Кълнове

  • 6 089
  • 31
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 7 106
Знам, че имаше такава тема, но моите въпроси са малко по-различни.
Значи решила съм да си правя за мен, но незная как точно се правят.Едно време по практика в училище слагахме семена в напоен с вода памук, за да покълнат, но май тук технологията е друга  Thinking .Ще помоля тези, които са правили да ми кажат как става.
Другият ми въпрос е освен пшеница и соя, какво друго мога да покълвам Grinning ?И мога ли да слагам от тях по малко в закуските на Ева?.Ако да, то само зародишчето ли се дава или цялото семенце?
Благодаря предварително!

# 1
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
И аз сега темата тук ли да я оставя, или в готварския форум?! Оставям я тук до утре - после местя.

Аз лично взимам готови кълнове. На Мая рядко давам, защото плюе всичко по-дълго, а не съм й ги кълцала досега. В готварския Афродита беше обяснявала технологии на покълване.

# 2
  • Мнения: 4 915
Преди 3 години купих на майка ми една книжка: "За кълновете: Лечение и здравословно хранене", на издателство "Хомо Футурус", струваше 4 лв.
А, ето, открих я в интернет книжарница: http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=6977

За себе си съм преписала основните неща в една тетрадка и мислех сега да ги напиша тук, но се оказаха доста...То си е почти цялата книжка...Ако искаш, купи си я - има доста подробна информация кои кълнове за какво се ползват, в какви ястия да се добавят, как се правят, по колко дни да покълват, с кои други кълнове се съчетават, за какво са полезни. Има я и технологията за покълване - в буркани.

Ако не мислиш да купуваш книжката, пиши ми да ти пратя описанието на технологията на покълване - в буркани.

Иначе кълнове можеш да правиш от много семена:
бадеми;
грах;
зеле семена;
кресон;
нахут;
люцерна;
пшеница;
ръж;
слънчоглед;
сминдух;
сусам;
леща;
соя;
тиква;
зеленчукови семена - на репички, зеле, броколи, горчица.

# 3
  • Мнения: 7 106
Да, аз наистина не съобразих, че въпросът ми по-скоро е за готварския, но ми се искаше да разбера кои все пак са подходящи (и въобще дали са подходящи) и за бебе на тази възраст.Бу можеш да я преместиш, няма проблем Simple Smile !

Free Soul, много блгодаря за полезната инфирмация, направо ще си поръчем книжката, няма да те мъча да преписваш.Изобщо не съм знаела, че има и книга на тази тема  Simple Smile .

# 4
  • Мнения: 2 051
А, добре че вече ти е казал някой за книжката и технологията с бурканите, че аз нямам сили за такива описания  Tired
Но сто пъти по-добре ако имаш мерак ти сама да си ги правиш. Преди години бях голям ентусиаст, що салати с кълнове измисляхме вкъщи, вече нямам време за подвизи, ама някоя леща покълвам и досега, много ми харесва.
А купешките често са ферментирали  Rage или аз все се натрисам на такива.

# 5
  • Мнения: 7 106
Ами то тук и да искам няма готови, така че ще трябва да си ги правя аз.Поръчах си книжката, надявам се в понеделник да я доставят и започвам да покълвам Grinning .Знам, че са много полезна храна, особено сега за пролентото време, когато организма е обеднял откъм витамини.
Пък ми се иска и на беба да сложа малко в храната.

# 6
  • Мнения: 4 176
Купуваш семена за покълване от диетичния магазин. Аз си правя люцерна, житни, овесени, слънчогледови.
Значи в НЕПРОЗРАЧЕН съд ( аз ползвам кутия от сладоелд) слагаш смеките 1 шепа например. Заливам ги с хладка вода ( не топла) и оставяш на тръмно 24 часа. На следвашия ден само изсипваш водата и оставяш 1-2 дена така да покълнат. зависи от семената. Някои покълват за 1, а други за 2 дена.
После изплакваш и слагаш в гладилника. Преди употреба пак плакнеш. Желателно е да се изядат за 3-4 дена.

# 7
  • Мнения: 7 106
Мерси Мамице! Аз също запитах дали мога да давам кълновете на бебка, ама никой не ми отговори.Смятам да пробвам да и добавя по мъъъничко към закуските.Не мисля че може да навреди с нещо.
Иначе от пшеничният зародиш (този от диетичните магазини) съм добавяла по една бебешка лъжичка към кашата и попарата и, мисля че нама проблем.

# 8
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Давай, Шали, защо да не даваш? С което си захранила вече под формата на каша - давай. Другите (понеже съм сигурна, че не ти е хрумвало да й правиш каша от люцернови семена например!) ги третирай като нова храна и ги въвеждай по същия начин, като такава.
Единствено смятам, че ще е добре да наситниш кълновете с ножа, за да няма много дълги кълнове - Мая плюе маруля, лук, зеле и прочие неща, нарязани на лентички.

