час го покривам с ал.фолио и слагам една тава в най-горния улей на печката

съвета ми е ако правите за първи път - направете го с 1/2 от продуктите

ПП: Миналата година едно девойче в дира я беше пуснало.(не помня името й Embarassed )

# 9
# 10
  • Мнения: 441
Нямам провали с моята рецепта:

1 кг брашно
8 яйца + едно за намазване
250 гр. масло
250 гр. захар
кората на 1 лимон
250 мл прясно мляко
1 кубче мая
2 ванилии

Тестото  не се меси, а се "дърпа", като постепенно се добавя разтопеното масло. Добавям 1 лъжица ракия, една майсторка преди време ми е казвала за това. В стаята да е много топло през цялото време.
След като тестото втаса правя рула с плънка от: домашен конфитюр от кайсии, нарязани локумчета, стафиди, счукани орехи, понякога слагам и още захар, но аз обичам да ми е много сладко. Слагам рулцата по две в правоъгълна тавичка. Отгоре мажа с яйце, ръся със захар и буча бадеми или орехчета. Пак втасват и се пекат. Стават вълшебни Simple Smile

# 11
  • Мнения: 750
Цитат на: Steffanie


Точно от тук си копирах постинга, че ме мързеше да го преписвам!  Embarassed

# 12
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Кога се правят коzунаците, че съм поzабравила? В четвъртък или в събота? Thinking

# 13
  • Мнения: 9 903
аз в четвъртък правя яйцата, а в събота - козунаците.

# 14
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Цитат на: тити
аз в четвъртък правя яйцата, а в събота - козунаците.

аха, благодаря ти. За яйцата zнаех, но zа коzунаците не бях много сигурна.

# 15
Рецептата е на Ди5 (Ди2) и е многократно използвана от мен ( има месеци в които правя почти през ден Simple Smile) козунаци )
В края има и нагледен материал Simple Smile, както и искам да отбележа, че почти винаги ми се налага да добавя малко брашно, или мляко макар че брашното което купувам е винаги една и съща марка.


3 яйца + 1 белтък (жълтъка за намазване отгоре)
1/2 cup прясно мляко
3/4 cup захар
1/4 cup разтопено масло + 1/4cup олио
3 tsp мая
4 cup брашно плюс около половината на 1/3
ванилия
настъргана кора от лимон
малко сол


Разбиват се яйцата със захарта, добавя се млякото и маслото.
Изсипва се в машината и се добавя повечето брашно. Слага се маята и се пуска.
Като стане кашаво се добавя олиото и останалото брашно.
2 цикъла само на месене и една пълна програма за тесто.
Оформят се и се оставят да втасат (около 2 часа ми отне)
В загрята на 180гр фурна за 20 мин и после за около 5 мин на 120


http://users.rcn.com/petrana/kulinarni/1 - преди втасване
http://users.rcn.com/petrana/kulinarni/2 - преди печене
http://users.rcn.com/petrana/kulinarni/3 - готови

# 16
  • Мнения: 496
Цитат на: april
Нямам провали с моята рецепта:


April,
Би ли ми описала технологията стъпка по стъпка? Рецептата ми изглежда хубава и не много сложна, а до сега все съм се плашила от козунакоправенето  Grinning

# 17
  • Мнения: 441
Цитат на: mimi flax
Цитат на: april
Нямам провали с моята рецепта:


April,
Би ли ми описала технологията стъпка по стъпка? Рецептата ми изглежда хубава и не много сложна, а до сега все съм се плашила от козунакоправенето  Grinning