# 9
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Тук копирам мнението на Mamica, понеже темата се дублира с тази на Shali:
Цитат на: Mamica
Интересува ме дали някоя от вас дава кълнове на бебето си как? Моя син е на 10 м. Дали не е раничко а?
 Другия въпрос е давате ли пшеничен зародиш? АЗ мисля да започна да слагам по 1л. в киселото му мляко и да му давам със следобедната закуска. Какво мислите?

# 10
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
...и отговарям  Grinning

Mamica, кълнове давай, ако си захранила с глутен (т.е. пшеница и пр.). Но 1 с.л. ми се вижда много - 1-2 с.л. зародиш е дозата за възрастни. По-скоро давай за начало 1/2 ч.л. зародиш и постепенно увеличи до 1 ч.л. Супените - по-нататък.
Отбележи също на кутията какво пише - например, ако по същата логика даваш пшенични и други фибри, които разхлабват, и ако прекалиш - можеш, хм, да разстроиш младежа.

# 11
  • Мнения: 2 051
Сега се сещам нещо - ако си решила да даваш на Ева, внимавай със слънчогледовите кълнове - обикновено стават малко лютиви! За възрастен са си супер, но на бебока дупето ще му стане на... Crazy

# 12
  • Мнения: 4 176
Бу мерси за съветите. Както винаги адекватни и много полезни.

# 13
  • София
  • Мнения: 2 249
Шали, ти ще видиш в книгата, само към това, което мамица е казала, да добавя, че е добре заради разни метаболитни отпадъци, зърната да се изплакват 2 пъти на ден и освен това, кисненето във вода и след това като продължителност за различните кълнове е различно.
Ето я темата от Готварския:
Как се правят кълнове?
На Ради житните и от слънчоглед ги прибавям счукани(1,2 ч.л.) към мляко с бисквити и разните каши, а понякога и просто така му предлагам в чинийка, а люцернените - към салата.

# 14
  • Мнения: 7 106
Благодаря ви много, момичета Grinning !Ще хрупаме кълнове след някой и друг ден Wink .

# 15
  • Мнения: 3 927
Ето какво си говорихме преди време за кълновете....

тук има технологии на покълване:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=6925&highlight=%EA%FA%EB%ED%EE%E2%E5

Аз дълго време си купувах готови, но после изчезнаха от пазара Sad
Но така и не се навих да покълвам сама, изглежда ми голяма хамалогия. Ако ви се стори лесно, я ударете едно рамо и на мен, че да пробвам Simple Smile

# 16
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: Taneto
Ето какво си говорихме преди време за кълновете....

тук има технологии на покълване:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=6925&highlight=%EA%FA%EB%ED%EE%E2%E5

Аз дълго време си купувах готови, но после изчезнаха от пазара Sad
Но така и не се навих да покълвам сама, изглежда ми голяма хамалогия. Ако ви се стори лесно, я ударете едно рамо и на мен, че да пробвам Simple Smile


Тане, хич не е трудно. Сутрин преди работа изплаквам една шепа и  заливам с вода. Вечер сменям водата. На следващия ден слагам в някаква плоска чиния и покривам с кърпа. (за пшеницата). Иначе за слънчогледа е и по-лесно, в смисъл по-кратко. Давай;).

# 17
  • Мнения: 830
И аз се нареждам на хорото да правя кълнове , отдавна ми се мотае тази идея в главата , но сега ми помагате да я "материализирам " . Особено след като скоро ядох една салата в Салатения бар в Капана с житни кълнове и си спомних колко са вкусни и полезни . А на децата ще дам със сигурност , стига да им харесат .

# 18
  • Мнения: 3 927
Направих страхотни кълнове! Да ми се не надява човек Wink
За проба взех пщеница: натопих ги сряда сутринта, вечерта изплакнах и така по няколко пъти четвъртък и петък => снощи бяха готови и си похапнах за вечеря......бяха 100 пъти по-вкусни от купешките!!!

Обаче имам питанки:

1. Освен пшеницата за покълване, която я има във всеки магазин, какви точно семена използвате от другите? Досега не съм търсила, предполагам и тях ги има в здраволсовните магазини.

2. Съдът за покълване затваряте ли го след махането на водата, т.е. само докато семената са влажни? Защото аз оставих капака открехнат, уж да дишат зрънцата.....има ли значение?

Ами това е.
Не съм сигурна темата за кой форум е вече Thinking  Crazy

********

И точно в подходящия момент ми попадна бр. 11 от 17.март на вестник "Всичко за жената". Там на стр. 33 има много инфо за кълновете. Сигурно нямам право да преписвам техни текстове, но все пак ето малко откъси:

За какво помагат кълновете?

Люцерна - в 100 гр. се съдържа 80 на сто от препоръчителната дневна доза на неонходимите ни 14 витамина и 13 минерала.

Соя - засилват имунната с-ма и помагат срещу стреса.