Мими, ако искаш опитай с 500 гр. брашно, така ще ти е по-леко. Сигурна съм, че ще се справиш, щом имаш желание.  Всички продукти  трябва да са топли, в стаята също да е топло през цялото време. Това е много важно!
Маята, 1-2 лъжици мляко, лъжичка захар и сол се размиват, добавя се брашно да стане каша и се оставя на топличко да втасва. Яйцата бъркам с миксер + захарта и две ванилии(може отделно белтъци и жълтъци)да се разбият добре! Добавя се настъргана кората на един лимон. Брашното се пресява, към него се добавя яйчената смес и останалото мляко, маята и съвсем леко се омесва мекичко тесто. Дърпам с ръце, добавям малко от разтопеното масълце, сгъвам и пак дърпам, но не меся. Може в началото малко да лепне тестото. Така , докато поеме цялото масло. Някъде към края започва да става на конци и шупли! Знам, че звучи странно, аз самата си мислех, че е трудно, но не е, само че отнема време. Втасва на топличко.  След това се оформят рулца, може и само козуначета. Плънката за рулата да не е много "течна". Понеже стават много крехки, в правоъгълната тавичка редя напречно по три, или две  надлъжно едно до друго. Може и във формички за кекс. Пак втасват, мажа с яйце и буча орехи или бадеми. Пека на не много силна фурна, докато се зачервят.
Ако има нещо неясно, с удоволствие ще обясня пак.
Желая на всички, да омесят козунаците си с много любов и търпение! Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile

# 18
  • Мнения: 4 390
Цитат на: pg220899
Рецептата е на Ди5 (Ди2) и е многократно използвана от мен ( има месеци в които правя почти през ден Simple Smile) козунаци )
В края има и нагледен материал Simple Smile, както и искам да отбележа, че почти винаги ми се налага да добавя малко брашно, или мляко макар че брашното което купувам е винаги една и съща марка.


3 яйца + 1 белтък (жълтъка за намазване отгоре)
1/2 cup прясно мляко
3/4 cup захар
1/4 cup разтопено масло + 1/4cup олио
3 tsp мая
4 cup брашно плюс около половината на 1/3
ванилия
настъргана кора от лимон
малко сол


Разбиват се яйцата със захарта, добавя се млякото и маслото.
Изсипва се в машината и се добавя повечето брашно. Слага се маята и се пуска.
Като стане кашаво се добавя олиото и останалото брашно.
2 цикъла само на месене и една пълна програма за тесто.
Оформят се и се оставят да втасат (около 2 часа ми отне)
В загрята на 180гр фурна за 20 мин и после за около 5 мин на 120


http://users.rcn.com/petrana/kulinarni/1 - преди втасване
http://users.rcn.com/petrana/kulinarni/2 - преди печене
http://users.rcn.com/petrana/kulinarni/3 - готови


На мен пък не ми се получи козунакът по тази рецепта (за какво ли реших да я пробвам като си имам изпитана да ме пита човек). Imp
Захарта е недостатъчна, брашното явно е повече...не знам.
Има вкус на хляб, не на козунак. Изхвърлих го... Close

# 19
  • Мнения: 1 116
Цитат на: diviana
Цитат на: pg220899
Рецептата е на Ди5 (Ди2) и е многократно използвана от мен ( има месеци в които правя почти през ден Simple Smile) козунаци )
В края има и нагледен материал Simple Smile, както и искам да отбележа, че почти винаги ми се налага да добавя малко брашно, или мляко макар че брашното което купувам е винаги една и съща марка.


3 яйца + 1 белтък (жълтъка за намазване отгоре)
1/2 cup прясно мляко
3/4 cup захар
1/4 cup разтопено масло + 1/4cup олио
3 tsp мая
4 cup брашно плюс около половината на 1/3
ванилия
настъргана кора от лимон
малко сол



На мен пък не ми се получи козунакът по тази рецепта (за какво ли реших да я пробвам като си имам изпитана да ме пита човек). Imp
Захарта е недостатъчна, брашното явно е повече...не знам.
Има вкус на хляб, не на козунак. Изхвърлих го... Close


Съжялавам че не ти се е получило, знам колко е гадно като нещо не се получи, не ми е за продуктите, но много се ядосвам.

Всъшност моята рецепта е с по-малко брашно
Ето я :
Козунаци
3 яйца + 1 белтък(жълтъка остава за намазване отгоре)
½ ч.ч прясно мляко
1 ч.ч захар
¼ чаша разтопено масло + ¼ чаша олио
1 tbs(чаена лъжица) мая
около 3 и 1/2 ч.ч. брашно, всеки път ми отива различно количество
настъргана кора от един лимон

Първо слагам в машината и  разбивам яйцата със захарта, после добавям млякото, след това маслото. Слагам после около 2.5 ч.ч. брашно и маята и оставям да се разбърка добре, става каша, после прибавям по малко от останалото брашно и по малко от олиото.Брашно слагам докато се получи нелепкаво тесто. След като  спре месенето, пускам пак на ново машината на цикъла за тесто, така три пъти, последния  път вече  оставям да свърши целия цикъл, така че и да втаса.


В петък правих с 4 ч брашно, но бях увеличила яйцата на 4 и сложих още четвърт чаша прясно мляко. Исках да пробвам с повечко яйца и пак се получи, не можах да ги снимам щото се ометоха веднага щом ги изкарах..

Ако обичате по-сладко, наистина може и да е малко захарта, на нас обаче така ни харесва.

Ще пробвам аз пък твоята да видя, може настина да са по-вкусни. Просто миналата година в дир-а имаше рецепти за козунак в машина и аз пробвах ли пробвах и все не се получаваше и накрая реших аз да си натамъня рецептата. Та това е най-сполучливата, от тогава съм я правила много пъти и все с успех.

# 20
Ди, аз ги правих в събота по твоята рецепта и станаха великолепни - дърпаха се на конци. Направих е едната смес, която беше описала с орехи, захар и канела, а другият го напълних със сладко от вишни. Ометохме ги за норматив. Тия дни даже пак мисля да пусна машината да поработи.  Heart Eyes

# 21
  • Мнения: 254
Hei Di5 i Hondi,

Като заговорихме за машини гледам намерили сте му цаката да не месите на рака:)) Те хората са го измислили:))

Искам да ви попитам каква марка ползвате и да ми кажете по какви критерии се избира машина.

А така като гледам, Ди5 по-скоро ще ме покани на козунак в тях отколкото да ми пише:))

Позддрави,
Юли

Цитат на: Honda
Ди, аз ги правих в събота по твоята рецепта и станаха великолепни - дърпаха се на конци. Направих е едната смес, която беше описала с орехи, захар и канела, а другият го напълних със сладко от вишни. Ометохме ги за норматив. Тия дни даже пак мисля да пусна машината да поработи.  Heart Eyes

# 22
Цитат на: Jule
....Искам да ви попитам каква марка ползвате и да ми кажете по какви критерии се избира машина.

А така като гледам, Ди5 по-скоро ще ме покани на козунак в тях отколкото да ми пише:))....

Абе Джули, на мене "критерия" ми за покупката й беше само цената  Embarassed  Laughing  Laughing .Марката  ни е Morphy Richards. Имаха SALE хората и така си я купихме - на майтап  Grinning
Ами Я не се мъчи, ми направо вземи прескочи до Ди (поне ти е по-наблизичко Wink ), а и е майстор  Heart Eyes

# 23
  • Мнения: 4 390
Di5, теб те благославям за солената питка в машина за хляб!
Правя я едва ли не всеки ден! Страхотна става винаги.
А за козунака - по твоята рецепта с по-малко брашно може би ще се получи добре.
Моята рецепта всъщност не е моя, а е взета от дир миналата година. Тогава за първи път се престраших да направя козунак (половин доза) и действах малко на майтап като се бях примирила, че може би нищо няма да се получи.Изненадата ми беше голяма, че стана толкова сполучлив. Правя го често, ей така да има за закуска.
А ти, си го прави по твоята рецепта щом ти се получава, не експериментирай. Grinning  
Поздрави.

# 24
  • Мнения: 1 116
Цитат на: diviana
Di5, теб те благославям за солената питка в машина за хляб!
Правя я едва ли не всеки ден! Страхотна става винаги.
А за козунака - по твоята рецепта с по-малко брашно може би ще се получи добре.
Моята рецепта всъщност не е моя, а е взета от дир миналата година. Тогава за първи път се престраших да направя козунак (половин доза) и действах малко на майтап като се бях примирила, че може би нищо няма да се получи.Изненадата ми беше голяма, че стана толкова сполучлив. Правя го често, ей така да има за закуска.
А ти, си го прави по твоята рецепта щом ти се получава, не експериментирай. Grinning  
Поздрави.