Грах - повишават тонуса, стимулират обновяването на клетките, укрепват нервите, повишават потентосттта на мъжете, укрепват сърцето и кръвоносните съдове.

Леща - подпомагат дейността на мозъка и нервната с-ма. Съдържат желязо и са иделани за преодоляване на анемия и пролетна умора, засилват косата, стимулират образуването на женски хормони.

Броколи - според много изследвания редовната консумация на тези кълнове са най-добрата защита срещу рака.

Слънчоглед -  забавят стареенето, помагат при сърдечно-съдови и жлъчно-чернодробни заболявания.

Жито - иаключително здравословни, засилват имунната с-ма и подмладяват организма.

Ръж - преди покълването в семенат има само следи от витамин С, а след покълване има до 12-14 мг на 100 гр. Засилва нервите и мускулите.

Има и разни рецепти за салати.....

# 19
  • Мнения: 4 176
Цитат на: Taneto

Обаче имам питанки:


2. Съдът за покълване затваряте ли го след махането на водата, т.е. само докато семената са влажни? Защото аз оставих капака открехнат, уж да дишат зрънцата.....има ли значение?

.....

На 1-ва страница съм написала как аз правя най-редовно кълнове.

# 20
  • Мнения: 7 106
Тане, благодаря за инфото, сега ще си купя весника и ще видя рецептите.

Мамице, ти пробва ли вече да дадеш на малчо и как ги прие той? Аз едва вчера намерих пшеница за покълване и днес ще се занимая с нея.
А за другите семена и аз неразбрах от тези за посяване ли се правят кълновете или има специални  Embarassed  Blush  Blush ?

# 21
  • Мнения: 4 176
Цитат на: Shali
Тане, благодаря за инфото, сега ще си купя весника и ще видя рецептите.

Мамице, ти пробва ли вече да дадеш на малчо и как ги прие той? Аз едва вчера намерих пшеница за покълване и днес ще се занимая с нея.
А за другите семена и аз неразбрах от тези за посяване ли се правят кълновете или има специални  Embarassed  Blush  Blush ?

Не съм давала още на малкия. Чудя се дали няма да му стане нещо.
За покълването аз купувам в магазините за диетични храни такива " за покълване"
Относно дали може от тия за поникване- незнам. Пробвай ако имаш. Аз нямам.
Аз съм покълвала и слънчогледови. Страшно вкусни са в салата.

# 22
  • Мнения: 3 927
Mamica, прочетох те Simple Smile . Когато пиша по някоя тема си правя труда да я прочета Simple Smile
Но кажи де, затваряш ли го този капак на сладоледена кутия?! Аз покълнах в една спешъл кутийка, която се обезвъздушава при затваряне, затова се замислих има ли значение достъпа на вуздух до семената или не?!

# 23
  • Мнения: 3 927
Shali,  ако случайно не намериш вестника, ще седна по-късно да препиша и рецептите (само да не ме надушат от вестника, че с тез авторски права, за кото претендират всички Confused )

# 24
  • Мнения: 4 176
Цитат на: Taneto
Mamica, прочетох те Simple Smile . Когато пиша по някоя тема си правя труда да я прочета Simple Smile
Но кажи де, затваряш ли го този капак на сладоледена кутия?! Аз покълнах в една спешъл кутийка, която се обезвъздушава при затваряне, затова се замислих има ли значение достъпа на вуздух до семената или не?!

През цялото време на ТЪМНО. Успех.

# 25
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Нещо съм пропуснала, кой вестник?!

# 26
  • The new Earth
  • Мнения: 1 941
На Калоян давам кълнове почти всеки ден към храната откакто навърши 1г.Аз все още му пасирам всичко и кълновете се смесват с останалата храна.Не съм забелязала да има някакъв проблем.Фен съм на кълновете,освен това го храня почти разделно и не давам изобщо захар,а само мед. Simple Smile

# 27
  • Мнения: 13 512
Ха сега кажете къде да си търся семена от броколи за покълнване. Питах в няколко диетични магазина и никой не беше чувал- никога не били имали.

# 28
  • Мнения: 595
Ха сега кажете къде да си търся семена от броколи за покълнване. ..
Това за ядене....или за сеене??

# 29
  • Мнения: 13 512
Ха сега кажете къде да си търся семена от броколи за покълнване. ..
Това за ядене....или за сеене??
ееееееее,амрианка- подценяваш ме...за сеене, разбира се...2 декара имам свободни, па си викам- я да насея броколи- има търсене, предлагане няма....за ядене, разбира се  Hug

# 30
  • Мнения: 595
Абе то ясно ,ама за броколите сефте чувам!То май всяко семе става за ядене-стига да покълне  Party!

# 31
  • Мнения: 13 512
Значи да не търся повече в диетичните магазини, а да проверя в магазините за семена, така ли... или поне да пробвам,викаш... защо ли си мислех,че семената за покълнване са  различни?сигурно защото хабер си нямам

Общи условия

Активация на акаунт