Аз вчера реших да правя по твоята рецепта и като сравних, ами те почти еднакви. Премерих на везната 500г брашно и то е точно 3 и 2/3 чаши. Тази рецепта която гледах, явно си пропуснала да напишеш захарта, ама предпалагам слагаш повече от чаша, а аз като си погледнах последната обновена моя рецепта видях че там съм променила захарта на 1ч. Та си го направих пак по моята рецепта. Половината направих на козунак, другата на кифлички. Сега обаче реших да пробвам да го изпека в машината, остават още няколко минутки да е готов и ще докладвам, засега всичко върви добре, надигна се почти до горе.

# 25
  • Мнения: 1 116
Цитат на: Di5
Сега обаче реших да пробвам да го изпека в машината, остават още няколко минутки да е готов и ще докладвам, засега всичко върви добре, надигна се почти до горе.

Горната половина не се беше изпекла добре, въпреки че дори се беше разпукал, а долната беше попрепечена.
Е все пак опитах, ама явно печенето на козунаци не е за мързеливи хора Simple Smile

# 26
  • Мнения: 4 390
Цитат на: Di5
Аз вчера реших да правя по твоята рецепта и като сравних, ами те почти еднакви. Премерих на везната 500г брашно и то е точно 3 и 2/3 чаши. Тази рецепта която гледах, явно си пропуснала да напишеш захарта, ама предпалагам слагаш повече от чаша, а аз като си погледнах последната обновена моя рецепта видях че там съм променила захарта на 1ч. Та си го направих пак по моята рецепта. Половината направих на козунак, другата на кифлички. Сега обаче реших да пробвам да го изпека в машината, остават още няколко минутки да е готов и ще докладвам, засега всичко върви добре, надигна се почти до горе.


Тъй де.
3 и 2/3 чаши брашно, а не 4 както pg220899 е написала. Явно тази 1/3 си оказа голямо влияние при мен.
В моята рецепта захарта е 1 cup, а в рецептата на pg220899 е 3/4 cup.
Малки разлики в грамажа, но съществени (в моя случай).

# 27
  • Мнения: 4 390
Цитат на: Di5
Цитат на: Di5
Сега обаче реших да пробвам да го изпека в машината, остават още няколко минутки да е готов и ще докладвам, засега всичко върви добре, надигна се почти до горе.

Горната половина не се беше изпекла добре, въпреки че дори се беше разпукал, а долната беше попрепечена.
Е все пак опитах, ама явно печенето на козунаци не е за мързеливи хора Simple Smile


Grinning
Докато не опита човек, няма как да знае става или не...

# 28
  • Мнения: 3 927
Чета рецепти от прехвалени по-прехвалени ( че и си копирах 2-3 за архив само) и как ден пред ден ги правите тез неща, обаче се чудя как успявате да изяждате всичко това, бе хора Simple Smile ?! Не се заяждам, само ми е интересно как насмогвате?! Wink

# 29
Да кажа само, че направих резептата на Honda, стана СТРАХОТЕН козукак. Почерпих и родата, направо обрах овациите. Ако имаш други готини и лесни резепти дай ги насам.  Grinning

# 30
  • Sofia
  • Мнения: 6 235
ООО Таня, миналата година реших да правя козунак, станамного хубав, но се утрепах от месене. Нали знаеш, че трябва да е топло в стаята, в която го месиш
Тази година ще си вземем купешки.

# 31
  • Мнения: 60
Гостът съм аз  Embarassed

# 32
Съжалявам, че не ти се е получило!
Имам само 2 или 3 издънки с козунаците ( това в началото още), но определено не е от рецептата, а по-скоро от изпълнението й.
Дори от доста отдавна не спазвам задължителното условие всичко да е затоплено, а ползвам направо студени яйца и мляко,  и пак си стават козунаците.

А за захарта не знам какво да кажа Simple Smile ...
Аз дето обичам много сладко, са си ми сладки, ама де да знам, може да съм си повредила вкуса нещо или пък да има разлика между американските и канадските продукти Simple Smile

Като се замисля и на мен не ми стана от първият път - бях ги сложила в една широка тава, та те нямаше как да се издуят, а се бяха разпльоскали. Вторите вече във формичките станаха супер и оттогава само по тази рецепта правя.

# 33
# 34
  • Мнения: 4 390
Цитат на: Anonymous
Съжалявам, че не ти се е получило!
Имам само 2 или 3 издънки с козунаците ( това в началото още), но определено не е от рецептата, а по-скоро от изпълнението й.
Дори от доста отдавна не спазвам задължителното условие всичко да е затоплено, а ползвам направо студени яйца и мляко,  и пак си стават козунаците.

А за захарта не знам какво да кажа Simple Smile ...
Аз дето обичам много сладко, са си ми сладки, ама де да знам, може да съм си повредила вкуса нещо или пък да има разлика между американските и канадските продукти Simple Smile

Като се замисля и на мен не ми стана от първият път - бях ги сложила в една широка тава, та те нямаше как да се издуят, а се бяха разпльоскали. Вторите вече във формичките станаха супер и оттогава само по тази рецепта правя.

И аз съжалявам. Simple Smile  Много ме беше яд, защото с такова нетърпение го чакахме да стане този козунак... Confused
Не съм го сложила в широка тава, а във форма за кекс.
Купувам едно специално брашно, което е май доста тежко и е дошло в повече. Стана едно такова сбито тестото, знаеш като прекалиш с брашното...
Колкото до захарта...ми може и моите вкусове да са се повредили.

# 35
  • Мнения: 1 116
Цитат на: diviana

 Много ме беше яд, защото с такова нетърпение го чакахме да стане този козунак... Confused

В дир-ския готварки клуб има една тема за машини за хляб и там има рецепта и снимка на козунак печен в машина за хляб, казват хубав бил ще взема да се пробвам пак, пък каквото излезе.

# 36
  • Мнения: 4 390
Цитат на: Di5
Цитат на: diviana

 Много ме беше яд, защото с такова нетърпение го чакахме да стане този козунак... Confused

В дир-ския готварки клуб има една тема за машини за хляб и там има рецепта и снимка на козунак печен в машина за хляб, казват хубав бил ще взема да се пробвам пак, пък каквото излезе.


 Grinning И аз. Утре.
Сега ще ида да прочета темата.
А ти по твоята рецепта ли ще правиш козунак или ще опиташ
"Панетоне"?

# 37
  • Мнения: 1 116
Цитат на: diviana
Цитат на: Di5
Цитат на: diviana

 Много ме беше яд, защото с такова нетърпение го чакахме да стане този козунак... Confused

В дир-ския готварки клуб има една тема за машини за хляб и там има рецепта и снимка на козунак печен в машина за хляб, казват хубав бил ще взема да се пробвам пак, пък каквото излезе.


 Grinning И аз. Утре.
Сега ще ида да прочета темата.
А ти по твоята рецепта ли ще правиш козунак или ще опиташ
"Панетоне"?

Панетоне-то ще опитам, то вече се видя че по моята не става да се пече в машината.

# 38
  • Мнения: 3 091
Аз винаги правя домашен козунак - направо нямам търпение! стават ми супер хубави! рецептата е същата, като посочената по-горе с 8 яйца!!!

# 39
  • Мнения: 3 461
Искам да ви кажа,че козунака на Спаска е страхотен.Още щом й видях името тук ,веднага си помислих дали това не е същата Спаска от дир-а миналата година.Омагьосах цялата фамилия с него,при положение,че нямам никакъв готварски талант и за първи път през живота си правех козунак. Laughing  Laughing

# 40
  • Мнения: 750
Цитат на: Noia
Искам да ви кажа,че козунака на Спаска е страхотен.Още щом й видях името тук ,веднага си помислих дали това не е същата Спаска от дир-а миналата година.Омагьосах цялата фамилия с него,при положение,че нямам никакъв готварски талант и за първи път през живота си правех козунак. Laughing  Laughing


Аз съм, аз съм!  Grinning
Много ти благодаря за хубавите думи! Радвам се, че рецептата ми ти е послужила по предназначение!  Simple Smile
И все пак винаги има риск от провал. Хубавото на тази рецепта, че рискът е снижен до възможния минимум!

# 41
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 604
За козунака какво брашно е необходимо да се вземе?
Питам защото сега продават едно тесто с някакви набухватели - за мекици, бухтички и др., и като се меси - шупва сместта.
Затова ме интересува дали е необходимо да е такова тестото или може обикновено?

Общи условия

Активация на акаунт